x1d Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 Spoko. W razie czego mam, choc juz nie najświeższe. Zdrowia! Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_87 Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 20 godzin temu, Kaniutek napisał: Poszukuję gęstwę, ale z racji, ze nie wolno mi wychodzic z domu, wolałbym np. fiolkę z banku wysłaną kurierem, Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen. Oczywiscie pokryję koszty... Z góry dziękuję za dobre serce. Ja mam w banku Stefany, ale są one poddane procesowi mrożenia. Także musiałbyś parę starterów zrobić Kaniutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Godzinę temu, Michal_87 napisał: Ja mam w banku Stefany, ale są one poddane procesowi mrożenia. Także musiałbyś parę starterów zrobić Kochany! Gdybyś je wyciągal z banku, proszę pamietaj o mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 18 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2020 Czy ktoś ma drożdze 3864? Polskie sklepy nie zdecydowały się chyba sprowadzić tego szczepu a ja bym chętnie użył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 19 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2020 Może ktoś ma ochotę na 1,3l starter na Munich lager. Ja nie uwarze lagera w tej chwili. Starter zrobiony z drożdży z banku mrożonego żeby drożdże włożyć pod sól. Przestał się kręcić przedwczoraj, stoi aktualnie w 13 stopniach. Oddam chętnemu, jeśli się nikt nie znajdzie to trafi na kompost. Raszyn k/Warszawy. x1d 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laudart92 Opublikowano 22 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Witam! Poszukuję gęstwę Kveik Lutra lub zakupię opakowanie "Omega Yeast OYL-071 Lutra™ Kveik", jeśli ktoś posiada lub wie, gdzie można dostać. Wszelkie znane mi źródła nie posiadają tych drożdży. Mieszkam na terenie Poznania, także jeśli ktoś tu rezyduję lub bywa to chętnie podjadę. Oczywiście nie ma problemu z odpłatnością, tym bardziej, jeśli ktoś posiada opakowanie z Omega Yeast. Z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szymin72 Opublikowano 27 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 (edytowane) Świeża gęstwa wb-06 ( po Dunkel weizenie) 0.5l. do odbioru od zaraz Siemianowice Śląskie. Edytowane 27 Listopada 2020 przez szymin72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zegancio Opublikowano 28 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2020 Poszukuję gęstwy do Saison tak na 15l 14blg. #Wrocław i okolice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_87 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 Poszukuję gęstwę do Weizen -a. Najlepiej z Wrocławia i okolic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furjat Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Witam. Czy ktoś z Wrocławia byłby chętny odstąpić min 100ml gęstwy, którychś z poniższych drożdży? Na wymianę posiadam obecnie Verdant Ipa z Lallemanda. White Labs WLP066 London Fog Ale White Labs WLP067 Coastal Haze Ale Yeast Blend Fermentum Mobile FM55 Zielone wzgórze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 Witam. Oddam gęstwę White Labs WLP650 Brettanomyces Bruxellensis. Dziś zlewam piwo do kega i mogę gęstwę odlać do słoika. Odbiór u mnie w okolicach Otwocka przez kilka następnych dni Pozdrawiam, Mateusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 3 godziny temu, Furjat napisał: Czy ktoś z Wrocławia byłby chętny odstąpić min 100ml gęstwy, którychś z poniższych drożdży? Na wymianę posiadam obecnie Verdant Ipa z Lallemanda. jeśli nie na już, mogę odstąpić ci Hazy Dazy do rozkręcenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furjat Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 13 godzin temu, Radi_wroc napisał: jeśli nie na już, mogę odstąpić ci Hazy Dazy do rozkręcenia. Jasne - poszło na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 Poszukuję gęstwy do Saisona w ilości wystarczającej na 20l 18°Blg. Jakby była możliwość odebrania jeszcze jutro (w niedzielę), to zdążę zakręcić starterem. Warszawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 3 minuty temu, pogo napisał: to zdążę zakręcić starterem. Nie kręć gęstwy. Kręci się czyste kultury z saszetki/fiolki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 @Gawron Fakt. Myślałem o tym jako o czarnym scenariuszu, gdyby gęstwy było za mało, ale chyba już lepszy undepiching niż ryzyko z tym, co wyjdzie z kręcenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 Nie kręć gęstwy. Kręci się czyste kultury z saszetki/fiolki. A dlaczego? Ryzyko zakażenia zbyt duże? Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 1 minutę temu, Muchor napisał: A dlaczego? Ryzyko zakażenia zbyt duże? Generalnie może to być loteria, a inna sprawa, że w gęstwie jest dużo drożdży i aby je skutecznie namnożyć potrzebny byłby bardzo duży starter. http://www.beerfreak.pl/startery-drozdzowe-kompendium/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 5 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 3 godziny temu, pogo napisał: @Gawron Fakt. Myślałem o tym jako o czarnym scenariuszu, gdyby gęstwy było za mało, ale chyba już lepszy undepiching niż ryzyko z tym, co wyjdzie z kręcenia. Możesz jeszcze zrobić mniejszą warkę pośrednią na rozkręcenie gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 (edytowane) Raczej nie mam na to czasu. Warka, do której mają trafić te drożdże już jest gotowa i się kisi z lactusami. Z drugiej strony zobaczyłem dziś pianę na starterze, który już spisywałem na straty. Wlałem zimne FM21 (takie prosto z lodówki) to startera o temperaturze blisko 40°C (zagapiłem się, zamyśliłem i zamiast bakterie do wiadra, to wlałem drożdże do startera). Ale skoro jest piana, to chyba znaczy, że drożdże przeżyły i mają się całkiem dobrze. Prawda? Edytowane 6 Grudnia 2020 przez pogo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 19 godzin temu, Gawron napisał: 19 godzin temu, pogo napisał: to zdążę zakręcić starterem. Nie kręć gęstwy. Kręci się czyste kultury z saszetki/fiolki. Nie proponuję gęstwy, tylko fiolkę z magazynu. Myślę że wiesz o co chodzi widząc, twój staż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 38 minut temu, Radi_wroc napisał: Nie proponuję gęstwy, tylko fiolkę z magazynu. Myślę że wiesz o co chodzi widząc, twój staż ?. Chyba nie mnie chciałeś zacytować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 6 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2020 Poplątane i wyjęte z kontekstu ? Mam nadzieję, że wiadomo o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 14 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2020 (edytowane) Witam. Ma ktoś może na zbyciu jakąś gęstwę do belgijskich piw klasztornych? Niedużo. Plan był taki, żeby nastawić lekkie belgian pale ale i potem na gęstwie zrobić Dubbla i Tripla, słody i cukier kandyzowany już czekają. Zrobiłem starter z fiolki FM25 Artefakty Trapistów, ale niestety pękło denko w kolbie mimo, że odkładałem ją na półkę delikatnie ? Pierwszy raz piszę w tym wątku, nie wiem jakie są zasady dokładnie. Jakby co to mogę dać w zamian gęstwę FM31, będzie niedługo do zebrania. Edytowane 14 Grudnia 2020 przez darinho Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubapelka Opublikowano 17 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Cześć. Oddam gęstwę W34/70 po lekkim lagerku, vienna lager i monachijskim ciemnym. To ostatnie przelałem dzisiaj do lagerowania. Miał być na niej porter bałtycki... ale mi woda w "fabryce piwa" zamarzła i odpuszczam warzenie - mam nadzieję, że na chwilę. "Towar" w słoiku 0,9l. Odbiór osobisty w Komornikach k. Poznania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się