e-prezes Opublikowano 16 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 Craft Brew Alliance kupione przez Anheuser-Busch za 321 milionów dolarów. Do Aliansu należą m.in. takie marki Widmer Brothers, Kona Brewing, RedHook, etc. żółtek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Rok do roku znacznie spadł areał uprawy Cascade w USA. Więcej: https://beerandbrewing.com/infographic-hop-variety-winners-and-losers/ żółtek i e-prezes 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Ciekawostkowo: Papież Franciszek mianował belgijskiego trapistę o. Lode Van Hecke nowym biskupem Gandawy. W latach 1998-2001 kierował on browarem produkującym jedno z najlepszych piw na świecie – Orval. Więcej/ źródło: https://ekai.pl/trapista-i-dyrektor-browaru-biskupem/ buk0 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 16 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2019 Brewers Association podsumował dobry rok 2019 (ang.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) White Labs wypuściło saisonowy szczep bez genu STA1. Komunikat prasowy z lutego: https://whitelabs.com/press/white-labs-launches-sta1-negative-saison-strain Natrafiłem w nagłówku 116 podcastu Experimental Brew: https://www.experimentalbrew.com/podcast/episode-116-non-sta1-saison I mówiąc szczerze muszę dosłuchać (dotarłem do jakiś 20 minut nagrania a ten szczep omawiają po półgodzinie) i doczytać bo mało rozumiem, co to zmienia. "The release of fermentable sugars post the mashing process with hyper-attenuation as a result" nie wydaje mi się czymś strasznym, ale moja perspektywa jest ograniczona do własnego garnka. Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 10 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Dzisiaj trafiłem na takiego newsa: https://www.sapeople.com/2020/05/09/loving-couple-tragically-die-after-drinking-home-brew-beer-in-south-africa/ i nie ukrywam, że bardzo mnie ten artykuł zaintrygował, bo nie przypuszczałem iż jakakolwiek infekcja piwa mogłaby doprowadzić do śmierci po wypiciu butelki. Czy faktycznie jest coś takiego możliwe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 Nie widzę w artykule informacji o przyczynach zatrucia, więc ciężko go skomentować. Teoretycznie jest możliwe, ale jednak trzeba się najwyraźniej o to postarać, skoro nie często się o takich przypadkach słyszy. https://en.wikipedia.org/wiki/Mozambique_funeral_beer_poisoning Czytałem też, że możliwa byłaby produkcja jadu kiełabasianego w brzecce piwnej, ale taką brzeczkę trzeba by dniami czy tygodniami przechowywać nieprzefermentowaną, w odpowiednich warunkach (pH>4,8, brak dostępu tlenu). W naszych warunkach to chyba najłatwiej podtruwać się toksynami produkowanymi przez pleśń, ale wątpię, żeby ktoś normalny takie piwo pił. Raczej infekcję pleśnią łatwo wyłapać podczas fermentacji. Specem od tego tematu nie jestem, coś tam kiedyś przeczytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 11 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2020 W dniu 15.04.2020 o 23:18, zasada napisał: I mówiąc szczerze muszę dosłuchać (dotarłem do jakiś 20 minut nagrania a ten szczep omawiają po półgodzinie) i doczytać bo mało rozumiem, co to zmienia. Szczepy drożdży z obecnym genem STA1 mają zdolność rozkładania złożonych cukrów (dekstryn?) obecnych w brzeczce. W efekcie dają bardzo głębokie odfermentowanie. Ciekaw jestem czy FM21 mają tą "przypadłość"? Wg. info na stronie nie odfermentowują strasznie głęboko, a jednak są "saisonowe". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 12 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 W dniu 10.05.2020 o 19:52, Mars_2000 napisał: Dzisiaj trafiłem na takiego newsa: https://www.sapeople.com/2020/05/09/loving-couple-tragically-die-after-drinking-home-brew-beer-in-south-africa/ i nie ukrywam, że bardzo mnie ten artykuł zaintrygował, bo nie przypuszczałem iż jakakolwiek infekcja piwa mogłaby doprowadzić do śmierci po wypiciu butelki. Czy faktycznie jest coś takiego możliwe? Artykuł pojawił się także u nas: https://www.fakt.pl/wydarzenia/swiat/rpa-narzeczeni-umarli-po-domowym-piwie-winna-narodowa-kwarantanna/9y2d034?utm_source=fpfakt&utm_medium=social&utm_campaign=fanpage&fbclid=IwAR2p8W2VEyqZLnLPds2nIbV4a-hVvizEzvXK18g2cGT6hRKQDbuqhvNKRqU "Wszystko wskazuje na to, że popełnili błąd podczas warzenia i trunek zmienił się w truciznę". - może wsypali cyjanek zamiast chmielu?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 25 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 (edytowane) Co z tym Cascade? The width of each band represents the number of acres grown that year; one inch is about 6,500 acres. https://beerandbrewing.com/infographic-top-hops/ Edytowane 25 Czerwca 2020 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 http://zythophile.co.uk/2020/08/29/manufactured-outrage-and-the-missing-facts-in-the-small-brewers-relief-debate/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 (edytowane) Jeden z niemieckich browarów, stojąc w obliczu zepsucia 2,5 tys. litrów kegowanego piwa zwróconego z gastronomii (?), zaprosił ludzi z pojemnikami do 10l do odbioru indywidualnego. Info: https://www.br.de/nachrichten/bayern/klosterbrauerei-irsee-verschenkt-2-500-liter-freibier,SPfKyza Obrazek: https://9gag.com/gag/a3EqxKQ edit: porządek z linkami Edytowane 23 Lutego 2021 przez zasada tmk1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmk1 Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 49 minut temu, zasada napisał: Jeden z niemieckich browarów, stojąc w obliczu zepsucia 2,5 tys. litrów kegowanego piwa zwróconego z gastronomii (?), zaprosił ludzi z pojemnikami do 10l do odbioru indywidualnego. Info: https://www.br.de/nachrichten/bayern/klosterbrauerei-irsee-verschenkt-2-500-liter-freibier,SPfKyza Obrazek: https://9gag.com/gag/a3 EqxKQ Fajna inicjatywa, aż człowiek ubolewa, że u nas takie coś by nie przeszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Nie wiem czy było (pewnie w Piwowarze mogło). Na rosyjskiej profibeer.ru stronie krótki artykuł o przywróceniu piwa krakowskiego białego z kultur pozyskanych z murów dawnych browarów. Sprawa nie nowa, ale warto przypomnieć, jeśli nawet było o zacnej pracy naszych kolegów. Powtórka tego tekstu także na białoruskiej stronie pivo.by. Tekst nie jest skomplikowany, więc nawet w googlu da się odczytać o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 21 Lipca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2021 (edytowane) Artykuł pod dość intrygującym tytułem "From Magnum to Amarillo: Profibeer has found a Russian brewery with its own hop farm" na Profibeer.ru (Ang) Kwestię "amerykańców" wyjaśnili (sic!) w ostatnim zdaniu. Trochę nie chce mi się wierzyć, że przy tej produkcji kraftu w Rosji obywa się to tylko dostawami z US. Niemniej mogli trochę rozjaśnić temat! Edytowane 21 Lipca 2021 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 4 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 (edytowane) Tegoroczne zbiory w USA i Europie nie będą rekordowe. Za profibeer.ru: Rolnicy ze stanu Waszyngton oczekują średniego plonu, a Oregon oczekuje średnich lub nieco poniżej średniej plonów. W Czechach około 1000 hektarów chmielu ucierpiało z powodu huraganów, z czego około 300 hektarów zostało całkowicie zniszczonych. W Czechach około 1000 hektarów chmielu ucierpiało z powodu huraganów, z czego około 300 hektarów zostało całkowicie zniszczonych. Anglia spodziewa się zbiorów średnich lub nieco poniżej średniej. Wynika to z faktu, że w kwietniu, maju, czerwcu i lipcu było więcej deszczu niż zwykle, co utrudniało prace w terenie, w tym leczenie skutków mączniaka prawdziwego, a temperatury zarówno w dzień, jak iw nocy były średnie. Ponadto niektóre gospodarstwa nie mają wystarczającej liczby pracowników z powodu ograniczeń wjazdu z Europy (z tego samego powodu angielskie puby napotkały przerwy w dostawach piwa i produktów). Материал подготовлен порталом Profibeer. Оригинальный текст: https://profibeer.ru/beer/ssha-i-evropa-ozhidayut-srednij-ili-chut-nizhe-srednego-urozhaj-xmelya/ Yakima Chief Hops drugi rok z rzędu nie będzie organizował seminarium przy okazji zbiorów nowych odmian. Za profibeer. A u nas Chmielobranie u Pawła Piłata już za tydzień. (Widzimy się tam komu trzeba!) Jeden z największych producentów wina w Rosji "Ariant" w działającym już Centrum Turystyki Enologicznej Материал подготовлен порталом Profibeer. Оригинальный текст: https://profibeer.ru/alcohol/proizvoditel-vina-stroit-v-krasnodarskom-krae-czentr-enologicheskogo-turizma-i-zhilkompleks/ uruchomił browar i zamierza sprzedawać także piwo... winogronowe (!). Podejrzewam, jak to węgierskie piwo, które piłem 6 lat temu. Békésszentandrási, Szőlős Sör - Forum Browaru Edytowane 4 Września 2021 przez e-prezes linkowanie primordial i zasada 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 4 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2021 To w takim razie będzie drogo.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 17 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2021 (edytowane) "O tym, że ksantohumol i inne składniki chmielu mają pozytywny wpływ na zdrowie człowieka, świadczą wyniki wielu badań, ale mechanizm tego nie jest jeszcze w pełni zrozumiały. Naukowcy z University of Oregon zasugerowali, że mechanizm opiera się na interakcji z mikroorganizmami, które żyją w jelicie." "Wykazaliśmy, że mikroflora jelitowa jest niezbędna do pozytywnego wpływu ksantohumolu na metabolizm glukozy" - powiedział kierownik badania Adrian Gombart, profesor biochemii i biofizyki na University of Oregon's College of Natural Sciences. "Istnieje ważna interakcja między tą substancją a mikroorganizmami, które żyją w jelitach, a my zademonstrowaliśmy jej wyniki w badaniu na myszach." Reszta na profibeer.ru Oraz inny materiał zamieszczony na w/w stronie pod tytułem "Biotransformacja: historia drożdży, chmielu i enzymów". Tu po rosyjsku a tu w oryginale (pdf). Edytowane 17 Września 2021 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 8 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 Znów za profibeer odwołującej się do raportu The Swaen Malt (nie znalazłem go, ale pewnie jest dostępny płatnie dla subskrybentów) o tym, że susze w USA i Kanadzie oraz powodzie w UE wpłyną na cenę i dostępność słodu na świecie. Wzrost cen energii już je wywindował, więc jeszcze niedobory je podwyższą. Także za profi o tym, że Chiny dobiły targu z Rosją na jęczmień i pszenicę (co w sumie nie dziwi, są bliskim partnerem) bez ograniczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 25 minut temu, e-prezes napisał: Znów za profibeer odwołującej się do raportu The Swaen Malt (nie znalazłem go, ale pewnie jest dostępny płatnie dla subskrybentów) o tym, że susze w USA i Kanadzie oraz powodzie w UE wpłyną na cenę i dostępność słodu na świecie. Wzrost cen energii już je wywindował, więc jeszcze niedobory je podwyższą. Także za profi o tym, że Chiny dobiły targu z Rosją na jęczmień i pszenicę (co w sumie nie dziwi, są bliskim partnerem) bez ograniczeń. A te powodzie w UE to juz były czy dopiero będą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 8 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 (edytowane) Pewnie chodzi o tę niemiecką, która już była. Edytowane 8 Lutego 2022 przez e-prezes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 @szczawiosławna Discordzie podzielił się powyższą informacją. Krzyżak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Też właśnie znalazłem , produkcja według potrzeb, no i sztosy mogą być tanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2022 Źródło: https://beerandbrewing.com/infographic-top-hops-going-into-2022/ Tłumaczenie Translate Google Infografika: Najpopularniejsze chmiele w początkach 2022 r. Jamie Bogner 19 czerwca 2022 Króluje Citra wraz z zyskującym Mozaiciem. Oto wizualizacja najczęściej uprawianych chmieli na północno-zachodnim wybrzeżu Pacyfiku i tego jak zmieniła się ich popularność w ciągu ostatnich siedmiu lat. Niedawno ukazał się najnowszy raport statystyczny Hop Growers of America, w którym Mosaic zajął drugie miejsce pod względem ogólnej powierzchni, podczas gdy Citra nadal przeciwstawia się prawom fizyki i wykazuje wzrost pomimo znacznej ilości już obsadzonych akrów. W tej aktualizacji naszej infografiki z lat 2020 i 2021 przedstawiamy najbardziej uprawiany chmiel (według zebranych hektarów) na północno-zachodnim wybrzeżu Pacyfiku w latach 2014-2021, pokazując 10 najpopularniejszych każdego roku. Wysokość każdego pasma reprezentuje liczbę akrów wyhodowanych w tym roku; jeden cal to około 6500 akrów. e-prezes 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Miesiąc temu opublikowana została graficzna prezentacja dotycząca spożycia piwa w roku 2020. Ładna to trzeba przyznać. Więcej: https://www.visualcapitalist.com/which-countries-drink-the-most-beer/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się