Jump to content

Jaka dawka chmielu na zimno?


Recommended Posts

Hejka :)

 

Zrobiłem trzy nastawy prostego piwa:

Pale Ale - 3.3kg

Karmelowy 150 - 330g

Cookie / bursztynowy - 330g

Płatki owsiane 50g (resztka z szuflady).

 

Zacieranie na lenia w 70C.

 

Chmiel Oktawia:

15g - 30min

10g - po wyłączeniu na 20min

Chciałem raczej słabą goryczkę i tak chyba wyszło.

 

Chciałbym jeszcze wzbogacić trochę to piwo aromatem. Mam w tej chwili tylko trzy chmiele i nie chcę niczego kupować:

Centennial, Lubelski, Oktawia.

 

Miałem tego piwa trzy jednakowe fermentory, jeden zlałem do butelek, dwa pozostałe chcę aromatyzować, ale już nie podnosić gorączki, ew. minimalnie.

 

Pytanie: Jakie ilości wymienionych chmieli na 25l piwa dadzą wyczuwalny aromat bez ekstra goryczki i jak długo chmielić?

Temperatura otoczenia czyli około 20C.

 

Próbowaliście może chmielić na zimno którymś z tych chmieli? Będę wdzięczny za podpowiedź ile dodać że by nie spieprzyć ;)

 

J.

 

Link to comment
Share on other sites

W zasadzie to każdym z tych trzech możesz chmielic na zimno. Lubelski to raczej cudów nie da, choć to zależy od partii i trzeba go dać chyba sporo. Oktawia może dać fajne efekty. Centennial nada się jak najbardziej i powinien dać aromaty cytrusowe. Ja żadnego z nich na zimno nie stosowałem, więc szukaj na forum pewnie znajdziesz doświadczenia innych. Wystarczy wpisać w Google nazwa chmielu piwo.org. Można naprawdę dużo się dowiedzieć i chyba każdym chmielu:) Co do dawki to zasada jest taka że im więcej tym lepiej:) przy czym 100g na 25l to dużo, a 20 to takie minimum u mnie. 

Link to comment
Share on other sites

Chmielenie na zimno nie zwiększa goryczy. Także 100g powinno dać fajny efekt. Tylko nie trzymaj zbyt długo i dobrze potem to przefiltruj:) 

Link to comment
Share on other sites

Jeszcze pytanie...

 

Piwa stoją teraz sklarowane nad zbitym osadem drożdży S04. Chmiel podam chyba w pończosze obciążonej żeby się zanurzył.

Czy mogę dodać go teraz do fermentora z drożdżami czy muszę zlać do kolejnego?

Chciałbym ograniczyć przelewanie ze względu na zaskarżenia...

Link to comment
Share on other sites

15 minut temu, szymcio napisał(a):

Chmielenie na zimno nie zwiększa goryczy. Także 100g powinno dać fajny efekt. Tylko nie trzymaj zbyt długo i dobrze potem to przefiltruj:) 

A moim zdaniem zwiększy

Link to comment
Share on other sites

Oczywiście że zwiększa. Zależnie od wielu czynników. Tak jak Hop Stand na 30-40 min temp np. 78-72 stopnia. O te 1-,1,5 ibu czy ciutkę więcej ale zwiększy. Tutaj też wiele czynników. Jaki chmiel, ile AK, ile chmielu, jaka wysokość zawartości cukru w brzeczce(czym mniej tym bardziej wydobywają się AK) itd. Wiadomo, bez porównania niż z gotowaniem ale zwiększy.

Link to comment
Share on other sites

11 godzin temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał(a):

Czy mogę dodać go teraz do fermentora z drożdżami czy muszę zlać do kolejnego?

 

Śmiało wrzucaj do fermentora z drożdżami. Tak jak koledzy wyżej wspominali, postaraj się to dobrze przefiltrować. 

Link to comment
Share on other sites

Tylko musisz mieć opatentowany super filtrator jak chcesz wrzucać luzem chmiel. I pamiętaj żeby za bardzo przy tym nie napowietrzyć piwa. Kwestia doświadczenia itp. Inaczej jak coś pójdzie nie tak, schrzanisz sobie piwo a szkoda kasy i Twojej pracy. Z mojego doświadczenia wiem, że dawno już wyleczyłem się z chmielenia na zimno, wrzucania chmielu luzem itp. Chmielę teraz już tylko na hop stand. Jednak wybór oczywiście jest Twój bo Twoje piwo😁

Link to comment
Share on other sites

W dniu 30.05.2024 o 22:00, anteks napisał(a):

A moim zdaniem zwiększy

Masz rację. Miałem napisać: "teoria mówi, że chmielenie na zimno nie podnosi goryczy" :)

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Przychylam się do opinii, że im więcej chmielu tym lepiej. Nie wiem czy ktoś robił eksperyment, że dzielił warkę na pół, jedną chmielił na zimno, drugą nie i porównał poziom goryczki. Z tego co kojarzę to kalkulator brewersfriend raczej nie dodaje goryczki przy chmieleniu na zimno. Co do "super filtratora" to nie taki diabeł straszny. Na pewno jakieś swoje patenty masz (chętnie poznam), ale rad nigdy dość, więc... ja do wiadra wsadzam IKEowską pokrywkę na patelnię i rzucam chmiel luzem. A do odfiltrowania chmielin u mnie sprawdza się wężyk w druciaku wsadzony wewnątrz hop spidera obciągniętego damską pończochą. Wpierw wyjmuje pokrywkę, na której osadza się ok. połowa chmielu (druga i tak gdzieś bokiem przeleci), a resztę wspomnianym wężykiem w hop spiderze ściągam. Póki co najwięcej 150g/ 20l tak odfiltrowałem i to bez większych problemów.

Edited by Dawid Szatan
Link to comment
Share on other sites

Podsumowanie eksperymentu :)

 

Odlałem z warek po 0.5l piwa i dodałem po 1g chmieli.

Zamieszałem i odstawiłem na kilka godzin. Okazało się, że czuć, że buduje się większa goryczka....

 

W związku z tym sypnąłem 50g Centenniala do jednej warki (około 25l) i lekko zamieszałem gdy granulki się rozsypały.

Zlałem przez pończochę po ...kilku godzinach ;) Dodałem cukru, zabutelkowałem i jest gotowe. Butelki stały kilka dni na tarasie, dzisiaj wniosłem do domu i wstawiłem jedną testowo do lodówki. Efekt - po odkręceniu butelki słychać pssst ;) i roznosi się niezbyt intensywny ale jednak przyjemny aromat.

Goryczka chyba trochę się podniosła, ale nadal jest niewielka / średnia. Barwa piwa fajna, jak jeszcze postoi i się lepiej nagazuje to będzie przyjemne.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.