pawel123h1 Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego Witam Potrzebuję dobry przepis na koźlaka chodzi mi o 30 40l bo wiem że na to piwko dos długo się czeka .No i kolejne pytanie jaki sprzęt dodatkowy potrzebny do utrzymania tak niskiej temp fermentacji i jakie drożdże dać może jakiś starter robię 4 piwa mogę że raczej gęstwę Robiłe stout na Suche drożdże piwowarskie US-04 robiłem Belgii pale ale na drożdżach drożdże Gozdawa - Belgian Trappist Ale Yeast "Rochefort" Altiber na Gozdawa Pure Ale Yeast 7 I piwo marcowe na brew go lager A kolejne pytanie ile może leżeć gestwa z tych drożdży i ile dodaje jej na kolejny nastaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego (edytowane) 1. O recepturach jest całe podforum: o koźlakach pojawiło się tam sporo wpisów. W recepturach autorskich jest tylko jeden w wiki piwo.org też jeden. O recepturach w ogóle poczytaj: https://piwo.org/forums/topic/32686-źródła-receptur-skąd-brać-przepisy/ i poszukaj idąc za tymi linkami. 2. Sprzęt do utrzymywania temperatury to osobne zagadnienie. Lodówka (dwa pierwsze z brzegu tematy: 1, 2), pudło styropianowe, zimna piwnica... 3. Drożdże do koźlaka to drożdże dolnej fermentacji, z wymienionych przez Ciebie tylko Brew Go Lager spełniają to kryterium. Ile trzymać gęstwę? Na forum najczęściej mówią tydzień. Ja trzymałem maksymalnie dwa. Ile gęstwy dodać? To trzeba policzyć każdorazowo. Najlepszy wg mnie jest kalkulator Brewer's Friend: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ No i powodzenia! Edytowane 7 Lutego przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego (edytowane) 1 godzinę temu, zasada napisał(a): 1. O recepturach jest całe podforum: o koźlakach pojawiło się tam sporo wpisów. W recepturach autorskich jest tylko jeden w wiki piwo.org też jeden. Nie do końca tylko jedne wpis na wiki. Pozostałe 4 pod literką T jak Traditional Bock Ja robiłem kiedyś na zmodyfikowanej zwycięskiej recepturze z Birofilii: https://wiki.piwo.org/Traditional_Bock,_Łukasz_Chrząszcz_(vettis) I byłem zadowolony. Z tym, że nie mając warunków na dolniaki, uwarzyłem Koźlaka holenderskiego na US-05 w niskiej temperaturze. Wyszło fajnie. Potem kolejna modyfikacja i tym razem na Nottingham 2 godziny temu, pawel123h1 napisał(a): .No i kolejne pytanie jaki sprzęt dodatkowy potrzebny do utrzymania tak niskiej temp fermentacji i jakie drożdże dać może jakiś starter robię 4 piwa mogę że raczej gęstwę Jak nie masz warunków na dolniaki, to możesz uwarzyć Koźlaka holenderskiego (jak wyżej). Neutralne drożdże plus niska temperatura fermentacji. Edytowane 7 Lutego przez wizi pawel123h1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 14 minut temu, wizi napisał(a): Nie do końca tylko jedne wpis na wiki. Pozostałe 4 pod literką T jak Traditional Bock A widzisz, faktycznie, oślepiło mnie. pawel123h1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 21 minut temu, zasada napisał(a): A widzisz, faktycznie, oślepiło mnie. Też bym nie zauważył, gdyby nie to, że 10 lat temu jako początkujący piwowar czytałem wszystkie zwycięskie receptury z wiki, aby mieć inspirację do kolejnej warki lub sprawdzić jakie surowce wybrali medalowi piwowarzy pod dany styl i skonfrontować z moją wizją. Swoją drogą, szkoda, że wiki umiera i nie ma tam receptur z kolejnych konkursów. pawel123h1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 7 Lutego Udostępnij Opublikowano 7 Lutego (edytowane) Od siebie dodam taki przepis z forum browar biz kolegi mapajak: KOŹLAK 16 Blg słody (5,0 kg): pilźnieński ......................................... 2,0 kg monachijski ....................................... 2,0 kg Carapils ............................................ 0,5 kg Caramunisch .................................... 0,3 kg Caraaroma ........................................ 0,2 kg zacieranie 64 C - 15 min 72 C - 45 min chmiele: (90 min) marynka (g)............................ 30 g (60 min) żatecki (sz) ............................. 20 g drożdże: WYEAST Budvar Lager I trzymaj jeszcze taki, może coś sobie wybierzesz: https://pspd.org.pl/bracki-kozlak-kozlak-dubeltowy-grand-champion-kpd-2009-receptura/ Oczywiście możesz korygować wedle swojego uznania np. chmielenie i wartości ibu🙂 Edytowane 7 Lutego przez Reters pawel123h1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 14 Lutego Udostępnij Opublikowano 14 Lutego Koźlak musi mieć nuty melanoidowe tzn że niby dłużej trzeba gotować. To trudne piwo btw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się