anteks Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 43 minuty temu, Ununul napisał(a): Takie pytanie przy okazji: macie moze jakis patent na mycie kosza? Chodzi o sito? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 No tak, ja zapomniałem, że mam inaczej niż Wy. Bo normalnie w kociołku jest wyciągane dno z kosza. A ja mam cały kosz i dno sitowe wspawane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 Płyn do mycia naczyń lub kostki do zmywarki 🙂 Ale zapewne chodzi Ci o resztki słodu, a przede wszystkim łuskę. Prysznic daje radę ją wypłukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 17 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2023 Godzinę temu, wizi napisał(a): Prysznic daje radę ją wypłukać. A jak nie daje to odkręcam słuchawkę i z pomocą palca myję pseudokarcherem. wizi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 (edytowane) Doszły do mnie worki filtracyjne z siatki NMO. Zamówiłem na techniczne24.pl dwa rodzaje 100 i 150 micron. Wstępna weryfikacja jakości produktu pozytywna, to nie to co torby tzw. woal 200 micron, który zakupiłem na twójbrowar.pl (zwykła firanka, rozszczelniająca się na szyciach. Te dzisiejsze są 180x400mm z pierścieniem plastikowym, coś na wzór kolegi z YT Zamierzam zamówić jeszcze do chmielenia na zimno. Te będą bez pierścienia, z zakładką do sznurka zamykającego. Edytowane 29 Grudnia 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 (edytowane) Jestem po dłuższej internetowej konwersacji z kolegą , autorem filmów na YT Mr.Cherrystone. Imponował mi Jego sposób warzenia w kociołku Brauheld. Naświetlił mi wiele niuansów obsługi kotła, technologii warzenia. Jestem przed pierwszym wykorzystaniem kotła, informację od kolegi Mr.Cherrystone są dla mnie cenne. Edytowane 29 Grudnia 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 36 minut temu, Raf78 napisał(a): Jestem po dłuższej internetowej konwersacji z kolegą , autorem filmów na YT Mr.Cherrystone. Imponował mi Jego sposób warzenia w kociołku Brauheld. Naświetlił mi wiele niuansów obsługi kotła, technologii warzenia. Jestem przed pierwszym wykorzystaniem kotła, informację od kolegi Mr.Cherrystone są dla mnie cenne. No i? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 (edytowane) 12 minut temu, anteks napisał(a): No i? No i podam, moje wnioski podam dopiero po zastosowaniu tych sprawdzonych praktyk (przecież pisałem, że jeszcze nie użytkowałem tego kotła). Nie mniej jednak dla nowych posiadaczy kotła Klarstein Brauheld informacje przedstawiane przez autora filmików są bardzo cenne. Powiem tak, niejednokrotnie nowi użytkownicy (jak Ja) zwracają się z prośbą o wsparcie w obsłudze procesu warzenia w w/w kotle. I tutaj zaczyna się koncert stwierdzeń... Zazwyczaj odpowiadają osoby, które nie użytkowały tego kotła września tylko próbują "bić tzw. przysłowiową pianę" W mojej ocenie jeżeli nie miałeś styczności z danym kotłem, nie wypowiadaj się w danym temacie. Edytowane 29 Grudnia 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 8 minut temu, Raf78 napisał(a): No i podam, moje wnioski podam dopiero po zastosowaniu tych sprawdzonych praktyk (przecież pisałem, że jeszcze nie użytkowałem tego kotła). Nie mniej jednak dla nowych posiadaczy kotła Klarstein Brauheld informacje przedstawiane przez autora filmików są bardzo cenne. Powiem tak, niejednokrotnie nowi użytkownicy (jak Ja) zwracają się z prośbą o wsparcie w obsłudze procesu warzenia w w/w kotle. I tutaj zaczyna się koncert stwierdzeń... Zazwyczaj odpowiadają osoby, które nie użytkowały tego kotła września tylko próbują "bić tzw. przysłowiową pianę" W mojej ocenie jeżeli nie miałeś styczności z danym kotłem, nie wypowiadaj się w danym temacie. nie będę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 (edytowane) 8 minut temu, anteks napisał(a): Bardzo proszę doprecyzuj swoją wypowiedź, bo jej nie rozumiem... Edytowane 29 Grudnia 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 6 minut temu, Raf78 napisał(a): Proszę mi nie wkładać do ust czegoś czego nie powiedziałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 29 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 Myślę że skończymy konwersację... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2023 (edytowane) 39 minut temu, anteks napisał(a): nie będę Nie warzyłem na konkretnym modelu więc napisałem że sie nie będę wypowiadał 21 minut temu, Raf78 napisał(a): Myślę że skończymy konwersację... Pozdrawiam Uwarz w końcu warke na tym kotle a nie wrzucaj kolejny raz ten sam filmik z YT Edytowane 30 Grudnia 2023 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 Godzinę temu, Raf78 napisał(a): Myślę że skończymy konwersację... Pozdrawiam Rany, następny... Ununul, anteks i zasada 1 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 11 godzin temu, Raf78 napisał(a): Jestem po dłuższej internetowej konwersacji z kolegą , autorem filmów na YT Mr.Cherrystone. Imponował mi Jego sposób warzenia w kociołku Brauheld. Obejrzałem ten film i widzę warzenie, jak każde inne, jedyna różnica, że zlewa gorącą brzeczkę i chłodzi na balkonie, co zawsze jest rozwiązaniem gorszym, niż chłodnica. anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 30 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 Oczywiście ja mam chłodnicę dużą więc będę chłodził w kotle. Dla nowych posiadaczy Brauheld pro, film pokazuje cały cykl warzenia w tym kotle. Dobre rozwiązanie, filtracja przez nylonowy worek 150 micron. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 19 godzin temu, x1d napisał(a): Rany, następny... Ale teraz to już naprawdę nie czaję o co poszło xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cressi Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia (edytowane) Mam ten kociolek ale w wersji 35 litrów bodajże. Moje uwagi: układ antyprzypaleniowy to zło. Powoduje, ze gorąca brzeczka cyrkuluje w obiegu układu antyprzypaleniowego a tylko jej cześć przemywa złoże, w zwiazku z czym czujnik temperatury widzi zawyżoną wartość. Różnice pomiędzy odczytem z kontrolera a wartością zmierzona w połowie wysokości złoża sięgają 10 stopni. Wydajność leci na leb na szyje Wysładzanie - najsłabsza strona kociołków. W sposób przedstawiony na filmie odbywa się za szybko. Od pewnego czasu robię to w sposób zaproponowany przez kolegę w poście i efekty jakby lepsze. Uwaga na moc przy gotowaniu. Przy mocy 2k2 połowa pójdzie w parę. Ja gotuje na max 1700 W Hop stopper od Lewatywy czyni cuda (uwaga, w Klarsteine nóżki od kosza są zamocowane nieco bliżej środka - Lewatywa musi trosze filtr podcinać) Sterownik - no jaki jest każdy widzi. Ja wywalam i wsadzam CraftBeerPi, ale oryginał tez dość elastyczny i intuicyjny w obsłudze. Edytowane 2 Stycznia przez Cressi literówki zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 2 Stycznia Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia (edytowane) 2 godziny temu, Cressi napisał(a): układ antyprzypaleniowy to zło. Powoduje, ze gorąca brzeczka cyrkuluje w obiegu układu antyprzypaleniowego a tylko jej cześć przemywa złoże, w zwiazku z czym czujnik temperatury widzi zawyżoną wartość. Różnice pomiędzy odczytem z kontrolera a wartością zmierzona w połowie wysokości złoża sięgają 10 stopni. Wydajność leci na leb na szyje Użyj więcej wody do zacierania. Brzeczka ma być dookoła kosza a nie tylko pod nim. W mojej Coobrze obieg antyprzypaleniowy jest zawsze odkręcony na maksa, a górny na tyle aby się nie przelewało. Ani z temperaturą ani z wydajnością nie mam problemów. 2 godziny temu, Cressi napisał(a): Wysładzanie - najsłabsza strona kociołków. W sposób przedstawiony na filmie odbywa się za szybko. Od pewnego czasu robię to w sposób zaproponowany przez kolegę w poście Patrz rada punkt wyżej. Więcej wody do zacierania, mniej do wysładzania. Plus zakwaszanie wody do wysładzania. Na sposób z linku szkoda byłoby mi czasu. Wysładzam lejąc na talerzyk górny i od razy podgrzewam brzeczkę do chmielenia. Może też zbyt drobno śrutujesz i woda kanalikuje = nie przemywa dokładnie całego młóta podczas zacierania i wysładzania, stąd słaba wydajność. Edytowane 2 Stycznia przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 3 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia @wizi Jaką ilość wody polecasz? Co do śrutowania, to zamówiłem zestaw w Twój browar twierdzili, że śrutują pod kociołek Graintfather, mam nadzieję, że w Klarstein też będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia (edytowane) Robię małe warki 10l i mam takie ustawienia w Brewfather: A. Martwa przestrzeń pod koszem 5l B. Stosunek woda/ziarno 4l/kg C. Współczynnik wchłaniania słodu 0,8l/kg D. Straty podczas chłodzenia/chmielenia 1l E. Odparowanie 3l/h Wzory: Woda do zacierania = A + B * zasyp w kg Straty = C * zasyp w kg + D + E * czas gotowania Woda do wysładzania = Docelowa objętość brzeczki w fermentorze - woda do zacierania + straty Mniej więcej mi się to sprawdza przy warkach 10 i 20l. Parametry A, D, E skorygujesz sobie po kilku warkach pod swój sprzęt. Edytowane 6 Stycznia przez wizi zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 3 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia (edytowane) Dzięki za wytyczne i wzór. 👍Obecnie zakupiłem zestaw na 25 l. Jak na razie nie zwracałem uwagi na PH wody a widzę, że jest bardzo ważne. Muszę zaopatrzyć się w paski, kwas mlekowy już znalazłem w pobliskim sklepie zielarskim. Edytowane 3 Stycznia przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cressi Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia (edytowane) 19 godzin temu, wizi napisał(a): 19 godzin temu, wizi napisał(a): Użyj więcej wody do zacierania. Brzeczka ma być dookoła kosza a nie tylko pod nim. W mojej Coobrze obieg antyprzypaleniowy jest zawsze odkręcony na maksa, a górny na tyle aby się nie przelewało. Ani z temperaturą ani z wydajnością nie mam problemów. Mierzyłeś kiedyś temperaturę wewnątrz złoża? Można się nieźle zdziwić. Zacieram w proporcji okolo 1:4, wie raczej poziom brzeczki nie jest za niski. Słody od Doroty śrutowane "do kociołka" wiec zakładam ze OK. Widzę ze tez dajesz 4l na kg zasypu, wiec kwestia ilości wody to tez nie jest. Dla mnie winna jest temperatura, ale będę temat analizował dalej. Dzięki za uwagi i komentarz. Edytowane 3 Stycznia przez Cressi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 3 Stycznia Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia (edytowane) Aż z ciekawości sprawdzę temperaturę przy kolejnym zacieraniu, ale pewnie jest ok, skoro wydajność też. 2 godziny temu, Cressi napisał(a): Widzę ze tez dajesz 4l na kg zasypu, wiec kwestia ilości wody to tez nie jest. Jak pod wzór i podstawisz zasyp 2,1kg, to finalnie wyjdzie sporo więcej wody niż 4l/kg, więc jest jej wystarczająco, aby otoczyć kosz i wyrównać temperaturę 🙂 Edytowane 3 Stycznia przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 4 Stycznia Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Czy każde paski do badania poziomu pH nadają się do brzeczki piwnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się