Skocz do zawartości

Goryczka rośnie i staje się nieprzyjemna z czasem: przyczyny, przeciwdziałanie?


noxny

Rekomendowane odpowiedzi

Wada w piwie, prośba o podpowiedź. W kilku warkach piwo tydzień po rozlewie super, dwa tygodnie dobre, po 3 tygodniach dodatkowa sztuczna gorycz po 4 tygodniach tak intensywna ta gorycz, że nie da się pić. Mój błąd to za mała liczba drożdży w dobrej kondycji i być może temp fermntacji czy jednak coś przy rozlewie i rozwija się w butelce? Używam przeterminowanego starsana do mycia butelek. Dzięki za odpowiedzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć @noxny, nie znam odpowiedzi ale zakładam, że szybciej uzyskasz je w osobnym wątku o adekwatnym do problemu tytule, niż w zbiorczym infekcyjnym. Przeniosłem, nazwałem na nowo, powodzenia w namierzaniu przyczyn i znajdowaniu sposobów przeciwdziałania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zmienił(a) tytuł na Goryczka rośnie i staje się nieprzyjemna z czasem: przyczyny, przeciwdziałanie?

po schłodzeniu dekantacja wężykiem z pończochą na końcu, po fermentacji tylko wężyk, ewentualne chmieliny zostaną wtedy razem z osadem drożdżowym. Nie chmielę na zimno. ta wada to bardziej taka sztuczna mocna gorycz ściągająca się robi ale na początku jej nie ma

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmmm, to filtracja raczej nie będzie tu problemem. Ja filtruję znacznie mniej i nie mam takiego efektu. Może słaby chmiel? Kupujesz zawsze na świeżo, czy trzymasz w lodówce na zaś? Może spróbuj kupić z innego źródła? 

 

Może chemia wody? Spróbuj jedną warkę na innym chmielu i butelkowanej wodzie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo nie ma innych cech np. świadczących o infekcji (np. fenole, aldehyd)?

 

Ja wiele lat temu, jak nie gotowałem roztworu cukru do refermentacji, to kilka razy zdarzyły mi się infekcje które wychodziły w butelkach, tak po 4-8 tygodniach (a sama gęstwa z piwa była dobra i następne piwo na niej wychodziło dobre).

Może coś Ci siedzi na czymś co ma kontakt z piwem przy rozlewie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.