Jump to content

dodatek herbaty


Recommended Posts

Chciałbym popełnić jakieś coś z dodatkiem herbaty, czy to earl grey, czy sencha - różnie

Tak sobie czytam posty na temat dodawania herbaty i koniec końców zastanawiam się nad dwoma sposobami:

 

1. Po prostu wsypać na 2 dni na koniec cichej? - czy komuś się kiedyś zainfekowało w ten sposób?

2. Zalać herbatę w garnku letnią wodą i zostawić na 2 dni w temp. pokojowej. Po tych dwóch dniach odsączyć z fusów i zagotować, potem wlać do fermentora na 2 dni przed końcem - teoretycznie uzyskamy to co w 1 sposobie, ale w bezpieczniejszej postaci?

 

Piwa robię ok. 10l, takie mam warunki, czyli powiedzmy, że by to było 20-30g  herbaty do wiadra (1 sposób), albo w 1 litrze wody (2 sposób).

 

Dobrze kombinuję czy nie za bardzo?

Link to comment
Share on other sites

Wsyp normalnie, przecież to to samo  co wsypywanie chmielu na cichą, to samo ryzyko.

 

Bardziej się zastanów nad herbatą, co z tej zielonej chcesz, dobra  ma smak  warzyw i umami, czy to w piwie byłoby dobre ,jakoś średnio to widzę ;)

a ten elgrej, to nie lepiej kupić skórkę  bergamotki, przecież to jakaś podła herbata  aromatyzowana olejkiem .

Link to comment
Share on other sites

13 minut temu, dziedzicpruski napisał(a):

zastanów nad herbatą, co z tej zielonej chcesz, dobra  ma smak  warzyw i umami, czy to w piwie byłoby dobre ,jakoś średnio to widzę 

 

Kiedyś szukałem tu porad, aby uwarzyć coś na wzór Grodziskiej White IPA z zieloną herbatą właśnie. Bardzo mi smakowało to piwo, tylko nie wiem czy to zasługa herbaty, czy chmielu. Temat chwilowo zawiesiłem, ale planuję do niego wrócić. Tym bardziej z ciekawością czekam na rozwój tego wątku 

Link to comment
Share on other sites

48 minut temu, dzejkej napisał(a):

Grodziskiej White IPA z zieloną herbatą właśnie. Bardzo mi smakowało to piwo, tylko nie wiem czy to zasługa herbaty, czy chmielu.

No a jak to smakowało, nie piłem,

ale pije dobrą herbatę, coś tam ogarniam, jedno jest pewne, jak  zielona ma rok, to1/2-  2/3 jej walorów smakowych już nie istnieje,

dobra herbata  zielona japońska to  ma dosyć nietypowy smak ,jak rosół warzywny smakuje ;)

 

 

Link to comment
Share on other sites

21 godzin temu, dziedzicpruski napisał(a):

a ten elgrej, to nie lepiej kupić skórkę  bergamotki, przecież to jakaś podła herbata  aromatyzowana olejkiem .

Hmmmm, no w sumie. A jak byś dodał taką skórkę? Na koniec chmielenia do garnka? Czy może zrobić jakiś wywarek i dodać podczas fermentacji?

Chyba będę musiał porobić jakieś testy podczas picia piwa i dodawać herbatę, samą bergamotkę, obie naraz i zobaczyć, która wersja smakuje najlepiej.

19 godzin temu, dziedzicpruski napisał(a):

No a jak to smakowało, nie piłem,

ale pije dobrą herbatę, coś tam ogarniam, jedno jest pewne, jak  zielona ma rok, to1/2-  2/3 jej walorów smakowych już nie istnieje,

dobra herbata  zielona japońska to  ma dosyć nietypowy smak ,jak rosół warzywny smakuje ;)

 

 

No właśnie jak są jakieś przepisy/gotowe zestawy surowców typu white ipa, to często jest tam dodatek zielonej herbaty, pewnie przez to, że wspomniane Grodziskie ma taką w składzie, tylko tam jest Sencha Earl Grey, także no, ten napis sencha, to chyba tak pod marketing tylko dodany.

 

Co do smaku zielonej herbaty, to mi zawsze jakoś tak bardziej z sianem się kojarzy, ale smacznym sianem.

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, dziedzicpruski said:

Wsyp normalnie, przecież to to samo  co wsypywanie chmielu na cichą, to samo ryzyko.

Herbata mia działanie antydrobnoustrojowe podobnie do chmielu?

Link to comment
Share on other sites

29 minut temu, antikapsel napisał(a):

A jak byś dodał taką skórkę? Na koniec chmielenia do garnka?

Nie robiłem,ale chyba tak jak do wita najlepiej.

30 minut temu, antikapsel napisał(a):

tam jest Sencha Earl Grey

Czyli dawało  Earl Greyem,a te niby herbaciane klimaty to marketing,

najtańsza dobra herbata jaka piłem to jakieś 70zł za 100 g

 ale nie dodałbym tego do piwa, jedna sprawa , że cholera wie co by wyszło, druga  to ,że   wolałbym ja wypić w normalny sposób, to za dobre jest i jeszcze w tej cenie (w porównaniu z innymi to taniocha) https://eherbata.pl/sencha-karigane-organic-2023-2619.html

tylko nie  kupowałbym teraz, poczekałbym na  dostawę z 2024 .

Jakbyś chciał naprawdę coś wycisnąć z herbaty to trzeba by albo białą (oczywiście nie pierwszą lepszą) ,albo jakoś dobrą czarną,coś z Tajwanu, oni maja odjechane  herbaty niektóre, no ale barierą jest cena, pachną jak ciastkarnia, kamfora, albo  powidła ,w każdym razie bardzo mocno,ale czy to by przeszło do piwa, w sumie musiałbym spróbować wrzucić do butelki na pare dni,coś mi tam jeszcze zostało.

32 minuty temu, Pingwinho napisał(a):

Herbata mia działanie antydrobnoustrojowe podobnie do chmielu?

Chmiel bardziej działa na niektóre bakterie, ale dzikim drożdżom to już nic przecież nie zrobi .

 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 8.03.2024 o 12:53, dziedzicpruski napisał(a):

Jakbyś chciał naprawdę coś wycisnąć z herbaty to trzeba by albo białą (oczywiście nie pierwszą lepszą) ,albo jakoś dobrą czarną,coś z Tajwanu, oni maja odjechane  herbaty niektóre, no ale barierą jest cena, pachną jak ciastkarnia, kamfora, albo  powidła ,w każdym razie bardzo mocno,ale czy to by przeszło do piwa, w sumie musiałbym spróbować wrzucić do butelki na pare dni,coś mi tam jeszcze zostało.

 

 

No to jeżeli miałbyś chęci i ochotę, żeby to zrobić, a potem się jeszcze podzielić wrażeniami, byłoby bardzo zacnie.

Z ciekawości mógłbyś podesłać jakieś te tajwańskie herbaty, o których wspomniałeś?

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, antikapsel napisał(a):

No to jeżeli miałbyś chęci i ochotę, żeby to zrobić,

Wrzuciłem w ten sam dzień do butelek po 1g, dałem taką, dzisiaj może zobaczę czy to ma sens

https://eherbata.pl/sanxia-mixiang-hongcha-2023-2478.html

 i białą z Malawi

 tu masz takie bardzo mocno aromatyczne,

https://eherbata.pl/hong-yu-2023-rubinowa-1744.html

https://eherbata.pl/bai-hao-oolong-premium-2023-1743.html      tej nie piłem,ale następna to ta sama,ten sam szczep i te same robaki

 

https://eherbata.pl/thai-oriental-beauty-2022-2507.html

 

 

 


 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 12.03.2024 o 09:14, antikapsel napisał(a):

a potem się jeszcze podzielić wrażeniami

No to z czarną średnio, coś tam czuć ale  tak na prawdę bez sensu (szkoda herbaty), za to z białą jest fajne, zrobią się taka przyjemna "oranżada" ,na pewno czuć  że jest jakiś dodatek, ale z  normalnie zaparzą herbatą nie ma to nic wspólnego.

Link to comment
Share on other sites

15 godzin temu, dziedzicpruski napisał(a):

No to z czarną średnio, coś tam czuć ale  tak na prawdę bez sensu (szkoda herbaty), za to z białą jest fajne, zrobią się taka przyjemna "oranżada" ,na pewno czuć  że jest jakiś dodatek,

O, no i to jest całkiem ciekawa informacja, a do jakiego piwa dodawałeś?

 

"ale z  normalnie zaparzą herbatą nie ma to nic wspólnego." - to nawet lepiej

Link to comment
Share on other sites

51 minut temu, antikapsel napisał(a):

a do jakiego piwa dodawałeś?

Do grodziskiego  ;)

potem z tej czarnej wyszedł tytoń trochę, czyli jeszcze bardziej na nie.

 

Kiedyś robiłem z taniej białej  Bai Mu Dan i wyszło podobne, nawet bardziej takie brzoskwiniowe (zamszowa skórka ze śliwki), coś w ten deseń.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.