Skocz do zawartości

Słabe nagazowanie, mimo, że wszystko tak samo robione.


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Wszystkim 🙂

Ostatnio butelkowałem piwo robione  z brekwitu dane w tabelce poniżej.

Fermentacja bardzo szybko się zaczęła  chyba w ten sam dzięń i była bardzo burzliwa, Stało   ok 2.5 tyg, bardzo ładnie się wyklarowało,  wszystko ładnie opadło.

Dałem jak zwykle syrop cukrowy 2,9 g na butelkę, przeważnie zawsze tak robię, ale tym razem  bardzo słabo nagazowane po 2.5 tygodnia , co może być przyczyną ?

Pytam, ponieważ w ten weekend rozlewam kolejne na tej samej gęstwie, tez jest bardzo wyklarowane  i chciałbym mieć bardziej nagazowane. Wiem więcej  cukru, ale przeważnie zawsze dawałem ok.3 gram i było ok.    Ogólnie czy te drożdże inaczej "pracują" niż US-05, bo zawsze na takich robiłem.

 

 

 

image.png.54bb667b0ada7ee9b7b3863127779891.png 

 

 

 

Edytowane przez Slawulo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Użyłem drożdży do ALE - US-04 (rzeczywiście w tabelce podane są US-05), po rozlewie butelki stoją w piwnicy - ok 20C, cukru dałem  2,90 g na butelkę. To moja chyba 8 warka i zawsze tak samo  robię  i było bardziej nagazowanie (lepsza klarowność - mniej drożdży w piwie,  bo opadły - słabsze nagazowanie?)

Sprawdziłem 2 butelki , był mieszany syrop cukrowy, to raczej we wszystkich butelkach powinno być równo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy podniesieniu temperatury piwa w butelkach szansa na granaty wzrasta. Ja tam bym zostawił tak jak jest i szybko wypił, a następnym razem poczytał o tym jak postępować z S-04. Podpowiem, że start w 22 st. C to nie najlepszy pomysł ze względu na to:

W dniu 11.03.2025 o 15:32, ciezkicoswybrac napisał(a):

S04 mają tendencję do "zasypiania" w trakcie pracy

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, wizi napisał(a):

Podpowiem, że start w 22 st. C to nie najlepszy pomysł ze względu na to:

Fakt, nie zwróciłem uwagi że start w tak wysokiej temperaturze. US-05 to drożdże które bardzo dużo wybaczają, zrobisz piwo w 12'C i 24'C (oczywiście z innym profilem, niżej na pewno będzie czystsze profilowo), ale przy S-04 trzeba się bardziej przyłożyć do fermentacji. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Piwo po trzech tygodniach nabrało jednak  trochę  gazu, wiec nie nie jest tak źle.

Nie chcę zakładać kolejnego wątku,a  mam pytanie:

1. Jeżeli fermentuję w temp. ok 22-23C to  co mi dadzą drożdże typu Kveik? 

2. Piwo będzie w smaku bardziej przypominać to fermentowane w niższych temperaturach?

3. Czy to po prostu  piwo innego typu?

4. Czy lepiej zrobić styrboxa i fermentować np w 15C ? (w innym poście pytałem o chłodziarkę ale to musi poczekać)

 

Znalazłem takie drożdże ale z przesyłka to ok 47 pln więc jak za drożdże to  nie tak mało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, Slawulo napisał(a):

4. Czy lepiej zrobić styrboxa i fermentować np w 15C ?

To najlepsze rozwiązanie. Otwiera Cię na wiele możliwości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Lub winiarka tylko sprawdzony model(pojemność itp) Odszukałem mój model. To jest MPM 107. Jakoś od ponad roku używam i jest super. Kontrolę fermentacji mam już w jednym palcu;) Gorzej ze stylami typu lager itp. ale to nie wina winiarki tylko moje małe doświadczenie;)

 

Niestety wycofana z produkcji i jedynie teraz tylko używka. To tak tyle ode mnie z sugestii🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.