Jump to content

Kocioł warzelny


Raf78

Recommended Posts

Dlatego też zastanawiam się nad garnkiem Abbey 40l grzałka 2500. Myślę, że lepszy niż KonfiStar. Mój Lady Marmolade jest mniejszej objętości 27l i mocy 1800, a jest cięższy od w/w co świadczy, że z grubszej blachy. Faktycznie nie przypalać się, co mogę stwierdzić po pierwszej Warce, którą w nim wykonałem. Wszystkie w/w to inna półka niż emalia z Lidla

 

Link to comment
Share on other sites

59 minut temu, Raf78 napisał(a):

Royal 30l to cena ok. 1700 zł. A jak czytałem tak trzeba go modyfikować np. nie sprawdza się bazuka, lubi przypalać na dnie, więc nie wiem czy tak kolorowo.

 

Używkę wersji 30l dostaniesz za 750-800zł w dobrym stanie. Ja wywaliłem oryginalną bazookę, do chmielenia mam hop spider i nic się nie zatyka, a przypalenie zdarza się tylko w jednym miejscu, gdzie niestety poprzedni właściciel porysował dno. 

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, ciezkicoswybrac napisał(a):

Używkę wersji 30l dostaniesz za 750-800zł w dobrym stanie. Ja wywaliłem oryginalną bazookę, do chmielenia mam hop spider i nic się nie zatyka, a przypalenie zdarza się tylko w jednym miejscu, gdzie niestety poprzedni właściciel porysował dno. 

W tej wersji 30l ile faktycznie wchodzi brzęczki

Link to comment
Share on other sites

W dniu 28.10.2023 o 14:27, anteks napisał(a):

Jeżeli nie chcesz pompki tylko mieszanie to wystarczy "pasteryzator typu lidl" za 300zł

Popieram, a jeśli tylko zacieranie infuzyjne,to to  rozwiązanie, to najmniejsze koszta.

Link to comment
Share on other sites

Nie zawsze gotowe znaczy dobre. Z zamiłowania jestem "techniczny", zmysł również. Daje mi to swobodę w realizacji różnych projektów technicznych. Czasami niewykonalne jest dla mnie wyzwaniem. Przy pomocy kolegów z forum "wędzarniczej braci" stworzyłem elektryczną wędzarnię, którą cieszę się od dłuższego czasu. Teraz moje zainteresowania ukierunkowane są na warzenie piwa. Zarejestrowałem się w najlepszym w tym celu forum. Myślę, że doświadczeni forowicze, pomogą mi przygotować sprzęt do warzenia piwa. 

 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Raf78 napisał(a):

Mam pytanie do posiadaczy Royal Catering 30 l, jaka jest rzeczywista pojemność tego kociołka. Czy byłbym w nim w stanie zatrzeć np. zestaw na bazie ok 5,5 kg słodu?

30 l się zmieści. Do brzegu zostanie parę centymetrów. Ale zawsze można regulować gęstością brzeczki. 5.5kg w koszu też się zmieści.

Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Raf78 napisał(a):

Mam pytanie do posiadaczy Royal Catering 30 l, jaka jest rzeczywista pojemność tego kociołka. Czy byłbym w nim w stanie zatrzeć np. zestaw na bazie ok 5,5 kg słodu?

W moim poprzednim Klarsteinie Maischfest 25l mieściłem 5,5kg i było jeszcze luźno, przy 6kg+ już zaczynało robić się gęsto. W 30l powinieneś dać radę zrobić 24-25l. Teraz przesiadłem się na 50l i robiąc warki 20-25l w końcu mam spokój i nie muszę martwić czy nie będzie za gęsto. 

 

Przykładowo tu jest używka wersji 65l za 1350zł:

https://www.olx.pl/d/oferta/kociol-warzelny-do-produkcji-piwa-65l-3000w-9-programow-klarstein-CID99-IDVYczz.html

...lub 40l za 1300zl:

https://www.olx.pl/d/oferta/kociol-warzelny-do-piwa-brew-monk-30-40l-CID628-IDVQ4P4.html

 

To ogółem nie są wybitne ceny, jak chwilę poczekasz i będziesz przeglądał OLX/licytacje na allegro, to spokojnie znajdziesz za 800-1000zł. 

Link to comment
Share on other sites

Dziękuję bardzo za pomoc 

 

Podsumowując proszę jeszcze o opinie:

1. na Warki max. 20l piwa będzie lepsza wielkość kotła warzelnego 30 czy 40l?

2. Który kicioł z waszego doświadczenia lepszy Klarstein czy Royal Catering?

Edited by Raf78
Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, Raf78 napisał(a):

1. na Warki max. 20l piwa będzie lepsza wielkość kotła warzelnego 30 czy 40l?

Zależy od ekstraktu początkowego brzeczki

 

4 godziny temu, Raf78 napisał(a):

2. Który kicioł z waszego doświadczenia lepszy Klarstein czy Royal Catering?

Wszystkie budżetówki są podobne, zasada działania ta sama, różnią się wyglądem i nazwą, robione przez tego samego Chińczyka. Rzuć monetą lub kup Coobrę

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

To mniejszy starczy. Ale ja bym kupił większy z teleskopową rurką przelewową. Zawsze będzie łatwiej jak Cię najdzie ochota na RISa czy Barley Wine

Link to comment
Share on other sites

W dniu 1.11.2023 o 14:07, Raf78 napisał(a):

na Warki max. 20l piwa będzie lepsza wielkość kotła warzelnego 30 czy 40l?

Bierz większy.  Mniejszy ekstrakt na pewno na tym wykręcisz a jak Cię najdzie na coś mocniejszego to nie będzie problemu .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.