wena Opublikowano 30 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2008 Dlatego burzliwa u mnie odbywa się w temp. zbliżonych do 10-12°C , a cicha zawsze w temp 5°C w chłodni. Po zabutelkowaniu również do chłodni. Ostatnie piwa z wiosny stały cały czas w chłodni do prawie ostatniej butelki. Ja też mam obawy czy fermentacja burzliwa w 5°C się sprawdzi. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Odkopię stary wątek - nie będziemy się przecież chwalić, kto jest na gorętszej plaży Aktualnie u mnie już 22°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 mam nadzieje że się schłodzi dziś zszedłem do piwniczki bez termometru a tu klops ciepło muszę czekać z marcowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 z marcowym to poczekasz sobie jeszcze ja mam juz 23stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 U mnie 19°C I tak jak już pisałem, miał wyjść słodowy Alt... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 zastanawiam się czy nie wsadzić fermentatora do studni może będzie:okey: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Ide na rekord: 26°C . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Aktualnie u mnie już 22°C To masz gorąco, u mnie przy gruncie tylko 20 stopni. Miałem ochotę powtórzyć koelscha ale chyba jednak padnie na irischa. Też będzie dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 Aktualnie u mnie już 22°C u mnie 2 pomieszczenia 19 i 21 na i 3 wareczki na cichej w chłodniejszym pomieszczeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 u mnie 19 stopni i schodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 U mnie w piwniczce doszło do 17 stopni, ale i tak do września nie zamierzam warzyć. Wypijam już nie do końca takie schłodzone pozostałości z poprzedniego sezonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 A co ty hasintus juz wróciłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 U mnie 20°C, ale piwnica jest dość mała i "szczelna", więc momentalnie po wejściu człowieka i pourzędowaniu przez chwilę podstakuje do 21-22°C. Mam nadzieję, że szybko po tym spada... W piwnicy mam Kölscha na burzliwej, ale wydaje mi się, że w tej temperaturze to wyjdzie jakiś ni pies/ni wydra, oby tylko pijalny był. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 A co ty hasintus juz wróciłeś? 6 dni wystarczy, nie idzie wytrzymać, mają takie mocne piwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 ja mam w jednej 22 w drugiej 17. W tej pierwszej miałem butelki z piwem, więc teraz jest wielka akcja upychania ich w drugiej piwnicy ale będzie ciężko... Niestety ze względu na powyższe zostałem zmuszony do zmniejszenia produkcji i teraz to będzie jedna warka na 2 tygodnie. Dobrze że teraz robię saisona i weizena to one te 21-22 jakoś zniosą.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Cześć U mnie w piwnicy wczoraj rano było boskie 14°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 U mnie w piwnicy 20C. I dwie skrzynki dojrzewającego pilsa, co z niego będzie nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Zastanawiam się ile trzeba byłoby się wkopać w ziemię w piwnicy, żeby osiągnąć 10-12°C ? Potem tylko na czas fermentacji spuszczać fermentator do dziury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 U mnie 22 °C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Zastanawiam się ile trzeba byłoby się wkopać w ziemię w piwnicy, żeby osiągnąć 10-12°C ? Potem tylko na czas fermentacji spuszczać fermentator do dziury Na 2 metry pod powierzchnią ziemi, jest stała temperatura 8 stopni, jest natomiast kwestia izolacji. Jest cała masa łatwiejszych sposobów chłodzenia fermentatora, gorzej z zapasami, szczególnie lagery w wyższych temperaturach degradują się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 (edytowane) U mnie termometr leżący na deklu fermentora w którym fermentuje wizenbock wskazuje 18°C. Właściwie mógłbym kontynuować warzenie jednak sam proces warzenia jest zbyt uciążliwy, gdy bez niego temp. w kuchni osiąga 28°C. Będziemy żyć z zapasów Edytowane 14 Lipca 2010 przez jkocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 u mnie trwają prace aby wodę do podlewania ogródka puszczać w piwnicy przez chłodnicę samochodową z wentylatorem. Może by to i zbiło temp o parę stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 14 Lipca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Radzę najpierw zrobić parę pomiarów i obliczeń: temperatura wody, temperatura powietrza, objętość jaką zużywasz do podlania ogródka vs. objęstość piwniczki, ciepło właściwe... Dr. Jkocurek może coś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 musiałbym też znać dane chłodnicy a ich nie mam. Woda ma koło 12 C, a powietrze 21. Na pewno trochę pomoże, bo w jednej piwnicy właśnie dzięki temu że jest hydrofor jest 5 stopni mniej niż w innych mimo że jest od południa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 14 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2010 Radzę najpierw zrobić parę pomiarów i obliczeń: temperatura wody, temperatura powietrza, objętość jaką zużywasz do podlania ogródka vs. objęstość piwniczki, ciepło właściwe... Dr. Jkocurek może coś pomoże. Co to za wyzywanie No cóż wiele z tego nie będzie z podstawowego powodu: mały gradient temperatury. Woda ma pewno około 15°C tak, że w najlepszym wypadku schłodzisz powietrze do około 17°C. Do obliczeń trzeba jeszcze wiedzieć ile ciepła przechodzi do piwnicy przez ściany i ile z wymienianym powietrzem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się