Jump to content

Kobiece piwo owocowe


Eselchen

Recommended Posts

Cześć, szukam receptury na piwo owocowe z mango/marakują albo to i to. 
Ostatnio znajome coraz częściej zadają pytania, kiedy jakieś kobiece, owocowe piwo zrobię stąd ten post. IBU nie może być za wysokie. Czy możecie polecić sprawdzoną recepturę?

Link to comment
Share on other sites

24 minuty temu, Eselchen napisał(a):

Cześć, szukam receptury na piwo owocowe z mango/marakują albo to i to. 
Ostatnio znajome coraz częściej zadają pytania, kiedy jakieś kobiece, owocowe piwo zrobię stąd ten post. IBU nie może być za wysokie. Czy możecie polecić sprawdzoną recepturę?

Nie robiłem, ale wygląda ładnie:

 

https://www.blog.homebrewing.pl/milkshake-ipa-z-mango-i-czarna-porzeczka-receptura/

 

 

Link to comment
Share on other sites

3 minuty temu, x1d napisał(a):

Coś podobnego fermentuje u mnie na cichej. Spróbowałem go dzisiaj, ale jest jeszcze za drożdżowe, chociaż już coś tam czuć owocowo, na razie głównie poprzeczką. 

Link to comment
Share on other sites

Pastry Sour  14Plato, 16 litrów

 

  • Pale Ale Malt               2,000 kg    
  • Oats, Flaked                 800,000 g    
  • Vienna Malt                 600,000 g     
  • Wheat Malt,                 500,000 g    
  • Milk Sugar (Lactose)    350,000 g    
  • Dextrin Malt                 300,000 g    
  • Carared    Słód             150,000 g          

 

w czwartym  dniu fermentacji:

  • Pulpa Mango    - 1,5kg
  • Pulpa Marakuia - 0,5kg

 

Marynka 7.8%, 15 g, 50 minut (14IBU)

 

drożdze: Lalbrew WildBrew Philly Sour 11g

Edited by fotohobby
Link to comment
Share on other sites

Powyższe receptury bardzo fajne, chętnie bym spróbował. Ja natomiast mam jedną recepturę, którą powtarzam do czasu do czasu, bo właśnie głównie kobiety często o nie pytają. Nie jest to marakuja i mango, ale z doświadczenia wiem, że ludzie, którzy na co dzień nie przepadają za piwem, chwalą sobie ten koncept. Jako że nie jest to piwo dla mnie i szkoda mi czasu na zacieranie, to używam ekstraktów. Równie dobrze możesz je zamienić na słód pilzneński/pale ale do oczekiwanych 12 BLG.

 

1,7kg ekstraktu jasnego/pszenicznego/amber

Syrop malinowy Herbapol 980ml

Ksylitol wedle uznania (ja robię bardzo słodkie zgodnie z gustami konsumentów i wrzucam paczkę 1kg z allegro. Tobie polecam zrobić sesję degustacyjną przed rozlewem, gdzie do kilku szklanek wsypujesz odmierzoną ilość słodzika, wybierasz najlepszą próbkę i proporcjonalnie odmierzasz ilość ksylitolu która Ci odpowiada. )

Drożdże US-05, albo jakiekolwiek neutralne.

BLG początkowe 12, z reguły koniec w okolicach 2BLG, syrop malinowy wlewam przed fermentacją. Po zakończonej fermentacji dorzucam ksylitol w formie syropu. Wychodzi taki słodki, malinowy ulep w okolicach Reddsa czy innego sikacza. Mi to nie smakuje, ale inni sobie chwalą, więc zawsze jakąś warkę mam w zapasie :) 

 

Pomysł na to "piwo" pojawił mi się po przeczytaniu tego tematu:

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.