Slawulo Opublikowano 11 Marca Udostępnij Opublikowano 11 Marca (edytowane) Cześć Wszystkim 🙂 Ostatnio butelkowałem piwo robione z brekwitu dane w tabelce poniżej. Fermentacja bardzo szybko się zaczęła chyba w ten sam dzięń i była bardzo burzliwa, Stało ok 2.5 tyg, bardzo ładnie się wyklarowało, wszystko ładnie opadło. Dałem jak zwykle syrop cukrowy 2,9 g na butelkę, przeważnie zawsze tak robię, ale tym razem bardzo słabo nagazowane po 2.5 tygodnia , co może być przyczyną ? Pytam, ponieważ w ten weekend rozlewam kolejne na tej samej gęstwie, tez jest bardzo wyklarowane i chciałbym mieć bardziej nagazowane. Wiem więcej cukru, ale przeważnie zawsze dawałem ok.3 gram i było ok. Ogólnie czy te drożdże inaczej "pracują" niż US-05, bo zawsze na takich robiłem. Edytowane 12 Marca przez Slawulo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 11 Marca Udostępnij Opublikowano 11 Marca Chyba nie podałeś na jakich drożdżach robiłeś, bo z postu wnioskuję że zwykle robisz na US-05 i teraz użyłeś czegoś innego. W jakiej temperaturze trzymasz butelki? Ile szt butelek już sprawdziłeś? Jaki stosunek cukru do wody użyłeś w syropie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawulo Opublikowano 11 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca Użyłem drożdży do ALE - US-04 (rzeczywiście w tabelce podane są US-05), po rozlewie butelki stoją w piwnicy - ok 20C, cukru dałem 2,90 g na butelkę. To moja chyba 8 warka i zawsze tak samo robię i było bardziej nagazowanie (lepsza klarowność - mniej drożdży w piwie, bo opadły - słabsze nagazowanie?) Sprawdziłem 2 butelki , był mieszany syrop cukrowy, to raczej we wszystkich butelkach powinno być równo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 11 Marca Udostępnij Opublikowano 11 Marca S04 mają tendencję do "zasypiania" w trakcie pracy, podnieś temperaturę na tydzień i sprawdź czy coś się zmieniło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 13 Marca Udostępnij Opublikowano 13 Marca Przy podniesieniu temperatury piwa w butelkach szansa na granaty wzrasta. Ja tam bym zostawił tak jak jest i szybko wypił, a następnym razem poczytał o tym jak postępować z S-04. Podpowiem, że start w 22 st. C to nie najlepszy pomysł ze względu na to: W dniu 11.03.2025 o 15:32, ciezkicoswybrac napisał(a): S04 mają tendencję do "zasypiania" w trakcie pracy ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 13 Marca Udostępnij Opublikowano 13 Marca 47 minut temu, wizi napisał(a): Podpowiem, że start w 22 st. C to nie najlepszy pomysł ze względu na to: Fakt, nie zwróciłem uwagi że start w tak wysokiej temperaturze. US-05 to drożdże które bardzo dużo wybaczają, zrobisz piwo w 12'C i 24'C (oczywiście z innym profilem, niżej na pewno będzie czystsze profilowo), ale przy S-04 trzeba się bardziej przyłożyć do fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawulo Opublikowano 15 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Piwo po trzech tygodniach nabrało jednak trochę gazu, wiec nie nie jest tak źle. Nie chcę zakładać kolejnego wątku,a mam pytanie: 1. Jeżeli fermentuję w temp. ok 22-23C to co mi dadzą drożdże typu Kveik? 2. Piwo będzie w smaku bardziej przypominać to fermentowane w niższych temperaturach? 3. Czy to po prostu piwo innego typu? 4. Czy lepiej zrobić styrboxa i fermentować np w 15C ? (w innym poście pytałem o chłodziarkę ale to musi poczekać) Znalazłem takie drożdże ale z przesyłka to ok 47 pln więc jak za drożdże to nie tak mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Marca Udostępnij Opublikowano 15 Marca Różne kveiki są. Wejdź na FB kveik polska.Możesz kveiki suszyć więc spokojnie kilkanaście warek zrobisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 16 Marca Udostępnij Opublikowano 16 Marca 14 godzin temu, Slawulo napisał(a): 4. Czy lepiej zrobić styrboxa i fermentować np w 15C ? To najlepsze rozwiązanie. Otwiera Cię na wiele możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 16 Marca Udostępnij Opublikowano 16 Marca Lub winiarka tylko sprawdzony model(pojemność itp) Odszukałem mój model. To jest MPM 107. Jakoś od ponad roku używam i jest super. Kontrolę fermentacji mam już w jednym palcu;) Gorzej ze stylami typu lager itp. ale to nie wina winiarki tylko moje małe doświadczenie;) Niestety wycofana z produkcji i jedynie teraz tylko używka. To tak tyle ode mnie z sugestii🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się