Molik Opublikowano 9 Marca Udostępnij Opublikowano 9 Marca (edytowane) Witam, Moja przygoda zaczęła się parę lat temu, głównie Brewkity i także jakieś mniejsze warki, lepsze czy tam gorsze z zacieraniem. Zdcdowałem się na nowy browar typu HERMS. Dzisiaj tj. 9.03.2024 go uruchomiłem i zdecydowałem się zacząć także swoje własne zapiski. Zapraszam także na mój temat o HERMS i budowie browaru #1 Bock, 16 BLG. 9.03.2024, zestaw na 45 l Zestaw surowcowy wraz z recepturą od Twojbrowar.pl. Surowce są świeżo zakupione dla 25li zostały zmieszane z surowcami które trochę przeleżały dla 20l aby uzyskać 45l, także piwo mozę wyjść różnie. Tak naprawdę to test nowego sprzętu Słody: Monachijski 7,9 kg Wiedeński 3,40 kg Karmelowy 150 1,15 kg Karmelowy 600 0,40 kg Melanoidynowy 0,7 kg Zacieranie: 66 oC - Temperatura zasypu 63 oC - 10min 72 oC - 70 min Wysładzanie 78oC Gotowanie 80 minut chmiel H. Tradition - 50g w 10 minucie chmiel H. Tradition 45g w 60 minucie Fermentacja dolna fermentacja drożdżami " " Kegowanie - wyszło koło 35litrów, piwo poszło do dwóch kegów Wnioski: Piwo wyszło raczej poprawnie, pijalne co jest najważniejsze jako piwo testowe nowego sprzętu. Na pewno do poprawy fermentacja ale to jest większy temat na dalszy rozwój browaru. Edytowane 29 Marca przez Molik aktualizacja warki zasada i rkkr 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligeiro Opublikowano 11 Marca Udostępnij Opublikowano 11 Marca Jakoś cały czas waham się nad rozbudowaniem sprzętowym. Póki co warzenie w worze BIAB. Pozdro zza Magurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 11 Marca Udostępnij Opublikowano 11 Marca Podziel się wrażeniami z warzenia.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Marca Udostępnij Opublikowano 11 Marca Cześć Będzie słodko patrząc po zsypie i po zacieraniu Pozdro dla sąsiada P.S. nie żałuj drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano 11 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, Fidel napisał(a): Podziel się wrażeniami z warzenia. Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Wklejam z wątku o HERMS w dziale sprzętowym i trochę dodam po odetchnięciu jakie błędy popełniłem... Wczoraj zrobiłem pierwszą warkę na nowym sprzęcie i oto wnioski z niej: nie wiem jak inni to robią ale mój pierwszy wniosek to najlepiej grzać cały garnek HLT do temperatury wsypu słodu. Mam wrażenie, że szybciej można uzyskiwać następne temperatury mam przeregulowanie na PIDach w HLT - ale to załatwił mi autotuning różnica pomiędzy MLT a HLT to 2 oC. Przynajmniej tak wygląda na moich PT100. Zmierzę to dla potwierdzenia przy następnej warce, podejrzewam, że skończy się na wprowadzeniu offsetu do czujnika mam lekki wyciek w MLT, kilka kropel na godzinę - nie jest to krytyczne niestety mój hop-stopper nie daje rady (miałem wczoraj do 100g chmielu na 45l). Zapchało się wyjście z BK oraz wymiennik płytowy, straciłem pewnie z 5l piwa jak nie więcej. Jak z tym sobie radzicie? zamówiłem hop-spider jako dodatkowa filtracja chmielin. dużo wody rozlewam podczas przepinania węży - ale to chyba zła technika, muszę bardziej się przyłożyć do zamykania zaworów i wyłączania pomp policzyć ile wody zostaje w garach albo założyć płynowskazy - raczej przychylam się do drugiej wersji okap nie daje rady, muszę nad czymś większym pomyśleć albo o lepszej wydajności nawet szybko udało mi się posprzątać gary. HLT to w mig posprzatałem a jak warzyłem w plastikach to jakoś mi to topornie szło Po marudzeniach na górze jednak jestem bardzo zadowolony. Czyściutko będzie (o ile nie zapcha mi się albo nie zapowietrzy pompa), brzeczka klarowna, piękny kolorek. Sprzęt robi wrażenie, bardzo fajnie i wygodnie się nim operuje. Zobaczymy jakie piwo będzie mi wychodzić. Żywię nadzieję, że jednak będzie lepsze niż gorsze Trochę wprawy nabiorę i będzie można na maksa się cieszyć! Trochę sprzętu drobengo by mi się przydało, jakieś wiadra do mycia i dezynfekcji, jakieś szkło dla drożdży itp itd. Moije zużycie prądu wg taurona wyniosło 26 kWh. Dziennie zużywam jakieś 6-8 kWh. Więc przy założeniu, że 8kWh to normalne zużycie to sprzęt wziął 18kWh + to co pożarł z fotowoltaiki. więc z 25kWh pewnie wziął. Pomyśle o jakimś podliczniku energii żeby uwiarygodnić zużycie Niestety po kłopotach z przelaniem brzeczki do fermentora (normalnie to nigdy bym nie pomyślał, że tutaj będę mieć problemy) to nawet nie zmierzyłem BLG, fermentacja ciężko ruszyła - mam nadzieję, że zakażenie nie wystąpi bo trochę na zmęczonego gościa zaniedbałem to podczas walki o każdy litr piwa. Liczę, że druga warka będzie łatwiejsza bo zakupiłem hop spidera myślę, że szybciej zrobię następna warkę, też testową bo mi zostało chyba jeszcze jeden zestaw surowcowy który nie doczekał się warzenia, dokupię by mieć koło 40-50l piwa i zobaczymy co z tego wyjdzie No i na koniec się wkurzyłem, bo kupnie butli co2 wraz z reduktorem, kapnąłem się, że reduktor ma stały przepływ.... przecież nie będę spawał brzeczki... dokupiłem od razu normalny reduktor Edytowane 11 Marca przez Molik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano 29 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca Z nowości browaru: po pierwszej warce - pijalna, nawet smakuje, jeden keg mało nagazowany, drugi został trochę bardziej poprawiony z CO2 - pierwsza lekcja sztucznego gazu zakupiłem lodówkę z olx za 50zł, polara - jestem mega zadowolony bo ma zamrażalnik i dwa kegi wejdą na lajcie - jeszcze miejsce na małą butlę itp. moje pierwsze piwo na HERMS zostało zakegowane i rozlewam je przez nalewak - muszę przyznać, że super się pije piwo z kija w domu! Do poprawy fermentacja - ale to pewnie będę budować jakąś komorę fermentacyjną by mieć możliwość podglądu na temperaturę - mam starą zamrażarkę(lub coś podobnego), doprawię brewpiless i będzie gites Doszły osprzęt CIP - myślałem, że będzie lepiej współpracowało z moją pompą, niestety efekt nie taki super. ale da radę Następne piwko już wkrótce Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano 13 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia (edytowane) #2 Polskie Jasne, 12 BLG. 13.04.2024, zestaw na 50 l Coś na wiosnę, lekki piwo z Twojbrowar.pl. Zestaw surowców wraz z recepturą. Na razie korzystam z gotowców aby testować sprzęt Słody: Pilzneński 9,2 kg Karmelowy 0,74 kg Zacieranie: 63 oC - 20 72 oC - 40 min 78 oC - 10 min Wysładzanie 78oC Gotowanie 70 minut chmiel Marynka - 60g w 10 minucie chmiel Lubelski 50g w 50 minucie chmiel Lubelski 50g w 60 minucie Fermentacja fermentis SafAle S-04 - 23g Kegowanie - Uwagi: TEst Hopspidera - zobaczymy czy nie zatka mi się wymiennik ciepła Test refraktometru - pokazał mi 10,5 BLG przed gotowaniem - wyszło trochę za dużo brzeczki ale zobaczymy jak to po gotowaniu wyjdzie bo dość burzliwie to przebiega. Bardzo duża szansa na wykipienie - będę musiał na przyłość coś z tym poradzić by mniej czasu spędzać nad kontrolą gotowania ponieważ uciekło mi z planowaynch 50l jakies 12 litrów podczas gotowania Wg refraktometru, BLG na poziomie 13,5. Edytowane 14 Kwietnia przez Molik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano 30 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca (edytowane) #3 Pszeniczne 13 BLG, zestaw surowców z Browamator.pl Coś na lato, lekki piwo z Browamator.pl. Zestaw surowców wraz z recepturą. Na razie korzystam z gotowców aby testować sprzęt Słody: Pszeniczny 5kg Pilzneński 3,2 kg Karmelowy 0,4 kg Zacieranie: 45 oC -> 10min 53 oC -> 15min 63 oC -> 30min 72 oC -> próba jodowa Wysładzanie 76oC Gotowanie 80 minut chmiel Lubelski 30g w 5 minucie chmiel Lubelski 20g w 55 minucie Fermentacja fermentis Safbrew WBo6 23g Objętość brzeczki: 38L drożdże zadano w 18 oC Gęstość początkowa: 12,8 Brix // 12,3 BLG // OG 1.052 Gęstość końcowa: 1,0197, potencjalne % - 4,1% Uwagi: ciągle nie wiem czy dobrze mierzę gęstości. Piwo wyszło bardzo dobrze, pijalne, nie za mocne, nagazowanie też jest w porządku, Wiadomo, ocena nieprofesjonalna Problemy z nalewaniem wysoko nagazowanego piwa - trochę pomogło zwiększenie długości linii piwnej - poprawa w pracy kegeratora nadal wskazana Edytowane 12 Sierpnia przez Molik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano 12 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia #4 Sweet Stout 50L 14 oBLG - pomieszane surowce stare i nowe z Twójbrowar.pl Słody: Pale Ale 9,2kg Karmelowy ciemny 1kg Chocolate 0,8 kg Palone ziarno jęczmienia 0,5kg Zacieranie: 70 oC - słody jasne 67 oC - 70min 67 oC - słody ciemnie 10min 78 oC - 5 min Wysładzanie 36 L80 oC Gotowanie 70 minut chmiel Northdown 62g w 10 minucie laktoza 1250g w 55 minucie Fermentacja suche Epire Ale M15 20g Objętość brzeczki: 51 L (dolane 5 litrów czystej wody) drożdże zadano w 21 oC Gęstość początkowa: OG 1,0620 Gęstość końcowa: 1,0350 wg I-spindel Uwagi: bardzo słaba fermentacja, zakońcozna po 2 dniach - wg ispindel fermentacja ustała. Przetrzymałem tydzień w takim stanie i zakegowałem. Piwo bez wyraźnych wad smakowych więc zakażenia nie było. Nagazowanie w kegach, 0,8 bara przez 1 tydzień. Więcej uwag jak zabutelkuję i spróbuję po lekkim leżakowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano 31 Sierpnia Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia Dla odmiany, nastawiłem, około 10,5 L miodu pitnego trójniaka. Poszło około 3x0,9l i 1x0,7l miodu. Dolałem wody i wyszło około 28 BRIX wg refraktometru. Dorzuciłem dzisiaj drożdże. Fermentacja po paru godzinach ruszyła. zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 1 Września Udostępnij Opublikowano 1 Września 17 godzin temu, Molik napisał(a): Dla odmiany, nastawiłem, około 10,5 L miodu pitnego trójniaka. Poszło około 3x0,9l i 1x0,7l miodu. Dolałem wody i wyszło około 28 BRIX wg refraktometru. Dorzuciłem dzisiaj drożdże. Fermentacja po paru godzinach ruszyła. zobaczymy co z tego wyjdzie 28 brx to czwórniak. Możesz dodać jeszcze mały słoiczek miodu później z partią pożywki, bo możliwe, że wyjdzie zupełnie wytrawny. Chyba, że lubisz taki, nadaje się do grzańca na zimę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano 1 Września Autor Udostępnij Opublikowano 1 Września Dzięki za wskazówki. Myślałem że proporcje decydują o tym jaki to typ a kiedy dodać go? Już teraz jak fermentacja się dzieje czy po zakończeniu fermentacji? Jeszcze nie wiem jaki lubię. Pierwszy raz robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 1 Września Udostępnij Opublikowano 1 Września Jak dajesz ostatnią partię pożywki. https://browin.pl/sklep/produkt/401030/pozywka-do-wina-kombi-vita-10g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano 4 Września Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września #5 American Wheat 12 BLG 40L, zestaw słodów z Browamator Słody: Viking malt pilnser 4,6 kg Viking malt pszeniczny 4,6 kg Viking malt karmelowy 30 0,2 kg Zacieranie: zasyp 52 oC 68 oC -> 60 min 76 oC -> 5 min 78 oC -> wysładzanie Wysładzanie 36 L80 oC Gotowanie 65 minut chmiel Chinook 40g w 10 minucie gotowania chmiel Chinook 20g w 60 minucie gotowania Fermentacja suche SAfAle US-05 23g Objętość brzeczki: 40L drożdże zadano w 21 oC Gęstość początkowa: 12 BLG, wg I-spindel 12-19 Plato - konieczna konwersja na OG w Ispidel -do zrobienia później jak i kaliracja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano 3 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu #6 Altbier BLG 40L, zestaw słodów z Browamator Słody: Weyermann monachijski typ 1 8,6 kg Zacieranie: zasyp 50 oC 20min 64 oC -> 30 min 70 oC -> 30 min 77 oC -> wysładzanie Wysładzanie do 60L Gotowanie 70 minut chmiel Hallertau tradition 40g w 10 minucie gotowania chmiel Hallertau tradition 20g w 65 minucie gotowania Fermentacja suche SAfAle S-33 23g Objętość brzeczki: 37,5 + 5l dolano wody by zbić BLG z 14,1 o 12,1 drożdże zadano w 19 Gęstość początkowa: 12,1 Plato Testy brewpiless'a. Cały czas próbuje usprawniać sprzęt, teraz głównie skupiam się na polepszenie warunków fermentacji. Brewpiless mi działa, potrzebna lepsza kalibracja ispndle'a. Brewpiless już mi podgrzewa brzeczkę podczas fermentacji przy pomocy pasa grzewczego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się