Maryush Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 No i niestety, saszetka aktywowana w piątek, dziś już jest mocno napęczniała. Tak niestety wyszło, że warzył będę dopiero we wtorek (najwcześniej). I tu moje kolejne pytanie: Czy jednak zrobić starter i uwolnić je z saszetki, czy zaryzykować i jeszcze te dwa dni przetrzymać? Jaka jest wytrzymałość saszetki? Czy to nie zaszkodzi drożdżom? Czy butelka PET 2l nadaje się na zrobienie startera? Bo nie mam jakiegoś specjalnego naczynia do namnażania drożdży.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Trzymaj w saszetce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 No i niestety, saszetka aktywowana w piątek, dziś już jest mocno napęczniała. Tak niestety wyszło, że warzył będę dopiero we wtorek (najwcześniej). I tu moje kolejne pytanie: Czy jednak zrobić starter i uwolnić je z saszetki, czy zaryzykować i jeszcze te dwa dni przetrzymać? Jaka jest wytrzymałość saszetki? Czy to nie zaszkodzi drożdżom? Czy butelka PET 2l nadaje się na zrobienie startera? Bo nie mam jakiegoś specjalnego naczynia do namnażania drożdży.. Temat był poruszny na browar.biz - napęczniałą saszetke można parę dni przetrzymać w lodówce, były nawet opinie że do miesiąca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Uff Saszetkę już wczoraj wieczorem włożyłem do lodówki, ale od tamtej pory jeszcze trochę "urosła", więc bałem się, że może eksplodować.. Dziękuję Wam za szybką odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 A ja bym zrobił starter. A nawet kilka. Z jednej paczki robię trzy litrowe startery i mam kilka tygodni na ich zużycie. Sceptycznie podchodzę do dodawania wyraźnie za małej ilości drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Ja też optuję za starterem. Drożdże obudziły się, ale się nie najadły, teraz powoli tracą rezerwy i giną. Jak je podtuczysz starterem to znowu będą mogły czekać parę tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Jeśli będę robił pszenice skazany jestem na suche drożdże ( brak czasu itd. ) nurtuję mnie zatem które są lepsze: Danstar Munich czy WB-06? Ma ktoś porównanie które lepiej zakupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Ja bym wziął WB-06. Rewelacji się nie spodziewaj, ale można na tym zrobić dobre piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Cześć dlaczego nie Danstar Munich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 Cześć dlaczego nie Danstar Munich? Te drożdże daja bardzo mało smaków bananówych. Nie żeby wb06 były dużo lepsze, ale profil moim zdaniem jest bardziej weizenowy. Ale akurat w wypadku tych drożdży to płynne są naprawdę 100 razy lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 7 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2009 WB-06 dają za to sporo bananów i innych owoców a mało goździka.Za to "końcówka" jest specyficzna, fenolowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Witam wszystkich! Nie wiem jak to robiłem ale przy okazji mojego ostatniego zamówienia na artykuły piwne zapomniałem o.......drożdżach. Jakoś tak wyszło. Zamawiałem towar na dwie warki a drożdze mi wyleciały z głowy.I tu mam pytanie. Póki co nie planuję większych zakupów a samych drożdży nie chcę zamawiać. Czy ktoś wie gdzie w okolicach Bielska, Skoczowa, Cieszyna mozna kupić drożdże piwne? Czy jest to wogóle mozliwe? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Cześć. Niestety nie kupisz. Jakich drożdży szukasz? Jakieś górne bym znalazł (płowe lub ćwierć opakowania) - na starter wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Witam wszystkich! Nie wiem jak to robiłem ale przy okazji mojego ostatniego zamówienia na artykuły piwne zapomniałem o.......drożdżach. Jakoś tak wyszło. Zamawiałem towar na dwie warki a drożdze mi wyleciały z głowy.I tu mam pytanie. Póki co nie planuję większych zakupów a samych drożdży nie chcę zamawiać. Czy ktoś wie gdzie w okolicach Bielska, Skoczowa, Cieszyna mozna kupić drożdże piwne? Czy jest to wogóle mozliwe? Pozdrawiam Ale w czym problem? Zamawiasz w HB, Elroy wysyła listem priorytetowym i za dwa dni masz drożdże. Przesyłka 4 zł (wg cennika poczty) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Cześć Bielok! W zasadzie nie mam żadnych specjlanych wymagan dotyczących drożdży. Jakieś górnej fermentacji do jasnego piwka. Byleby były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Cześć Bielok! W zasadzie nie mam żadnych specjlanych wymagan dotyczących drożdży. Jakieś górnej fermentacji do jasnego piwka. Byleby były. Mam gęstwę German Ale, mogę się podzielić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Oj to nie wiedziałem. Myslaem że koszty przesyłki są wyższe. Jeśli jest możliwość wysyłki priorytetem to z niej skorzystam. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 Oj to nie wiedziałem. Myslaem że koszty przesyłki są wyższe. Jeśli jest możliwość wysyłki priorytetem to z niej skorzystam.Pozdrawiam Ja na twoim miejscu bym skorzystał z propozycji Dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Znalazłem kiedyś zestawienie z porównaniem szczepów drożdży White Labs i Wyeast. A że dziś się znów długo tego naszukałem to wklejam linka dla potomności: http://www.mrmalty.com/yeast.htm#WLP_vs_Wyeast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Super !! A kolumnę Brewery jak interpretować (przetłumaczyć po ludzku) bo chciałbym do Wiki wrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Super !!A kolumnę Brewery jak interpretować (przetłumaczyć po ludzku) bo chciałbym do Wiki wrzucić. Brewery to browary komercyjne, które podobno wykorzystują te szczepy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Super !!A kolumnę Brewery jak interpretować (przetłumaczyć po ludzku) bo chciałbym do Wiki wrzucić. Brewery to browary komercyjne' date=' które [i']podobno [/i]wykorzystują te szczepy. No właśnie też tak myślałem, ale pojawiają się wpisy w tej kolumnie takie jak Weihenstephan 34/70, czy WLP001, WLP002, WLP004, WLP810. W takim razie przerzucę najpierw tą tabelę którą podałeś początkowo, a dalej się zastanowimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 No właśnie też tak myślałem, ale pojawiają się wpisy w tej kolumnie takie jak Weihenstephan 34/70, czy WLP001, WLP002, WLP004, WLP810. W takim razie przerzucę najpierw tą tabelę którą podałeś początkowo, a dalej się zastanowimy. Faktycznie. Ciekawe co to może być? Bardziej się przyglądałem tym drugim tabelkom (porównaniom Wyest <-> WLP). Ale generalnie trochę dziwne te tabele z browarami, bo wynikałoby z nich, że Pilsner Urquell robią zarówno z wykorzystaniem WLP: WLP800 Pilsner Lager Pilsner Urquell Jak i Wyeast: 2001 Urquell Lager yeast Pilsner Urquell lager H-strain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Podstawową tabelę dodałem do Wiki http://www.wiki.piwo.org/index.php/Por%C3%B3wnanie_dro%C5%BCd%C5%BCy_White_Labs_i_Wyeast Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 11 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2009 No właśnie też tak myślałem' date=' ale pojawiają się wpisy w tej kolumnie takie jak Weihenstephan 34/70, czy WLP001, WLP002, WLP004, WLP810.[/quote']Faktycznie. Ciekawe co to może być? Ale generalnie trochę dziwne te tabele z browarami, bo wynikałoby z nich, że Pilsner Urquell robią zarówno z wykorzystaniem WLP: Ta pierwsza tabelka to chyba "źródło" pozyskania danego szczepu. Oczywiście w przypadku browarów znaczy to również że z tego szczepu tam korzystają/korzystali. Przy takim tłumaczeniu wiadomo już dlaczego może być np "WLP500, WLP530, WLP550" - rozumiem, że źródłem dla WLP575 są te trzy szczepy. Wiadomo też dlaczego browar Guinness pojawia się zarówno dla WLP004 jak i dla 1084. Czy też Chimay dla WLP500 jak i dla 1214. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się