Kronelius Opublikowano 25 Marca Udostępnij Opublikowano 25 Marca Cześć Będę za niedługo warzył NEIPĘ. Zgodnie z swoim przepisem dodaję płatki: owsiane i pszeniczne. I zacząłem zastanawiać się (bo mam zapas słodu pszenicznego). Czy warto dodawać płatki pszeniczne, czy wrzucić zamiast nich słód? Wnoszą one jakieś specyficzne nuty smakowe, czego nie ma słód? Jeżeli tak, to jakie? Na przykładzie pszenicy i owsa? Oczywiście pomijam tutaj aspekt finansowy. Jakie są Wasze doświadczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Marca Udostępnij Opublikowano 25 Marca 47 minut temu, Kronelius napisał(a): Cześć Będę za niedługo warzył NEIPĘ. Zgodnie z swoim przepisem dodaję płatki: owsiane i pszeniczne. I zacząłem zastanawiać się (bo mam zapas słodu pszenicznego). Czy warto dodawać płatki pszeniczne, czy wrzucić zamiast nich słód? Wnoszą one jakieś specyficzne nuty smakowe, czego nie ma słód? Jeżeli tak, to jakie? Na przykładzie pszenicy i owsa? Oczywiście pomijam tutaj aspekt finansowy. Jakie są Wasze doświadczenia? Płatki są niesłodowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 25 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2 godziny temu, anteks napisał(a): Płatki są niesłodowane? Tak, pytam o płatki niesłodowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Marca Udostępnij Opublikowano 25 Marca Godzinę temu, Kronelius napisał(a): Tak, pytam o płatki niesłodowane Wnoszą coś innego bo są niesłodowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 26 Marca Udostępnij Opublikowano 26 Marca Cześć, wydaje się, że @anteks wyczerpał temat, jednak spróbuję coś nieśmiało dodać to tej ciekawej konwersacji: https://www.blog.homebrewing.pl/nieslodowane-zboza/ . Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Marca Udostępnij Opublikowano 26 Marca Jeszcze można wyszukać taką treść porównująca owies słodowany i płatki owsiane w NEIPA: https://brulosophy.com/2018/10/01/flaked-vs-malted-oats-in-a-new-england-ipa-exbeeriment-results/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 26 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca @anteks Dzięki za solidną i wyczerpującą wypowiedź @Paweł76@zasada Czytałem obydwa. W sumie to są diametralnie różne. W Brulosophy piszą, że nie ma różnicy przy NEIPA, Homebrewing w sumie nie odpowiada na moje pytanie. Bo jest opis co dane zboże - wnosi... Ale jaka jest różnica między słodem a zwykłym ziarnem/płatkami? Mam wrażenie, że nikt do końca nie wie czym to się różni 😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Marca Udostępnij Opublikowano 26 Marca (edytowane) 5 godzin temu, Kronelius napisał(a): @anteks Dzięki za solidną i wyczerpującą wypowiedź Pszenica – jest niezastąpionym surowcem przy produkcji belgijskich piw białych oraz lambików. Nadaje piwom zbożowy posmak oraz charakterystyczne zmętnienie. Zawiera znaczne ilości białek i beta glukanów, przez co korzystnie wpływa na pienistość piwa. Temperatura kleikowania skrobi pszenicznej jest dość niska, nie wymaga więc wstępnego kleikowania. Jęczmień – Niesłodowany jęczmień nadaje piwu łagodny, zbożowy posmak, zwiększa treściwość piwa. Stosuje się go zwykle w celu polepszenia pienistości. Jęczmień bowiem podobnie jak owies wnosi znaczne ilości białka o średnich rozmiarach cząsteczek oraz beta glukanów. W piwowarstwie domowym wykorzystuje się głównie jęczmień w postaci płatków, można także użyć rozdrobnionych ziaren lub też kaszy. Właściwie nie wymagają one wstępnego kleikowania. Edytowane 26 Marca przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kronelius Opublikowano 27 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca @anteks Tak jak pisałem w poprzednim poście, czytałem blog homebrewing. Lubię go. Chodziło mi o owies, nie jęczmień. Ale to bez znaczenia. Bo opisy dalej pokrywają mi się ze słodami. A ja pytam o różnice... Np. pszenica to kopiuj wklej opis słodu pszenicznego. Poza pierwszym zdaniem. Więcej białek, zbożowy posmak, zmętnienie, lepsza piana... Na którymś amerykańskim forum czytałem, że słód jest lepszy w budowaniu piany niż płatki. Natomiast płatki lepiej "zaokrąglają" piwo w smaku. Opis słodu: https://kompendiumpiwa.pl/slod-pszeniczny/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 27 Marca Udostępnij Opublikowano 27 Marca Płatki dodadzą pełni i masz większe szanse na zamglone piwo. Kronelius 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 5 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia Z tego co kojarzę, niesłodowany owies zawiera więcej manganu, sprzyjającego utlenieniu. Osobiście do NEIPA nie używam płatków owsianych, ale przy zastosowaniu domowym i niedługim czasie przechowywania nie wiem, czy jest sens się przejmować. Kronelius 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się