dzejkej Opublikowano 3 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 (edytowane) Macie coś godnego polecenia jak w temacie? Do piwa używam refraktometru i sobie chwalę 😁. Jednak od czasu do czasu do kontroli, a także do nastawów wina (cukier dodawany partiami) używam areometru. Właśnie pękł mi kolejny (Browin po ok. roku użytkowania), chociaż obchodziłem się z nim jak z jajkiem... Edytowane 3 Listopada 2023 przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 3 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 Areometry to do siebie maja, ze sie tlucza i pekaja :p. Dalem kiedys studentom zabytkowe z olowiem. To tez potlukli i byl problem. W sumie za areometr moze sluzyc kazde naczynie. Jak skombinujesz dobrze zamykana probowke plastikowa (pp) i na dnie wrzucisz troche modeliny to mozesz ja wyskalowac w wodzie i bedziesz mial nietlukacy sie areometr. Alternatywa dla areometru jest piknometr, ale tez jest szklany i sie tlucze :p, a poza tym nie mozna go wrzucic do wiadra i trzeba miec dobra wage, zeby przeprowadzic pomiary, wiec nie rozwiazaniem Twoich problemow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 3 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 https://allegro.pl/oferta/areometr-tester-akumulatora-miernik-aerometr-10045587352 😆 Tylko sobie wyskalować. 🤣 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 (edytowane) Godzinę temu, Koora napisał(a): https://allegro.pl/oferta/areometr-tester-akumulatora-miernik-aerometr-10045587352 😆 Tylko sobie wyskalować. 🤣 Prościej rozlać brzeczke na ławce i sprawdzić gołą dupą czy się klei Edytowane 3 Listopada 2023 przez anteks Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 3 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 1 godzinę temu, anteks napisał(a): Prościej rozlać brzeczke na ławce i sprawdzić gołą dupą czy się klei Tak próbowałem, ale pogonili mnie z parku 😁 Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 2 godziny temu, dzejkej napisał(a): Tak próbowałem, ale pogonili mnie z parku 😁 Dziwisz się? Masz szczęście że nie posądzili o inne rzeczy. Jak nie masz lawki w domu spróbuj na krześle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 3 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 6 godzin temu, Ununul napisał(a): Jak skombinujesz dobrze zamykana probowke plastikowa (pp) i na dnie wrzucisz troche modeliny to mozesz ja wyskalowac w wodzie i bedziesz mial nietlukacy sie areometr Już o tym myślałem. Może w wolnej chwili pokombinuję, bo już nie mam ochoty kupować kolejnego. One już po odpakowaniu wyglądają jakby miały za chwilę dokonać "samoutłuczenia" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 Godzinę temu, dzejkej napisał(a): Już o tym myślałem. Może w wolnej chwili pokombinuję, bo już nie mam ochoty kupować kolejnego. One już po odpakowaniu wyglądają jakby miały za chwilę dokonać "samoutłuczenia" Ja przez 20 lat zniszczyłem 1 lub 2 spławiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 3 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 1 minutę temu, anteks napisał(a): Ja przez 20 lat zniszczyłem 1 lub 2 spławiki No tak, ale Ty "ważysz" okazjonalnie, a nie to co inni😜 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 4 minuty temu, korzen16 napisał(a): No tak, ale Ty "ważysz" okazjonalnie, a nie to co inni😜 Fakt ostatnio dużo ważę ale kiedyś warzyłem częściej i przez te pińcet warek chyba tylko 2 zepsułem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 3 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 1 minutę temu, anteks napisał(a): Fakt ostatnio dużo ważę A ile ważysz? Może czas na dietę 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 (edytowane) 16 minut temu, smola napisał(a): A ile ważysz? Może czas na dietę 😁 Waga pokazuje ponad 100 😛 Wracam do biegania, rower nie wystarcza ps biegałem wcześniej niż znany bloger Edytowane 3 Listopada 2023 przez anteks smola i bielok 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 3 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 Ja jak podnosze kosz z mlotem to od razu czuje sie lzejszy 😛 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 3 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 13 minut temu, anteks napisał(a): Waga pokazuje ponad 100 Może źle "warzy"? 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2023 Waga pokazuje ponad 100 Wracam do biegania, rower nie wystarcza ps biegałem wcześniej niż znany blogerWaga lekka.... Mi też rower nie pomaga szczególnie, że stoi w garażu i widujemy się rzadko. A bieganie...... Chyba wolę robić łopatą .W kwestii areometru to ja mam dwa w tym jeden od początku warzenia. Jeden też stłukłem. Dodatkowo używam refraktometru ale zawsze go sprawdzam spławikiem... Takie zboczenie...Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 4 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Ostatnio jak mi się stłukł to zamówiłem od razu 2 - 1 "na zapas"... Ogólnie to proponuję od razu po pomiarze w to etui z gąbką chować... A plastikowa rurka z obciążnikiem na dole + skala na drukarce + taśma przezroczysta na sam koniec, żeby nie rozmiękło? Trzeba by się pobawić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 4 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 Refraktometr też można zepsuć. Ja raz utopiłem w gotującej się brzeczce. Wprawdzie wypłukałem go i wierzę w to, że po kalibracji pokazuje dobrze. Ale odczyt już nie jest tak samo czytelny jak na początku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2023 16 godzin temu, Fidel napisał(a): używam refraktometru ale zawsze go sprawdzam spławikiem... Takie zboczenie... Ja w tym widzę "dobrą praktykę" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi