Jump to content

Zrozumienie zasady działania kadzi zaciernej


Eselchen

Recommended Posts

Cześć,

stałem się posiadaczem profesjonalnej warzelni do warek testowych w browarze i mam problem ze zrozumieniem jak z niej korzystać. 
 

Zestaw składa się z 3 zbiorników. Po lewej stronie jest zbiornik wody lodowej do chłodzenia brzęczki po warzeniu i kontrolowania fermentacji. Środkowy to kadź z grzałkami przy dnie, a prawy to kadź fałszywym dnem i mieszadłem, lecz bez żadnego źródła ciepła. Pomiędzy tymi zbiornikami jest pompa. 
 

Mam problem, żeby zrozumieć jak prowadzić proces zacierania. Wodę podgrzewam w środkowej kadzi, przepompowuję do prawej, włączam mieszadło i wsypuję ześrutowany słód. I teraz nie wiem jak podgrzewać zacier i jak wysładzać. 
Czy macie jakieś pomysły jak taki zestaw działa? 

IMG_2319.jpeg

IMG_2321.jpeg

IMG_2325.jpeg

IMG_2322.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Na chłopski rozum to zacierasz infuzyjnie dolewając ciepłej wody z grzejącego kotła, wysładzasz podobnie, ale pewnie najlepiej będzie np skorzystać z namiarów na ekspertów jakie dawał Ci @anteks i zapytać o instrukcje :)

 

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, zasada napisał(a):

Zapytać o dokumentację producenta/sprzedawcę?

Znalazłem producenta w Chinach co robi podobne zestawy to dostałem przed chwilą informacje, że środkowy zbiornik to kadź zacierna/warzelna/whirpool, a prawa to tylo filtracyjna i po zacieraniu pompuje się cały zacier do kadzi filtracyjnej. Tylko obawiam się, że te grzałki na dnie przypalą zacier bez żadnego mieszania.

Edited by Eselchen
Link to comment
Share on other sites

Na pierwszy rzut oka prawa służy tylko do filtracji, a zacierasz w środkowej. Zapewne możesz ustawić cyrkulację podczas zacierania przez co nie będzie problemu z przypaleniami tak jak w kociołkach automatycznych. Po zakończonym zacieraniu transportujesz brzeczkę do prawej kadzi, w niej filtrujesz i wysładzasz. Następnie z powrotem transportujesz do środkowej i gotujesz. 

 

Lewa kadź to na pewno woda lodowa? 

Edited by draker
Literowka
Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, dzejkej napisał(a):

Może brakuje fałszywego dna? I wtedy cyrkulacja załatwiłaby sprawę.

Fałszywe dno jest w kadzi filtracyjnej. Nie brakuje niczego, bo nawet nie ma śladów, że coś powinno być (brak psutych mocowań, otworów)

11 minut temu, WojtekGaaD napisał(a):

A to mieszadło nie pasuje do zaciernej? Po co mieszadło do filtracyjnej?

Mieszadło nie pasuje do zaciernej. Widać, że było dokładane przez poprzedniego właściciela do kadzi filtracyjnej.
W filtracyjnej mieszadło jest do spulchniania złoża kilka centymetrów nad sitem. Fachowo nazywa się to lauter tun.

 

8 godzin temu, draker napisał(a):

Na pierwszy rzut oka prawa służy tylko do filtracji, a zacierasz w środkowej. Zapewne możesz ustawić cyrkulację podczas zacierania przez co nie będzie problemu z przypaleniami tak jak w kociołkach automatycznych. Po zakończonym zacieraniu transportujesz brzeczkę do prawej kadzi, w niej filtrujesz i wysładzasz. Następnie z powrotem transportujesz do środkowej i gotujesz. 

 

Lewa kadź to na pewno woda lodowa? 

Masz na myśli cyrkulację całego zacieru (ze słodem)? Można włączyć.
 

Myślałem, żeby zamówić od kolegi na forum kosz do zacierania (jak w klarstainie). Tylko wtedy będzie trzeba przenieść ją do prawej kadzi i wysładzać. Nie wiem czy jest sens.

 

Lewa to lodowa. Pod spodem agregat, w środku wężownica. Obsługuje 8 tanków.

Edited by Eselchen
Link to comment
Share on other sites

Kosz który będziesz musiał podnieść będzie ważył około 100 kg, więc musiałbyś mieć również jakiś wciągnik. Moim zdaniem bez sensu pomysł z koszem.
Zrób warkę testową, proponuję stosunek wody do słodu możliwie najwyższy, aby zobaczyć czy czy nic Ci się nie zapycha podczas transportu i czy cyrkulacja jest wystarczająca. Spróbuj śrutować nieco grubiej, ułatwi to filtrację. 


Masz gdzie podgrzewać wodę do wysładzania? 
 

17 godzin temu, WojtekGaaD napisał(a):

A to mieszadło nie pasuje do zaciernej? Po co mieszadło do filtracyjnej?


Aby lepiej ułożyło się złoże filtracyjne oraz w przypadku problemów z filtracją ponownie możesz zamieszać.

Link to comment
Share on other sites

27 minut temu, draker napisał(a):

Kosz który będziesz musiał podnieść będzie ważył około 100 kg, więc musiałbyś mieć również jakiś wciągnik. Moim zdaniem bez sensu pomysł z koszem.
Zrób warkę testową, proponuję stosunek wody do słodu możliwie najwyższy, aby zobaczyć czy czy nic Ci się nie zapycha podczas transportu i czy cyrkulacja jest wystarczająca. Spróbuj śrutować nieco grubiej, ułatwi to filtrację. 


Masz gdzie podgrzewać wodę do wysładzania? 
 


Aby lepiej ułożyło się złoże filtracyjne oraz w przypadku problemów z filtracją ponownie możesz zamieszać.

Wodę można grzać w osobnym zbiorniku albo na początku zagotować wodę, przerzucić do fermentora, podczas trwania zacierania woda ostygnie do ok. 80 stopni i wysładzać. 
 

Jakie zalecasz proporcje wody do słodu? Zazwyczaj stosowałem 3.5 l wody na 1kg słodu.

Link to comment
Share on other sites

Żeby rozkminić to trzeba by zobaczyć na żywo i po palcu prześledzić jak przepływa woda/brzeczka

ps jak chcecie zamontować w tym zbiorniku kosz zacierny? Myślę że warzenie na tym sprzęcie to będzie wyzwanie dla piwowara

ps2 bez modyfikacji lub odchmielacza po gotowaniu zlanie do fermentora to będzie masakra

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

58 minut temu, anteks napisał(a):

Żeby rozkminić to trzeba by zobaczyć na żywo i po palcu prześledzić jak przepływa woda/brzeczka

ps jak chcecie zamontować w tym zbiorniku kosz zacierny? Myślę że warzenie na tym sprzęcie to będzie wyzwanie dla piwowara

ps2 bez modyfikacji lub odchmielacza po gotowaniu zlanie do fermentora to będzie masakra


Tak wygląda przepływ brzeczki. Jest jeszcze jeden zawór z tyłu, który prowadzi brzeczke do wymiennika ciepła.

 

Chmielenie będzie w hop spiderze. 

240517-50L.jpeg

Edited by Eselchen
Link to comment
Share on other sites

19 minut temu, Koora napisał(a):

Przetlumacz sobie w google.

https://www.micetcraft.com/what-is-the-difference-between-a-two-vessel-and-three-vessel-brewhouse?/

 

Jest coś tam opisane

 

 

 

 

 

A możesz mi wytłumaczyć jak jest grzana brzeczka przy zacieraniu, jak jest zlewana brzeczka po gotowaniu i chmieleniu do fermentora?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.