314wo.pl Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Co to jest wykorzystanie chmiel, lub hop utilization? To jest w ustawieniach sprzętu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 To co nazwa wskazuje Ile % alfa-kwasów zostanie zizomeryzowanych. Zostaw to domyślnie i się nie przejmuj i tak nie jesteś w stanie tego wyliczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Domyślnie mam 0 i za każdym razem ostrzeżenie, ale faktycznie nie mam chyba szans policzyć. Tyle tylko, że jeśli dobrze zgaduję, to wpływa to na tę ikonkę po prawej stronie, że piwo zapowiada się mdląco słodkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 10 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2016 Ja mam domyślnie 100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Jak zrobić żeby aktualizował się magazyn? Wprowadziłem sobie stany początkowe słodów i chmieli, ale po stworzeniu receptury ilości mi się nie zmniejszają. Chyba nie trzeba tego robić ręcznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krfk Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Jak zrobić żeby aktualizował się magazyn? Wprowadziłem sobie stany początkowe słodów i chmieli, ale po stworzeniu receptury ilości mi się nie zmniejszają. Chyba nie trzeba tego robić ręcznie...Stany magazynowe zmienią się po uwarzeniu danej warki, czyli wybraniu "Brew it" z menu dostępnego po kliknięciu prawym przyciskiem na nazwie receptury. krzysiek9999 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 11 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2016 Działa z tą drobną poprawką, że ponieważ mam spolszczoną wersję, to nie ma "Brew it" tylko "Uwarz". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Włączam brewtarget a tu niczego nie ma. Ani receptur ani surowców w bazie. Reinstall pewnie pomoże, ale zależy mi na recepturach bo miałem tam doszlifowane już kilka warek do przodu. Da się je jakoś odzyskać jak ich wcześniej nie eksportowałem? W którym pliku one powinny być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Może zbieg okoliczności, ale - miałem zainstalowanego BT na pendrive, używałem na laptopie, dziś podłączyłem do PCta stacjonarnego i to samo - żadnej receptury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2016 https://groups.google.com/forum/#!topic/brewtarget-help/oG0l2DcN2pg No to chyba padaka, plik z bazą faktycznie wyczyszczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Witam, czy załączony powyżej schemat jednotemperaturowego wysładzania jest prawidłowy? Miało być 67 stopni, 1 godzina, 10 minut mash out, a później wysładzanie. Nie wiem czy wszystko jest ok. Proszę o radę. Jak to ogarnę to przejdę do step masha. Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgrabow1 Opublikowano 16 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2016 (edytowane) O ile dobrze pamiętam, to wysładzania nigdy nie dodawałem. Kończę na mash-out, potem daję Pomocnika zacierania (albo Kreator - nigdy nie pamiętam , podaję gęstość zacieru jaką chcę i on oblicza ilość i temperaturę początkową wody do zacierania i do wysładzania. U mnie tak to działa. Edit: na 22 stronie tego wątku masz trochę dokładniej opisane jak ja wprowadzam recepturę i rozpisuję zacieranie w BT - jak do tej pory się sprawdza. Edytowane 16 Września 2016 przez mgrabow1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decocsis Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Stworzyłem moją pierwszą recepturę w BT, rzuci ktoś okiem czy dobrze ejst aprogamowane zacieranie, i skąd może byćta różnica w ''Docelowa wielkośc warki'' i ''Obliczona wielkość warki'' ? https://zapodaj.net/51126c592b6c1.png.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlavKo Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 Coś pomotałeś. Masz ustawienia podobne do moich? BeerSmith ma w ofercie sklep Tomka, pobaw się demem zaznajomisz się ogólnie z oprogramowaniem piwowarskim. Dlaczego u mnie w wersji 2.3.0 jak wszystkie pola uzupełnię to pole POJEMNOŚĆ PRZED GOTOWANIEM i WIELKOŚĆ WARKI raz podświetlone jest na czerwono a raz na zielono? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek4 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Jak dodawać ręcznie style? Próbowałem dodać session ipa ale po wpisaniu gęstości i zapisaniu rubryki się zerują oraz barwa po wpisaniu zmienia się sama na większą. ed: aktualizacja wersji 2.1 do 2.3 rozwiązała ten problem Edytowane 9 Grudnia 2016 przez boniek4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Po awarii laptopa zainstalowałem Brew Traget 2.3.0. Wcześniej miałem chba 2.0, czy 2.01, jakoś tak. Mam 2 podstawowe, niezrozumiałe problemy, mianowicie: a) czas gotowania chmielu, wpisuję 90min, a on zamienia na 2h, b) przy chmieleniu, jak dam chmielenie brzeczki przedniej powiedzmy 20g Iungi wyskakuje jakieś ponad 2000 IBU. Jak dam normalnie gotowanie jest normalnie. W ogóle mam wrażenie, że program zgłupiał, zmieniam parametry objętości, czasu gotowania, a on nie reaguje. Ktoś wie jak naprawić przypadłości z pkt a) i b)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakeFry Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Po awarii laptopa zainstalowałem Brew Traget 2.3.0. Wcześniej miałem chba 2.0, czy 2.01, jakoś tak. Mam 2 podstawowe, niezrozumiałe problemy, mianowicie: a) czas gotowania chmielu, wpisuję 90min, a on zamienia na 2h, b) przy chmieleniu, jak dam chmielenie brzeczki przedniej powiedzmy 20g Iungi wyskakuje jakieś ponad 2000 IBU. Jak dam normalnie gotowanie jest normalnie. W ogóle mam wrażenie, że program zgłupiał, zmieniam parametry objętości, czasu gotowania, a on nie reaguje. Ktoś wie jak naprawić przypadłości z pkt a) i b)? a) w 2.4.0 jest ok. wpisanie 90min wyświetla jako 1,5h, nie mam już wersji 2.3.0 zainstalowanej b) zmiana w ustawieniach wartości procentowej z domyślnych 200% na inną i potem z powrotem na 200% spowodowała poprawną pracę (również testowane na 2.4.0) Edytowane 9 Grudnia 2016 przez JakeFry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Czy udało się komuś prawidłowo popracować na programie pod windows10 ? Odpaliłem , skonfigurowałem (jednostki miary, język itp) i tyle. Więcej nie wstał. Failed to update database. Pod vistą było ok, ale laptop 10 letni.... Edytowane 9 Grudnia 2016 przez zielony07 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakeFry Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Czy udało się komuś prawidłowo popracować na programie pod windows10 ? Odpaliłem , skonfigurowałem (jednostki miary, język itp) i tyle. Więcej nie wstał. Failed to update database. Pod vistą było ok, ale laptop 10 letni.... Miałem 2.3.0 na laptopie i tablecie (oba z windows 10) z bazą na dropbox (do synchronizacji) i na obu nie było problemów. Jednostki oczywiście też zmieniłem z domyślnych i nic niewłaściwego się nie wydarzyło. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez JakeFry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Ostatnio angażuję się odrobinę w rozwój programu Brewtarget, pracuję nad paroma usprawnieniami programu i chciałbym Was zachęcić do zgłaszania wszelkich błędów i propozycji zmian na https://github.com/Brewtarget/brewtarget/issues Jeśli ktoś nie potrafi napisać po angielsku, lub nie ma/nie chce zakładać konta na Github to mogę w jego imieniu wystawić defekt. Program jest bardzo fajny i ma potencjał, ale na chwilę obecną ma bardzo dużo błędów. Jego autor jest raczej otwarty na sugestie i proponowane zmiany, choć ma w wielu kwestiach swoje zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Jacek Nowak Opublikowano 25 Lutego 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Witam, to mój pierwszy wpis na forum. Z powodu braku dobrego tutoriala do programu, postanowiłem nagrać takowy. Można go obejrzeć tutaj: https://youtu.be/vyK1ci0CdvI ASadam, MajkelZamoyski, Glingorth i 7 innych 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof63 Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 (edytowane) Jest jakiś prosty sposób na import danych z Brewtarget 1.2.4 do 2.3.0 ? Jakoś nic mi nie wychodzi. Edytowane 6 Marca 2017 przez Krzysztof63 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
overstack Opublikowano 14 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2017 Jest jakiś prosty sposób na import danych z Brewtarget 1.2.4 do 2.3.0 ? Jakoś nic mi nie wychodzi. Przypuszczam, że z tak starej wersji powinieneś zrobić aktualizację pośrednią do 2.0.0 (Windows) https://launchpad.net/brewtarget/trunk/2.0.0/+download/brewtarget_2.0.0_win32.exe Następnie dopiero do 2.3.0. Przyczyną pewnie jest to co napisali w changelogu od wersji 2.0.0 "Can no longer directly read v2.0.0 database from earlier versions, though you can still export recipes and ingredients that can be read by earlier versions." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XboXC Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Hejka. Ja mam takie pytanko dlaczego mi sie ciagle program resetuje? Tzn co zapisze sobie recepture to po restarcie programu (nie zawsze) potrafi mi zniknac z listy. Znikaja rowniez dodane chmiele / slody czy np pojemniki. Program 2.3.0 mac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 19 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Hejka. Ja mam takie pytanko dlaczego mi sie ciagle program resetuje? Tzn co zapisze sobie recepture to po restarcie programu (nie zawsze) potrafi mi zniknac z listy. Znikaja rowniez dodane chmiele / slody czy np pojemniki. Program 2.3.0 mac. Masz możliwość przeprowadzić te same operacje na wersji Windows albo Linux? Dość to dziwnie wygląda, wersja 2.3.0 jaka jest taka jest, ale aż tak kosmicznych błędów to tam nie ma, da się normalnie pracować. Daj znać co Ci wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi