Koczokok Opublikowano 8 Lipca Udostępnij Opublikowano 8 Lipca Cześć, 11 tygodni temu uwarzyłem dry stouta, przeszedł fermentację burzliwa, zamknąłem już go na fermentację cichą, niestety podczas tej fermentacji poważne problemy ze zdrowiem uniemożliwiły mi zabutelkowanie tego piwa. Leży ono na tej fermentacji już 11 tygodni, myślałem że po takim czasie wda się jakieś zakażenie czy coś innego ale jak już miałem je wylewać to okazało się że jest krystalicznie czyste tak jakby minął dopiero tydzień. Więc moje pytanie jest takie czy bezpieczne będzie użycie go? Jakie konsekwencje może mieć taki czas fermentacji? Z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Lipca Udostępnij Opublikowano 8 Lipca No raczej po tygodniu tak krystaliczne by nie było "_ Piwo jest jak najbardziej OK. Odleżakowane, wyklarowane. Negatywne efekty ? Może refermantacja trochę dłużej potrwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Lipca Udostępnij Opublikowano 8 Lipca Stout krystaliczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 8 Lipca Udostępnij Opublikowano 8 Lipca Jeśli nie było zakażenia, skoków temperatury, dostępu tlenu to generalnie wszystko powinno być OK. Na forum znajdziesz wiele przykładów, gdzie piwa miesiącami stały w fermentorach, często z korzyścią dla nich. Czysto teoretycznie mogłyby się pojawić jakieś szkodliwe patogeny, ale pH przy prawidłowo odfermentowanym piwie w połączeniu z alkoholem i chmielem temu przeciwdziała. Bałbym się tylko przy jakimś bardzo niskoalkoholowym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Lipca Udostępnij Opublikowano 8 Lipca Musisz lufę walnąć bo może się okazać że jest lekki ocet.Jak smak okey to dodaj te same drożdże na refermentacje w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 8 Lipca Udostępnij Opublikowano 8 Lipca Kolega tutaj Wizi trzyma czasami piwa ponad roku do rozlewu i nawet przy tak ekstremalnym czasie piwa ma super dobre:) Oczywiście podstawa właśnie sterylność. Koczokok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Lipca Udostępnij Opublikowano 8 Lipca Mam kilka wiader kilkuletnich, muszę zobaczyc co tam sie wylęgło Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się