Skocz do zawartości

Słabe nagazowanie, mimo, że wszystko tak samo robione.


Slawulo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim 🙂

Ostatnio butelkowałem piwo robione  z brekwitu dane w tabelce poniżej.

Fermentacja bardzo szybko się zaczęła  chyba w ten sam dzięń i była bardzo burzliwa, Stało   ok 2.5 tyg, bardzo ładnie się wyklarowało,  wszystko ładnie opadło.

Dałem jak zwykle syrop cukrowy 2,9 g na butelkę, przeważnie zawsze tak robię, ale tym razem  bardzo słabo nagazowane po 2.5 tygodnia , co może być przyczyną ?

Pytam, ponieważ w ten weekend rozlewam kolejne na tej samej gęstwie, tez jest bardzo wyklarowane  i chciałbym mieć bardziej nagazowane. Wiem więcej  cukru, ale przeważnie zawsze dawałem ok.3 gram i było ok.    Ogólnie czy te drożdże inaczej "pracują" niż US-05, bo zawsze na takich robiłem.

 

 

 

image.png.54bb667b0ada7ee9b7b3863127779891.png 

 

 

 

Edytowane przez Slawulo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Użyłem drożdży do ALE - US-04 (rzeczywiście w tabelce podane są US-05), po rozlewie butelki stoją w piwnicy - ok 20C, cukru dałem  2,90 g na butelkę. To moja chyba 8 warka i zawsze tak samo  robię  i było bardziej nagazowanie (lepsza klarowność - mniej drożdży w piwie,  bo opadły - słabsze nagazowanie?)

Sprawdziłem 2 butelki , był mieszany syrop cukrowy, to raczej we wszystkich butelkach powinno być równo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.