Jump to content

Receptura na koźlaka


Recommended Posts

Witam

Potrzebuję dobry przepis na koźlaka chodzi mi o 30 40l bo wiem że na to piwko dos długo się czeka 

.No i kolejne pytanie jaki sprzęt dodatkowy potrzebny do utrzymania tak niskiej temp fermentacji i jakie drożdże dać może jakiś starter robię 4 piwa mogę że raczej gęstwę 

 

Robiłe stout na Suche drożdże piwowarskie US-04

 

 robiłem Belgii pale ale na drożdżach drożdże Gozdawa - Belgian Trappist Ale Yeast "Rochefort"

 

Altiber na Gozdawa Pure Ale Yeast 7

 

I piwo marcowe na brew go lager 

 

A kolejne pytanie ile może leżeć gestwa z tych drożdży i ile dodaje jej na kolejny nastaw

 

   

 

Link to comment
Share on other sites

1. O recepturach jest całe podforum: o koźlakach pojawiło się tam sporo wpisów. W recepturach autorskich jest tylko jeden w wiki piwo.org też jeden.

O recepturach w ogóle poczytaj: https://piwo.org/forums/topic/32686-źródła-receptur-skąd-brać-przepisy/ i poszukaj idąc za tymi linkami.

2. Sprzęt do utrzymywania temperatury to osobne zagadnienie. Lodówka (dwa pierwsze z brzegu tematy: 1, 2), pudło styropianowe, zimna piwnica...

3. Drożdże do koźlaka to drożdże dolnej fermentacji, z wymienionych przez Ciebie tylko Brew Go Lager spełniają to kryterium. Ile trzymać gęstwę? Na forum najczęściej mówią tydzień. Ja trzymałem maksymalnie dwa. Ile gęstwy dodać? To trzeba policzyć każdorazowo. Najlepszy wg mnie jest kalkulator Brewer's Friend: https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

 

No i powodzenia!

 

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, zasada napisał(a):

1. O recepturach jest całe podforum: o koźlakach pojawiło się tam sporo wpisów. W recepturach autorskich jest tylko jeden w wiki piwo.org też jeden.

Nie do końca tylko jedne wpis na wiki. Pozostałe 4 pod literką T jak Traditional Bock

Ja robiłem kiedyś na zmodyfikowanej zwycięskiej recepturze z Birofilii:

https://wiki.piwo.org/Traditional_Bock,_Łukasz_Chrząszcz_(vettis)

 

I byłem zadowolony. Z tym, że nie mając warunków na dolniaki, uwarzyłem Koźlaka holenderskiego na US-05 w niskiej temperaturze. Wyszło fajnie.

 

Potem kolejna modyfikacja i tym razem na Nottingham

 

2 godziny temu, pawel123h1 napisał(a):

.No i kolejne pytanie jaki sprzęt dodatkowy potrzebny do utrzymania tak niskiej temp fermentacji i jakie drożdże dać może jakiś starter robię 4 piwa mogę że raczej gęstwę 

 

Jak nie masz warunków na dolniaki, to możesz uwarzyć Koźlaka holenderskiego (jak wyżej). Neutralne drożdże plus niska temperatura fermentacji.

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

21 minut temu, zasada napisał(a):

A widzisz, faktycznie, oślepiło mnie.

Też bym nie zauważył, gdyby nie to, że 10 lat temu jako początkujący piwowar czytałem wszystkie zwycięskie receptury z wiki, aby mieć inspirację do kolejnej warki lub sprawdzić jakie surowce wybrali medalowi piwowarzy pod dany styl i skonfrontować z moją wizją.

Swoją drogą, szkoda, że wiki umiera i nie ma tam receptur z kolejnych konkursów.

 

Link to comment
Share on other sites

Od siebie dodam taki przepis z forum browar biz kolegi mapajak:


KOŹLAK 16 Blg

słody (5,0 kg):
pilźnieński ......................................... 2,0 kg
monachijski ....................................... 2,0 kg
Carapils ............................................ 0,5 kg
Caramunisch .................................... 0,3 kg
Caraaroma ........................................ 0,2 kg


zacieranie 64 C - 15 min
72 C - 45 min

chmiele:
(90 min) marynka (g)............................ 30 g
(60 min) żatecki (sz) ............................. 20 g

drożdże: WYEAST Budvar Lager

 

 

 

I trzymaj jeszcze taki, może coś sobie wybierzesz:

 

https://pspd.org.pl/bracki-kozlak-kozlak-dubeltowy-grand-champion-kpd-2009-receptura/

 

Oczywiście możesz korygować wedle swojego uznania np. chmielenie i wartości ibu🙂

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.