przegalin Opublikowano 20 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia (edytowane) Hej, planuję dziś zadać suche drożdże piekarnicze ale nie zastanawiam się jaka może być ich ilość w 1g? Zakładać, że to mniej więcej tyle co w US 05? Orientuje się ktoś?😉 Drożdże ze zdjęcia. Ewentualnie ile tego zadać na około 12L 18blg? Edytowane 20 Kwietnia przez przegalin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 20 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia https://alkohole-domowe.com/forum/czy-drozdze-piekarnicze-sa-tylko-do-piekarni-t436-40.html Tu temat z innego forum. Jest o ilościach komórek przegalin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 20 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 13 minut temu, Koora napisał(a): https://alkohole-domowe.com/forum/czy-drozdze-piekarnicze-sa-tylko-do-piekarni-t436-40.html Tu temat z innego forum. Jest o ilościach komórek Z tego co tam piszą to wynika, że w 1g jest około 10kkk. W US 05 chyba coś około 6kkk. Albo mnie poprawcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 20 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia Co ciekawe drożdże babuni będą też pracować w temp. lagerowej - sprawdzone na cieście do pizzy i ciekawe jaki profil dadzą wtedy. Ktoś sie odważy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 20 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2 godziny temu, Piotr Ba napisał(a): ciekawe jaki profil dadzą Pewnie każde inny, ale strzelam że równie zły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 21 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia (edytowane) Seria 3 filmów: Sprawdzałem piekarskie Wprawdzie to jeszcze filmy z czasów, gdy warzyłem na ekstraktach, ale same drożdże dobrze przetestowane. Co ciekawe mam jeszcze flaszkę w piwnicy i piwo kryształowo klarowne. Nie mniej każde takie drożdże są inne, bo tu nie dbają tak o czystość jak przy piwowarskich. Dlatego nie ma tu reguły. Ostatni chyba mówi najwięcej, bo jest to degustacja Edytowane 21 Kwietnia przez Jastrząb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przegalin Opublikowano 21 Kwietnia Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia Ostatecznie dałem 19g na 12L 18blg. Nie kontroluje temperatury cieczy tylko otoczenia, 17 stopni. Szybki start, piana na 20cm😁 póki co z rurki zapach w miarę przyjemny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrząb Opublikowano 21 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia No, to są terminatory zeżrą wszystko i bardzo prędko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Ba Opublikowano 24 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia A w lagerowej ktoś pędził na nich? Jakieś doświadczenia? Z czystej teorii to niby powinno byc czyściej w profilu, podwoilbym dawkowanie też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsmolinski Opublikowano 24 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia Każdy komercyjny browar produkuje więcej drożdży niż potrzebuje na jedną warkę. Sprzedaje się to właśnie do piekarni (jak się uda), albo na paszę. Jest to mieszanka ze wszystkich szczepów jakich się używa (resztek). Można trafić dobrze albo źle. Niektóre szczepy nie mają prawa poza browar wyjść. Od tego przy każdym browarze jest laboratorium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 25 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia Ale ,że sprzedaje te po fermentacji ? jeżeli tak ,to to co wyjdzie niejadalne jest-gorzkie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 12 godzin temu, Tsmolinski napisał(a): Każdy komercyjny browar produkuje więcej drożdży niż potrzebuje na jedną warkę. Sprzedaje się to właśnie do piekarni (jak się uda), albo na paszę. Jest to mieszanka ze wszystkich szczepów jakich się używa (resztek). Można trafić dobrze albo źle. Niektóre szczepy nie mają prawa poza browar wyjść. Od tego przy każdym browarze jest laboratorium. Chodzi o koncerny czy rzemieślnicze też? Dlaczego niektóre szczepy nie maja prawa wyjśc poza browar? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 25 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia (edytowane) 14 godzin temu, Tsmolinski napisał(a): Każdy komercyjny browar produkuje więcej drożdży niż potrzebuje na jedną warkę. Sprzedaje się to właśnie do piekarni (jak się uda) Nie twierdzę że tak nie jest (bo tego nie wiem), ale byłaby to chyba partyzantka. Tu mówią coś o selekcjonowaniu szczepów: https://pl.exploreyeast.com/czym-sa-drozdze/jak-powstaja-drozdze-piekarskie/ Edytowane 25 Kwietnia przez dzejkej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się