Jump to content

Kocioł warzelny


Raf78

Recommended Posts

Witam, 

W ostatnim czasie postanowiłem rozpocząć przygodę z zacieraniem piwa. Zakupiłem zestaw startowy na twój browar. Do przygotowania brzęczki użyłem kocioł do pasteryzacji Klarstein Lady Marmolade. Na początek Jasne Pełne.

Do tematu: Chciałbym jednak zainwestować w sprzęt do warzenia. Czy taki kocioł to dobre rozwiązanie:

https://www.expondo.pl/royal-catering-kociol-warzelny-z-izolacja-30-l-2500-w-25-1000c-stal-nierdzewna-wyswietlacz-lcd-timer-10012887?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwv-2pBhB-EiwAtsQZFNQW8AVKLejhfFHZ9NGmqey1WopPJJnD7WjSxdn1y7RMCuNib0MjjxoCKl8QAvD_BwE

 

 

Link to comment
Share on other sites

Klarstein Lady Marmolade ma 27 litrów i grzałkę 1700 W. O ile zacieranie w nim było ok, to doprowadzenie do wrzenia już trwało dłużej. Dzisiaj zaobserwowałem taki garnek Klarstein KonfiSrar  40. Ma on pojemność 40 litrów i grzałkę 2500W. Co jest dobre, to to, że jest szeroki tak jak Lady Marmolade. Wiem, że trzeba mieszać, ale u mnie nie ma z tym problemu. Czy ktoś zatem używa go do warzenia piwa?

Moim zdaniem kotły Klarstein Mainschfest są zbyt wąskie i bez pompy będą szybciej przypalać niż w/w.

 

Link to comment
Share on other sites

1,8 na 27 litrów tak jak mówisz to trochę mało w kontekście podgrzewania wody. Można się wspomóc grzałką zewnętrzną 800 W. Do gotowania mi wystarczy 1,5 kW ale ja robię warki docelowo 13 l. Mam opcję 3 kW ale używam tylko do podgrzewania wody. Nie wiem jak ze standardową warką, czy nie będzie potrzeba do dobrego wrzenia 3kW. Czy 2,5 kW wystarczy - wydaje mi się, że tak. Nie ufał bym tym plastikowym kranikom. Nie wiem jak wygląda z czyszczeniem i czy się nie połamie zaraz. Zawsze możesz sobie dokupić kosz. Albo worek do biab. Ale jak o mnie chodzi to jak już kupować kociołek to ten royal wygląda dobrze. Sądzę, że nawet warki 20 l powinno się dać zrobić. A fakt, że po kilku warkach piwo praktycznie zaciera się bez większego zaglądania (ewentualnie raz zamieszam delikatnie) sprawia, że robienie piwka to sama przyjemność.

Oczywiście jest druga strona medalu czyli mycie, ale środek z cobry załatwia większość za Ciebie. (Albo mieszanka kwasku cytrynowego z oxi)

 

Więc z tych 3 rozwiązań ja bym na Twoim miejscu wybrał Royala.

Ale decyzja należy do Ciebie :)

Link to comment
Share on other sites

  • zasada changed the title to Kocioł warzelny

Ja pierwszą warkę miałem na 4 kg słodu. Taką wielkość zupełnie mi wystarcza. Czy waszym zdaniem, jeżeli nie używałbym pompy tylko kocioł do zacierania i warzenia ręcznego, lepszym rozwiązaniem byłby ten Klarstein KonfiStar, który jest szerszy, czy też Klarstein Mainschfest, który jest węższy i z tego co czytałem lubi się przypalać.

Link to comment
Share on other sites

15 minut temu, Raf78 napisał(a):

Ja pierwszą warkę miałem na 4 kg słodu. Taką wielkość zupełnie mi wystarcza. Czy waszym zdaniem, jeżeli nie używałbym pompy tylko kocioł do zacierania i warzenia ręcznego, lepszym rozwiązaniem byłby ten Klarstein KonfiStar, który jest szerszy, czy też Klarstein Mainschfest, który jest węższy i z tego co czytałem lubi się przypalać.

Jeżeli nie chcesz pompki tylko mieszanie to wystarczy "pasteryzator typu lidl" za 300zł

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

Wszystko zależy jakie warki warzysz. Na 20 litrowe tak na styk. Przynajmniej dla mnie. Ja posiadam Coobre CB5 45 litrów (po krawędź jest 50 litrów) i powiem, że 40 litrów nigdy nie udało mi się uwarzyć, a przymierzałem się parę razy. Potem przesiadłem się z wiadra na fermzille 35 litrów i moja Coobra okazała się bardzo wygodna do warzenia warek 35 - 37 litrów. Warki 20 litowe to już w ogóle banał w takim kotle.

 

Chyba ma 3000 wat nie pamiętam i to jak jest pełna to to gotowanie może trochę zająć.

https://3barylki.pl/2022/09/20/automatyczny-kociolek-zacierny-coobra-cb5-czy-warto-kupic-poznajcie-moja-opinie/

Link to comment
Share on other sites

19 godzin temu, anteks napisał(a):

Jeżeli nie chcesz pompki tylko mieszanie to wystarczy "pasteryzator typu lidl" za 300zł

Ja jak pisałem wcześniej mam Klarstein Lady Marmolade, więc na pewno lepszy niż ten "lidlowy" tylko chciałbym o wyższej mocy grzałki. Dlatego wskazałem na te 2 wyżej tj Klarstein KonfiStar i Klarstein Mainschfest. Przy ręcznym zacieraniu chyba lepszy szerszy KonfiStar. Szkoda, że nie ma regulacji mocy grzałki. Do zacierania wg mnie wystarczy 1700, a do gotowanie brzęczki cała moc np. 2700 W.

 

Ten mój garnek Lady Marmolade 

https://www.klarstein.pl/AGD/Dozowniki-napojow/Lady-Marmalade-garnek-do-pasteryzacji-dozownik-napojow-27-l-100-C-12-h-stal-szlachetna.html

 

podczas zacierania i warzenia pierwszej wątku nie przywierało nic do dna. Mógłby jednak mieć większą moc, co ułatwiłoby gotowanie brzęczki. Ma jednak metalowy kranik w przeciwieństwie do konfistar.  Czy zaizolowanie zewnętrzne coś by pomogło?

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

Po przeczytaniu kilku tematów na forum możliwe, że w tym moim Klarstein Lady Marmolade problemem z uzyskaniem wrzenia może być wyłączanie grzałki tuż przed uzyskaniem 100 st. C. Wiem, że modyfikowano coś poprzez dodanie opornika i oszukiwanie termostatu. Zastanawiam się jeszcze jakby podłączył zewnętrzny sterownik na przykład rex c100 z PID i on regulowałby grzałką. 

Link to comment
Share on other sites

To jest bolączka wszystkich warników i pasteryzatorów. Po osiągnięciu temperatury grzałka się wyłącza. Niestety. Na wrzenie jest jedna recepta - nastawiasz wyzsza temperature (101 np, zależy jaką masz wysokość nad poziomem morza, u mnie wrze przy 99 stopni :P). Niestety wtedy trzeba odmierzać czas inaczej.

Link to comment
Share on other sites

W moim Klarstein Lady Marmolade max do ustawienia, to 100 stopni C

 

Dlatego jak wyżej pisałem, zastanawiam się nad wykorzystaniem regulatora np. Rex C100. Mam go w wędzarni elektrycznej i świetnie utrzymuje temperaturę zadaną

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem jak w marmoladzie ale w kilkudziesięciu piwowarów na tym forum gotowało piwa w "lidliwych" emaliowanych garnkach i sie nie wyłączało

W dniu 29.10.2023 o 08:09, Raf78 napisał(a):

 Do zacierania wg mnie wystarczy 1700, a do gotowanie brzęczki cała moc np. 2700 W.

 

T

 

2700W do gotowania? Szacun i powodzenia w szorowaniu dna, u mnie cały czas ustawione na 1800-1900W

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, anteks napisał(a):

Nie wiem jak w marmoladzie ale w kilkudziesięciu piwowarów na tym forum gotowało piwa w "lidliwych" emaliowanych garnkach i sie nie wyłączało

2700W do gotowania? Szacun i powodzenia w szorowaniu dna, u mnie cały czas ustawione na 1800-1900W

 

Nie dysponuję doświadczeniem, dlatego też pytam na tym formum. Co do Klarstein Lady Marmalade, który posiadam ma on grzałkę 1800W, produkt obecnie już niedostępny w sklepie firmowym, a obecny model KonfiStar 30l ma już grzałkę 2500W. W mojej ocenie jest on z cieńszej blachy, węższy i wyższy - może sie przypalać. W moim jest problem jak pisałem z utrzymaniem 100 stopni, bo wyłącza grzałkę, temp. przy gotowaniu brzęczki była w granicy 99 stopni. 

Jako poczatkujący w piwowrstwie (z przyczyn wiadomych - koszty)  nie chciałbym od razu kupować kotła warzelnego półałtomatycznego np. Royal Catering czy Klarstein Mundschenk. Zaś Kocioł  Klarstein Maischfest jak wyczytałem bez przeróbki tj. wyposażenia w pompkęnie wypada rewelacyjnie. 

Pozstanowiłem zatem wykorzystać swój Klarstein Lady Marmalade, rozważam ocieplenie go ekranem zagrzejnkowym i podłączenie w miejsce obecnej eletroniki sterownika z PID REX C100 wraz z termoparą PT100. 

Co sądzicie o takim rozwiazniu? 

Link to comment
Share on other sites

41 minut temu, Raf78 napisał(a):

Zastanawiam się jeszcze nad garnkiem Abbey 40 Klarsteina. Czy ta grzałka 2500W to faktycznie za dużo?

Nie będzie za duża pod warunkiem że nie będziesz gotował na pełnej mocy. Weź pod uwagę że termik może wyłączyć grzałki jak przy marmoladzie

ps uparłeś sie na te 100'C przez cały czas gotowania

 

Link to comment
Share on other sites

Ale w nim nie ma regulacji mocy tylko czasu i temp.

 

A ten mój Klarstein Lady Marmalade jest moim nieocenionym pomocnikiem na przykład przy pasteryzacji konserw słoikowy i nie chciałbym go zniszczyć, dlatego planuję kupić garnek na przykład ten Abbey 40. Tylko on w przeciwieństwie do mojego ma 2500 W. 

 

A co do 100 stopni to na tym forum było dużo przeróbek np Lidla żeby właśnie uzyskać temp. wrzenia i oszukać czujnik.

 

Nam jeszcze pytanie, czy taki hop stopper będzie lepszy od wężyka z oplotu. 

https://marxam.pl/hop-stopper-hop-stopper-nierdzewny-ze-srubunkiem,c494,p4271,pl.html

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.