Jump to content

Niedofermentowane piwo?


Recommended Posts

Jestem nowym piwowarem, uwarzyłem na razie 4 partie z brewkitu. Zdecydowałem że pora spróbować zacieranie. Użyłem 3.5kg słodu pilzneńskiego na 17l, z czego ostatecznie zostało 15l. Blg początkowe wynosiło 13.5, zadałem drożdże S04 w temp 22-23 stopni. Fermentacja burzliwa trwałą około 4 dni. Po tym czasie "bulało" raz na kilka minut. Po 3 dniach przelałem na cichą fermentację i zmierzyłem blg. Pomijając okropny, wyżerający nozdrza zapach, okazało się że blg wynosi 5 stopni. W smaku mocno słodowe, nie czuć infekcji stąd nie wiem skąd taki okrutny zapach. Pytanie jednak mam o dofermentowanie piwa. Czy 5 blg to nie jest zdecydowanie za dużo? 
Pozdrawiam :3

Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, osmoluch napisał(a):

Jestem nowym piwowarem, uwarzyłem na razie 4 partie z brewkitu. Zdecydowałem że pora spróbować zacieranie. Użyłem 3.5kg słodu pilzneńskiego na 17l, z czego ostatecznie zostało 15l. Blg początkowe wynosiło 13.5, zadałem drożdże S04 w temp 22-23 stopni. Fermentacja burzliwa trwałą około 4 dni. Po tym czasie "bulało" raz na kilka minut. Po 3 dniach przelałem na cichą fermentację i zmierzyłem blg. Pomijając okropny, wyżerający nozdrza zapach, okazało się że blg wynosi 5 stopni. W smaku mocno słodowe, nie czuć infekcji stąd nie wiem skąd taki okrutny zapach. Pytanie jednak mam o dofermentowanie piwa. Czy 5 blg to nie jest zdecydowanie za dużo? 
Pozdrawiam :3

Czyli przelałeś razem po 7 dniach? Po pierwsze za wysoka temperatura i już stąd aromaty. Po drugie mogłeś przerwać fermentacje - S-04 lubią powoli dojadać, szczególnie, że najpierw dałeś im wysoką temperaturę, zestresowałeś i mogły przerwać fermentacje. Zdecydowanie za szybko oddzieliłeś drożdże od piwa i zdecydowanie za wysoko puszczona fermentacja. Wątpię, że coś tam się ułoży w tym momencie. 

 

EDIT: a tak w ogóle - czy Ty gotowałeś brzeczkę po zacieraniu? Chmieliłeś?

Edited by Suchejroo
Link to comment
Share on other sites

Teraz, osmoluch napisał(a):

Przelałem po 7 dniach, temp 22 stopnie byłą tylko na początku, pózniej utrzymywałęm temp 18 stopni. 
Oczywiście że gotowałęm brzeczkę i chmieliłem, aż tak głupi nie jestem

Nikt tego nie twierdzi, ale wtedy mogłeś opisać porządnie cały proces.  

 

8 minut temu, Suchejroo napisał(a):

Użyłem 3.5kg słodu pilzneńskiego na 17l, z czego ostatecznie zostało 15l. Blg początkowe wynosiło 13.5

Bo w ten sposób idealnie wychodzi jakbyś raw ale zrobił. Podsumowując wnioski z pierwszego posta są dalej aktualne. 

Link to comment
Share on other sites

Następnym razem zacznij od niskiej temperatury, a potem podnieś... Jak zadałeś w 23 C to miałeś w fermentorze 25 C na początku. Zadawanie w wyższej i obniżanie jest wręcz przeciwskazane - może spowodować zatrzymanie fermentacji. BLG Ci ładnie zeszło, bo miałeś zbyt wysoką temperaturę w której powstało sporo nieporządanych estrów, fenoli i aromatów...

Edited by Szumidło
Link to comment
Share on other sites

53 minuty temu, osmoluch napisał(a):

Jestem nowym piwowarem, uwarzyłem na razie 4 partie z brewkitu. Zdecydowałem że pora spróbować zacieranie. Użyłem 3.5kg słodu pilzneńskiego na 17l, z czego ostatecznie zostało 15l. Blg początkowe wynosiło 13.5, zadałem drożdże S04 w temp 22-23 stopni. Fermentacja burzliwa trwałą około 4 dni. Po tym czasie "bulało" raz na kilka minut. Po 3 dniach przelałem na cichą fermentację i zmierzyłem blg. Pomijając okropny, wyżerający nozdrza zapach, okazało się że blg wynosi 5 stopni. W smaku mocno słodowe, nie czuć infekcji stąd nie wiem skąd taki okrutny zapach. Pytanie jednak mam o dofermentowanie piwa. Czy 5 blg to nie jest zdecydowanie za dużo? 
Pozdrawiam :3

 

S-04 i 7 dni fermentacji... Pewnie masz od cholery aldehydu octowego stąd ten aromat i smak. Na tym etapie nic z tym nie zrobisz już. Ogólnie S-04 to kiepskie drożdże na początek - to jest szczep który nie wybacza błędów! Potrzebuje on też sporo czasu na posprzątanie po fermentacji 7 dni to najzwyklej za krótko. Do tego zrobiłeś pomiar widziałeś, że jest wysoko 5 blg i przelałeś dalej na cichą? Wiem, że przeskok z brewkitu i próbowałeś podobnie, ale różnica jest taka, że do brewkitów ładują często drożdże winne Bayanus - one potrafią w 3 dni uwinąć się z całą fermentacją (dają też kwaśny winny posmak). Polecam użyć następnym razem LalBrew Nottingham, te drożdże są idioto odporne i o wiele szybciej fermentują, wybaczają wszystkie drobne błędy piwowara.

 

Link to comment
Share on other sites

I nie przelewaj tak szybko na cichą. Jak już musisz przelej po np. 14 dniach czy coś takiego. I właśnie startuj w niższych temp. około 18 stopni i kontroluj temp. Żadnych mocnych skoków przez pierwsze kilka dni.

Link to comment
Share on other sites

51 minut temu, osmoluch napisał(a):

Okej, dzięki wam wszystkim. Jeszcze jedno pytanie: W przypadku tych s04, kiedy dodaje je do szklanki wody- powinna ona mieć więcej czy tyle samo stopni co brzeczka?

 

Tak uwadnianie i cały proces w temperaturze fermentacji piwa. Pamiętaj też, żeby to wszystko było sterylne.

Link to comment
Share on other sites

Ważne, żeby drożdże wystartowały w dolnej granicy działania dla danego szczepu... Rehydratacja - inna temperatura (wyższa), start fermentacji - inna (niższa). Tu wszystko ciekawie opisane - patrz pkt. 3: https://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/

Edited by Szumidło
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Szumidło napisał(a):

Ważne, żeby drożdże wystartowały w dolnej granicy działania dla danego szczepu... Rehydratacja - inna temperatura (wyższa), start fermentacji - inna (niższa). Tu wszystko ciekawie opisane - patrz pkt. 3: https://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/

Dzięki, przyda się 

Link to comment
Share on other sites

17 godzin temu, anteks napisał(a):

 

Nie wiem. A jak się to ma do tego co napisała Dorota?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.