Belka Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca Witam, Stworzyłem dziś recepturę na polish hazy ipke, która planuje uwarzyc w przyszłym tyg. Jestem dość początkującym piwowarem(6 warek za mną) , dlatego proszę o weryfikację receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca Wygląda ok, chociaż nie dawałbym aż tyle płatków. Piłem parę piw z polskimi chmielami a la NEIPA i często były za mało wytrawne i mdłe, bo jednak te aromaty są słabsze niż amerykańskie czy pacyficzne i nie dają takiej kontry do pełni i kremowości z płatków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca Moim zdaniem szkoda Amora Preta. Dałbym na aromat i na zimno też. Swoją drogą 60 minut na aromat? Nic to nie da, tylko goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 14 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 26 minut temu, Rheged napisał(a): Moim zdaniem szkoda Amora Preta. Dałbym na aromat i na zimno też. Swoją drogą 60 minut na aromat? Nic to nie da, tylko goryczkę. Mniej więcej tyle czasu chlodzę, a hop spidera wyjmuje dopiero po zlaniu brzeczki. Dałem tyle na aromat bo paczki są 100g, a nigdy nie przechowywałem chmielu odpakowanego i nie wiem jak to wpływa na aromaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca Godzinę temu, Belka napisał(a): Mniej więcej tyle czasu chlodzę Bez chłodnicy brać się za piwa z dominantą chmielową to imo nieroztropnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belka Opublikowano 14 Marca Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 19 minut temu, zasada napisał(a): Bez chłodnicy brać się za piwa z dominantą chmielową to imo nieroztropnie. Mam chłodnice tą 10 zwojową z royala. schłodzenie do 20 stopni 30l mniej więcej tyle trwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca 27 minut temu, Belka napisał(a): Mam chłodnice tą 10 zwojową z royala. schłodzenie do 20 stopni 30l mniej więcej tyle trwa. OK, patrzę, że to gładka jest. Karbowanka pany w takim razie. Pomyśl nad zmianą bo to żmuda (i nie Trzebiatowska). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Marca Udostępnij Opublikowano 14 Marca Dodatkowo zastanowiłbym się nad długością chmielenia na zimno, 6 dni to wg mnie zbyt długo. 1-2 dni wystarczą. Pamiętaj o dobrym odfiltrowaniu chmielu po zimnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 15 Marca Udostępnij Opublikowano 15 Marca 14 godzin temu, zasada napisał(a): 15 godzin temu, Belka napisał(a): Mniej więcej tyle czasu chlodzę Bez chłodnicy brać się za piwa z dominantą chmielową to imo nieroztropnie Jeśli zamierza chmielić na zimno, to jakie znaczenie ma czas chłodzenia? Chmiel na zimno wszystko przykryje niezależnie od tego czy będzie chłodził 30 minut czy całą noc. Sprawdzałem obie opcje. 13 godzin temu, Belka napisał(a): Mam chłodnice tą 10 zwojową z royala. schłodzenie do 20 stopni 30l mniej więcej tyle trwa. 60 minit to bardzo dlugo. Mieszaj w trakcie. Ostatnio chłodnicą twojego typu schlodzilem ok. 30 litrów brzeczki do 12°C w ok. 40', wrzucając wężyk między kranem a chłodnicą do wody lodowej, mieszając w trakcie. 10 godzin temu, punix napisał(a): Dodatkowo zastanowiłbym się nad długością chmielenia na zimno, 6 dni to wg mnie zbyt długo. 1-2 dni wystarczą. Pamiętaj o dobrym odfiltrowaniu chmielu po zimnej. Zgadzam się. 6 dni nie wniesie więcej niż 2, 3 - ja stosuję 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 15 Marca Udostępnij Opublikowano 15 Marca W dniu 14.03.2025 o 10:39, Rheged napisał(a): Moim zdaniem szkoda Amora Preta. Dałbym na aromat i na zimno też. Swoją drogą 60 minut na aromat? Nic to nie da, tylko goryczkę. To jest hopstand 60min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi