Bieluch Opublikowano 25 Listopada Udostępnij Opublikowano 25 Listopada Witam 4 tygodnie temu zrobiłem piwo na słodach owsianych, pszenicznych i żytnich (szczegóły nie są ważne) plan był dobry, ale ze względu na to że wszystko prócz drożdży było moje to na którymś etapie piwo się skaziło🙃 Browar jest w smaku ok ale kwasik, nie tak żeby się dało wypić ale nikomu go nie dam żeby się nie kompromitować. Chodził mi po głowie pomysł aby spasteryzować i np dosłodzić erytrolem (nie nawidzę chemii i sztucznego dosładzania ale coś trzeba zrobić) w celu przykrycia posmaku kwasu. Co o tym myślicie? Ma ktoś jakieś propozycje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 25 Listopada Udostępnij Opublikowano 25 Listopada Dosłodzić możesz laktozą A jak chcesz to spastertyzować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Listopada Udostępnij Opublikowano 25 Listopada Ile ty tego masz? Tak kwaśne jak cydr wytrawny czy bardziej? Octowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bieluch Opublikowano 26 Listopada Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada W dniu 25.11.2024 o 18:46, fotohobby napisał(a): Dosłodzić możesz laktozą A jak chcesz to spastertyzować ? Zapewne tak jak to robię z mlekiem, czyli 60 stopni przez parę minut ale chyba jednak zrezygnuję z pasteryzacji bo wibiję drożdże przez co nagazowanie będzie możliwe tylko przez dwutlenek węgla (nie mam sprzętu do tego) A za tą laktozę bardzo dziękuję 22 godziny temu, INTseed napisał(a): Ile ty tego masz? Tak kwaśne jak cydr wytrawny czy bardziej? Octowe? Mam tego 39 L dokładnie, kwaskowe nieco mniej niż wytrawny cydr i delikatnie octowe, mimo to ten kwasik denerwuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 26 Listopada Udostępnij Opublikowano 26 Listopada Octu raczej słodzikiem nie przykryjesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vmario Opublikowano 28 Listopada Udostępnij Opublikowano 28 Listopada Przychodzą mi do głowy trzy opcje: Wylać, skoro nie da się tego pić. Próbować mieszać z innymi piwami. Odstawić do piwnicy (sprawdzając od czasu do czasu, czy się nie przegazowuje) i wypić latem, jak będzie gorąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 3 Grudnia Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia W dniu 28.11.2024 o 20:58, vmario napisał(a): Próbować mieszać z innymi piwami. Jak masz jakiegoś risa albo innego czarnego mózgojeba tp spróbuj z tym zmieszać, ocet się schowa, u mnie przeważnie działa, robię tam z flandrami które za bardzo pójdą w kawas czy ocet, ale jak ogólnie jest syfiaste to kanał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się