Skocz do zawartości

Mój pierwszy lager - ocena planu

mdadela

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam za sobą prawie 40 warek, sporo z zacierania, ostatnio głównie z ekstraktów, natomiast wszystkie górnej fermentacji. Ogólnie moje dotychczasowe piwa mi pasują, ale chciałbym w końcu spróbować swoich sił także w dolnej fermentacji :) 
Wiem że pytań o to było już sporo, dużo poczytałem i trochę się postarałem usystematyzować tą wiedzę natomiast niektóre informacje czasem się wykluczały dlatego chciałbym abyście ocenili mój plan na przeprowadzenie tej fermentacji, który jestem w stanie zrealizować w moich warunkach.

Czasy poszczególnych etapów daję nieco wydłużone względem tego co wyczytałem, bo nigdzie mi się nie spieszy, a wolę mieć mniejsze ryzyko granatów.

Założenie wstępne: jasny lager 12blg na drożdżach W34/70 - warka 10L.

1. Zadanie drożdży
Temperatura: okolice 12°C
Ilość drożdży: 1 paczka sucharów wcześniej uwodnionych w temperaturze 20 stopni.
Mocne natlenienie brzeczki blenderem (słyszałem że to podobno bardziej istotne przy dolniakach?)

2. Fermentacja burzliwa
Temperatura: 10°C
Czas: 21 dni (po 18 i 21 dniach sprawdzenie blg - jeśli nie spada to kolejny etap, jeśli jakimś cudem jeszcze byłyby jakieś zmiany to kolejne 3 dni)
Miejsce: lodówka

3. Redukcja diacetylu
Temperatura: tu się waham, bo jedni mówią 16, inni 18 a jeszcze inni 20°C - poradzicie? :)
Czas: 4 dni

4. Klarowanie
Temperatura: 6°C
Czas: 3 dni

5. Butelkowanie (cukier do refermentacji)
Ilość cukru: 4g na butelkę (taki stopień nagazowania im odpowiada przy górniakach - chyba że przy dolnej fermentacji powinienem to jakoś zmienić i dać więcej albo mniej?)

6. Refermentacja w butelkach
Temperatura: 21°C
Czas: 14 dni (po 14 dniach sprawdzam czy jest nagazowane na jednej butelce - jeśli nie to przetrzymam jeszcze tydzień).
Miejsce: w domu

7. Lagerowanie w butelkach
Temperatura: 0–6°C
Czas: 8–10 tygodni
Miejsce: garaż

8. Spożycie :) 

Dziękuję za dotarcie do końca posta i bardzo proszę o uwagi i krytykę bardziej doświadczonych w tym temacie kolegów :) 

18 minut temu, fotohobby napisał(a):

Raczej 12-13C

OK, dzięki za uwagę :) To zmieni smak czy nagazowanie?

Gdzieś czytałem, że przy refermentacji temperatura powinna być większa, żeby szybko nagazować, a potem przenieść na lagerowanie a właśnie sam się zastanawiałem czy to nie wprowadza dodatkowych estrów.

Drożdże mogą wytworzyć dodatkowe estry, w końcu to dalej etap fermentacji.

Przerwa diacetylowa - wystarczy nawet 15°C.

Lagerowanie w fermentorze - można nawet jeszcze trochę obniżyć temperaturę, jeśli masz możliwość.

Ilość cukru do butelkowania najlepiej przeliczyć kalkulatorem, w skrócie tutaj ma znaczenie najwyższa temperatura w trakcie fermentacji.

2 godziny temu, mdadela napisał(a):

chyba że przy dolnej fermentacji powinienem to jakoś zmienić i dać więcej albo mniej?

Teoretycznie w piwie chłodniejszym będzie uwięzione więcej CO2, więc przy lagerach daje się nieco mniej surowca do refermentacji. Są do tego kalkulatory gdzie wpisujesz ilość piwa, temperaturę i tak dalej. Dałbym jakieś 0,5g na butelkę mniej i będzie ok. 

2 godziny temu, mdadela napisał(a):

6. Refermentacja w butelkach
Temperatura: 21°C

Tutaj są dwie szkoły. Jedna mówi żeby refermentować w temperaturze takiej jak była fermentacja. A druga to taka, że aby uniknąć utlenienia to przetrzymać krócej w wyższej temperaturze (ok 20°C) . Żeby proces zaszedł szybciej. Ja refermentowałem wedle tych dwóch szkół i znaczących różnic nigdy nie czułem. 

Generalnie wygląda to na dobry plan. Jak masz lodówkę na fermentor to sobie to ładnie ogarniesz. 

Super, dziękuję za Wasze uwagi 🙂

Lodówkę na fermentor mam także to nie problem, natomiast po zlaniu do butelek już bym nie chciał jej zajmować i puścić kolejne warki więc chyba spróbuję na razie refermentacji w temp. pokojowej skoro @darinho próbowałeś i mówisz że różnic nie było 🙂 Ja sensorykiem nie jestem więc pewnie subtelnych różnic nawet nie zauważę.

A jeszcze powiedzcie, te 10 stopni fermentacji dla W34/70 będzie ok? Bo widziałem w innych wpisach, że niektórzy robią nawet w 7-8, tylko nie wiem czy to znacząco nie spowolni fermentacji i czy rzeczywiście da czystszy profil 🙂

EDIT: I jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło, takie bardziej ogólne. Nigdy nie piłem domowego piwa dolnej fermentacji, a smaku koncerniaków nie ma co oceniać. Chciałem Was zapytać, czy różnica dla takiej samej brzeczki, tak samo chmielonej będzie mocno odczuwalna np. między górniakami US-05 fermentowanymi w dolnym zakresie temperatur (14-15 stopni) a drozdzami dolnej fermentacji które pracują w temperaturze tych np. 10 stopni? Bo ogólnie taki mam plan, zrobić brzeczkę wg receptury której smak na US-05 znam, przefermentować dolniakami i porównać 🙂

Edytowane przez mdadela

18 godzin temu, fotohobby napisał(a):

Raczej 12-13C

To też jest ciekawy temat, bo czy przypadkiem nie jest tak, że w butelce rośnie ciśnienie, zatem mamy do czynienia z fermentacją ciśnieniową, gdzie nawet w wyższych temperaturach, drożdże dolnej fermentacji dają czysty profil? Szczególnie jeśli temperatura młodego piwa nie zostanie podniesiona powyżej 15°C, to sporo CO2 będzie jeszcze rozpuszczone. Refermentacja w 20+°C stopniach spowoduje uwalnianie CO2 z młodego piwa i szybko podbije ciśnienie.  Pytam, teoretyzuję, bo nawet nie wie, jakie jest ciśnienie w butelce przed otwarciem :) I nigdy testów nie robiłem, ale chyba się skuszę na mały test :D 

Edytowane przez arek-lin

Z tego co wyczytałem i tutaj i z innych miejsc. Jak piwo przefermentuje dolnej fermentacji i np. po 20 dniach postawimy je w fermentorze do temp. pokojowej na np. 10 dni bo nie mamy czasu na rozlanie to już to nie wpływa na zmianę smaku piwa i na pojawienie się estrów. 

Nie wspominając o refermentacji gdzie sporo osób sugeruje na te około 14 dni pozostawienie w temp. pokojowej czyli załóżmy 20 stopni. Tak się nauczyłem z tego forum🙂

Edytowane przez Reters

Po zakończeniu fermentacji - tak, estry nie powstaną, bo drożdże nie mają już z czego ich wytworzyć. Natomiast przy refermentacji dostają kolejną dawkę cukru (jednak zdecydowanie mniejszą niż na początku fermentacji) do przejedzenia, więc na jakimś poziomie estry mogą się pojawić w przypadku zbyrt wysokiej temperatury.

Wypowiem się za godzinkę czy dwie bo mam świeżego pilsa po tygodniu refermentacji w temperaturze pokojowej. Będę sprawdzał nagazowanie(zawsze to robie po tygodniu w obawie przed granatami tak co by mieć czas na zareagowanie) więc powiem czy u mnie występują jakieś estry ;) 

edit: 

Jednak poszło szybciej, 9 dni od butelkowania, gaz sensowny, ale jeszcze brakuje trochę. Temperatura piwa nie zbyt niska, na oko jakieś 10°C.

Nie czuje żadnych estrów, mocno słodowe w smaku, aromat słodowo chmielowy z lekką przewagą chmielu. Piwo robione na gęstwie z poprzedniego pilsa, w34/70, fermentowanie tydzień w 12*, potem lekko podnoszone i dokończona fermentacja w temperaturze pokojowej, CC i żelatyna do klarowania. Jestem zadowolony :D

Bez nazwy.jpg

Edytowane przez Jimi_

Zawsze można spróbować zrobić test - część butelek refermentowana w temperaturze pokojowej, druga w piwnicy/lodówce.

Raz zrobiłem podział lodówka (10°C) i temperatura pokojowa (~20-22°C), drożdże W34/70. Różnica była minimalna, ale wyczuwalna w ślepym teście.