rybak16 Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca Cześć, aktualny setup jaki mam to lodówka i stc-1000 i to działa bardzo dobrze. Sonda przyklejona do fermentora w lodówce i wahania zanotowane przez ispindel bardzo małe. Nie mniej mam teraz tylko jedną lodówkę a chciałbym robić więcej niż jedną warkę na raz. I zacząłem się zastanawiać czy nie użyć lodówki do schładzania wody, którą później będę pompował przez chłodnicę, która będzie w fermentującym piwie. to mi np by pozwoliło z jednej lodówki sterować temperaturą dwóch osobnych fermentorów. Nie mniej nie wiem jakie fermentory by się do tego nadawały. do tego brak izolacji termicznej mógłby powodować, że pompa by musiała często pompować wodę, fermentacja w 16 stopniach a w garażu 24. Różnica spora i nie wiem czy przez to wahania nie byłyby za duże. Czy ktoś ma doświadczenie z takimi systemami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca Ja robię jedno piwo w lodówce. Drugie na kveikach.Kup sobie większą lodówkę. Na dwa fermentory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca Ciężko byłoby to utrzymać w sterylności, a na dodatek miałbyś więcej mycia niż fermentacji. Z gotowych rozwiązań jest zestaw Grainfather (fermentory z nierdzewki + glicol chiller), ale to astronomiczny wydatek. Zgadzam się z kolegą wyżej, druga lodówka to najprostsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 24 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca @INTseed Na kveikach nie potrzebujesz kontroli temperatury? Wiem że wyższa temperatura jest wymagana ale można bez kontroli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca Z kontrolą będzie zdecydowanie lepiej, ale akurat ten typ drożdży wybacza nieco więcej w kwestii wahań temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca [mention=14420]INTseed[/mention] Na kveikach nie potrzebujesz kontroli temperatury? Wiem że wyższa temperatura jest wymagana ale można bez kontroli?Bez. Ale nie przesadzaj z niską temperaturą.Poniżej 20C. I dodaj coś aby utwardzić wodę. Najlepiej chyba ipki robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 25 Czerwca Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca U kolegow w labo widzialem takie rozwiazanie - wezownica i woda cyrkulujaca z pompka i zlaczem peltiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 25 Czerwca Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca Zamiast wody glikol i jest to glycol chiller tyle że zrobiony na lodówce. Czy zda egzamin sam musisz sprawdzić. Do fermentacji np. fermzilla z chłodnicą lub cokolwiek z chłodnicą. Hasło klucz "glycol chiller". link do chłodnicy np: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/akcesoria/fermzilla-chlodnica-podgrzewacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 25 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca Jet to glicol chiller tylko jak używasz glikolu do takiego rozwiązania możesz użyć również wody, oczywiście glikol będzie miał większą wydajność szukam osób które stosują faktycznie takie rozwiązania by nie słuchać tylko ludzi na YT które to sprzedają bądź reklamują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się