mirogster Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 Genialne mieszadlo!!! Jakie to drewno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 22 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2012 dąb - troszkę duże ale przydaje się do filtratu kiedy plastikowe się wygina.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 (edytowane) przyprawy : imbir, cynamon w lasce, gałka muszkatałowa [starte i dodane pod koniec gotowania] Przyprawy wedle przepisu scooby_brew czy własna interpretacja ? Edytowane 26 Września 2012 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 26 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżecza ziela angielskiego 1 łyżecza gałki musztardowej rozumiem że wszystko suszone i mielone ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżecza ziela angielskiego 1 łyżecza gałki musztardowej rozumiem że wszystko suszone i mielone ? imbir (starłem korzeń) ziela nie dałem gałka (suszona) cynamon (starłem na tarce a później w młynku) laski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 28 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2012 Przyprawy wedle przepisu scooby_brew czy własna interpretacja ? szczerze wedle swojego.... wizualnie spojrzałem na talerzyk , zmieszałem i dodałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fagot Opublikowano 21 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 Bardzo przepraszam za wścibstwo ale co to za zielone badyle w garnku?? Pytam poważnie bo "dyniowe" to mój najnowszy plan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirogster Opublikowano 21 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 (edytowane) Zielone badyle, to pewnikiem galazki jalowca, zamiast 'rice hulls' - u nas praktycznie nie do dostania. Zapobiegaja 'utknieciu' brzeczki (dynia!!!) podczas wysladzania. Cytat: ..."Jako pomoc do filtrowania użyję gałązek jałowca" = post #23 Jezeli bedziesz zacierac i wysladzac w worku (BIAB ), smialo mozesz sobie je darowac. Edytowane 12 Listopada 2012 przez mirogster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 (edytowane) Receptura na przyprawy "Pumpkin Spice": 4 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki imbiru 1 łyżecza ziela angielskiego 1 łyżecza gałki musztardowej Scooby może wrzuciłbyś na forum jakiś sprawdzony przepis na ciasto dyniowe? Jak już zakupię dynie to nie chce żeby się zmarnowała Przepraszam za OT Edit: Jednak niniejszy post nie będzie off topem ! Zastanawia mnie czy sama dynia wnosi skrobii do całej puli zacieru? Samych ziaren masz 5,5 kg - co już spokojnie wystarcza aby uzyskać 15 BLG w 20 litrach brzeczki. Rozumiem, że dynia jest tylko i wyłacznie dodatkiem smakowym a nie niesłodowanym? Edytowane 22 Października 2012 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 NO tak, warzenie za mną. Etap warzenia bezboleśnie. Filtracja w stylu żytniego-używam zasady false bottom z podbiciem wody i klapa. Musiałem ręcznie rozruszać, moją receptę podałem powyżej. Zacząłem warzenie z 12 L wody , do wysładzania wlałem 10 ltr - wysładzałem do 25L - blg 16,5 bez dolewek ekstraktu. Smak - poprostu OK :-) Dyni dałem 1,70kg i do tego do wysładzania wlałem 4 ltr wody z gotowania dyni [ w trakcie warki postanowiłem zrobić zupę-krem z pozostałej dyni ] . Przyprawę zrobiłem sam wedle przepisu łyżkowego hehe. Jest dobrze - jest burzliwa z woreczkiem chmielowym willamette. Ile potrzeba surowej dyni zeby otrzymac 1,7kg upieczonej? Zakupilem 2 o wadze w sumie ok 3kg ale sa nieporownywalnie mniejsze w porownaniu z tymi na zdjeciu Biec do sklepu czy wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Ile potrzeba surowej dyni zeby otrzymac 1,7kg upieczonej? Zakupilem 2 o wadze w sumie ok 3kg ale sa nieporownywalnie mniejsze w porownaniu z tymi na zdjeciu Biec do sklepu czy wystarczy? Ja miałem 1,6 kg przecieru dyniowego, nie wiem ile tego zostało po upieczeniu, ale z tego co pisał scooby dynia ma znaczenie drugorzędne, ważne są przyprawy, więc wierząc mu nie przejąłem się specjalnie ilością dyni. Mam za to inne pytanie - wczoraj po mierzeniu blg próbka została skonsumowana i jakoś słabo przyprawy czułem. Czy da coś "cynamonienie" na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Ile potrzeba surowej dyni zeby otrzymac 1,7kg upieczonej? Zakupilem 2 o wadze w sumie ok 3kg ale sa nieporownywalnie mniejsze w porownaniu z tymi na zdjeciu Biec do sklepu czy wystarczy? Ja miałem 1,6 kg przecieru dyniowego, nie wiem ile tego zostało po upieczeniu, ale z tego co pisał scooby dynia ma znaczenie drugorzędne, ważne są przyprawy, więc wierząc mu nie przejąłem się specjalnie ilością dyni. Mam za to inne pytanie - wczoraj po mierzeniu blg próbka została skonsumowana i jakoś słabo przyprawy czułem. Czy da coś "cynamonienie" na zimno? No to mysle ze z 3kg dyni mniej wiecej odpowiednia ilosc sie uzbiera Co od przpyraw poczytalem wczoraj jeszcze roznorakie przepisy na ciasta dyniowe i zdecydowanie najczesciej padaly wlasnie cynamon i imbir ale takze galka muszkatalowa, gozdziki i przyprawe do piernika..oprocz tego spotkalem sie z przypadkami gdzie dawano skorki limonki, pomaranczy i brzoskwini..ciekawe czy to moze przyniesc ciekawe efekty? nie chcialbym przekombinowac ale z drugiej strony jesli piszesz ze sa slabo wyczuwalne to cos by mozna zakombinowac zachowujac rozsadek nigdy nie "cynamonilem" na zimno ale ja bym jakas szczypte tam dodal a ze jeszcze zapytam skoro juz jestes "po". Jak z filtracja? znosnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 A mnie korci żeby zrobić piwo dyniowe bez przypraw. Niby jankesi odradzają, ale z drugiej strony mi smak ciasta dyniowego nic nie mówi w przeciwieństwie do smaku samej dyni. Zastanawiam się czy warto zdobyć się na eksperyment. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 A mnie korci żeby zrobić piwo dyniowe bez przypraw. Niby jankesi odradzają, ale z drugiej strony mi smak ciasta dyniowego nic nie mówi w przeciwieństwie do smaku samej dyni. Zastanawiam się czy warto zdobyć się na eksperyment. Chemia to to nie jest..nie wybuchnie..mozna eksperymentowac tylko jesli sama dynia faktycznie daje niewiele to efekt moze byc znikomy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 weźcie jeszcze pod uwagę samą dynie, lepiej wybrać jakąś dobrą,a nie pastewną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 weźcie jeszcze pod uwagę samą dynie, lepiej wybrać jakąś dobrą,a nie pastewną. o..a na tym to sie nie znam zakupilem takie dwie ktore wizualnie prezentowaly sie ok..a jak z ich jakoscia to przekonam sie w weekend jak przystapie do pracy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 ja w tym roku posadziłem pare odmian "jadalnych" i różnica jest zauważalna,w zupie to może nie,ale pieczona to już zupełnie inna dynia inną maja też konsystencje,jakby jednolita i twardszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 ja w tym roku posadziłem pare odmian "jadalnych" i różnica jest zauważalna,w zupie to może nie,ale pieczona to już zupełnie inna dynia inną maja też konsystencje,jakby jednolita i twardszą. No to miejmy nadzieje ze ta ktora nabylem bedzie sie nadawac Konsystencja tez moze miec znaczenie przy filtracji ktora podobno do przyjemnych nie nalezy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 a ze jeszcze zapytam skoro juz jestes "po". Jak z filtracja? znosnie? Tak sobie, troszke brzeczki zostało nad takim jednolitym "błotem" z dyni. Zaznaczam, że to było tylko troszkę No i nie miałem żadnego wspomagacza filtracji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 a ze jeszcze zapytam skoro juz jestes "po". Jak z filtracja? znosnie? Tak sobie, troszke brzeczki zostało nad takim jednolitym "błotem" z dyni. Zaznaczam, że to było tylko troszkę No i nie miałem żadnego wspomagacza filtracji Tak wlasnie sie zastanawiam nad jalowcem bo slyszalem ze tak czy inaczej pewnie sie zakorkuje czyli trzeba przeznaczyc wiecej czasu na te zabawe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitervader Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 Ja parę dni temu ważyłem dyniowe. Kupiłem łuski ryżowe w http://www.alepiwo.pl/. Polecam. Filtrowało się bez najmniejszych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitervader Opublikowano 24 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2012 NO tak, warzenie za mną. Etap warzenia bezboleśnie. Filtracja w stylu żytniego-używam zasady false bottom z podbiciem wody i klapa. Musiałem ręcznie rozruszać, moją receptę podałem powyżej. Zacząłem warzenie z 12 L wody , do wysładzania wlałem 10 ltr - wysładzałem do 25L - blg 16,5 bez dolewek ekstraktu. Smak - poprostu OK :-) Dyni dałem 1,70kg i do tego do wysładzania wlałem 4 ltr wody z gotowania dyni [ w trakcie warki postanowiłem zrobić zupę-krem z pozostałej dyni ] . Przyprawę zrobiłem sam wedle przepisu łyżkowego hehe. Jest dobrze - jest burzliwa z woreczkiem chmielowym willamette. Ile potrzeba surowej dyni zeby otrzymac 1,7kg upieczonej? Zakupilem 2 o wadze w sumie ok 3kg ale sa nieporownywalnie mniejsze w porownaniu z tymi na zdjeciu Biec do sklepu czy wystarczy? Ja upiekłem pięciokilową dynię i zostało 1,65 kg przecieru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 NO tak, warzenie za mną. Etap warzenia bezboleśnie. Filtracja w stylu żytniego-używam zasady false bottom z podbiciem wody i klapa. Musiałem ręcznie rozruszać, moją receptę podałem powyżej. Zacząłem warzenie z 12 L wody , do wysładzania wlałem 10 ltr - wysładzałem do 25L - blg 16,5 bez dolewek ekstraktu. Smak - poprostu OK :-) Dyni dałem 1,70kg i do tego do wysładzania wlałem 4 ltr wody z gotowania dyni [ w trakcie warki postanowiłem zrobić zupę-krem z pozostałej dyni ] . Przyprawę zrobiłem sam wedle przepisu łyżkowego hehe. Jest dobrze - jest burzliwa z woreczkiem chmielowym willamette. Ile potrzeba surowej dyni zeby otrzymac 1,7kg upieczonej? Zakupilem 2 o wadze w sumie ok 3kg ale sa nieporownywalnie mniejsze w porownaniu z tymi na zdjeciu Biec do sklepu czy wystarczy? Ja upiekłem pięciokilową dynię i zostało 1,65 kg przecieru. To slabiutko jak tylko mniej wiecej 1/3 wagi dyni nadaje sie do pieczenia..wyglada na to ze bede potrzebowal jeszcze jednej zeby uzyskac zakladana ilosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Mam zamiar zrobić właśnie papkina tylko czekam na dynie od kolegi jeszcze jedną ale przy okazji na imprezę urodzinową wyrzeźbiłem coś takiego: Mam pytanie do tumka_pl co to za zielone gałązki co dodałeś razem z dynią do zacieru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 25 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Mam zamiar zrobić właśnie papkina tylko czekam na dynie od kolegi jeszcze jedną ale przy okazji na imprezę urodzinową wyrzeźbiłem coś takiego: Mam pytanie do tumka_pl co to za zielone gałązki co dodałeś razem z dynią do zacieru? Wesola tworczosc Te galazki to jalowiec ktory ma wspomoc filtracje. Ja sie zastanawiam czy dokupic jeszcze jedna. Moje w sumie waza 3,5kg a tutaj Pitervader pisal ze z 5kg uzyskal 1,65kg pieczonej..no i nie wiem czy dorzucic jeszcze czy sobie odpuscic a w srodku w dyni tez moze byc roznie..jak bedzie malo miazszu to moze byc za malo przecieru..ale to dziwne ze tylko 30% z wagi poczatkowej zostalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się