Eselchen Posted December 31, 2023 Share Posted December 31, 2023 Cześć, szukam receptury na piwo owocowe z mango/marakują albo to i to. Ostatnio znajome coraz częściej zadają pytania, kiedy jakieś kobiece, owocowe piwo zrobię stąd ten post. IBU nie może być za wysokie. Czy możecie polecić sprawdzoną recepturę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted December 31, 2023 Share Posted December 31, 2023 24 minuty temu, Eselchen napisał(a): Cześć, szukam receptury na piwo owocowe z mango/marakują albo to i to. Ostatnio znajome coraz częściej zadają pytania, kiedy jakieś kobiece, owocowe piwo zrobię stąd ten post. IBU nie może być za wysokie. Czy możecie polecić sprawdzoną recepturę? Nie robiłem, ale wygląda ładnie: https://www.blog.homebrewing.pl/milkshake-ipa-z-mango-i-czarna-porzeczka-receptura/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted December 31, 2023 Share Posted December 31, 2023 3 minuty temu, x1d napisał(a): Nie robiłem, ale wygląda ładnie: https://www.blog.homebrewing.pl/milkshake-ipa-z-mango-i-czarna-porzeczka-receptura/ Coś podobnego fermentuje u mnie na cichej. Spróbowałem go dzisiaj, ale jest jeszcze za drożdżowe, chociaż już coś tam czuć owocowo, na razie głównie poprzeczką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted December 31, 2023 Share Posted December 31, 2023 (edited) Pastry Sour 14Plato, 16 litrów Pale Ale Malt 2,000 kg Oats, Flaked 800,000 g Vienna Malt 600,000 g Wheat Malt, 500,000 g Milk Sugar (Lactose) 350,000 g Dextrin Malt 300,000 g Carared Słód 150,000 g w czwartym dniu fermentacji: Pulpa Mango - 1,5kg Pulpa Marakuia - 0,5kg Marynka 7.8%, 15 g, 50 minut (14IBU) drożdze: Lalbrew WildBrew Philly Sour 11g Edited December 31, 2023 by fotohobby Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted January 1, 2024 Share Posted January 1, 2024 Powyższe receptury bardzo fajne, chętnie bym spróbował. Ja natomiast mam jedną recepturę, którą powtarzam do czasu do czasu, bo właśnie głównie kobiety często o nie pytają. Nie jest to marakuja i mango, ale z doświadczenia wiem, że ludzie, którzy na co dzień nie przepadają za piwem, chwalą sobie ten koncept. Jako że nie jest to piwo dla mnie i szkoda mi czasu na zacieranie, to używam ekstraktów. Równie dobrze możesz je zamienić na słód pilzneński/pale ale do oczekiwanych 12 BLG. 1,7kg ekstraktu jasnego/pszenicznego/amber Syrop malinowy Herbapol 980ml Ksylitol wedle uznania (ja robię bardzo słodkie zgodnie z gustami konsumentów i wrzucam paczkę 1kg z allegro. Tobie polecam zrobić sesję degustacyjną przed rozlewem, gdzie do kilku szklanek wsypujesz odmierzoną ilość słodzika, wybierasz najlepszą próbkę i proporcjonalnie odmierzasz ilość ksylitolu która Ci odpowiada. ) Drożdże US-05, albo jakiekolwiek neutralne. BLG początkowe 12, z reguły koniec w okolicach 2BLG, syrop malinowy wlewam przed fermentacją. Po zakończonej fermentacji dorzucam ksylitol w formie syropu. Wychodzi taki słodki, malinowy ulep w okolicach Reddsa czy innego sikacza. Mi to nie smakuje, ale inni sobie chwalą, więc zawsze jakąś warkę mam w zapasie Pomysł na to "piwo" pojawił mi się po przeczytaniu tego tematu: vmario 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now