antikapsel Opublikowano 7 Marca Udostępnij Opublikowano 7 Marca Chciałbym popełnić jakieś coś z dodatkiem herbaty, czy to earl grey, czy sencha - różnie Tak sobie czytam posty na temat dodawania herbaty i koniec końców zastanawiam się nad dwoma sposobami: 1. Po prostu wsypać na 2 dni na koniec cichej? - czy komuś się kiedyś zainfekowało w ten sposób? 2. Zalać herbatę w garnku letnią wodą i zostawić na 2 dni w temp. pokojowej. Po tych dwóch dniach odsączyć z fusów i zagotować, potem wlać do fermentora na 2 dni przed końcem - teoretycznie uzyskamy to co w 1 sposobie, ale w bezpieczniejszej postaci? Piwa robię ok. 10l, takie mam warunki, czyli powiedzmy, że by to było 20-30g herbaty do wiadra (1 sposób), albo w 1 litrze wody (2 sposób). Dobrze kombinuję czy nie za bardzo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Marca Udostępnij Opublikowano 7 Marca Wsyp normalnie, przecież to to samo co wsypywanie chmielu na cichą, to samo ryzyko. Bardziej się zastanów nad herbatą, co z tej zielonej chcesz, dobra ma smak warzyw i umami, czy to w piwie byłoby dobre ,jakoś średnio to widzę a ten elgrej, to nie lepiej kupić skórkę bergamotki, przecież to jakaś podła herbata aromatyzowana olejkiem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 7 Marca Udostępnij Opublikowano 7 Marca 13 minut temu, dziedzicpruski napisał(a): zastanów nad herbatą, co z tej zielonej chcesz, dobra ma smak warzyw i umami, czy to w piwie byłoby dobre ,jakoś średnio to widzę Kiedyś szukałem tu porad, aby uwarzyć coś na wzór Grodziskiej White IPA z zieloną herbatą właśnie. Bardzo mi smakowało to piwo, tylko nie wiem czy to zasługa herbaty, czy chmielu. Temat chwilowo zawiesiłem, ale planuję do niego wrócić. Tym bardziej z ciekawością czekam na rozwój tego wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 7 Marca Udostępnij Opublikowano 7 Marca 48 minut temu, dzejkej napisał(a): Grodziskiej White IPA z zieloną herbatą właśnie. Bardzo mi smakowało to piwo, tylko nie wiem czy to zasługa herbaty, czy chmielu. No a jak to smakowało, nie piłem, ale pije dobrą herbatę, coś tam ogarniam, jedno jest pewne, jak zielona ma rok, to1/2- 2/3 jej walorów smakowych już nie istnieje, dobra herbata zielona japońska to ma dosyć nietypowy smak ,jak rosół warzywny smakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 8 Marca Udostępnij Opublikowano 8 Marca W sumie to się podepnę - ktoś dodawał rooibosa do warki? Jak tak, to jak to smakowało potem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antikapsel Opublikowano 8 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 21 godzin temu, dziedzicpruski napisał(a): a ten elgrej, to nie lepiej kupić skórkę bergamotki, przecież to jakaś podła herbata aromatyzowana olejkiem . Hmmmm, no w sumie. A jak byś dodał taką skórkę? Na koniec chmielenia do garnka? Czy może zrobić jakiś wywarek i dodać podczas fermentacji? Chyba będę musiał porobić jakieś testy podczas picia piwa i dodawać herbatę, samą bergamotkę, obie naraz i zobaczyć, która wersja smakuje najlepiej. 19 godzin temu, dziedzicpruski napisał(a): No a jak to smakowało, nie piłem, ale pije dobrą herbatę, coś tam ogarniam, jedno jest pewne, jak zielona ma rok, to1/2- 2/3 jej walorów smakowych już nie istnieje, dobra herbata zielona japońska to ma dosyć nietypowy smak ,jak rosół warzywny smakuje No właśnie jak są jakieś przepisy/gotowe zestawy surowców typu white ipa, to często jest tam dodatek zielonej herbaty, pewnie przez to, że wspomniane Grodziskie ma taką w składzie, tylko tam jest Sencha Earl Grey, także no, ten napis sencha, to chyba tak pod marketing tylko dodany. Co do smaku zielonej herbaty, to mi zawsze jakoś tak bardziej z sianem się kojarzy, ale smacznym sianem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 8 Marca Udostępnij Opublikowano 8 Marca 21 hours ago, dziedzicpruski said: Wsyp normalnie, przecież to to samo co wsypywanie chmielu na cichą, to samo ryzyko. Herbata mia działanie antydrobnoustrojowe podobnie do chmielu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 8 Marca Udostępnij Opublikowano 8 Marca 29 minut temu, antikapsel napisał(a): A jak byś dodał taką skórkę? Na koniec chmielenia do garnka? Nie robiłem,ale chyba tak jak do wita najlepiej. 30 minut temu, antikapsel napisał(a): tam jest Sencha Earl Grey Czyli dawało Earl Greyem,a te niby herbaciane klimaty to marketing, najtańsza dobra herbata jaka piłem to jakieś 70zł za 100 g ale nie dodałbym tego do piwa, jedna sprawa , że cholera wie co by wyszło, druga to ,że wolałbym ja wypić w normalny sposób, to za dobre jest i jeszcze w tej cenie (w porównaniu z innymi to taniocha) https://eherbata.pl/sencha-karigane-organic-2023-2619.html tylko nie kupowałbym teraz, poczekałbym na dostawę z 2024 . Jakbyś chciał naprawdę coś wycisnąć z herbaty to trzeba by albo białą (oczywiście nie pierwszą lepszą) ,albo jakoś dobrą czarną,coś z Tajwanu, oni maja odjechane herbaty niektóre, no ale barierą jest cena, pachną jak ciastkarnia, kamfora, albo powidła ,w każdym razie bardzo mocno,ale czy to by przeszło do piwa, w sumie musiałbym spróbować wrzucić do butelki na pare dni,coś mi tam jeszcze zostało. 32 minuty temu, Pingwinho napisał(a): Herbata mia działanie antydrobnoustrojowe podobnie do chmielu? Chmiel bardziej działa na niektóre bakterie, ale dzikim drożdżom to już nic przecież nie zrobi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 9 Marca Udostępnij Opublikowano 9 Marca Grodziskie White IPA piłem - bardzo smaczne. Ja bym zastosował metodę jak dodawanie kawy do stoutów - zaparzyć, ostudzić i dolać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antikapsel Opublikowano 12 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca W dniu 8.03.2024 o 12:53, dziedzicpruski napisał(a): Jakbyś chciał naprawdę coś wycisnąć z herbaty to trzeba by albo białą (oczywiście nie pierwszą lepszą) ,albo jakoś dobrą czarną,coś z Tajwanu, oni maja odjechane herbaty niektóre, no ale barierą jest cena, pachną jak ciastkarnia, kamfora, albo powidła ,w każdym razie bardzo mocno,ale czy to by przeszło do piwa, w sumie musiałbym spróbować wrzucić do butelki na pare dni,coś mi tam jeszcze zostało. No to jeżeli miałbyś chęci i ochotę, żeby to zrobić, a potem się jeszcze podzielić wrażeniami, byłoby bardzo zacnie. Z ciekawości mógłbyś podesłać jakieś te tajwańskie herbaty, o których wspomniałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2 godziny temu, antikapsel napisał(a): No to jeżeli miałbyś chęci i ochotę, żeby to zrobić, Wrzuciłem w ten sam dzień do butelek po 1g, dałem taką, dzisiaj może zobaczę czy to ma sens https://eherbata.pl/sanxia-mixiang-hongcha-2023-2478.html i białą z Malawi tu masz takie bardzo mocno aromatyczne, https://eherbata.pl/hong-yu-2023-rubinowa-1744.html https://eherbata.pl/bai-hao-oolong-premium-2023-1743.html tej nie piłem,ale następna to ta sama,ten sam szczep i te same robaki https://eherbata.pl/thai-oriental-beauty-2022-2507.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca Od siebie polecam następująca herbatę: https://allegro.pl/oferta/herbata-zielona-jasminowa-sencha-100g-premium-14526613938 Na 30 h na CC wrzuciłem 100 gr herbaty na 20L. Efekt bardzo zadowalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Marca Udostępnij Opublikowano 13 Marca W dniu 12.03.2024 o 09:14, antikapsel napisał(a): a potem się jeszcze podzielić wrażeniami No to z czarną średnio, coś tam czuć ale tak na prawdę bez sensu (szkoda herbaty), za to z białą jest fajne, zrobią się taka przyjemna "oranżada" ,na pewno czuć że jest jakiś dodatek, ale z normalnie zaparzą herbatą nie ma to nic wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antikapsel Opublikowano 14 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 15 godzin temu, dziedzicpruski napisał(a): No to z czarną średnio, coś tam czuć ale tak na prawdę bez sensu (szkoda herbaty), za to z białą jest fajne, zrobią się taka przyjemna "oranżada" ,na pewno czuć że jest jakiś dodatek, O, no i to jest całkiem ciekawa informacja, a do jakiego piwa dodawałeś? "ale z normalnie zaparzą herbatą nie ma to nic wspólnego." - to nawet lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca 51 minut temu, antikapsel napisał(a): a do jakiego piwa dodawałeś? Do grodziskiego potem z tej czarnej wyszedł tytoń trochę, czyli jeszcze bardziej na nie. Kiedyś robiłem z taniej białej Bai Mu Dan i wyszło podobne, nawet bardziej takie brzoskwiniowe (zamszowa skórka ze śliwki), coś w ten deseń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antikapsel Opublikowano 14 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2 godziny temu, dziedzicpruski napisał(a): Do grodziskiego aaaa akurat fanem nie jestem tej wędzonki... ale podejmę się eksperymentów z białą herbatą, bo przyznam, o białej bym nie pomyślał w kontekście dodatku do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się