Skocz do zawartości

Dywagacje na temat kwaśnego piwa


Bieluch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

4 tygodnie temu zrobiłem piwo na słodach owsianych, pszenicznych i żytnich (szczegóły nie są ważne) plan był dobry, ale ze względu na to że wszystko prócz drożdży było moje to na którymś etapie piwo się skaziło🙃

Browar jest w smaku ok ale kwasik, nie tak żeby się dało wypić ale nikomu go nie dam żeby się nie kompromitować. Chodził mi po głowie pomysł aby spasteryzować i np dosłodzić erytrolem (nie nawidzę chemii i sztucznego dosładzania ale coś trzeba zrobić) w celu przykrycia posmaku kwasu.

Co o tym myślicie?

Ma ktoś jakieś propozycje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 25.11.2024 o 18:46, fotohobby napisał(a):

Dosłodzić możesz laktozą

A jak chcesz to spastertyzować ?

Zapewne tak jak to robię z mlekiem, czyli 60 stopni przez parę minut ale chyba jednak zrezygnuję z pasteryzacji bo wibiję drożdże przez co nagazowanie będzie możliwe tylko przez dwutlenek węgla (nie mam sprzętu do tego)

A za tą laktozę bardzo dziękuję

22 godziny temu, INTseed napisał(a):

Ile ty tego masz? Tak kwaśne jak cydr wytrawny czy bardziej? Octowe?

Mam tego 39 L dokładnie, kwaskowe nieco mniej niż wytrawny cydr i delikatnie octowe, mimo to ten kwasik denerwuje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przychodzą mi do głowy trzy opcje:

  1. Wylać, skoro nie da się tego pić.
  2. Próbować mieszać z innymi piwami.
  3. Odstawić do piwnicy (sprawdzając od czasu do czasu, czy się nie przegazowuje) i wypić latem, jak będzie gorąco.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 28.11.2024 o 20:58, vmario napisał(a):

Próbować mieszać z innymi piwami.

Jak masz jakiegoś risa albo innego czarnego mózgojeba tp spróbuj z tym zmieszać, ocet się schowa, u mnie przeważnie działa, robię tam z flandrami które za bardzo pójdą w kawas czy ocet,
ale jak ogólnie jest syfiaste to kanał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.