Jump to content

Pancerny areometr

dzejkej

Recommended Posts

Macie coś godnego polecenia jak w temacie? Do piwa używam refraktometru i sobie chwalę 😁. Jednak od czasu do czasu do kontroli, a także do nastawów wina (cukier dodawany partiami) używam areometru. Właśnie pękł mi kolejny (Browin po ok. roku użytkowania), chociaż obchodziłem się z nim jak z jajkiem...

Edited by dzejkej

Areometry to do siebie maja, ze sie tlucza i pekaja :p. Dalem kiedys studentom zabytkowe z olowiem. To tez potlukli i byl problem. W sumie za areometr moze sluzyc kazde naczynie. Jak skombinujesz dobrze zamykana probowke plastikowa (pp) i na dnie wrzucisz troche modeliny to mozesz ja wyskalowac w wodzie i bedziesz mial nietlukacy sie areometr. Alternatywa dla areometru jest piknometr, ale tez jest szklany i sie tlucze :p, a poza tym nie mozna go wrzucic do wiadra i trzeba miec dobra wage, zeby przeprowadzic pomiary, wiec nie rozwiazaniem Twoich problemow.

6 godzin temu, Ununul napisał(a):

Jak skombinujesz dobrze zamykana probowke plastikowa (pp) i na dnie wrzucisz troche modeliny to mozesz ja wyskalowac w wodzie i bedziesz mial nietlukacy sie areometr

Już o tym myślałem. Może w wolnej chwili pokombinuję, bo już nie mam ochoty kupować kolejnego. One już po odpakowaniu wyglądają jakby miały za chwilę dokonać "samoutłuczenia" 

Godzinę temu, dzejkej napisał(a):

Już o tym myślałem. Może w wolnej chwili pokombinuję, bo już nie mam ochoty kupować kolejnego. One już po odpakowaniu wyglądają jakby miały za chwilę dokonać "samoutłuczenia" 

Ja przez 20 lat zniszczyłem 1 lub 2 spławiki

Waga pokazuje ponad 100 Wracam do biegania, rower nie wystarcza
ps biegałem wcześniej niż znany bloger
Waga lekka.... Mi też rower nie pomaga szczególnie, że stoi w garażu i widujemy się rzadko. A bieganie...... Chyba wolę robić łopatą .
W kwestii areometru to ja mam dwa w tym jeden od początku warzenia. Jeden też stłukłem. Dodatkowo używam refraktometru ale zawsze go sprawdzam spławikiem... Takie zboczenie...

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

Ostatnio jak mi się stłukł to zamówiłem od razu 2 - 1 "na zapas"... Ogólnie to proponuję od razu po pomiarze w to etui z gąbką chować...
A plastikowa rurka z obciążnikiem na dole + skala na drukarce + taśma przezroczysta na sam koniec, żeby nie rozmiękło? Trzeba by się pobawić...