marcinpiwosz Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca Jak najlepiej i najprościej schłodzić brzeczkę po gotowaniu? Zastanawiam się nad chłodnicą zanurzeniową, ale czy warto inwestować od razu w coś droższego? Może ktoś ma dobre źródło na takie akcesoria? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca Zależy od rozmiaru warki i temperatury zimnej wody, którą masz. Bardzo małe można w wannie/misie (długo tak robiłem warki 10l), średnie zanurzeniowo, przy dużych opcji jest parę, ale można zastanowić się nad wymiennikiem lub chłodnica przeciwbieżną. Zwłaszcza z wymiennikiem jest jednak zabawa z jego czyszczeniem. Można też zrobić piwo no chill, w Australii popularna metoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinpiwosz Opublikowano 12 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca Właśnie słyszałem że można w wannie ale zastanawiam sie ile to zajmie... Może lodem zasypać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca Przy około 20-litrowych warkach, nawet z lodem trzeba liczyć przynajmniej 2 godziny. O ile masz możliwość, chłodnica zanurzeniowa na początek jest bardzo dobrą inwestycją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca Chłodnica to znowu nie taki wielki koszt, a wody do wanny wlejesz nie mało, za darmo nie jest Pozatym szkoda czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca Najlepiej - chłodnica. Najszybciej - chłodnica. Najtaniej - wystawienie na dwór, zwłaszcza zimą. Czy warto kupić chłodnicę? Warto. Czy trzeba? Nie. Kwestia kasy, czasu, cierpliwości, itp. Tanie źródło do zakupu? Z tego co mi się wydaje to najtańszą na rynku kupisz za 118zł z deptana.pl, którzy mają również konto na allegro. Dobre źródło do zakupu? Wszyscy chwalą tutejszego furumowicza od chłodnic z działu sprzęt. Jeśli nie chcesz od razu inwestować, to poczekaj do urodzin i niech ci ktoś sprawi prezent. Czy jakość mojego piwa uległa zmianie po przejściu na chłodnicę i szybsze schładzanie? Nie. Czy żałuję przejścia na chłodnicę i schładzanie piwa w 30-40 minut zamiast czekania całą noc? Absolutnie nie. Inna sprawa, że dziś chętnie wymieniłbym ją na większą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomlo Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca Jak dojrzejesz do kupna, daj znać. Za kilka dyszek Ci opchnę. Leży u mnie w garażu nie używana ( w sensie, że nie jest nowa tylko zbyteczna). Z nierdzewki karbowanej z króćcami. Zapewne wymaga kąpieli w NaOH, ale jest sprawna. A jak bywasz w Krakowie, to jeszcze na przesyłce zaoszczędzisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano Sobota o 19:19 Udostępnij Opublikowano Sobota o 19:19 Pozwolę się nie zgodzić z kolegą, który napisał swoje uwagi powyżej.Najlepiej i najszybciej to wymiennik płytowy. Niestety ma wadę, że nie do każdego gara się nadaje. Trzeba mieć podejście przez kran od dołu i jakiś filtr aby do wymiennika leciała czysta brzeczka, np. hop stoper. Dodatkowo jest jeszcze kwestia jego dezynfekcji, która jest nieco utrudniona. Ale wymiennik jest zupełnie inną jakością chłodzenia, przynajmniej tak było w moim wypadku. Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Sobota o 19:33 Udostępnij Opublikowano Sobota o 19:33 19 minut temu, Fidel napisał(a): Pozwolę się nie zgodzić z kolegą, który napisał swoje uwagi powyżej. Najlepiej i najszybciej to wymiennik płytowy. Niestety ma wadę, że nie do każdego gara się nadaje. Trzeba mieć podejście przez kran od dołu i jakiś filtr aby do wymiennika leciała czysta brzeczka, np. hop stoper. Dodatkowo jest jeszcze kwestia jego dezynfekcji, która jest nieco utrudniona. Ale wymiennik jest zupełnie inną jakością chłodzenia, przynajmniej tak było w moim wypadku. Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Jeśli jest jakiś garnek automat to wymiennik powinien być obowiązkowy 😛 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cervesia Opublikowano Poniedziałek o 00:40 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 00:40 Co polecilibyście do Brauheld Pro 35L? Zastanawiałem się na początku nad chłodnicą zanurzeniową od deptany ze złączkami https://allegro.pl/oferta/chlodnica-spiralna-brzeczki-fi22-szbkozlacze-x2-10754811635?fromVariant=9037804558 lub chłodnicą od klarsteina https://www.klarstein.pl/AGD/Kotly-warzelne/Chiller-12-chlodnica-do-beczki-21-5-cm-18-zwojow-stal-nierdzewna-304-18-petli-chlodzacych.html Jednak 15 min przelewać wodę z kranu do ścieków, to dla mnie straszne marnotrawstwo (chyba że mógłbym jakoś prosto zrobić obieg zamknięty). Z tego powodu zainteresowałem się też wymiennikiem płytowym. Poczytałem trochę forum i obejrzałem filmy, w którym pokazano, jak to działa. Schłodzenie 20L brzeczki w około 5 minut jest dla mnie niezłym wynikiem. Mógłbym grawitacyjnie przelewać wodę (np. z lodem) z jedno wiadra do drugiego. Jak jeszcze mógłbym używać deszczówki do tego, to w ogóle. Zastanawiałem się nad tym modelem (mógłbym go kupić za około 200 zł). https://www.vevor.pl/plytowy-wymiennik-ciepla-c_10378/plytowy-wymiennik-ciepla-wymiennik-ciepla-b12-60-plytowy-wymiennik-ciepla-stal-nierdzewna-316-p_010119686228 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Poniedziałek o 10:20 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 10:20 20l w 5 min? Szacun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano Poniedziałek o 11:10 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 11:10 No. @Fidel, mialeś rację. Ciekawe jaki wpływ na ten wynik ma to, że wodę odkręcił na maxa i ile tej wody poszło. Pytam, bo pamiętam wątek z forum o prędkości przepływu wody przez chłodnicę zanurzeniową i zdania tam były podzielone, jakie tempo daje szybszy efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cervesia Opublikowano Poniedziałek o 13:02 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 13:02 (edytowane) 2 godziny temu, anteks napisał(a): 20l w 5 min? Szacun Mam rozumieć, że to bujda? 1 godzinę temu, Dawid Szatan napisał(a): No. @Fidel, mialeś rację. Ciekawe jaki wpływ na ten wynik ma to, że wodę odkręcił na maxa i ile tej wody poszło. Pytam, bo pamiętam wątek z forum o prędkości przepływu wody przez chłodnicę zanurzeniową i zdania tam były podzielone, jakie tempo daje szybszy efekt. Na forum ktoś napisał, że schłodził 20 L brzeczki przy wykorzystaniu 30 L chłodziwa i zajęło mu to ponoć okolice 5 min (chyba że coś źle przeczytałem/zrozumiałem). Nie mogę tego znaleźć, ale chyba podsyłał ten sam filmik co ja. Jeszcze inna osoba napisała, że 29 L zbiła ze 100°C do 20 w 10 min, ale nie wiem, ile wody do tego zużył. Na filmiku ponoć schłodził do 18 °C w 4 minuty, tylko nie słyszę, aby mówił, ile to było L brzeczki i jaką miała temperaturę. Choć z drugiej strony ktoś pisał, że do schłodzenia 20 L użył 60 L wody, jeszcze inna osoba, że do schłodzenia 35 L do 18 °C przy wykorzystaniu 40 L wody zajęło około 30 min. Podejrzewam, że aby się przekonać, jak jest na prawdę, musiałbym samemu tego poużywać. Tylko nadal nie wiem, co do chłodzenia maksymalnie 30 L brzeczki byłoby bardziej odpowiednie oraz jaki model powinienem wybrać. Edytowane Poniedziałek o 13:03 przez Cervesia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano Poniedziałek o 13:20 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 13:20 Mam 30 płytowy wymiennik. Kupiłem go za 80 zł. Do schłodzenia 25 litrów brzeczki zużywam 100 l wody, a brzeczka ma około 15°C. Jak długo to trwa... Tyle ile potrzebuje brzeczka by zlecieć przez 1/2 calowy kran z dokręconym hopstoperem... 10.. 12... maks 15 minut. Bo całość odbywa się grawitacyjnieOczywiście temperatura brzeczki jest zależna od temperatury wody w instalacji.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Poniedziałek o 13:51 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 13:51 (edytowane) 1 godzinę temu, Cervesia napisał(a): Mam rozumieć, że to bujda? Na forum ktoś napisał, że schłodził 20 L brzeczki przy wykorzystaniu 30 L chłodziwa i zajęło mu to ponoć okolice 5 min (chyba że coś źle przeczytałem/zrozumiałem). Nie mogę tego znaleźć, ale chyba podsyłał ten sam filmik co ja. Jeszcze inna osoba napisała, że 29 L zbiła ze 100°C do 20 w 10 min, ale nie wiem, ile wody do tego zużył. Na filmiku ponoć schłodził do 18 °C w 4 minuty, tylko nie słyszę, aby mówił, ile to było L brzeczki i jaką miała temperaturę. Choć z drugiej strony ktoś pisał, że do schłodzenia 20 L użył 60 L wody, jeszcze inna osoba, że do schłodzenia 35 L do 18 °C przy wykorzystaniu 40 L wody zajęło około 30 min. Podejrzewam, że aby się przekonać, jak jest na prawdę, musiałbym samemu tego poużywać. Tylko nadal nie wiem, co do chłodzenia maksymalnie 30 L brzeczki byłoby bardziej odpowiednie oraz jaki model powinienem wybrać. Jako praktyk napiszę że jeszcze nigdy nie schłodziłem 20l brzeczki 30l chłodziwa. Tym bardziej wodą 14'C do 18'C. Może jeśli przepływ wody na maxa? Posiadam wymiennik i najczęściej zużywam jakieś 80l na schłodzenie 25l brzeczki, jeśli chłodzę dolniaka to na koniec dochładzam 20l "wody lodowej" Moim zdaniem wymiennik to ma sens przy posiadaniu kociołka automatycznego Edytowane Poniedziałek o 14:50 przez anteks Fidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano Poniedziałek o 14:58 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 14:58 33 minuty temu, anteks napisał(a): Moim zdaniem wymiennik to ma sens przy posiadaniu kociołka automatycznego Rozwiniesz? No bo 80/100 litrów do schłodzenia 25 l brzeczki w 15 minut brzmi lepiej niż 130 l wody do schłodzenia 20l brzeczki w 30 minut chłodnicą. Roboty w sumie też trochę mniej, bo już podczas chłodzenia zlewasz brzeczkę do wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Poniedziałek o 16:47 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 16:47 (edytowane) 1 godzinę temu, Dawid Szatan napisał(a): Rozwiniesz? No bo 80/100 litrów do schłodzenia 25 l brzeczki w 15 minut brzmi lepiej niż 130 l wody do schłodzenia 20l brzeczki w 30 minut chłodnicą. Roboty w sumie też trochę mniej, bo już podczas chłodzenia zlewasz brzeczkę do wiadra. Bo moim zdaniem do pracy z wymiennikiem potrzeba min jednej pompy Edytowane Poniedziałek o 16:48 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano Poniedziałek o 18:17 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 18:17 Ja używam bez pompy i jest ok.Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Poniedziałek o 20:09 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 20:09 1 godzinę temu, Fidel napisał(a): Ja używam bez pompy i jest ok. Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Ale to chyba trzeba wysoko stawiać kocioł i wodę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano Poniedziałek o 20:51 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 20:51 Następnym razem zrobię zdjęcie Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cervesia Opublikowano Poniedziałek o 23:26 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 23:26 9 godzin temu, anteks napisał(a): Jako praktyk napiszę że jeszcze nigdy nie schłodziłem 20l brzeczki 30l chłodziwa. Tym bardziej wodą 14'C do 18'C. Może jeśli przepływ wody na maxa? Posiadam wymiennik i najczęściej zużywam jakieś 80l na schłodzenie 25l brzeczki, jeśli chłodzę dolniaka to na koniec dochładzam 20l "wody lodowej" Moim zdaniem wymiennik to ma sens przy posiadaniu kociołka automatycznego Ok, w takim razie kupię i sprawdzę, to co podsyłałem. To jeszcze zapytam, czy używacie jakichś konkretnych przejściówek lub coś polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano wczoraj o 12:14 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 12:14 17 godzin temu, Fidel napisał(a): Ja używam bez pompy i jest ok. A powiedz, zdarza się, że zlejesz brzeczkę, a temperatura nie wyjdzie taka, jak chciałeś? Co wtedy robisz? Przepuszczasz jeszcze raz przez wymiennik? Dolewasz zmrożonej wody do brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano wczoraj o 13:34 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 13:34 Zawsze mozna delikatnie zdlawic przeplyw za wymiennikiem (zaworkiem albo zaciskiem na wezu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano wczoraj o 16:14 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 16:14 Nie było takiej sytuacji. Wiadomo że do temperatur lagerowych nie schodzisz. Do górnaków wystarczy, dolniaki i tak idą do lodówki na dochłodzenie.A takie figle-migle z dodatkowym przelewaniem ponownym przepompowywaniem itp. to już nie dla mnie Wysłane z mojego CPH2399 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 godzin temu Udostępnij Opublikowano 21 godzin temu Mój wymiennik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi