anteks Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 ja swój zaklepałem młotkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Wracając do ważnej kwestii. W przypadku filtratora oplotowego maksymalna wysokość zacieru to 10cm ? Dobrze zrozumiałem z postów wcześniejszych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 W przypadku filtratora oplotowego maksymalna wysokość zacieru to 10cm ? Dokładnie to genezą tych 10 cm jest książka Moshera, cytuję: "4 cale to wystarczająca grubość warstwy filtracyjnej. Więcej niż 8 cali -> prosisz się o kłopoty" cal=2.54 cm On używa filtratorów rurkowych i "false bottom" - czyli coś w stylu wiaderka. Co do filtratorów z oplotu padła hipoteza, że zbyt duża masa młóta może je rozpłaszczać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2008 Co do filtratorów z oplotu padła hipoteza, że zbyt duża masa młóta może je rozpłaszczać. Chyba jestes tutaj na tropie czegos ciekawego. Ja mysle ze moze nie 'rozplaszczyc', ale raczej 'scisnac'. Popatrz na taki filtrator oplotowy, podczas gdy nie jest on poddawany zadnym naciskom, jest on luzny, z malymi szparkami miedzy drucikami, ale gdy to scisniesz w reku, polot sie skurcza, szparki miedzy drucikami sie zamykaja i to z pewnoscia moglo by spodowowac zastopowanie filtracji. Cisnienie pod woda jest rowne ze wszystkich stron, czyli filtrator oplotowy jest pewnie "sciskany" przez zacier i ziarna =/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 . Ja mysle ze moze nie 'rozplaszczyc', ale raczej 'scisnac'. Popatrz na taki filtrator oplotowy, podczas gdy nie jest on poddawany zadnym naciskom, jest on luzny, z malymi szparkami miedzy drucikami, ale gdy to scisniesz w reku, polot sie skurcza, szparki miedzy drucikami sie zamykaja i to z pewnoscia moglo by spodowowac zastopowanie filtracji. Cisnienie pod woda jest rowne ze wszystkich stron, czyli filtrator oplotowy jest pewnie "sciskany" przez zacier i ziarna =/ może źle się wyraziłem ale o to mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Ja ok 80 warek filtrowałem filtratorem takim jak z BA, ale własnej produkcji. Nawiercone było ok 1200 otworków i nigdy nie miałem kłopotów z filtracją. Ale czasami trzeba coś zmienić i kupiłem oplot chyba dł. 1 metr i stwierdziłem, że jest dużo szybsza filtracja niż w wiadrach. Ponadto brzeczka była lepiej przefiltrowana. Robiłem próby z drobno ześrutowanym ziarnem i normalnie. Przy bardzo drobnym ześrutowaniu filtracja trwa dłużej. Nie wiem jaką grubość warstwy mam przy filtracji, ale wydaje mi się, że oplot nie powinien się spłaszczyć. Drugi koniec mam po prostu zaklepany młotkiem. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 1 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Stasiek! Czym wykończyłeś końcówkę oplotu? Wygląda to jak jakaś łuska od naboju... Ja mam zwiniętą drucikiem i trochę się boję, że po pewnym czasie druciki porysują mi wiadro... To kawałek blachy nierdzewnej. Wyciąłem pasek szerokości jakieś 2cm i długości 5cm i w imadle zagniotłem na końcówce. A potem jeszcze diax'em obciąłem wystające druciki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 1 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2008 Nie wiem jaką grubość warstwy mam przy filtracji, ale wydaje mi się, że oplot nie powinien się spłaszczyć. Powiedz jeszcze jak duże to były warki? U mnie przy warkach z ok 5kg słodów było bez problemów. Warka z 10kg słodu, to masa zacieru ponad 40kg - może rzeczywiście pod ciężarem zamykają się te szparki pomiędzy drucikami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 2 Lipca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2008 U mnie warka to ok 6,5 kg słodu. Przy porterze prawie 10 kg. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Wracam do tematu filtracji. 110 warka filtracja horror. Piwo porter bałtycki już kiedyś warzony. Wprowadziłem tylko drobne kosmetyczne zmiany. 9,2 kg słodów w 22 litrach wody. Biceps prawej reki po mieszaniu powiększył mi się chyba ze 2 centymetry. Wlałem na oplot poleciały 3 litry, które wlałem spowrotem. Na a następne to tak powoli leciało, że tygodnia by zabrakło. Podzieliłem zacier na drugi baniak z oplotem, częściowo wlałem wody do wysładzania i dalej ledwo ledwo. Jakoś uzbierałem 19 litrów 19blg. a trwało to ze 4 godziny. Potem przeprosiłem stary filtrator i wszystko wlałem wraz z wodą do wysładzania i poszedłem spać. No i wyszło jeszcze 13 litrów 10 blg. Pomijając trudności z filtrowaniem to wydajność bardzo mała. Poprzednio uzyskałem 23 litry 21blg oraz ileś tam słabszej brzeczki na cienkusia z tej samej ilości słodów. Zacieranie identyczne.JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Pojawiają się takie opinie, że wężyk nie bardzo sprawdza się przy dużej ilości słodu. Podobnoż ciężar go zdusza. Nie wiem ile w tym prawdy, bo nigdy takiego piwa nie warzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zobaczymy, poki co zacieralem ok 4kg slodu i wszystko szlo jak burza. Teraz chce zatrzec ponad 2 razy tyle i zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Zobaczymy, poki co zacieralem ok 4kg slodu i wszystko szlo jak burza. Teraz chce zatrzec ponad 2 razy tyle i zobaczymy. No 4 kg, to jest normalna ilośc, schody podobnoż zaczynają się przy właśnie 8-9kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 15 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2009 Ciekawe jest to, że już filtrowałem takie ilości i nie było problemu. Normalnie warki mam po ok 6 kg. Chyba, że wężyk coś niedomaga. Ale drugi wężyk był nowy nieużywany tylko, że miał 0,5 m trochę krótki. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 (edytowane) Przymierzam się do zrobienia filtratora z oplotu. I tu moje pytanie, czy kupić wężyk 3/4'' czy 1/2'' + redukcja? One różnią sie nie tylko wielkością śruby ale także grubością i elastycznością. Który lepiej się sprawdzi? I którego łatwiej pozbawić gumy? :-) Edytowane 23 Stycznia 2009 przez Maryush Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 (edytowane) Używam 1/2" +redukcja lub .Wężyk ma 90cm. i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł . Jeden koniec odciąłem szlifierką kontową na końcu zacisku, a na drugim ponakłuwałem wiele razy igłą przez oplot, zsunąłem oplot z wężyka, szarpnąłem i bez problemu go wyjąłem. Następnie zaklepałem końcówkę wężyka w rurce fi 8 i gotowe I jeszcze jedno, do redukcji dałem dwie podkładki fibrowe i jedną gumową. Na kraniku we fermentatorze jest mało gwintu. Edytowane 19 Stycznia 2009 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 I jeszcze jedno, do redukcji dałem dwie podkładki fibrowe i jedną gumową. Na kraniku we fermentatorze jest mało gwintu. dlaczgo ? przecież to połączenie nie musi być szczelne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Infam Opublikowano 19 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2009 (edytowane) 1. Nie musi być szczelne (jak zauważył anteks); 2. Nie musi być z mosiądzu (w sprzedaży są śrubunki niklowane) Jak już masz śrubunek mosiężny to zamiast uszczelniać dodatkowymi gumkami, można go przyciąć. Edytowane 19 Stycznia 2009 przez Infam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Jeśli 1/2'' sprawuje sie dobrze to taki sobie kupię, tym bardziej, że jest o wiele tańszy od 3/4'' Dzieki za pomoc w wyborze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Filtrowałem wczoraj roggena. MASAKRA Brzeczka śluzowata. Podejrzewam, że to jest problem przy wężyku, zbyt lepka brzeczka. To samo miałem przy witbierze z niesłodowaną pszenicą. Jak myślicie, czy zacieranie w większej ilości wody rozwiązałoby problem? 18-20L zamiast 14-15L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Myślałem, że tylko ja miałem taki problem. U mnie brzeczka była klarowna, ale zacier dość gęsty i też się zastanawiałem nad rozrzedzeniem. Następnego portera będę zacierał w większej ilości wody. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 mój filterek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 Filtrowałem wczoraj roggena. MASAKRA Brzeczka śluzowata. Podejrzewam, że to jest problem przy wężyku, zbyt lepka brzeczka. To samo miałem przy witbierze z niesłodowaną pszenicą. Jak myślicie, czy zacieranie w większej ilości wody rozwiązałoby problem? 18-20L zamiast 14-15L. Na pewno zwiększenie ilości wody zmniejszyłoby stężenie substancji, które zwiększają lepkość (cukry, beta-glukan). Innym rozwiązaniem jest przerwa w temperaturze 45-50°C, jest to optimum działania endo-beta-glukanazy. Cząsteczki beta-glukanu łączą się ze sobą mostkami wodorowymi, te struktury nazywa się frędzlistymi micelami. Tworzą one siatkę i wiążą się z białkami. Podczas podgrzewania wody ze słodem następuje denaturacja tych białek i uwolnienie beta-glukanu. Wysokocząsteczkowy beta-glukan ma zdolność do tworzenia żelu i podwyższania lepkości roztworu. Takie zmiany utrudniają proces zacierania oraz późniejsze filtrowanie zacieru. Przy dłuższym przetrzymaniu w tej temperaturze większość beta-glukanu zostanie rozłożona do formy rozpuszczalnej i maleje niebezpieczeństwo powstania żelu i zwiększenia lepkości zacieru. Ten enzym jest jednak wrażliwy na temperaturę i już trochę powyżej 50°C jest inaktywowany. Jeżeli mamy dobrze rozluźniony słód to nie powinniśmy martwić się beta-glukanem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 22 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2009 Jeżeli mamy dobrze rozluźniony słód to nie powinniśmy martwić się beta-glukanem. No tak ale akurat czasami zacieramy z dodatkiem surowcow nieslodowanych i w tym przypadku moze wystapic niezly problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 23 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2009 Innym rozwiązaniem jest przerwa w temperaturze 45-50°C, jest to optimum działania endo-beta-glukanazy. Czyli niepotrzebnie skracałem przerwę białkową. Była co prawda ferulikowa 10', ale białkową zamiast 20' zrobiłem 5'. Dzięki za info. Następnym razem postąpię zgodnie z przepisami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się