Skocz do zawartości

Piwo fermentowane 11 tygodni


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

11 tygodni temu uwarzyłem dry stouta, przeszedł fermentację burzliwa, zamknąłem już go na fermentację cichą, niestety podczas tej fermentacji poważne problemy ze zdrowiem uniemożliwiły mi zabutelkowanie tego piwa. Leży ono na tej fermentacji już 11 tygodni, myślałem że po takim czasie wda się jakieś zakażenie czy coś innego ale jak już miałem je wylewać to okazało się że jest krystalicznie czyste tak jakby minął dopiero tydzień. Więc moje pytanie jest takie czy bezpieczne będzie użycie go? Jakie konsekwencje może mieć taki czas fermentacji?

 

Z góry dzięki za odpowiedzi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie było zakażenia, skoków temperatury, dostępu tlenu to generalnie wszystko powinno być OK. Na forum znajdziesz wiele przykładów, gdzie piwa miesiącami stały w fermentorach, często z korzyścią dla nich. 

 

Czysto teoretycznie mogłyby się pojawić jakieś szkodliwe patogeny, ale pH przy prawidłowo odfermentowanym piwie w połączeniu z alkoholem i chmielem temu przeciwdziała. Bałbym się tylko przy jakimś bardzo niskoalkoholowym piwie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.