elroy Opublikowano 27 Listopada 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Modernizacja browaru zakończona. Chyba trzeba zmienić nazwę, bo na ogród to z tym już nie wyjadę Całość jest klasycznie grawitacyjna - wszystko w zasadzie widać na zdjęciach. Pomiar temperatury na czujnikach DS18S20, kapilary z rurek miedzianych. Pomiar i zapis na PC. 3 taborety gazowe, filtrator z oplotu, chodnica typ "Wesoły 1" i to wszystko. Sprawdzone na razie na dwóch warkach i jestem zadowolony. Wiem, że potrzebuję sobie zrobić jeszcze mieszadło. Warka 93 - "Pierwszy Śnieg w Krakowie" Pils - taka moja klasyka Zasyp: 7.5kg pilzneński Weyermann, 1kg monachijski typ 1 Weyermann Zacieranie: 60 minut - 65°C , 20 minut - 72°C, 75°C -> filtracja Chmielenie: 60g Marynka szyszki 2010, 60g Lubelski szyszki 2010 (na koniec gotowania) Drożdże: W34/70 Wydajność taka sobie, 37l - 12°Blg - trzeba jednak trochę pomieszać zacier na przyszłość. Warka 94 - IRA Zasyp: 8kg pilzneński, 0.4kg Carahell, 0.3kg Carared, 0,150 palone ziarna jęczmienia na koniec zacierania. Zacieranie: 30 minut - 65°C , 30 minut - 72°C, 75°C -> filtracja Chmielenie: 70g Cascade '09, 40g Cascade '09 na koniec gotowania. Drożdże: US-05 Mieszałem lepiej, tym razem mam około 40l około 13°Blg Najważniejsze jest jednak co innego. W końcu warzę sobie bez ograniczeń lokalowych, nie szukam i nie potykam się o nic. Po prostu poezja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Czy wrzucić do wiki taki tutorial? Przyda się komuś ? Przykładowy wykresik poniżej, oraz wynik podstawowego działania digitemp. Dość mało efektowny, bo wszystkie czujniki są w tym samym miejscu i pół dnia wyłączone, ale widać o co chodzi. Jak najbardziej tak! Jestem zainteresowany takim rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 27 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2010 Dla mnie rewelacja. Wreszcie w kwietniu napiję się Twojego super piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 Dziś korzystając z okazji warka 95 Lager Wiedeński około 13-14°Blg, zasyp na 40l Przewidywany kolor i goryczka: 20EBC oraz 20IBU Zasyp: 7,00 kg Vienna Malt (~8,0 EBC) 2,00 kg Pilsner (~3,9 EBC) 0,40 kg Caramunich Malt typ 1 (~90,0 EBC) 0,08 kg Carafa I (~800,0 EBC) (dodane przy końcu zacierania) Zacieranie: 62°C - 30 minut 72°C - 40 minut 75°C - filtracja Chmielenie: 70 min 60g Hallertauer Tradition [5,20 %] (60 min) 5 min 10g Hallertauer Tradition [5,20 %] (5 min) Gęstwa W34/70. Jak wyjdzie wedle wyliczeń, to zostawiam ciut na KPD w Żywcu, a jak nie to do powtórki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 4 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 elroy podaje:"Temperatura w browarze:Fermentor1-67,2C fermentor2-60,8C"--????? Przy takich temperaturach to założyć chłodnicę i kap,kap, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2010 elroy podaje:"Temperatura w browarze:Fermentor1-67,2C fermentor2-60,8C"--?????Przy takich temperaturach to założyć chłodnicę i kap,kap, Nie nie To akurat wynik dwóch czujników źle podpisanych, bo je dziś podmieniłem. To w stopce to taki eksperyment, który umożliwia mi z byle jakiej komórki podglądnąć co się w piwnicy dzieje. Temat do mocnego dopracowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 21 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Tomek, kiedy warzenie? Pytam bo widzę, że Ci garnki zamarzają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 21 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2010 Tomek, kiedy warzenie? Pytam bo widzę, że Ci garnki zamarzają. Hehe Mam do rozlania trzy warki do butelek i czekam na weekend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Gratuluję zakończenia aukcji WOŚP jedna saszetka bez problemu wystarczyła na 40 litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 31 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 Gratuluję zakończenia aukcji WOŚP jedna saszetka bez problemu wystarczyła na 40 litrów? A dziękuję Nie było najmniejszych problemów Na szczęście, bo strasznie się obawiałem, żeby nie było jakiś komplikacji. Wyszło całkiem dobre piwo, choć ciut za słodkie/pełne w smaku . Ale to kwestia niedoskonałości warzelni + chmielenie szyszkami w siateczkach. Skoryguje się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 31 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2011 a w teorii powinieneś zadać 3-4 paczki widać drożdże nic nie wiedzą o teorii. Ciekawe czy zwycięzca się zarazi piwowarstwem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Ale heca, nie wiedziałem, że ważną personę gościłem u siebie Zerknijcie na ostatni komentarz. Sprawdziłem - to prawda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Ale heca, nie wiedziałem, że ważną personę gościłem u siebie Zerknijcie na ostatni komentarz. Sprawdziłem - to prawda No to Tomek Ci się udało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2011 Niech ino napisze czy mu smakowało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Kilka ostatnich warek pokazały, że: [*] potrzebuję mieszadła [*] może by się tak przesiąść na prąd (kadź zacierna) + sterownik ? [*] oplot 1" do filtracji daje ładnie radę. Nic nie zmieniam. [*] nie mam siły do butelek A do browaru dołączył Mińsk 16 - lodówka brzydka jak noc listopadowa Ale działa i mieści się to co chcę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 myślisz ze ta krateczka utrzyma 25 kg? ja teraz też dostałem w spadku lodówkę, ale poczekam na większe upały z jej użyciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Tomek tylko pokazał co tam wejdzie. A wejdzie cały keg więc spoko. Elroy, czy Ty zastanawiasz się nad kegem ze sterownikiem i mieszadłem. Jeśli tak to oplot będzie lichy i rurka miedziana jak najbardziej jest godna polecenia. Nie zastanawiasz się może nad zestawem Josefika, tylko bez kamery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2011 Nie zastanawiasz się może nad zestawem Josefika, tylko bez kamery Zestaw Josefika jest zacny, ale nie chce sprzedać samego mieszadła Niestety całego nie kupię, bo mi odpadnie przyjemność grzebania przy tym A na weekend zaplanowana warka 99 i 100 (bitter i wit) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Przygotowania do nowego sezonu. Trójstopniowy zestaw kegowy 50l nie sprawdził się w moim przypadku i już dawno znalazł nowego właściciela. Aktualnie w trakcie składania: Bolecki + Severin + mieszadło z Bromanii + taboret. Powinno być ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 jakbyś potrzebował kapilarkę na czujnik do pokrywki to daj znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Czujnik ze sterownika idalnie wpasował się zaraz nad grzałką w miejscu oryginalnego kranika Tak czy inaczej będziemy w kontakcie bo czuję, że "lidlak" z demobilu (znaczy allegro) długo nie pociągnie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 myślałem że będziesz chciał ograniczyć dziurawienie kociołka. U mnie nawet jak zrobiłem to bez odprysków i zamalowałem reparaturka i tak co 10 warek musiałem rozkręcać czyścić malować i skręcać na nowo. Wiesz gdzie mnie znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Składaj Tomku ten sprzęt zusammen do kupy i bierz się do warzenia, w końcu bym coś spróbował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 No dokładnie, bo mam takie tyły u Ciebie, że się przez 3 sezony nie odrobię Kociołek warzelny gotowy, jutro sklecę nowy filtrator z miedzi, wyczyszczę taboret z rdzy i pająków i można walczyć Wiktor 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Tak czy inaczej będziemy w kontakcie bo czuję, że "lidlak" z demobilu (znaczy allegro) długo nie pociągnie.. Nie bądź takim pesymistą moje garnki, pomijając pracę w moim browarze obsłużyły już 3 inne domowe browary i z tego co słyszę jeszcze żyją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi