Oskaliber Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 A jak wygląda wpływ tego cukru dodawanego przy gotowaniu na ekstrakt? O ile podbicia można się spodziewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 17 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2014 pewnie z 1 blg podbije Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) Scooby, z czego wynika rozbieżność w ilościach słodu karmelowego dla obu wersji pojemnościowych? Chodzi o ilość EBC dla słodu karmelowego jasnego dostępnego w Polsce (w czasach jak był tylko ciemny i jasny)? W tej chwili można dostać choćby rodzimy Karmelowy Strzegom 30 EBC, którego barwa oscyluje w okolicy 10L. Warka: 11 gal (41.6L)2.0 lbs. (0.9 kg) crystal 10L Warka: 21 l100 g karmelowy jasny Tutaj z kolei masz: Darth Vader (Cascadian Dark Ale), 5.5 gal AG1.0 lbs (0.45 kg) crystal 10L Edytowane 26 Sierpnia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Różnica w ilości warki i rodzaju karmelowego. W pierwszym przykładzie masz warkę 11 galonów (42 litry), a w trzecim 5.5 galona (21 litrów), stąd różnica w ilości Crystal 2 lb i 1 lb. Przykład drugi to "polska" wersja receptury na 21 litrów i miałem na myśli karmelowy jasny np. ze Strzegomia 180 EBC, który jest ciemniejszy niż Crystal 10L (ok. 20 EBC), stąd mniejsza ilość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Czy carafa 2 special będzie ok zamiast carafy 2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Będzie OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 A nawet będzie lepsze, bo wersja special jest pozbawiona łuski, która wprowadza do piwa aromaty spalenizny Wysłane z Nokii 3210 za pomocą kodów SMSowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Nie nazwał bym tego aromatem spalenizny ale fakt wprowadza bardziej ostrą palonosc. Czy to lepiej czy nie zależy od podejścia do CDA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 No właśnie jakoś tak odruchowo do CDA zamówiłem special, a teraz zauważyłem, że tu normalna i pomyślałem, że może taki był zamysł i to duży błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 13 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 W recepturze oryginalnej jest napisane "Carafa II (bez łuski)", tzn. Special. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo_666 Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Uwarzyłem właśnie Black IPA z tego przepisu (17blg). Mam nadzieje, że wyjdzie lepsze, niż moje pierwsze black ipa, które było średnio udane. Piwo zeszło do 4blg, ok. 7,5% alk. chmiele co prawda dałem inne, ale piwo zapowiada się dobrze, zobaczy się po nagazowaniu. Piwo po 3 tyg. od nagazowania jest git. Alkoholu nie czuć w ogóle, a piwo o dziwo ułożone jak na ten czas (oczywiście zobaczę jak będzie się z czasem zmieniać). Mieliście rację przepis godny polecenia. Edytowane 17 Marca 2017 przez Przemo_666 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 6 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Jeżeli zdiagnozowałeś błędy jakie popełnił przy poprzedniej warce to z pewnością wyjdzie takie że sąsiadka wyskoczy z butów. Edytowane 6 Lutego 2017 przez opeciarz przemo_07_10 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Albo jeszcze z czegoś więcej Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 (edytowane) Mam trzy pytanka do bazowej receptury: Czy zamiast karmelowego 180, można sypnąć karmelowego 300 [oczywiście odrobinę mniej - tak z 60-70 g], ewentualnie odrobinkę monacha? Czy miałoby tu sens dodanie płatków jęczmiennych dla "wygładzenia" tego piwa? Które drożdże FM byłyby najlepsze zamiast US-ów? Edytowane 22 Marca 2017 przez JanuszMyszyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 23 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2017 (edytowane) Karmele myślę, że możesz zamienić, jak warzyłem to piwo chyba dosyć mocno się trzymałem receptury i nie było ulepkowate chociaż tak naprawdę nic bym w nim nie zmieniał ale 300 zamiast 180 i to w mniejszej ilości raczej szczególnie nie wpłynie na całość. Co do płatków to jak chcesz je wygładzić to dodaj co uważasz, tak jak pisałem wcześniej - nie uważam tego za coś potrzebnego w tej recepture. Z fermentum to oczywiście FM52. Edytowane 23 Marca 2017 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Jutro podejmę próbę uwarzenia CDA. Podzielę sie procesem i wynikami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 16 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2017 Gapa jeszcze raz dzięki za piwa. nr 7 Darth Jak dla mnie na granicy goryczy ale jeszcze akceptowalne. Super głęboki smak, który jest co raz lepszy w miarę upływu kolejnych łyków. Po kilku zresztą wrażenie goryczy się wycisza ale smak zostaje. Wiem, że najlepiej bym pomógł podpowiadając co można poprawić ale nie jestem w stanie znaleźć takiej rzeczy w tym smaku. Generalnie jestem w szoku, że w domowym procesie można uwarzyć takie browary. Chylę czoła!!! To cytat od kolegi który raczej na co dzień nie pija kraftów. Ode mnie to mega czekoladka zarówno w aromacie jak i smaku. Na początku było czuć alkohol ale dzięki chmieleniu na zimno na cichą 50g Zythos alkohol mocno znikął. Po chwili od wypicia czuć że jednak jest rozgrzewający w przełyku. Generalnie następnym razem zrobiłbym o mniejszym ekstrakcie. Miało być 16 a wyszło 18. Dodatkowo zacieranie na wytrawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 8 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Panowie szybką oceną receptury na 10litrów piwka. 2kg pale ale, 0,5kg wiedeński, 0,2kg pszenicY karmelowy, 0,1kg kawowy, 0,1carafa II. Z Chmielnie już sobie poradze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Receptura widzę sprawdzona bo opinie pozytywne aczkolwiek nurtuje mnie jedna sprawa - nie za dużo słodu Carafa II Special (pół kilo na 20l warkę)? W żadnej z innych receptur na BIPA nie znalazłem takiej ilości tego słodu (albo źle szukałem... ;)). Czy ten słód czasem nie dominuje? Odbiór nie jet zbyt intensywny? Zrobię zapewne jak w przepisie, ale może jeszcze coś skoryguję póki jest czas. Z góry dzięki za odzew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Receptura widzę sprawdzona bo opinie pozytywne aczkolwiek nurtuje mnie jedna sprawa - nie za dużo słodu Carafa II Special (pół kilo na 20l warkę)? W żadnej z innych receptur na BIPA nie znalazłem takiej ilości tego słodu (albo źle szukałem... ). Czy ten słód czasem nie dominuje? Odbiór nie jet zbyt intensywny? Zrobię zapewne jak w przepisie, ale może jeszcze coś skoryguję póki jest czas. Z góry dzięki za odzew.Dodaj carafe III special w ilości 5-6 % zasypu na koniec zacierania. Ja dawałem w trakcie podgrzewania do mash out. Będzie ok Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabllo_Lodz Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Zacne piwo dziś pobrałem próbkę, po 2 tygodniach fermentacji przed cold crash i piwo jest przednie. Piwo na FM 52 od fermentowało Mi do 2.45 blg. Mnie wyszło 14 brix, ale smak jest przedni. Dzięki @scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swietlas Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Jestem nowicjuszem dlatego mam prośbę o poradzenie. Następną warkę planuję własnie Black IPA. Zalezy mi jednak na kompletnym wyeliminowaniu nut palonych, czekoladowych karmelowych itd. Taki West Coast tylko z barwą czarną. Znazłem taka propozycje zasypu: - słód pale ale 5kg - słód jęczmienny Carapils 0,5 kg -słód Carawheat Weyermann 100-130 EBC 0,5 kg - słód Carafa special III Weyermann 0,5 kg - Płatki jeczmienne 0,4 kg Planuje wrzucić Carafa Special na końcu zacierania albo na mashout. Zastanawiam się czy tak samo zrobić Z Carawheat? Czy zastąpić Carawheat innym słodem? Czy przy tej ilości karmel nie bedzie raczej robił roznicy? Dodatkowo użyje droższde US-05 i około 200 g chmieli amerykańskich (Sorachi Ace, Citra, Mosaic). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Jeśli chcesz uzyskać wytrawne piwo to wywal słody karmelowe. W tych ilościach które podałeś to będzie masakra ? Carawheat jeśli chcesz użyć to musisz zatrzeć, ale tak jak mówię, jeśli chcesz piwo wytrawne to zostaw sam pale ale, ewentualnie daj max 3% karmelu. Słód carafa jeśli masz special to daj np na mashout. 0,5 kg wydaje mi się dużo, sprawdź w jakimś kalkulatorze receptur ile trza dać żeby uzyskać pożądany kolor. Płatków możesz dać więcej, tak do 15% będzie ok. Poszukaj jakiś gotowych receptur w necie i przeanalizuj sobie zasypy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swietlas Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Dzięki! Ok czyli carawheat do wywalenia. Carapils zostawic czy tez usunąć i skupić się na pale ale? Tak zależy mi bardziej na wytrawności, tak jak mówiłem bardziej isc w kierunku west coast ale w barwie czarnej. Poszukam kalkulatorów. Przeglądałem receptury i ta mi najbardziej przypadła do gustu. Celuje w 17 blg. Mam dodać jeszcze około 200 g cukru brązowego na koniec gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Jeśli zależy Ci tylko na barwie to zostań przy pale ale i daj trochę barwiącego (jakieś 100g). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się