Skocz do zawartości

Weryfikacja receptury Polish Hazy IPA


Belka

Rekomendowane odpowiedzi

Wygląda ok, chociaż nie dawałbym aż tyle płatków. Piłem parę piw z polskimi chmielami a la NEIPA i często były za mało wytrawne i mdłe, bo jednak te aromaty są słabsze niż amerykańskie czy pacyficzne i nie dają takiej kontry do pełni i kremowości z płatków.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem szkoda Amora Preta. Dałbym na aromat i na zimno też. Swoją drogą 60 minut na aromat? Nic to nie da, tylko goryczkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, Rheged napisał(a):

Moim zdaniem szkoda Amora Preta. Dałbym na aromat i na zimno też. Swoją drogą 60 minut na aromat? Nic to nie da, tylko goryczkę.

Mniej więcej tyle czasu chlodzę, a hop spidera wyjmuje dopiero po zlaniu brzeczki. Dałem tyle na aromat bo paczki są 100g, a nigdy nie przechowywałem chmielu odpakowanego i nie wiem jak to wpływa na aromaty.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, zasada napisał(a):

Bez chłodnicy brać się za piwa z dominantą chmielową to imo nieroztropnie.

 

Mam chłodnice tą 10 zwojową z royala. schłodzenie do 20 stopni 30l mniej więcej tyle trwa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, Belka napisał(a):

Mam chłodnice tą 10 zwojową z royala. schłodzenie do 20 stopni 30l mniej więcej tyle trwa.

OK, patrzę, że to gładka jest. Karbowanka pany w takim razie.

Pomyśl nad zmianą bo to żmuda (i nie Trzebiatowska).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, zasada napisał(a):
15 godzin temu, Belka napisał(a):

Mniej więcej tyle czasu chlodzę

Bez chłodnicy brać się za piwa z dominantą chmielową to imo nieroztropnie

Jeśli zamierza chmielić na zimno, to jakie znaczenie ma czas chłodzenia? Chmiel na zimno wszystko przykryje niezależnie od tego czy będzie chłodził 30 minut czy całą noc. Sprawdzałem obie opcje.

13 godzin temu, Belka napisał(a):

Mam chłodnice tą 10 zwojową z royala. schłodzenie do 20 stopni 30l mniej więcej tyle trwa.

60 minit to bardzo dlugo. Mieszaj w trakcie. Ostatnio chłodnicą twojego typu schlodzilem ok. 30 litrów brzeczki do 12°C w ok. 40', wrzucając wężyk między kranem a chłodnicą do wody lodowej, mieszając w trakcie.

10 godzin temu, punix napisał(a):

Dodatkowo zastanowiłbym się nad długością chmielenia na zimno, 6 dni to wg mnie zbyt długo. 1-2 dni wystarczą.

Pamiętaj o dobrym odfiltrowaniu chmielu po zimnej.

Zgadzam się. 6 dni nie wniesie więcej niż 2, 3 - ja stosuję 3 dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 14.03.2025 o 10:39, Rheged napisał(a):

Moim zdaniem szkoda Amora Preta. Dałbym na aromat i na zimno też. Swoją drogą 60 minut na aromat? Nic to nie da, tylko goryczkę.

To jest hopstand 60min

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.