Skocz do zawartości

Browar Domowy Kasztanek - Bielsko - Biała


Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Moja przygoda zaczęła się parę lat temu, głównie Brewkity i także jakieś mniejsze warki, lepsze czy tam gorsze z zacieraniem. Zdcdowałem się na nowy browar typu HERMS. Dzisiaj tj. 9.03.2024 go uruchomiłem i zdecydowałem się zacząć także swoje własne zapiski.

 

Zapraszam także na mój temat o HERMS i budowie browaru

 

#1 Bock, 16 BLG. 9.03.2024, zestaw na 45 l

Zestaw surowcowy wraz z recepturą od Twojbrowar.pl. Surowce są świeżo zakupione dla 25li zostały zmieszane z surowcami które trochę przeleżały dla 20l aby uzyskać 45l, także piwo mozę wyjść różnie. Tak naprawdę to test nowego sprzętu

Słody:

Monachijski 7,9 kg

Wiedeński 3,40 kg

Karmelowy 150 1,15 kg

Karmelowy 600 0,40 kg

Melanoidynowy 0,7 kg

Zacieranie:

66 oC - Temperatura zasypu

63 oC - 10min

72 oC - 70 min

Wysładzanie 78oC

Gotowanie

80 minut

chmiel H. Tradition - 50g w 10 minucie

chmiel H. Tradition 45g w 60 minucie

Fermentacja

dolna fermentacja drożdżami " " 


Kegowanie - wyszło koło 35litrów, piwo poszło do dwóch kegów

 

Wnioski: Piwo wyszło raczej poprawnie, pijalne co jest najważniejsze jako piwo testowe nowego sprzętu. Na pewno do poprawy fermentacja ale to jest większy temat na dalszy rozwój browaru.

Edytowane przez Molik
aktualizacja warki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Fidel napisał(a):

Podziel się wrażeniami z warzenia.

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka
 

Wklejam z wątku o HERMS w dziale sprzętowym i trochę dodam po odetchnięciu jakie błędy popełniłem...

 

Wczoraj zrobiłem pierwszą warkę na nowym sprzęcie i oto wnioski z niej:

  • nie wiem jak inni to robią ale mój pierwszy wniosek to najlepiej grzać cały garnek HLT do  temperatury wsypu słodu. Mam wrażenie, że szybciej można uzyskiwać następne temperatury
  • mam przeregulowanie na PIDach w HLT - ale to załatwił mi autotuning
  • różnica pomiędzy MLT a HLT to 2 oC. Przynajmniej tak wygląda na moich PT100. Zmierzę to dla potwierdzenia przy następnej warce, podejrzewam, że skończy się na wprowadzeniu offsetu do czujnika
  • mam lekki wyciek w MLT, kilka kropel na godzinę - nie jest to krytyczne
  • niestety mój hop-stopper nie daje rady (miałem wczoraj do 100g chmielu na 45l). Zapchało się wyjście z BK oraz wymiennik płytowy, straciłem pewnie z 5l piwa jak nie więcej. Jak z tym sobie radzicie? zamówiłem hop-spider jako dodatkowa filtracja chmielin. 
  • dużo wody rozlewam podczas przepinania węży - ale to chyba zła technika, muszę bardziej się przyłożyć do zamykania zaworów i wyłączania pomp
  • policzyć ile wody zostaje w garach albo założyć płynowskazy - raczej przychylam się do drugiej wersji
  • okap nie daje rady, muszę nad czymś większym pomyśleć albo o lepszej wydajności
  • nawet szybko udało mi się posprzątać gary. HLT to w mig posprzatałem a jak warzyłem w plastikach to jakoś mi to topornie szło :)

Po marudzeniach na górze jednak jestem bardzo zadowolony. Czyściutko będzie (o ile nie zapcha mi się albo nie zapowietrzy pompa), brzeczka klarowna, piękny kolorek. Sprzęt robi wrażenie, bardzo fajnie i wygodnie się nim operuje. Zobaczymy jakie piwo będzie mi wychodzić. Żywię nadzieję, że jednak będzie lepsze niż gorsze :) Trochę wprawy nabiorę i będzie można na maksa się cieszyć!

 

Trochę sprzętu drobengo by mi się przydało, jakieś wiadra do mycia i dezynfekcji, jakieś szkło dla drożdży itp itd.

 

Moije zużycie prądu wg taurona wyniosło 26 kWh. Dziennie zużywam jakieś 6-8 kWh. Więc przy założeniu, że 8kWh to normalne zużycie to sprzęt wziął 18kWh + to co pożarł z fotowoltaiki. więc z 25kWh pewnie wziął. Pomyśle o jakimś podliczniku energii żeby uwiarygodnić zużycie :)

 

Niestety po kłopotach z przelaniem brzeczki do fermentora (normalnie to nigdy bym nie pomyślał, że tutaj będę mieć problemy) to nawet nie zmierzyłem BLG, fermentacja ciężko ruszyła - mam nadzieję, że zakażenie nie wystąpi bo trochę na zmęczonego gościa zaniedbałem to podczas walki o każdy litr piwa. Liczę, że druga warka będzie łatwiejsza bo zakupiłem hop spidera :) myślę, że szybciej zrobię następna warkę, też testową bo mi zostało chyba jeszcze jeden zestaw surowcowy który nie doczekał się warzenia, dokupię by mieć koło 40-50l piwa i zobaczymy co z tego wyjdzie :)

 

No i na koniec się wkurzyłem, bo kupnie butli co2 wraz z reduktorem, kapnąłem się, że reduktor ma stały przepływ.... przecież nie będę spawał brzeczki... dokupiłem od razu normalny reduktor :D

Edytowane przez Molik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z nowości browaru:

  • po pierwszej warce - pijalna, nawet smakuje, jeden keg mało nagazowany, drugi został trochę bardziej poprawiony z CO2 - pierwsza lekcja sztucznego gazu
  • zakupiłem lodówkę z olx za 50zł, polara - jestem mega zadowolony bo ma zamrażalnik i dwa kegi wejdą na lajcie - jeszcze miejsce na małą butlę itp. 
  • moje pierwsze piwo na HERMS zostało zakegowane i rozlewam je przez nalewak - muszę przyznać, że super się pije piwo z kija w domu!

Do poprawy fermentacja - ale to pewnie będę budować jakąś komorę fermentacyjną by mieć możliwość podglądu na temperaturę - mam starą zamrażarkę(lub coś podobnego), doprawię brewpiless i będzie gites :) 

Doszły osprzęt CIP - myślałem, że będzie lepiej współpracowało z moją pompą, niestety efekt nie taki super. ale da radę :)

 

Następne piwko już wkrótce :)

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#2 Polskie Jasne, 12 BLG. 13.04.2024, zestaw na 50 l

Coś na wiosnę, lekki piwo z Twojbrowar.pl. Zestaw surowców wraz z recepturą. Na razie korzystam z gotowców aby testować sprzęt

Słody:

Pilzneński 9,2 kg

Karmelowy 0,74 kg

 

Zacieranie:

63 oC - 20

72 oC - 40 min

78 oC - 10 min

Wysładzanie 78oC

Gotowanie

70 minut

chmiel Marynka - 60g w 10 minucie

chmiel Lubelski 50g w 50 minucie

chmiel Lubelski 50g w 60 minucie

 

Fermentacja

fermentis SafAle S-04 - 23g 


Kegowanie -

 

Uwagi:

TEst Hopspidera - zobaczymy czy nie zatka mi się wymiennik ciepła

Test refraktometru - pokazał mi 10,5 BLG przed gotowaniem - wyszło trochę za dużo brzeczki ale zobaczymy jak to po gotowaniu wyjdzie bo dość burzliwie to przebiega. Bardzo duża szansa na wykipienie - będę musiał na przyłość coś z tym poradzić by mniej czasu spędzać nad kontrolą gotowania ponieważ uciekło mi z planowaynch 50l jakies 12 litrów podczas gotowania Wg refraktometru, BLG na poziomie 13,5.

 

Edytowane przez Molik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#3 Pszeniczne 13 BLG, zestaw surowców z Browamator.pl

 

Coś na lato, lekki piwo z Browamator.pl. Zestaw surowców wraz z recepturą. Na razie korzystam z gotowców aby testować sprzęt

Słody:

Pszeniczny 5kg

Pilzneński 3,2 kg

Karmelowy 0,4 kg

 

Zacieranie:

45 oC -> 10min

53 oC -> 15min

63 oC -> 30min

72 oC -> próba jodowa

 

Wysładzanie 76oC

Gotowanie

80 minut

 

chmiel Lubelski 30g w 5 minucie

chmiel Lubelski 20g w 55 minucie

 

Fermentacja

fermentis Safbrew WBo6 23g

 

Objętość brzeczki: 38L

drożdże zadano w 18 oC

Gęstość początkowa: 12,8 Brix // 12,3 BLG // OG 1.052

Gęstość końcowa: 1,0197,  potencjalne % - 4,1%

 

Uwagi:

ciągle nie wiem czy dobrze mierzę gęstości. Piwo wyszło bardzo dobrze, pijalne, nie za mocne, nagazowanie też jest w porządku, Wiadomo, ocena nieprofesjonalna :)

 

Problemy z  nalewaniem wysoko nagazowanego piwa - trochę pomogło zwiększenie długości linii piwnej - poprawa w pracy kegeratora nadal wskazana :)

Edytowane przez Molik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#4 Sweet Stout 50L 14 oBLG - pomieszane surowce stare i nowe z Twójbrowar.pl

 

 

Słody:

Pale Ale 9,2kg

Karmelowy ciemny 1kg

Chocolate 0,8 kg

Palone ziarno jęczmienia 0,5kg

 

Zacieranie:

70 oC - słody jasne

67 oC - 70min

67 oC - słody ciemnie 10min

78 oC - 5 min

 

Wysładzanie 36 L80 oC

Gotowanie

70 minut

 

chmiel Northdown  62g w 10 minucie

laktoza 1250g  w 55 minucie

 

Fermentacja

suche Epire Ale M15 20g

 

Objętość brzeczki: 51 L (dolane 5 litrów czystej wody)

drożdże zadano w 21 oC

Gęstość początkowa: OG 1,0620

Gęstość końcowa: 1,0350 wg I-spindel

 

Uwagi:

bardzo słaba fermentacja, zakońcozna po 2 dniach - wg ispindel fermentacja ustała. Przetrzymałem tydzień w takim stanie i zakegowałem. Piwo bez wyraźnych wad smakowych więc zakażenia nie było. Nagazowanie w kegach, 0,8 bara przez 1 tydzień.

 

Więcej uwag jak zabutelkuję i spróbuję po lekkim leżakowaniu :) 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dla odmiany,  nastawiłem, około 10,5 L miodu pitnego trójniaka. Poszło około 3x0,9l i 1x0,7l miodu. Dolałem wody i wyszło około 28 BRIX wg refraktometru. Dorzuciłem dzisiaj drożdże. Fermentacja po paru godzinach ruszyła. zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17 godzin temu, Molik napisał(a):

Dla odmiany,  nastawiłem, około 10,5 L miodu pitnego trójniaka. Poszło około 3x0,9l i 1x0,7l miodu. Dolałem wody i wyszło około 28 BRIX wg refraktometru. Dorzuciłem dzisiaj drożdże. Fermentacja po paru godzinach ruszyła. zobaczymy co z tego wyjdzie :)

28 brx to czwórniak. Możesz dodać jeszcze mały słoiczek miodu później z partią pożywki, bo możliwe, że wyjdzie zupełnie wytrawny. Chyba, że lubisz taki, nadaje się do grzańca na zimę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wskazówki. Myślałem że proporcje decydują o tym jaki to typ :) a kiedy dodać go? Już teraz jak fermentacja się dzieje czy po zakończeniu fermentacji? 

 

Jeszcze nie wiem jaki lubię. Pierwszy raz robię :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#5 American Wheat 12 BLG 40L, zestaw słodów z Browamator

 

 

Słody:

Viking malt pilnser 4,6 kg

Viking malt pszeniczny 4,6 kg

 

Viking malt karmelowy 30 0,2 kg

 

Zacieranie:

zasyp 52 oC

68 oC -> 60 min

76 oC -> 5 min

78 oC -> wysładzanie

 

Wysładzanie 36 L80 oC

Gotowanie

65 minut

 

chmiel Chinook 40g w 10 minucie gotowania

chmiel Chinook 20g w 60 minucie gotowania

 

Fermentacja

suche SAfAle US-05 23g

 

Objętość brzeczki: 40L

drożdże zadano w 21 oC

Gęstość początkowa: 12 BLG, wg I-spindel 12-19 Plato - konieczna konwersja na OG w Ispidel -do zrobienia później jak i kaliracja

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#6 Altbier BLG 40L, zestaw słodów z Browamator

 

 

Słody:

Weyermann monachijski typ 1 8,6 kg

 

Zacieranie:

zasyp 50 oC 20min

64 oC -> 30 min

70 oC -> 30 min

77 oC -> wysładzanie

 

Wysładzanie do 60L

Gotowanie

70 minut

 

chmiel Hallertau tradition 40g w 10 minucie gotowania

chmiel Hallertau tradition 20g w 65 minucie gotowania

 

Fermentacja

suche SAfAle S-33 23g

 

Objętość brzeczki: 37,5 + 5l dolano wody by zbić BLG z 14,1 o 12,1

drożdże zadano w 19

Gęstość początkowa: 12,1 Plato

 

Testy brewpiless'a. Cały czas próbuje usprawniać sprzęt, teraz głównie skupiam się na polepszenie warunków fermentacji. Brewpiless mi działa, potrzebna lepsza kalibracja ispndle'a. Brewpiless już mi podgrzewa brzeczkę podczas fermentacji przy pomocy pasa grzewczego

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.