Raf78 Opublikowano 27 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2023 Witam, W ostatnim czasie postanowiłem rozpocząć przygodę z zacieraniem piwa. Zakupiłem zestaw startowy na twój browar. Do przygotowania brzęczki użyłem kocioł do pasteryzacji Klarstein Lady Marmolade. Na początek Jasne Pełne. Do tematu: Chciałbym jednak zainwestować w sprzęt do warzenia. Czy taki kocioł to dobre rozwiązanie: https://www.expondo.pl/royal-catering-kociol-warzelny-z-izolacja-30-l-2500-w-25-1000c-stal-nierdzewna-wyswietlacz-lcd-timer-10012887?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwv-2pBhB-EiwAtsQZFNQW8AVKLejhfFHZ9NGmqey1WopPJJnD7WjSxdn1y7RMCuNib0MjjxoCKl8QAvD_BwE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2023 Dobre Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 28 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 Klarstein Lady Marmolade ma 27 litrów i grzałkę 1700 W. O ile zacieranie w nim było ok, to doprowadzenie do wrzenia już trwało dłużej. Dzisiaj zaobserwowałem taki garnek Klarstein KonfiSrar 40. Ma on pojemność 40 litrów i grzałkę 2500W. Co jest dobre, to to, że jest szeroki tak jak Lady Marmolade. Wiem, że trzeba mieszać, ale u mnie nie ma z tym problemu. Czy ktoś zatem używa go do warzenia piwa? Moim zdaniem kotły Klarstein Mainschfest są zbyt wąskie i bez pompy będą szybciej przypalać niż w/w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 28 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 1,8 na 27 litrów tak jak mówisz to trochę mało w kontekście podgrzewania wody. Można się wspomóc grzałką zewnętrzną 800 W. Do gotowania mi wystarczy 1,5 kW ale ja robię warki docelowo 13 l. Mam opcję 3 kW ale używam tylko do podgrzewania wody. Nie wiem jak ze standardową warką, czy nie będzie potrzeba do dobrego wrzenia 3kW. Czy 2,5 kW wystarczy - wydaje mi się, że tak. Nie ufał bym tym plastikowym kranikom. Nie wiem jak wygląda z czyszczeniem i czy się nie połamie zaraz. Zawsze możesz sobie dokupić kosz. Albo worek do biab. Ale jak o mnie chodzi to jak już kupować kociołek to ten royal wygląda dobrze. Sądzę, że nawet warki 20 l powinno się dać zrobić. A fakt, że po kilku warkach piwo praktycznie zaciera się bez większego zaglądania (ewentualnie raz zamieszam delikatnie) sprawia, że robienie piwka to sama przyjemność. Oczywiście jest druga strona medalu czyli mycie, ale środek z cobry załatwia większość za Ciebie. (Albo mieszanka kwasku cytrynowego z oxi) Więc z tych 3 rozwiązań ja bym na Twoim miejscu wybrał Royala. Ale decyzja należy do Ciebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 28 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 Ja pierwszą warkę miałem na 4 kg słodu. Taką wielkość zupełnie mi wystarcza. Czy waszym zdaniem, jeżeli nie używałbym pompy tylko kocioł do zacierania i warzenia ręcznego, lepszym rozwiązaniem byłby ten Klarstein KonfiStar, który jest szerszy, czy też Klarstein Mainschfest, który jest węższy i z tego co czytałem lubi się przypalać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 (edytowane) 15 minut temu, Raf78 napisał(a): Ja pierwszą warkę miałem na 4 kg słodu. Taką wielkość zupełnie mi wystarcza. Czy waszym zdaniem, jeżeli nie używałbym pompy tylko kocioł do zacierania i warzenia ręcznego, lepszym rozwiązaniem byłby ten Klarstein KonfiStar, który jest szerszy, czy też Klarstein Mainschfest, który jest węższy i z tego co czytałem lubi się przypalać. Jeżeli nie chcesz pompki tylko mieszanie to wystarczy "pasteryzator typu lidl" za 300zł Edytowane 28 Października 2023 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 28 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 Wszystko zależy jakie warki warzysz. Na 20 litrowe tak na styk. Przynajmniej dla mnie. Ja posiadam Coobre CB5 45 litrów (po krawędź jest 50 litrów) i powiem, że 40 litrów nigdy nie udało mi się uwarzyć, a przymierzałem się parę razy. Potem przesiadłem się z wiadra na fermzille 35 litrów i moja Coobra okazała się bardzo wygodna do warzenia warek 35 - 37 litrów. Warki 20 litowe to już w ogóle banał w takim kotle. Chyba ma 3000 wat nie pamiętam i to jak jest pełna to to gotowanie może trochę zająć. https://3barylki.pl/2022/09/20/automatyczny-kociolek-zacierny-coobra-cb5-czy-warto-kupic-poznajcie-moja-opinie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 29 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 (edytowane) 19 godzin temu, anteks napisał(a): Jeżeli nie chcesz pompki tylko mieszanie to wystarczy "pasteryzator typu lidl" za 300zł Ja jak pisałem wcześniej mam Klarstein Lady Marmolade, więc na pewno lepszy niż ten "lidlowy" tylko chciałbym o wyższej mocy grzałki. Dlatego wskazałem na te 2 wyżej tj Klarstein KonfiStar i Klarstein Mainschfest. Przy ręcznym zacieraniu chyba lepszy szerszy KonfiStar. Szkoda, że nie ma regulacji mocy grzałki. Do zacierania wg mnie wystarczy 1700, a do gotowanie brzęczki cała moc np. 2700 W. Ten mój garnek Lady Marmolade https://www.klarstein.pl/AGD/Dozowniki-napojow/Lady-Marmalade-garnek-do-pasteryzacji-dozownik-napojow-27-l-100-C-12-h-stal-szlachetna.html podczas zacierania i warzenia pierwszej wątku nie przywierało nic do dna. Mógłby jednak mieć większą moc, co ułatwiłoby gotowanie brzęczki. Ma jednak metalowy kranik w przeciwieństwie do konfistar. Czy zaizolowanie zewnętrzne coś by pomogło? Edytowane 29 Października 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 29 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 Taniej dokupić grzałkę nurkową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 29 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 Po przeczytaniu kilku tematów na forum możliwe, że w tym moim Klarstein Lady Marmolade problemem z uzyskaniem wrzenia może być wyłączanie grzałki tuż przed uzyskaniem 100 st. C. Wiem, że modyfikowano coś poprzez dodanie opornika i oszukiwanie termostatu. Zastanawiam się jeszcze jakby podłączył zewnętrzny sterownik na przykład rex c100 z PID i on regulowałby grzałką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 29 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 To jest bolączka wszystkich warników i pasteryzatorów. Po osiągnięciu temperatury grzałka się wyłącza. Niestety. Na wrzenie jest jedna recepta - nastawiasz wyzsza temperature (101 np, zależy jaką masz wysokość nad poziomem morza, u mnie wrze przy 99 stopni :P). Niestety wtedy trzeba odmierzać czas inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 29 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 W moim Klarstein Lady Marmolade max do ustawienia, to 100 stopni C Dlatego jak wyżej pisałem, zastanawiam się nad wykorzystaniem regulatora np. Rex C100. Mam go w wędzarni elektrycznej i świetnie utrzymuje temperaturę zadaną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 (edytowane) Nie wiem jak w marmoladzie ale w kilkudziesięciu piwowarów na tym forum gotowało piwa w "lidliwych" emaliowanych garnkach i sie nie wyłączało W dniu 29.10.2023 o 08:09, Raf78 napisał(a): Do zacierania wg mnie wystarczy 1700, a do gotowanie brzęczki cała moc np. 2700 W. T 2700W do gotowania? Szacun i powodzenia w szorowaniu dna, u mnie cały czas ustawione na 1800-1900W Edytowane 30 Października 2023 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 30 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 2 godziny temu, anteks napisał(a): Nie wiem jak w marmoladzie ale w kilkudziesięciu piwowarów na tym forum gotowało piwa w "lidliwych" emaliowanych garnkach i sie nie wyłączało 2700W do gotowania? Szacun i powodzenia w szorowaniu dna, u mnie cały czas ustawione na 1800-1900W Nie dysponuję doświadczeniem, dlatego też pytam na tym formum. Co do Klarstein Lady Marmalade, który posiadam ma on grzałkę 1800W, produkt obecnie już niedostępny w sklepie firmowym, a obecny model KonfiStar 30l ma już grzałkę 2500W. W mojej ocenie jest on z cieńszej blachy, węższy i wyższy - może sie przypalać. W moim jest problem jak pisałem z utrzymaniem 100 stopni, bo wyłącza grzałkę, temp. przy gotowaniu brzęczki była w granicy 99 stopni. Jako poczatkujący w piwowrstwie (z przyczyn wiadomych - koszty) nie chciałbym od razu kupować kotła warzelnego półałtomatycznego np. Royal Catering czy Klarstein Mundschenk. Zaś Kocioł Klarstein Maischfest jak wyczytałem bez przeróbki tj. wyposażenia w pompkęnie wypada rewelacyjnie. Pozstanowiłem zatem wykorzystać swój Klarstein Lady Marmalade, rozważam ocieplenie go ekranem zagrzejnkowym i podłączenie w miejsce obecnej eletroniki sterownika z PID REX C100 wraz z termoparą PT100. Co sądzicie o takim rozwiazniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Wyłącza przy 99 i przy ilu znowu włączy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 30 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Przy doprowadzeniu do tej temperatury 99 stopni kocioł utrzymuje ją w tych granicach. Jednak nie jest to całkowite wrzenie. anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 26 minut temu, Raf78 napisał(a): Przy doprowadzeniu do tej temperatury 99 stopni kocioł utrzymuje ją w tych granicach. Jednak nie jest to całkowite wrzenie. A termometr jest wzorcowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 30 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 (edytowane) Dokonałem dodatkowo pomiaru termometrem elektronicznym z sondą zanurzeniową i podawał temperaturę 98 stopni Edytowane 31 Października 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 31 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2023 Zastanawiam się jeszcze nad garnkiem Abbey 40 Klarsteina. Czy ta grzałka 2500W to faktycznie za dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2023 41 minut temu, Raf78 napisał(a): Zastanawiam się jeszcze nad garnkiem Abbey 40 Klarsteina. Czy ta grzałka 2500W to faktycznie za dużo? Nie będzie za duża pod warunkiem że nie będziesz gotował na pełnej mocy. Weź pod uwagę że termik może wyłączyć grzałki jak przy marmoladzie ps uparłeś sie na te 100'C przez cały czas gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 31 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2023 (edytowane) Ale w nim nie ma regulacji mocy tylko czasu i temp. A ten mój Klarstein Lady Marmalade jest moim nieocenionym pomocnikiem na przykład przy pasteryzacji konserw słoikowy i nie chciałbym go zniszczyć, dlatego planuję kupić garnek na przykład ten Abbey 40. Tylko on w przeciwieństwie do mojego ma 2500 W. A co do 100 stopni to na tym forum było dużo przeróbek np Lidla żeby właśnie uzyskać temp. wrzenia i oszukać czujnik. Nam jeszcze pytanie, czy taki hop stopper będzie lepszy od wężyka z oplotu. https://marxam.pl/hop-stopper-hop-stopper-nierdzewny-ze-srubunkiem,c494,p4271,pl.html Edytowane 31 Października 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 31 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2023 Tutaj o małej mocy 1800W Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 31 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2023 To czemu nie chcesz dolozyc pare stow i miec royala z pompka i regulacja mocy? I koszem na ziarno? Przeciez roznica w cenie nie jest duza, no chyba, ze akurat jakas uzywka sie trafi na olx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 31 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2023 Royal 30l to cena ok. 1700 zł. A jak czytałem tak trzeba go modyfikować np. nie sprawdza się bazuka, lubi przypalać na dnie, więc nie wiem czy tak kolorowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 31 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2023 4 minuty temu, Raf78 napisał(a): Royal 30l to cena ok. 1700 zł. A jak czytałem tak trzeba go modyfikować np. nie sprawdza się bazuka, lubi przypalać na dnie, więc nie wiem czy tak kolorowo. plotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się