Jump to content

Płatki vs słody


Recommended Posts

Cześć

 

Będę za niedługo warzył NEIPĘ.
Zgodnie z swoim przepisem dodaję płatki: owsiane i pszeniczne.
I zacząłem zastanawiać się (bo mam zapas słodu pszenicznego).
Czy warto dodawać płatki pszeniczne, czy wrzucić zamiast nich słód? 
Wnoszą one jakieś specyficzne nuty smakowe, czego nie ma słód? Jeżeli tak, to jakie? Na przykładzie pszenicy i owsa?
Oczywiście pomijam tutaj aspekt finansowy.

 

Jakie są Wasze doświadczenia?

Link to comment
Share on other sites

47 minut temu, Kronelius napisał(a):

Cześć

 

Będę za niedługo warzył NEIPĘ.
Zgodnie z swoim przepisem dodaję płatki: owsiane i pszeniczne.
I zacząłem zastanawiać się (bo mam zapas słodu pszenicznego).
Czy warto dodawać płatki pszeniczne, czy wrzucić zamiast nich słód? 
Wnoszą one jakieś specyficzne nuty smakowe, czego nie ma słód? Jeżeli tak, to jakie? Na przykładzie pszenicy i owsa?
Oczywiście pomijam tutaj aspekt finansowy.

 

Jakie są Wasze doświadczenia?

Płatki są niesłodowane?

Link to comment
Share on other sites

@anteks 

Dzięki za solidną i wyczerpującą wypowiedź

 

@Paweł76@zasada 

Czytałem obydwa. W sumie to są diametralnie różne.

W Brulosophy piszą, że nie ma różnicy przy NEIPA, Homebrewing w sumie nie odpowiada na moje pytanie. Bo jest opis co dane zboże - wnosi... Ale jaka jest różnica między słodem a zwykłym ziarnem/płatkami? 

 

Mam wrażenie, że nikt do końca nie wie czym to się różni 😀

 

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, Kronelius napisał(a):

@anteks 

Dzięki za solidną i wyczerpującą wypowiedź

 

Pszenica – jest niezastąpionym surowcem przy produkcji belgijskich piw białych oraz lambików. Nadaje piwom zbożowy posmak oraz charakterystyczne zmętnienie. Zawiera znaczne ilości  białek i beta glukanów, przez co korzystnie wpływa na pienistość piwa. Temperatura kleikowania skrobi pszenicznej jest dość niska, nie wymaga więc wstępnego kleikowania.

Jęczmień  Niesłodowany jęczmień nadaje piwu łagodny, zbożowy posmak, zwiększa treściwość piwa. Stosuje się go zwykle w celu polepszenia pienistości. Jęczmień bowiem podobnie jak owies wnosi znaczne ilości białka o średnich rozmiarach cząsteczek oraz beta glukanów. W piwowarstwie domowym wykorzystuje się głównie jęczmień w postaci płatków, można także użyć rozdrobnionych ziaren lub też kaszy. Właściwie nie wymagają one wstępnego kleikowania.

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

@anteks

Tak jak pisałem w poprzednim poście, czytałem blog homebrewing. Lubię go.

 

Chodziło mi o owies, nie jęczmień.

Ale to bez znaczenia. Bo opisy dalej pokrywają mi się ze słodami. A ja pytam o różnice...

 

Np. pszenica to kopiuj wklej opis słodu pszenicznego. Poza pierwszym zdaniem.

 

Więcej białek, zbożowy posmak, zmętnienie, lepsza piana...

Na którymś amerykańskim forum czytałem, że słód jest lepszy w budowaniu piany niż płatki.

Natomiast płatki lepiej "zaokrąglają" piwo w smaku.

 

Opis słodu:

https://kompendiumpiwa.pl/slod-pszeniczny/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Z tego co kojarzę, niesłodowany owies zawiera więcej manganu, sprzyjającego utlenieniu. Osobiście do NEIPA nie używam płatków owsianych, ale przy zastosowaniu domowym i niedługim czasie przechowywania nie wiem, czy jest sens się przejmować. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.