Centka Posted October 28, 2023 Share Posted October 28, 2023 Witam, Próbowałem zrobić piwko kolejny raz, wyeliminowałem poprzednie błędy opisane w tym temacie: Jedyna różnica była taka że użyłem 2 paczek drożdży S-33 i dałemw sumie 100 gram chmielu ... i po raz kolejny wyszło mi wytrawne wino, a nie piwo w dodatku mętne... I tu moje pytanie. Nie mam możliwości chłodzenia brzeczki- w garnku 30 litrów stało na strychu aż osiągnęło temp 15 stopni- trwało to 12 godzin, po tym czasie napowietrzyłem i dodałem drożdży. Czy takie przedłużone chłodzenie mogło się przyczynić że piwo znowu smakuje jak wino/szampan ? ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted October 28, 2023 Share Posted October 28, 2023 Jaka temperatura fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Centka Posted October 28, 2023 Author Share Posted October 28, 2023 15 stopni otoczenia i 15 stopni miała brzeczka początkowo. Jak zaczęła się fermentacja to temp brzeczki wzrosła do 18 stopni Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted October 28, 2023 Share Posted October 28, 2023 Samo chłodzenie wpływa na goryczkę i może na zmętnienie na zimno. Ja chłodzę 24h na balkonie.Może zmień drożdze. US05 są najbardziej przetestowane a temperatura dobra.Jeśli zacierasz to przedłuż zacieranie. Gotuj 1h lub dłużej. Na na końcu dodaj wirlocka ( chyba to tak się nazywa) lub mech. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vmario Posted October 28, 2023 Share Posted October 28, 2023 4 hours ago, Centka said: Czy takie przedłużone chłodzenie mogło się przyczynić że piwo znowu smakuje jak wino/szampan ? 12 godzin może wystarczyć na zapoczątkowanie jakiejś infekcji, choć część tego czasu pewnie trzeba odliczyć ze względu na wysoką temperaturę. Jeżeli to nie to, może spróbuj podbić pełnię przez dodanie słodów specjalnych albo mocniejsze chmielenie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted October 28, 2023 Share Posted October 28, 2023 Moim zdanie słowo klucz to strych. Może masz jakieś cholerstwo w powietrzu i dostaje się do brzeczki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted October 28, 2023 Share Posted October 28, 2023 5 godzin temu, Centka napisał(a): Jedyna różnica była taka że użyłem 2 paczek drożdży S-33 i dałemw sumie 100 gram chmielu ... i po raz kolejny wyszło mi wytrawne wino, a nie piwo w dodatku mętne... I tu moje pytanie. Nie mam możliwości chłodzenia brzeczki- w garnku 30 litrów stało na strychu aż osiągnęło temp 15 stopni- trwało to 12 godzin, po tym czasie napowietrzyłem i dodałem drożdży. Czy takie przedłużone chłodzenie mogło się przyczynić że piwo znowu smakuje jak wino/szampan ? ?? 1. Pamiętam, że gdzieś czytałem, że S-33 mogą głęboko odfermentować, szczególnie ekstrakty słodowe co może powodować wrażenie wytrawności podobną do wina; 2. S-33 mogą produkować aromaty kwiatowe i ogólnie estrowe; 3. Te drożdże słabo opadają dając mętne piwa - taki ich urok; 4. Wprawdzie w wyższych temperaturach fermentacji, ale mogą wytwarzać siarkowodór; 5. Używasz pirosiarczanu - ktoś kiedyś pisał, że po jego użyciu aromaty przechodziły mu do piwa - to też może sprawiać wrażenie aromatów winnych; 6. Niewłaściwe chłodzenie powoduje powstawania prekursorów DMS - one też zaburzają prawidłowy profil piwa. Powinieneś schłodzić brzeczkę do temperatur poniżej 80°C jak najszybciej - chociażby wrzucając zamrożone butelki PET do gara (oczywiście zdezynfekowane). Zakładając, że niczego nie podłapałeś, dalsze chłodzenie (już poniżej 80°C) nie jest groźne dla brzeczki. 7. Sprawdź termometr - to bardzo ważne żeby nie przekłamywał temperatury zadania drożdży Być może to wszystko składa się na Twoje odczucie i do tego jeszcze jedna ważna rzecz. Młode piwo nie smakuje najlepiej, musisz dać mu czas po butelkowaniu. Wyjdzie mu to tylko na dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymcio Posted May 17, 2024 Share Posted May 17, 2024 W dniu 28.10.2023 o 21:25, korzen16 napisał(a): 6. Niewłaściwe chłodzenie powoduje powstawania prekursorów DMS - one też zaburzają prawidłowy profil piwa. Powinieneś schłodzić brzeczkę do temperatur poniżej 80°C jak najszybciej - chociażby wrzucając zamrożone butelki PET do gara (oczywiście zdezynfekowane). Zakładając, że niczego nie podłapałeś, dalsze chłodzenie (już poniżej 80°C) nie jest groźne dla brzeczki. Odgrzebuje, ale co tam. Co do tego stwierdzenia mam wątpliwości. Ostatnio na zachodzie popularny jest na sposób chłodzenia no chill, czyli właśnie samoistne chłodzenie. Co prawda w takiej sytuacji piwo przelewa się do kostki hdpe, lub garnek zakrywa się i zabezpiecza przed infekcjami. Sam testowo popełniłem taką warkę. Co swoją drogą, w mojej opinii ma kilka zalet (z punktu widzenia wygody). Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted May 17, 2024 Share Posted May 17, 2024 (edited) 2 godziny temu, szymcio napisał(a): Odgrzebuje, ale co tam. Co do tego stwierdzenia mam wątpliwości. Ja jestem że starej szkoły, za takie herezje to grozi mi piekło. 😜 Edited May 17, 2024 by korzen16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted May 18, 2024 Share Posted May 18, 2024 W dniu 17.05.2024 o 09:49, szymcio napisał(a): Odgrzebuje, ale co tam. Co do tego stwierdzenia mam wątpliwości. Ostatnio na zachodzie popularny jest na sposób chłodzenia no chill, czyli właśnie samoistne chłodzenie. Co prawda w takiej sytuacji piwo przelewa się do kostki hdpe, lub garnek zakrywa się i zabezpiecza przed infekcjami. Sam testowo popełniłem taką warkę. Co swoją drogą, w mojej opinii ma kilka zalet (z punktu widzenia wygody). Będziesz robił lambiczi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted May 18, 2024 Share Posted May 18, 2024 W dniu 17.05.2024 o 09:49, szymcio napisał(a): Ostatnio na zachodzie popularny jest na sposób chłodzenia no chill Na zachodzie jak na zachodzie (choć pojawia się), bardziej chyba wschód - metoda od lat bardzo popularna w Australii ze względu na oszczędność wody. Jakoś im piwa ponoć wychodzą bez większych komplikacji, trzeba natomiast studzenie w ten sposób uwzględnić przy planowaniu goryczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymcio Posted May 22, 2024 Share Posted May 22, 2024 W dniu 17.05.2024 o 12:18, korzen16 napisał(a): Ja jestem że starej szkoły, za takie herezje to grozi mi piekło. 😜 W sumie racja. Może dlatego mnie to tak zainteresowało W dniu 18.05.2024 o 20:55, anteks napisał(a): Będziesz robił lambiczi? Nie no bez przesady. Butla odkażona, przedmuchana co2. przez te 24h nic się z tym nie zadziało W dniu 18.05.2024 o 21:15, Łachim napisał(a): Na zachodzie jak na zachodzie (choć pojawia się), bardziej chyba wschód - metoda od lat bardzo popularna w Australii ze względu na oszczędność wody. Jakoś im piwa ponoć wychodzą bez większych komplikacji, trzeba natomiast studzenie w ten sposób uwzględnić przy planowaniu goryczki. No dokładnie. Ponoć trza dodać 20 min do czasu gotowania Zobaczę jak to wyjdzie w gotowym wyrobie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 22, 2024 Share Posted May 22, 2024 (edited) 8 godzin temu, szymcio napisał(a): No dokładnie. Ponoć trza dodać 20 min do czasu gotowania Zobaczę jak to wyjdzie w gotowym wyrobie. Raczej odjąć czyli gotować krócej Edited May 22, 2024 by wizi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted May 22, 2024 Share Posted May 22, 2024 Wydaje mi się, że chodziło o fikcyjne dodanie czasu w kalkulatorze IBU Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 22, 2024 Share Posted May 22, 2024 Może i tak, ale lepiej w drugą stronę. Krócej gotować i nic nie zmieniać w kalkulatorze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now