osmoluch Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Jestem nowym piwowarem, uwarzyłem na razie 4 partie z brewkitu. Zdecydowałem że pora spróbować zacieranie. Użyłem 3.5kg słodu pilzneńskiego na 17l, z czego ostatecznie zostało 15l. Blg początkowe wynosiło 13.5, zadałem drożdże S04 w temp 22-23 stopni. Fermentacja burzliwa trwałą około 4 dni. Po tym czasie "bulało" raz na kilka minut. Po 3 dniach przelałem na cichą fermentację i zmierzyłem blg. Pomijając okropny, wyżerający nozdrza zapach, okazało się że blg wynosi 5 stopni. W smaku mocno słodowe, nie czuć infekcji stąd nie wiem skąd taki okrutny zapach. Pytanie jednak mam o dofermentowanie piwa. Czy 5 blg to nie jest zdecydowanie za dużo? Pozdrawiam :3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 (edytowane) 7 minut temu, osmoluch napisał(a): Jestem nowym piwowarem, uwarzyłem na razie 4 partie z brewkitu. Zdecydowałem że pora spróbować zacieranie. Użyłem 3.5kg słodu pilzneńskiego na 17l, z czego ostatecznie zostało 15l. Blg początkowe wynosiło 13.5, zadałem drożdże S04 w temp 22-23 stopni. Fermentacja burzliwa trwałą około 4 dni. Po tym czasie "bulało" raz na kilka minut. Po 3 dniach przelałem na cichą fermentację i zmierzyłem blg. Pomijając okropny, wyżerający nozdrza zapach, okazało się że blg wynosi 5 stopni. W smaku mocno słodowe, nie czuć infekcji stąd nie wiem skąd taki okrutny zapach. Pytanie jednak mam o dofermentowanie piwa. Czy 5 blg to nie jest zdecydowanie za dużo? Pozdrawiam :3 Czyli przelałeś razem po 7 dniach? Po pierwsze za wysoka temperatura i już stąd aromaty. Po drugie mogłeś przerwać fermentacje - S-04 lubią powoli dojadać, szczególnie, że najpierw dałeś im wysoką temperaturę, zestresowałeś i mogły przerwać fermentacje. Zdecydowanie za szybko oddzieliłeś drożdże od piwa i zdecydowanie za wysoko puszczona fermentacja. Wątpię, że coś tam się ułoży w tym momencie. EDIT: a tak w ogóle - czy Ty gotowałeś brzeczkę po zacieraniu? Chmieliłeś? Edytowane 11 Grudnia 2023 przez Suchejroo Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmoluch Opublikowano 11 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Przelałem po 7 dniach, temp 22 stopnie byłą tylko na początku, pózniej utrzymywałęm temp 18 stopni. Oczywiście że gotowałęm brzeczkę i chmieliłem, aż tak głupi nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Teraz, osmoluch napisał(a): Przelałem po 7 dniach, temp 22 stopnie byłą tylko na początku, pózniej utrzymywałęm temp 18 stopni. Oczywiście że gotowałęm brzeczkę i chmieliłem, aż tak głupi nie jestem Nikt tego nie twierdzi, ale wtedy mogłeś opisać porządnie cały proces. 8 minut temu, Suchejroo napisał(a): Użyłem 3.5kg słodu pilzneńskiego na 17l, z czego ostatecznie zostało 15l. Blg początkowe wynosiło 13.5 Bo w ten sposób idealnie wychodzi jakbyś raw ale zrobił. Podsumowując wnioski z pierwszego posta są dalej aktualne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmoluch Opublikowano 11 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Rozumiem, dzięki za pomoc. Czyli nie da się już nic z tym zrobić? Bezpieczne jest dodanie cukru i butelkowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 (edytowane) Następnym razem zacznij od niskiej temperatury, a potem podnieś... Jak zadałeś w 23 C to miałeś w fermentorze 25 C na początku. Zadawanie w wyższej i obniżanie jest wręcz przeciwskazane - może spowodować zatrzymanie fermentacji. BLG Ci ładnie zeszło, bo miałeś zbyt wysoką temperaturę w której powstało sporo nieporządanych estrów, fenoli i aromatów... Edytowane 11 Grudnia 2023 przez Szumidło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 53 minuty temu, osmoluch napisał(a): Jestem nowym piwowarem, uwarzyłem na razie 4 partie z brewkitu. Zdecydowałem że pora spróbować zacieranie. Użyłem 3.5kg słodu pilzneńskiego na 17l, z czego ostatecznie zostało 15l. Blg początkowe wynosiło 13.5, zadałem drożdże S04 w temp 22-23 stopni. Fermentacja burzliwa trwałą około 4 dni. Po tym czasie "bulało" raz na kilka minut. Po 3 dniach przelałem na cichą fermentację i zmierzyłem blg. Pomijając okropny, wyżerający nozdrza zapach, okazało się że blg wynosi 5 stopni. W smaku mocno słodowe, nie czuć infekcji stąd nie wiem skąd taki okrutny zapach. Pytanie jednak mam o dofermentowanie piwa. Czy 5 blg to nie jest zdecydowanie za dużo? Pozdrawiam :3 S-04 i 7 dni fermentacji... Pewnie masz od cholery aldehydu octowego stąd ten aromat i smak. Na tym etapie nic z tym nie zrobisz już. Ogólnie S-04 to kiepskie drożdże na początek - to jest szczep który nie wybacza błędów! Potrzebuje on też sporo czasu na posprzątanie po fermentacji 7 dni to najzwyklej za krótko. Do tego zrobiłeś pomiar widziałeś, że jest wysoko 5 blg i przelałeś dalej na cichą? Wiem, że przeskok z brewkitu i próbowałeś podobnie, ale różnica jest taka, że do brewkitów ładują często drożdże winne Bayanus - one potrafią w 3 dni uwinąć się z całą fermentacją (dają też kwaśny winny posmak). Polecam użyć następnym razem LalBrew Nottingham, te drożdże są idioto odporne i o wiele szybciej fermentują, wybaczają wszystkie drobne błędy piwowara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 I nie przelewaj tak szybko na cichą. Jak już musisz przelej po np. 14 dniach czy coś takiego. I właśnie startuj w niższych temp. około 18 stopni i kontroluj temp. Żadnych mocnych skoków przez pierwsze kilka dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmoluch Opublikowano 11 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Okej, dzięki wam wszystkim. Jeszcze jedno pytanie: W przypadku tych s04, kiedy dodaje je do szklanki wody- powinna ona mieć więcej czy tyle samo stopni co brzeczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 51 minut temu, osmoluch napisał(a): Okej, dzięki wam wszystkim. Jeszcze jedno pytanie: W przypadku tych s04, kiedy dodaje je do szklanki wody- powinna ona mieć więcej czy tyle samo stopni co brzeczka? Tak uwadnianie i cały proces w temperaturze fermentacji piwa. Pamiętaj też, żeby to wszystko było sterylne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmoluch Opublikowano 11 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 2 godziny temu, Undeath napisał(a): Tak uwadnianie i cały proces w temperaturze fermentacji piwa. Pamiętaj też, żeby to wszystko było sterylne. Dzięki, przeczytałem że w szklance powinno być ok 25 stopni, najwyraźniej mnie to zmyliło Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 (edytowane) Ważne, żeby drożdże wystartowały w dolnej granicy działania dla danego szczepu... Rehydratacja - inna temperatura (wyższa), start fermentacji - inna (niższa). Tu wszystko ciekawie opisane - patrz pkt. 3: https://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/ Edytowane 11 Grudnia 2023 przez Szumidło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 2 godziny temu, Undeath napisał(a): Tak uwadnianie i cały proces w temperaturze fermentacji piwa. Pamiętaj też, żeby to wszystko było sterylne. A jak to sie ma do tego co napisała Dorota? https://www.blog.homebrewing.pl/rehydratacja-suchych-drozdzy-piwowarskich/ Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Punkt 5 jest bardzo ważny i 6 potwierdza, że można tez sypać suche na brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmoluch Opublikowano 11 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 2 godziny temu, Szumidło napisał(a): Ważne, żeby drożdże wystartowały w dolnej granicy działania dla danego szczepu... Rehydratacja - inna temperatura (wyższa), start fermentacji - inna (niższa). Tu wszystko ciekawie opisane - patrz pkt. 3: https://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/ Dzięki, przyda się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2023 17 godzin temu, anteks napisał(a): A jak to sie ma do tego co napisała Dorota? https://www.blog.homebrewing.pl/rehydratacja-suchych-drozdzy-piwowarskich/ Nie wiem. A jak się to ma do tego co napisała Dorota? Ununul i draker 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się