Skocz do zawartości

Chłodzenie brzeczki

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy od rozmiaru warki i temperatury zimnej wody, którą masz. Bardzo małe można w wannie/misie (długo tak robiłem warki 10l), średnie zanurzeniowo, przy dużych opcji jest parę, ale można zastanowić się nad wymiennikiem lub chłodnica przeciwbieżną. Zwłaszcza z wymiennikiem jest jednak zabawa z jego czyszczeniem. Można też zrobić piwo no chill, w Australii popularna metoda. 

Przy około 20-litrowych warkach, nawet z lodem trzeba liczyć przynajmniej 2 godziny.

O ile masz możliwość, chłodnica zanurzeniowa na początek jest bardzo dobrą inwestycją.

Najlepiej - chłodnica.

Najszybciej - chłodnica.

Najtaniej - wystawienie na dwór, zwłaszcza zimą.

Czy warto kupić chłodnicę? Warto.

Czy trzeba? Nie. Kwestia kasy, czasu, cierpliwości, itp.

Tanie źródło do zakupu? Z tego co mi się wydaje to najtańszą na rynku kupisz za 118zł z deptana.pl, którzy mają również konto na allegro.

Dobre źródło do zakupu? Wszyscy chwalą tutejszego furumowicza od chłodnic z działu sprzęt.

Jeśli nie chcesz od razu inwestować, to poczekaj do urodzin i niech ci ktoś sprawi prezent.

Czy jakość mojego piwa uległa zmianie po przejściu na chłodnicę i szybsze schładzanie? Nie. 

Czy żałuję przejścia na chłodnicę i schładzanie piwa w 30-40 minut zamiast czekania całą noc? Absolutnie nie. Inna sprawa, że dziś chętnie wymieniłbym ją na większą.

Jak dojrzejesz do kupna, daj znać. Za kilka dyszek Ci opchnę. Leży u mnie w garażu nie używana ( w sensie, że nie jest nowa tylko zbyteczna:)). Z nierdzewki karbowanej z króćcami. Zapewne wymaga kąpieli w NaOH, ale jest sprawna. A jak bywasz w Krakowie, to jeszcze na przesyłce zaoszczędzisz :)

• 2 tygodnie później...

Pozwolę się nie zgodzić z kolegą, który napisał swoje uwagi powyżej.

Najlepiej i najszybciej to wymiennik płytowy. Niestety ma wadę, że nie do każdego gara się nadaje. Trzeba mieć podejście przez kran od dołu i jakiś filtr aby do wymiennika leciała czysta brzeczka, np. hop stoper. Dodatkowo jest jeszcze kwestia jego dezynfekcji, która jest nieco utrudniona. Ale wymiennik jest zupełnie inną jakością chłodzenia, przynajmniej tak było w moim wypadku.

Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka

19 minut temu, Fidel napisał(a):

Pozwolę się nie zgodzić z kolegą, który napisał swoje uwagi powyżej.

Najlepiej i najszybciej to wymiennik płytowy. Niestety ma wadę, że nie do każdego gara się nadaje. Trzeba mieć podejście przez kran od dołu i jakiś filtr aby do wymiennika leciała czysta brzeczka, np. hop stoper. Dodatkowo jest jeszcze kwestia jego dezynfekcji, która jest nieco utrudniona. Ale wymiennik jest zupełnie inną jakością chłodzenia, przynajmniej tak było w moim wypadku.

Jeśli jest jakiś garnek automat to wymiennik powinien być obowiązkowy 😛

Co polecilibyście do Brauheld Pro 35L? Zastanawiałem się na początku nad chłodnicą zanurzeniową od deptany ze złączkami

https://allegro.pl/oferta/chlodnica-spiralna-brzeczki-fi22-szbkozlacze-x2-10754811635?fromVariant=9037804558

lub chłodnicą od klarsteina

https://www.klarstein.pl/AGD/Kotly-warzelne/Chiller-12-chlodnica-do-beczki-21-5-cm-18-zwojow-stal-nierdzewna-304-18-petli-chlodzacych.html

Jednak 15 min przelewać wodę z kranu do ścieków, to dla mnie straszne marnotrawstwo (chyba że mógłbym jakoś prosto zrobić obieg zamknięty). Z tego powodu zainteresowałem się też wymiennikiem płytowym. Poczytałem trochę forum i obejrzałem filmy, w którym pokazano, jak to działa.

Schłodzenie 20L brzeczki w około 5 minut jest dla mnie niezłym wynikiem. Mógłbym grawitacyjnie przelewać wodę (np. z lodem) z jedno wiadra do drugiego. Jak jeszcze mógłbym używać deszczówki do tego, to w ogóle.  Zastanawiałem się nad tym modelem (mógłbym go kupić za około 200 zł).

https://www.vevor.pl/plytowy-wymiennik-ciepla-c_10378/plytowy-wymiennik-ciepla-wymiennik-ciepla-b12-60-plytowy-wymiennik-ciepla-stal-nierdzewna-316-p_010119686228

No. @Fidel, mialeś rację.

Ciekawe jaki wpływ na ten wynik ma to, że wodę odkręcił na maxa i ile tej wody poszło. Pytam, bo pamiętam wątek z forum o prędkości przepływu wody przez chłodnicę zanurzeniową i zdania tam były podzielone, jakie tempo daje szybszy efekt.

2 godziny temu, anteks napisał(a):

20l w 5 min? Szacun

Mam rozumieć, że to bujda?

1 godzinę temu, Dawid Szatan napisał(a):

No. @Fidel, mialeś rację.

Ciekawe jaki wpływ na ten wynik ma to, że wodę odkręcił na maxa i ile tej wody poszło. Pytam, bo pamiętam wątek z forum o prędkości przepływu wody przez chłodnicę zanurzeniową i zdania tam były podzielone, jakie tempo daje szybszy efekt.

Na forum ktoś napisał, że schłodził 20 L brzeczki przy wykorzystaniu 30 L chłodziwa i zajęło mu to ponoć okolice 5 min (chyba że coś źle przeczytałem/zrozumiałem). Nie mogę tego znaleźć, ale chyba podsyłał ten sam filmik co ja. Jeszcze inna osoba napisała, że 29 L zbiła ze 100°C do 20 w 10 min, ale nie wiem, ile wody do tego zużył. Na filmiku ponoć schłodził do 18 °C w 4 minuty, tylko nie słyszę, aby mówił, ile to było L brzeczki i jaką miała temperaturę. Choć z drugiej strony ktoś pisał, że do schłodzenia 20 L użył 60 L wody, jeszcze inna osoba, że do schłodzenia 35 L do 18 °C przy wykorzystaniu 40 L wody zajęło około 30 min. Podejrzewam, że aby się przekonać, jak jest na prawdę, musiałbym samemu tego poużywać. 

Tylko nadal nie wiem, co do chłodzenia maksymalnie 30 L brzeczki byłoby bardziej odpowiednie oraz jaki model powinienem wybrać.

Edytowane przez Cervesia

Mam 30 płytowy wymiennik. Kupiłem go za 80 zł. Do schłodzenia 25 litrów brzeczki zużywam 100 l wody, a brzeczka ma około 15°C. Jak długo to trwa... Tyle ile potrzebuje brzeczka by zlecieć przez 1/2 calowy kran z dokręconym hopstoperem... 10.. 12... maks 15 minut. Bo całość odbywa się grawitacyjnie
Oczywiście temperatura brzeczki jest zależna od temperatury wody w instalacji.

1 godzinę temu, Cervesia napisał(a):

Mam rozumieć, że to bujda?

Na forum ktoś napisał, że schłodził 20 L brzeczki przy wykorzystaniu 30 L chłodziwa i zajęło mu to ponoć okolice 5 min (chyba że coś źle przeczytałem/zrozumiałem). Nie mogę tego znaleźć, ale chyba podsyłał ten sam filmik co ja. Jeszcze inna osoba napisała, że 29 L zbiła ze 100°C do 20 w 10 min, ale nie wiem, ile wody do tego zużył. Na filmiku ponoć schłodził do 18 °C w 4 minuty, tylko nie słyszę, aby mówił, ile to było L brzeczki i jaką miała temperaturę. Choć z drugiej strony ktoś pisał, że do schłodzenia 20 L użył 60 L wody, jeszcze inna osoba, że do schłodzenia 35 L do 18 °C przy wykorzystaniu 40 L wody zajęło około 30 min. Podejrzewam, że aby się przekonać, jak jest na prawdę, musiałbym samemu tego poużywać. 

Tylko nadal nie wiem, co do chłodzenia maksymalnie 30 L brzeczki byłoby bardziej odpowiednie oraz jaki model powinienem wybrać.

Jako praktyk napiszę że jeszcze nigdy nie schłodziłem 20l brzeczki 30l chłodziwa. Tym bardziej wodą 14'C do 18'C. Może jeśli przepływ wody na maxa? Posiadam wymiennik i najczęściej zużywam jakieś 80l na schłodzenie 25l brzeczki, jeśli chłodzę dolniaka to na koniec dochładzam 20l "wody lodowej" Moim zdaniem wymiennik to ma sens przy posiadaniu kociołka automatycznego

Edytowane przez anteks

33 minuty temu, anteks napisał(a):

Moim zdaniem wymiennik to ma sens przy posiadaniu kociołka automatycznego

Rozwiniesz? No bo 80/100 litrów do schłodzenia 25 l brzeczki w 15 minut brzmi lepiej niż 130 l wody do schłodzenia 20l brzeczki w 30 minut chłodnicą. Roboty w sumie też trochę mniej, bo już podczas chłodzenia zlewasz brzeczkę do wiadra.

1 godzinę temu, Dawid Szatan napisał(a):

Rozwiniesz? No bo 80/100 litrów do schłodzenia 25 l brzeczki w 15 minut brzmi lepiej niż 130 l wody do schłodzenia 20l brzeczki w 30 minut chłodnicą. Roboty w sumie też trochę mniej, bo już podczas chłodzenia zlewasz brzeczkę do wiadra.

Bo moim zdaniem do pracy z wymiennikiem potrzeba min jednej pompy

Edytowane przez anteks

9 godzin temu, anteks napisał(a):

Jako praktyk napiszę że jeszcze nigdy nie schłodziłem 20l brzeczki 30l chłodziwa. Tym bardziej wodą 14'C do 18'C. Może jeśli przepływ wody na maxa? Posiadam wymiennik i najczęściej zużywam jakieś 80l na schłodzenie 25l brzeczki, jeśli chłodzę dolniaka to na koniec dochładzam 20l "wody lodowej" Moim zdaniem wymiennik to ma sens przy posiadaniu kociołka automatycznego

Ok, w takim razie kupię i sprawdzę, to co podsyłałem. To jeszcze zapytam, czy używacie jakichś konkretnych przejściówek lub coś polecacie?

17 godzin temu, Fidel napisał(a):

Ja używam bez pompy i jest ok.

A powiedz, zdarza się, że zlejesz brzeczkę, a temperatura nie wyjdzie taka, jak chciałeś? Co wtedy robisz? Przepuszczasz jeszcze raz przez wymiennik? Dolewasz zmrożonej wody do brzeczki?

Nie było takiej sytuacji. Wiadomo że do temperatur lagerowych nie schodzisz. Do górnaków wystarczy, dolniaki i tak idą do lodówki na dochłodzenie.
A takie figle-migle z dodatkowym przelewaniem ponownym przepompowywaniem itp. to już nie dla mnie
Screenshot_2025-03-25-17-10-43-67_92460851df6f172a4592fca41cc2d2e6.jpg