Jimi_ Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Witam. Zakładam ten wątek w celu usystematyzowania wiedzy którą zdobyłem od was czy też samodzielnie czytając forum. Tak jak w nazwie, zamierzam uważyć pierwszego pilsa no i mam kilka pytań, ale najpierw receptura. Zestaw na Pils 12blg z Browamator 20 litrów, drożdże saflager 34/70, dwie paczki suchych. Zacieranie: 15l wody 63°C - 40 minut 72°C - 20 minut Podgrzanie do 76°C i filtracja. Gotowanie 60 minut, chmielenie tak jak w instrukcji od BA, jeszcze nie wiem. Fermentacja: Burzliwa - 9-10°C - 10/14 dni Zlanie na cichą w celu uzyskania gęstwy na nastepne, drożdże są drogie - temperatura około 11/12°C - 7/10 dni. Taka temperatura bo chce miejsce w lodówce na następne piwo a fermentor by stał w piwnicy gdzie temperatura jeszcze nie zeszła do 10*, ale kto wie, może zejdzie. Tutaj szczególnie proszę o doprecyzowanie długości fermentacji. Zlanie do butelek z dodatkiem cukru i refermentacja 2 tygodnie w temperaturze pokojowej a potem leżakowanie w piwnicy w temperaturze która tam jest. Pytania: 1. Drożdże będę trzymał w lodówce, przed zadaniem wyciągnąć je na chwilę aby uzyskały w miarę temperature brzeczki? 2. Czy po 7 dniach fermentacji w 9/10* mogę następny tydzień fermentować w 12* aby zdobyć miejsce w lodówce czy dla pewności trzymać te dwa tygodnie w jednej, niższej temperaturze? 3. Czy licząc ilość cukru do refermentacji przy dolniakach podaje temperature brzeczki w momencie przelewania do butelek która będzie wyższa niż fermentacji czy też te 10/12°C. Na razie robiłem tylko piwa górnej fermentacji więc tutaj różnica jest o wiele mniejsza w temperaturach i nie było problemu, tutaj wolę dopytać bo nie mam pewności. 4. Refermentować w wyższej temperaturze aby się piwo nagazowalo w miarę szybko czy też w piwnicznej i pozwolić mu się gazować pomału? 5. Mam zamiar uważyć tego pilsa, potem na gęstwie jakiegoś innego, zgaduje 13blg a potem na tamtej gęstwie uważyć portera. Czy ta gęstwa będzie wystarczająco silna? Czy też polecacie zrobić przed porterem jeszcze jakieś piwko powyżej 13blg? 6. Jako, że będę miał gęstwe to nie będę musiał kupować zestawów z drożdżami więc w teorii taniej mi wyjdzie kupić same surowce. Jest jakis sklep który na pewno odradzacie do zakupu słodu i chmielu a któryś polecacie? 7. Robić przerwę diacetylową? Jeśli tak to w którym momencie? Wiem, że najlepiej by było przeprowadzić lagerowanie w niskiej temperaturze, ale na razie nie mam na to warunków, może bliżej zimy to się polepszy. Nie chce czekać, chce zobaczyć co z tego wyjdzie. Dziękuję z góry za pomoc i rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheged Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Chcesz drożdże puścić za nisko. Jeśli w ogóle wystartują, to późno, co może potem dać niekorzystne posmaki. A na pewno da siarkowodór w opór. Przerwa diacetylowa przy dolniakach jest też kluczowa. Ja bym puszczał 11-12 stopni, po 4-5 dniach podwyższał do 14-15, a potem nawet wyżej. I uważam, że dwie paczki na 20 litrów to jest mało. To znaczy da się, ale lepiej trzy. Od jakiegoś czasu wyliczam potrzebną ilość drożdży w BrewFather i tam zawsze wychodzi mi, że 2 paczki na pewno nie wystarczają na 20 litrów, za mała ilość komórek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimi_ Opublikowano 4 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 7 minut temu, Rheged napisał(a): Chcesz drożdże puścić za nisko. Jeśli w ogóle wystartują, to późno, co może potem dać niekorzystne posmaki. A na pewno da siarkowodór w opór. Przerwa diacetylowa przy dolniakach jest też kluczowa. Ja bym puszczał 11-12 stopni, po 4-5 dniach podwyższał do 14-15, a potem nawet wyżej. I uważam, że dwie paczki na 20 litrów to jest mało. To znaczy da się, ale lepiej trzy. Od jakiegoś czasu wyliczam potrzebną ilość drożdży w BrewFather i tam zawsze wychodzi mi, że 2 paczki na pewno nie wystarczają na 20 litrów, za mała ilość komórek. To nawet lepiej z temperaturą, mogę po tygodniu wsadzić bez obaw do piwnicy. Mówisz, że potem wyżej, jak wyżej? Temperatura pokojowa na ostatnie kilka dni? Bo jak jakieś 18 to znowu będę musiał zająć lodówkę a wolałbym tego nie robić. Jeżeli chodzi o drożdże, to chyba muszą starczyć dwie paczki bo tyle kupiłem a zanim wyślą to będzie przyszły tydzień, a zależy mi na warzeniu w ten weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 18 minut temu Udostępnij Opublikowano 18 minut temu Nie piszesz nic o wysładzaniu, ale zakładam, że uwzględniasz? Ja też uważam, że wyższa temperatura burzliwej będzie ok - ja startuję od 12 stopni. Nawet na opakowaniu masz podane 12-15 stopni: Jeśli chodzi o ilość cukru do refermentacji to liczy się od najwyższej temperatury jaką miała brzeczka. Jeśli będzie max 18 stopni to dla tej temperatury liczysz. Jeśli nie podniesiesz temperatury przy fermentacji, a zakończysz ją w 12 stopniach i przelejesz to liczysz jak dla 12 stopni. Oczywiście chwilowe podniesienie temperatury nie pozwoli brzeczce się ogrzać więc weź to pod uwagę, zę mówimy o temperaturze płynu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi