dzejkej Opublikowano 5 Stycznia Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 19 minut temu, wizi napisał(a): Ja nie kombinuję, tylko dodaję tyle kwasu i soli, ile mi kalkulator w Brewfather wyliczy Wiem, że woda wodzie nierówna, ja akurat mam do wyboru twardą z sieci i zmiękczoną ze zmiękczacza jonowymiennego. Mimo to zapytam: co oprócz kwasu (mlekowego?) i kredy (jak zakładam) jest Ci niezbędne do podstawowych modyfikacji? Też korzystam z Brewfarher i właśnie zamierzam zacząć zabawę z modyfikacją. Przede wszystkim pH, ale może coś jeszcze.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia Mam twardą wodę o niskiej zawartości chlorków oraz sodu i średniej siarczanów, więc akurat kreda u mnie nie gości. Używam: Kwas mlekowy Chlorek wapnia Gips piwowarski Sól kuchenna Soda oczyszczona Powyższe w kolejności od najczęściej używanych. Kwas to w każdej warce. Kiedyś się bawiłem w gotowanie wody i dekantację, w celu jej zmiękczenia. Teraz szkoda mi na to czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia (edytowane) Do powyższego dodałbym jeszcze sól epsom i jeśli ktoś nie ma twardej wody - kredę Ja, ponieważ mój dostawca wody nie udostępnia jej pełnego profilu, dwa lata temu zdecydowałem się na wodę po RO i uzupełnianie solami wg oczekiwanego profilu wody. Czy moje piwa są od tego czasu lepsze ? Generalnie są lepsze niż 3-4 lata temu, ale to naturalne i nie związane tylko z wodą. Na pewno lepsze są lagery typu helles i mocne piwa ciemne, do których wcześniej dodawałem mniej kredy. Ale ogólnie zabawa w modyfikacje wody to dalekie miejsce na liście czynników wpływających na efekt końcowy, więc w początkowym okresie warzenia nie zawracałbym sobie tym głowy. 10 godzin temu, wizi napisał(a): Ja nie kombinuję, tylko dodaję tyle kwasu i soli, ile mi kalkulator w Brewfather wyliczy. Pasków czy pH metru nie używam. Wcześniej używałem kalkulatora w Brewers Friend, ale z nim jest więcej zachodu. Brewfather jest wygodniejszy w obsłudze i wszechstronniejszy. A ja właśnie ten rozszerzony z Brewers Friend, mimo, iż używam Brewfather. Musze kiedyś sprawdzić, czy podają te same ilości soli i kwasu do uzyskania takiego samego profilu wody Edytowane 6 Stycznia przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia (edytowane) 47 minut temu, fotohobby napisał(a): A ja właśnie ten rozszerzony z Brewers Friend, mimo, iż używam Brewfather. Musze kiedyś sprawdzić, czy podają te same ilości soli i kwasu do uzyskania takiego samego profilu wody W Brewfather mam od razu wbitą recepturę, więc nie muszę ręcznie wbijać zasypu. Fajne jest też to, że ustawiasz jakie sole masz do dyspozycji i sam dobiera tylko z tego czym dysponujesz. W Brewers wkurzało mnie też, że muszę przeliczać EBC na L. Brewfather dodatkowo asystuje podczas warzenia i można wbijać pomiary na każdym etapie, a potem porównać założenia ze stanem faktycznym i skorygować ustawienia warzelni pod podobną warkę. Jak będziesz porównywać to sprawdź czy parametry zasypu są takie same. 47 minut temu, fotohobby napisał(a): Ja, ponieważ mój dostawca wody nie udostępnia jej pełnego profilu, Mój poprzedni też nie. Jak poprosiłem to dostałem pH, chlorki, siarczany i sod. Twardość ogólną i węglanową obliczyłem testem akwariowym. Potem magnez i wapń ze wzoru. Aktualny od czasu do czasu udostępnia pełny profil. Różnice rzędu <10mg/L więc nie chce mi się korygować w programie. Edytowane 6 Stycznia przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia Moje miasto ma wodę z trzech ujęć i czasem dana dzielnica przez jakiś czas ma wodę z innego źródła, więc dla mnie RO jest najpewniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia (edytowane) Mnie od RO odrzucają straty wody i kolejny sprzęt w domu do serwisowania. Ale rozumiem, że czasami nie ma innego wyboru. Edytowane 6 Stycznia przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia U mnie strat nie ma, woda idzie do zbiornika na deszczówkę, czyli jest tez później wykorzystywana do chłodzenia warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 6 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia (edytowane) W dniu 3.01.2024 o 16:45, wizi napisał(a): Robię małe warki 10l i mam takie ustawienia w Brewfather: A. Martwa przestrzeń pod koszem 5l B. Stosunek woda/ziarno 4l/kg C. Współczynnik wchłaniania słodu 0,8l/kg D. Straty podczas chłodzenia/chmielenia 1l E. Odparowanie 3l/h Wzory: Woda do zacierania = A + B * zasyp w kg Straty = C * zasyp w kg + D + E * czas gotowania Woda do wysładzania = Objętość w fermentorze - woda do zaciernia - straty Mniej więcej mi się to sprawdza przy warkach 10 i 20l. Parametry A, D, E skorygujesz sobie po kilku warkach pod swój sprzęt. Ten czas gotowania tu masz na myśli cały proces warzenia piwa, nie tylko gotowanie podczas chmielenia? Edytowane 6 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia Od wrzenia do wyłączenia grzania. Czasami gotuje się dłużej niż chmieli. Ogólnie to czas, gdy brzeczka intensywnie paruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 6 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia (edytowane) Ok Mam jeszcze pytanko odnośnie obniżenia poziomu ibu. W zakupionym zestawie na 25 l 13 blg, mam wskazane następujące chmielenie: Gotowanie 60 minut Enigma 13 g 60 minut Enigma 12 g 10 minut Po wystudzeniu do 80 stopni Vic secret 50 g na 10 min (Whirlpool) Na 4 dni cichej fermentacji zaplanowanej jest jeszcze 50 g Galaxy. Na stronie sklepu podana jest że powinno mieć 38 IBU Ja chciałbym zmniejszyć tak mieć maksymalnie do 32 Nie za bardzo wiem jak liczyć w kalkulatorze ten chmiel na Whirlpool Edytowane 6 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 35 minut temu, Raf78 napisał(a): Ok Mam jeszcze pytanko odnośnie obniżenia poziomu ibu. W zakupionym zestawie na 25 l 13 blg, mam wskazane następujące chmielenie: Gotowanie 60 minut Enigma 13 g 60 minut Enigma 12 g 10 minut Po wystudzeniu do 80 stopni Vic secret 50 g na 10 min (Whirlpool) Na 4 dni cichej fermentacji zaplanowanej jest jeszcze 50 g Galaxy. Na stronie sklepu podana jest że powinno mieć 38 IBU Ja chciałbym zmniejszyć tak mieć maksymalnie do 32 Nie za bardzo wiem jak liczyć w kalkulatorze ten chmiel na Whirlpool A ten whirpool jak będziesz robił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 36 minut temu, Raf78 napisał(a): Nie za bardzo wiem jak liczyć w kalkulatorze ten chmiel na Whirlpool U siebie mam ustawione 50℅ efektywności w stosunku do chmielenia podczas gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 6 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 42 minuty temu, anteks napisał(a): A ten whirpool jak będziesz robił? Łyga i do dzieła 😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 6 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia (edytowane) W dniu 3.01.2024 o 16:45, wizi napisał(a): Robię małe warki 10l i mam takie ustawienia w Brewfather: A. Martwa przestrzeń pod koszem 5l B. Stosunek woda/ziarno 4l/kg C. Współczynnik wchłaniania słodu 0,8l/kg D. Straty podczas chłodzenia/chmielenia 1l E. Odparowanie 3l/h Wzory: Woda do zacierania = A + B * zasyp w kg Straty = C * zasyp w kg + D + E * czas gotowania Woda do wysładzania = Objętość w fermentorze - woda do zaciernia - straty Mniej więcej mi się to sprawdza przy warkach 10 i 20l. Parametry A, D, E skorygujesz sobie po kilku warkach pod swój sprzęt. Coś nie tak mi wychodzi z tym wyliczeniem według tego wzoru. Mam 5,5 kg słodu, gotowanie jedną godzinę. Biorąc twoje dane musiałbym mieć 27 l wody do zacierania. Problem jest z obliczeniem ilości wody do wysładzania. Nie wiem co masz na myśli objętość fermentorze. Ja docelowo chcę 25l. Jak wstawię do Twojego wzoru ilość wody do wysładzania to wychodzi mi na minusie Edytowane 6 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia Powinno być + straty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 6 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia To by się zgadzało. Wychodzi 6,4 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 6 Stycznia Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 1 godzinę temu, Raf78 napisał(a): Nie wiem co masz na myśli objętość fermentorze. Ja docelowo chcę 25l. Docelowa ilość brzeczki w fermentorze. Poprawię dla potomnych 1 godzinę temu, dzejkej napisał(a): Powinno być + straty Dzięki za zauważenie. Poprawię j.w. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 16 godzin temu, Raf78 napisał(a): Łyga i do dzieła 😀 łał, czary. A bedziesz schładzać w tym czasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 7 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) W instrukcji mam schłodzić do 80 stopni i dodać ten chmiel na 10 minut. I sam teraz nie wiem czy w dalszym ciągu schładzać, czy te 10 minut w temperaturze właśnie 80 stopni, a dopiero następnie schłodzić brzeczkę. Chmielił będę w hopsider, kupiłem taki duży 35 cm średnica 15cm. Mam też te worki nylonowe 100 mikron i 150 mikron, także na te 10 minut mógłbym dodać ten chmiel właśnie w tych workach. Następnie wyciągnąć i dalsze schłodzenie do 18 stopni Edytowane 7 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek929 Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Schłodz do 80, wsyp chmiel, po 10 minutach schładzaj dalej. Ja chmiel zawsze usuwam z hopspiderem po schłodzeniu.Przez te 10 minut brzeczka spadnie w zalezności od wielkości kociołka/ocieplenia/temperatury otoczenia/ilości brzeczki etc. o kilka stopni, ale nie ma to większego znaczenia.Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 7 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) Jeszcze mam pytanie odnośnie mocy grzałki podczas zacierania i gotowania. Warka 25 l. Klastein Beauheld Pro 45 l ma temp. Max 3300. Myślę do zacierania użyć 1500 W a do gotowania 1800 W Edytowane 7 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Stycznia Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Pytanie nie o temperaturę a moc. Jest ok. Przy mniejszych warkach moc podczas chmielenia można zmniejszyć. 1700W powinno wystarczyć dla 20l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 7 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia Tak mocy, poprawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 9 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia Czy robił ktoś z kolegów Mandaryna Pale Ale z TB? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 9 Stycznia Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 1 godzinę temu, Raf78 napisał(a): Czy robił ktoś z kolegów Mandaryna Pale Ale z TB? A co to ma wspólnego z tym kociołkiem? Niedługo ten wątek to będzie Twój blog z warzenia😂 x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się