Kronelius Posted March 25, 2024 Share Posted March 25, 2024 Cześć Będę za niedługo warzył NEIPĘ. Zgodnie z swoim przepisem dodaję płatki: owsiane i pszeniczne. I zacząłem zastanawiać się (bo mam zapas słodu pszenicznego). Czy warto dodawać płatki pszeniczne, czy wrzucić zamiast nich słód? Wnoszą one jakieś specyficzne nuty smakowe, czego nie ma słód? Jeżeli tak, to jakie? Na przykładzie pszenicy i owsa? Oczywiście pomijam tutaj aspekt finansowy. Jakie są Wasze doświadczenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 25, 2024 Share Posted March 25, 2024 47 minut temu, Kronelius napisał(a): Cześć Będę za niedługo warzył NEIPĘ. Zgodnie z swoim przepisem dodaję płatki: owsiane i pszeniczne. I zacząłem zastanawiać się (bo mam zapas słodu pszenicznego). Czy warto dodawać płatki pszeniczne, czy wrzucić zamiast nich słód? Wnoszą one jakieś specyficzne nuty smakowe, czego nie ma słód? Jeżeli tak, to jakie? Na przykładzie pszenicy i owsa? Oczywiście pomijam tutaj aspekt finansowy. Jakie są Wasze doświadczenia? Płatki są niesłodowane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronelius Posted March 25, 2024 Author Share Posted March 25, 2024 2 godziny temu, anteks napisał(a): Płatki są niesłodowane? Tak, pytam o płatki niesłodowane Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 25, 2024 Share Posted March 25, 2024 Godzinę temu, Kronelius napisał(a): Tak, pytam o płatki niesłodowane Wnoszą coś innego bo są niesłodowane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paweł76 Posted March 26, 2024 Share Posted March 26, 2024 Cześć, wydaje się, że @anteks wyczerpał temat, jednak spróbuję coś nieśmiało dodać to tej ciekawej konwersacji: https://www.blog.homebrewing.pl/nieslodowane-zboza/ . Pozdrawiam, Paweł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 26, 2024 Share Posted March 26, 2024 Jeszcze można wyszukać taką treść porównująca owies słodowany i płatki owsiane w NEIPA: https://brulosophy.com/2018/10/01/flaked-vs-malted-oats-in-a-new-england-ipa-exbeeriment-results/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronelius Posted March 26, 2024 Author Share Posted March 26, 2024 @anteks Dzięki za solidną i wyczerpującą wypowiedź @Paweł76@zasada Czytałem obydwa. W sumie to są diametralnie różne. W Brulosophy piszą, że nie ma różnicy przy NEIPA, Homebrewing w sumie nie odpowiada na moje pytanie. Bo jest opis co dane zboże - wnosi... Ale jaka jest różnica między słodem a zwykłym ziarnem/płatkami? Mam wrażenie, że nikt do końca nie wie czym to się różni 😀 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 26, 2024 Share Posted March 26, 2024 (edited) 5 godzin temu, Kronelius napisał(a): @anteks Dzięki za solidną i wyczerpującą wypowiedź Pszenica – jest niezastąpionym surowcem przy produkcji belgijskich piw białych oraz lambików. Nadaje piwom zbożowy posmak oraz charakterystyczne zmętnienie. Zawiera znaczne ilości białek i beta glukanów, przez co korzystnie wpływa na pienistość piwa. Temperatura kleikowania skrobi pszenicznej jest dość niska, nie wymaga więc wstępnego kleikowania. Jęczmień – Niesłodowany jęczmień nadaje piwu łagodny, zbożowy posmak, zwiększa treściwość piwa. Stosuje się go zwykle w celu polepszenia pienistości. Jęczmień bowiem podobnie jak owies wnosi znaczne ilości białka o średnich rozmiarach cząsteczek oraz beta glukanów. W piwowarstwie domowym wykorzystuje się głównie jęczmień w postaci płatków, można także użyć rozdrobnionych ziaren lub też kaszy. Właściwie nie wymagają one wstępnego kleikowania. Edited March 26, 2024 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronelius Posted March 27, 2024 Author Share Posted March 27, 2024 @anteks Tak jak pisałem w poprzednim poście, czytałem blog homebrewing. Lubię go. Chodziło mi o owies, nie jęczmień. Ale to bez znaczenia. Bo opisy dalej pokrywają mi się ze słodami. A ja pytam o różnice... Np. pszenica to kopiuj wklej opis słodu pszenicznego. Poza pierwszym zdaniem. Więcej białek, zbożowy posmak, zmętnienie, lepsza piana... Na którymś amerykańskim forum czytałem, że słód jest lepszy w budowaniu piany niż płatki. Natomiast płatki lepiej "zaokrąglają" piwo w smaku. Opis słodu: https://kompendiumpiwa.pl/slod-pszeniczny/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 27, 2024 Share Posted March 27, 2024 Płatki dodadzą pełni i masz większe szanse na zamglone piwo. Kronelius 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted April 5, 2024 Share Posted April 5, 2024 Z tego co kojarzę, niesłodowany owies zawiera więcej manganu, sprzyjającego utlenieniu. Osobiście do NEIPA nie używam płatków owsianych, ale przy zastosowaniu domowym i niedługim czasie przechowywania nie wiem, czy jest sens się przejmować. Kronelius 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now