Skocz do zawartości

12 godzinne studzenie brzeczki- jakie konsekwencje ?


Centka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Próbowałem zrobić piwko kolejny raz, wyeliminowałem poprzednie błędy opisane w tym temacie:

Jedyna różnica była taka że użyłem 2 paczek drożdży S-33 i dałemw  sumie 100 gram chmielu ... i po raz kolejny wyszło mi wytrawne wino, a nie piwo w dodatku mętne... 

I tu moje pytanie. Nie mam możliwości chłodzenia brzeczki- w garnku 30 litrów stało na strychu aż osiągnęło temp 15 stopni- trwało to 12 godzin, po tym czasie napowietrzyłem i dodałem drożdży.

Czy takie przedłużone chłodzenie mogło się przyczynić że piwo znowu smakuje jak wino/szampan ? ?? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Samo chłodzenie wpływa na goryczkę i może na zmętnienie na zimno. Ja chłodzę 24h na balkonie.
Może zmień drożdze. US05 są najbardziej przetestowane a temperatura dobra.
Jeśli zacierasz to przedłuż zacieranie. Gotuj 1h lub dłużej. Na na końcu dodaj wirlocka ( chyba to tak się nazywa) lub mech.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 hours ago, Centka said:

Czy takie przedłużone chłodzenie mogło się przyczynić że piwo znowu smakuje jak wino/szampan ?

12 godzin może wystarczyć na zapoczątkowanie jakiejś infekcji, choć część tego czasu pewnie trzeba odliczyć ze względu na wysoką temperaturę. Jeżeli to nie to, może spróbuj podbić pełnię przez dodanie słodów specjalnych albo mocniejsze chmielenie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, Centka napisał(a):

Jedyna różnica była taka że użyłem 2 paczek drożdży S-33 i dałemw  sumie 100 gram chmielu ... i po raz kolejny wyszło mi wytrawne wino, a nie piwo w dodatku mętne... 

I tu moje pytanie. Nie mam możliwości chłodzenia brzeczki- w garnku 30 litrów stało na strychu aż osiągnęło temp 15 stopni- trwało to 12 godzin, po tym czasie napowietrzyłem i dodałem drożdży.

Czy takie przedłużone chłodzenie mogło się przyczynić że piwo znowu smakuje jak wino/szampan ? ?? 

1. Pamiętam, że gdzieś czytałem, że S-33 mogą głęboko odfermentować, szczególnie ekstrakty słodowe co może powodować wrażenie wytrawności podobną do wina;

2. S-33 mogą produkować aromaty kwiatowe i ogólnie estrowe;

3. Te drożdże słabo opadają dając mętne piwa - taki ich urok;

4. Wprawdzie w wyższych temperaturach fermentacji, ale mogą wytwarzać siarkowodór;

5. Używasz pirosiarczanu - ktoś kiedyś pisał, że po jego użyciu aromaty przechodziły mu do piwa - to też może sprawiać wrażenie aromatów winnych;

6. Niewłaściwe chłodzenie powoduje powstawania prekursorów DMS - one też zaburzają prawidłowy profil piwa. Powinieneś schłodzić brzeczkę do temperatur poniżej 80°C jak najszybciej - chociażby wrzucając zamrożone butelki PET do gara (oczywiście zdezynfekowane). Zakładając, że niczego nie podłapałeś, dalsze chłodzenie (już poniżej 80°C) nie jest groźne dla brzeczki.

7. Sprawdź termometr - to bardzo ważne żeby nie przekłamywał temperatury zadania drożdży

Być może to wszystko składa się na Twoje odczucie i do tego jeszcze jedna ważna rzecz. Młode piwo nie smakuje najlepiej, musisz dać mu czas po butelkowaniu. Wyjdzie mu to tylko na dobre.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
W dniu 28.10.2023 o 21:25, korzen16 napisał(a):

6. Niewłaściwe chłodzenie powoduje powstawania prekursorów DMS - one też zaburzają prawidłowy profil piwa. Powinieneś schłodzić brzeczkę do temperatur poniżej 80°C jak najszybciej - chociażby wrzucając zamrożone butelki PET do gara (oczywiście zdezynfekowane). Zakładając, że niczego nie podłapałeś, dalsze chłodzenie (już poniżej 80°C) nie jest groźne dla brzeczki.

 

Odgrzebuje, ale co tam. Co do tego stwierdzenia mam wątpliwości. Ostatnio na zachodzie popularny jest na sposób chłodzenia no chill, czyli właśnie samoistne chłodzenie. Co prawda w takiej sytuacji piwo przelewa się do kostki hdpe, lub garnek zakrywa się i zabezpiecza przed infekcjami.

 

Sam testowo popełniłem taką warkę. Co swoją drogą, w mojej opinii ma kilka zalet (z punktu widzenia wygody).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, szymcio napisał(a):

Odgrzebuje, ale co tam. Co do tego stwierdzenia mam wątpliwości.

Ja jestem że starej szkoły, za takie herezje to grozi mi piekło. 😜

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 17.05.2024 o 09:49, szymcio napisał(a):

 

Odgrzebuje, ale co tam. Co do tego stwierdzenia mam wątpliwości. Ostatnio na zachodzie popularny jest na sposób chłodzenia no chill, czyli właśnie samoistne chłodzenie. Co prawda w takiej sytuacji piwo przelewa się do kostki hdpe, lub garnek zakrywa się i zabezpiecza przed infekcjami.

 

Sam testowo popełniłem taką warkę. Co swoją drogą, w mojej opinii ma kilka zalet (z punktu widzenia wygody).

Będziesz robił lambiczi?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 17.05.2024 o 09:49, szymcio napisał(a):

Ostatnio na zachodzie popularny jest na sposób chłodzenia no chill

Na zachodzie jak na zachodzie (choć pojawia się), bardziej chyba wschód - metoda od lat bardzo popularna w Australii ze względu na oszczędność wody. Jakoś im piwa ponoć wychodzą bez większych komplikacji, trzeba natomiast studzenie w ten sposób uwzględnić przy planowaniu goryczki. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 17.05.2024 o 12:18, korzen16 napisał(a):

Ja jestem że starej szkoły, za takie herezje to grozi mi piekło. 😜

W sumie racja. Może dlatego mnie to tak zainteresowało ;) 

 

W dniu 18.05.2024 o 20:55, anteks napisał(a):

Będziesz robił lambiczi?

Nie no bez przesady. ;) Butla odkażona, przedmuchana co2. przez te 24h nic się z tym nie zadziało ;)

 

W dniu 18.05.2024 o 21:15, Łachim napisał(a):

Na zachodzie jak na zachodzie (choć pojawia się), bardziej chyba wschód - metoda od lat bardzo popularna w Australii ze względu na oszczędność wody. Jakoś im piwa ponoć wychodzą bez większych komplikacji, trzeba natomiast studzenie w ten sposób uwzględnić przy planowaniu goryczki. 

No dokładnie. Ponoć trza dodać 20 min do czasu gotowania :) Zobaczę jak to wyjdzie w gotowym wyrobie. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, szymcio napisał(a):

No dokładnie. Ponoć trza dodać 20 min do czasu gotowania :) Zobaczę jak to wyjdzie w gotowym wyrobie. :)

Raczej odjąć czyli gotować krócej

Edytowane przez wizi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.