Skocz do zawartości

Kisielowate piwo Berlinier Weisse z pulpą z wiśni.


darinho

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Jak w temacie. Zrobiłem w tym roku 3 piwa kwaśne z owocami na drożdżach Philly Sour. Pierwsze było na start drożdży z Marakują (warka 175 w zapiskach). Jest super to piwo wciąż. Potem na gęstwie zrobiłem ok 40l brzeczki i do jednego wiadra dałem pulpę z porzeczki a do drugiego z wiśni. Link do zapisków: Berliner Weisse z Wiśnią i Porzeczką 40l 9,5blg 7 IBU Link do pulpy https://allegro.pl/oferta/menii-premium-puree-wisnia-1kg-17143889419

 

Piwo z porzeczką piłem dziś i jest 100% ok. Piwo z wiśnią natomiast od jakiegoś miesiąca zrobiło się kisielowato gęste. Na początku było normalne choć z tych trzech było najbardziej pełne takie. Ale nie gęste. Widać nawet po bąbelkach, że lecą one trochę w zwolnionym tempie. Jak wlewam końcówkę z butelki to drożdże ciągną się jak kisiel. Piwo w smaku jest normalne tylko ta tekstura się zmieniła z czasem. To nie jest kisiel, ale taki kisielowaty charakter. Bardziej niż żytnie piwa. Pytałem czata GPT i podał, że może to być wina pektyn, lub zakażenia. W smaku jest normalne i nie przegazowane, więc to chyba nie infekcja. Z tego co patrzyłem to wiśnie pektyn jakoś bardzo dużo nie mają. Ale może w formie pulpy to inaczej wygląda. Miał ktoś podobne doświadczenia z pulpą? Albo może z tymi drożdżami? Dodam tylko, że nie jest to jakiś duży problem, bo piwo smakuje normalnie, nie przegazowuje się, ale pytam żeby się może doedukować. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie robię piw owocowych, ale przy galaretowatych nalewkach lub winach pektoenzym rozwiązuje ten problem, może tu też pomoże. Jeśli owoce były pasteryzowane to pasteryzacja w dużym stopniu dezaktywuje naturalny pektoenzym występujący w owocach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie pomogę w problemie ale mam pytanie odnośnie drożdży, producent nie zaleca używania gęstwy bo niby nie zakwasi piwa, jestem ciekawy jak u Cb zachowała się gęstwa? pH piwa na sucharach i na gestwie wyszło podobnie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, arek-lin napisał(a):

Nie robię piw owocowych, ale przy galaretowatych nalewkach lub winach pektoenzym rozwiązuje ten problem, może tu też pomoże. Jeśli owoce były pasteryzowane to pasteryzacja w dużym stopniu dezaktywuje naturalny pektoenzym występujący w owocach

Pulpa nie była pasteryzowana. Tak jak żadna inna w tegorocznych piwach owocowych. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

46 minut temu, DonBeer napisał(a):

Nie pomogę w problemie ale mam pytanie odnośnie drożdży, producent nie zaleca używania gęstwy bo niby nie zakwasi piwa, jestem ciekawy jak u Cb zachowała się gęstwa? pH piwa na sucharach i na gestwie wyszło podobnie?

Czytałem o tym, że nie zaleca się stosować gęstwy dlatego użyłem jej tylko w 1 warce i potem już dalej nie. Nie jestem fanem kwaśnych piw i nie mam z nimi doświadczenia. Na moje oko to pierwsze użycie tych drożdży dało najbardziej kwaśny efekt. Ale marakuja też jest raczej najkwaśniejszą pulpą z tych trzech. Kwaśność taka jak w kupnych barlinerach, które czasem piłem. Ph piw nie mierzyłem oceniam tylko odczucia smakowe. 

Natomiast piwa z porzeczką i wiśnią zrobione na gęstwie też są kwaśne. Trochę mniej, ale dla mnie jak najbardziej zadowalająco. Łatwiej byłoby to ocenić gdyby wszystkie piwa były z tą samą pulpą. A tak to w kwaśności wygrywa marakuja zaraz za nią porzeczka a najmniej kwaśne było z wiśnią. Jak dla mnie każde z nich zachowywało klimat berlinera. Jak ktoś bardziej siedzi w kwaśnych piwach to może byłby mniej zadowolony z efektów gęstwy. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi się coś kojarzy, że jakaś infa się objawia kisielem. Miałem tak raz, ale jeszcze wtedy kiedy traktowałem zapiski raczej jako kronikę zwycięstw a nie rzetelne notatki służące poprawie jakości produktu.

AI wkleił mi coś takiego:
Screenshot2025-08-07at11-18-13jakainfekcjadajekisielowatepiwo-SzukajwGoogle.thumb.png.8015de3ec2ee73521beb36974b99df9f.png

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.