dzejkej Posted November 3, 2023 Share Posted November 3, 2023 (edited) Macie coś godnego polecenia jak w temacie? Do piwa używam refraktometru i sobie chwalę 😁. Jednak od czasu do czasu do kontroli, a także do nastawów wina (cukier dodawany partiami) używam areometru. Właśnie pękł mi kolejny (Browin po ok. roku użytkowania), chociaż obchodziłem się z nim jak z jajkiem... Edited November 3, 2023 by dzejkej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted November 3, 2023 Share Posted November 3, 2023 Areometry to do siebie maja, ze sie tlucza i pekaja :p. Dalem kiedys studentom zabytkowe z olowiem. To tez potlukli i byl problem. W sumie za areometr moze sluzyc kazde naczynie. Jak skombinujesz dobrze zamykana probowke plastikowa (pp) i na dnie wrzucisz troche modeliny to mozesz ja wyskalowac w wodzie i bedziesz mial nietlukacy sie areometr. Alternatywa dla areometru jest piknometr, ale tez jest szklany i sie tlucze :p, a poza tym nie mozna go wrzucic do wiadra i trzeba miec dobra wage, zeby przeprowadzic pomiary, wiec nie rozwiazaniem Twoich problemow. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted November 3, 2023 Share Posted November 3, 2023 https://allegro.pl/oferta/areometr-tester-akumulatora-miernik-aerometr-10045587352 😆 Tylko sobie wyskalować. 🤣 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 3, 2023 Share Posted November 3, 2023 (edited) Godzinę temu, Koora napisał(a): https://allegro.pl/oferta/areometr-tester-akumulatora-miernik-aerometr-10045587352 😆 Tylko sobie wyskalować. 🤣 Prościej rozlać brzeczke na ławce i sprawdzić gołą dupą czy się klei Edited November 3, 2023 by anteks Łachim 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzejkej Posted November 3, 2023 Author Share Posted November 3, 2023 1 godzinę temu, anteks napisał(a): Prościej rozlać brzeczke na ławce i sprawdzić gołą dupą czy się klei Tak próbowałem, ale pogonili mnie z parku 😁 Ununul 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 3, 2023 Share Posted November 3, 2023 2 godziny temu, dzejkej napisał(a): Tak próbowałem, ale pogonili mnie z parku 😁 Dziwisz się? Masz szczęście że nie posądzili o inne rzeczy. Jak nie masz lawki w domu spróbuj na krześle Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzejkej Posted November 3, 2023 Author Share Posted November 3, 2023 6 godzin temu, Ununul napisał(a): Jak skombinujesz dobrze zamykana probowke plastikowa (pp) i na dnie wrzucisz troche modeliny to mozesz ja wyskalowac w wodzie i bedziesz mial nietlukacy sie areometr Już o tym myślałem. Może w wolnej chwili pokombinuję, bo już nie mam ochoty kupować kolejnego. One już po odpakowaniu wyglądają jakby miały za chwilę dokonać "samoutłuczenia" Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 3, 2023 Share Posted November 3, 2023 Godzinę temu, dzejkej napisał(a): Już o tym myślałem. Może w wolnej chwili pokombinuję, bo już nie mam ochoty kupować kolejnego. One już po odpakowaniu wyglądają jakby miały za chwilę dokonać "samoutłuczenia" Ja przez 20 lat zniszczyłem 1 lub 2 spławiki Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted November 3, 2023 Share Posted November 3, 2023 1 minutę temu, anteks napisał(a): Ja przez 20 lat zniszczyłem 1 lub 2 spławiki No tak, ale Ty "ważysz" okazjonalnie, a nie to co inni😜 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 3, 2023 Share Posted November 3, 2023 4 minuty temu, korzen16 napisał(a): No tak, ale Ty "ważysz" okazjonalnie, a nie to co inni😜 Fakt ostatnio dużo ważę ale kiedyś warzyłem częściej i przez te pińcet warek chyba tylko 2 zepsułem Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted November 3, 2023 Share Posted November 3, 2023 1 minutę temu, anteks napisał(a): Fakt ostatnio dużo ważę A ile ważysz? Może czas na dietę 😁 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 3, 2023 Share Posted November 3, 2023 (edited) 16 minut temu, smola napisał(a): A ile ważysz? Może czas na dietę 😁 Waga pokazuje ponad 100 😛 Wracam do biegania, rower nie wystarcza ps biegałem wcześniej niż znany bloger Edited November 3, 2023 by anteks bielok and smola 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted November 3, 2023 Share Posted November 3, 2023 Ja jak podnosze kosz z mlotem to od razu czuje sie lzejszy 😛 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzejkej Posted November 3, 2023 Author Share Posted November 3, 2023 13 minut temu, anteks napisał(a): Waga pokazuje ponad 100 Może źle "warzy"? 😁 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted November 3, 2023 Share Posted November 3, 2023 Waga pokazuje ponad 100 Wracam do biegania, rower nie wystarcza ps biegałem wcześniej niż znany blogerWaga lekka.... Mi też rower nie pomaga szczególnie, że stoi w garażu i widujemy się rzadko. A bieganie...... Chyba wolę robić łopatą .W kwestii areometru to ja mam dwa w tym jeden od początku warzenia. Jeden też stłukłem. Dodatkowo używam refraktometru ale zawsze go sprawdzam spławikiem... Takie zboczenie...Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumidło Posted November 4, 2023 Share Posted November 4, 2023 Ostatnio jak mi się stłukł to zamówiłem od razu 2 - 1 "na zapas"... Ogólnie to proponuję od razu po pomiarze w to etui z gąbką chować... A plastikowa rurka z obciążnikiem na dole + skala na drukarce + taśma przezroczysta na sam koniec, żeby nie rozmiękło? Trzeba by się pobawić... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted November 4, 2023 Share Posted November 4, 2023 Refraktometr też można zepsuć. Ja raz utopiłem w gotującej się brzeczce. Wprawdzie wypłukałem go i wierzę w to, że po kalibracji pokazuje dobrze. Ale odczyt już nie jest tak samo czytelny jak na początku Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted November 4, 2023 Share Posted November 4, 2023 16 godzin temu, Fidel napisał(a): używam refraktometru ale zawsze go sprawdzam spławikiem... Takie zboczenie... Ja w tym widzę "dobrą praktykę" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts