Jump to content

program Brewtarget - pomoc dla użytkowników


Recommended Posts

Znaczy program działa sam w sobie prawidłowo. Ale czasami po prostu wygląda to tak jakby sam sobie kasował plik SQLite (baza danych) i po uruchomieniu znikają moje receptury czy np. dodane słody itp.

Link to comment
Share on other sites

Znaczy program działa sam w sobie prawidłowo. Ale czasami po prostu wygląda to tak jakby sam sobie kasował plik SQLite (baza danych) i po uruchomieniu znikają moje receptury czy np. dodane słody itp.

To jest niedopuszczalne zachowanie programu, ale nie mam Mac'a a na Linuksie (ani Windowsie) na wersji 2.3.0 nie widziałem takich problemów. Fajnie, gdybyś spróbował na Windzie jeśli masz możliwość, albo Linuksie (VirtualBox + jakiś obraz Linuksa).

 

Miałem rzeczywiście problemy z uszkodzoną bazą danych w przypadku niepoprawnego zakończenia programu (np. próba usunięcia katalogu brewtarget w drzewie przepisów). Generalnie w wersji 2.3.0 jest bardzo dużo różnych błędów, ale sporo się ostatnio dobrego dzieje w tym programie (wersja 2.3.1 2.4.0 powinna być dużo stabilniejsza, powinna wyjść na dniach wkrótce).

Edited by eltomek
Link to comment
Share on other sites

Miałem taką sytuację kiedyś na Linuxie, pisałem o tym kilka stron temu. Pewnego razu włączyłem program i zniknęły mi wszystkie receptury. Wygooglowałem potem, że to jest jakiś bug, który czasem występuje i nic już się z tym nie da zrobić. Tylko, że u mnie zdarzyło się to raz, a nie co chwilę.

Edited by Oskaliber
Link to comment
Share on other sites

No u mnie nie zdarza sie zawsze ale co jakis czas. Tylko ze nie wiem czy akurat nie teraz gdy zamkne program to mi wszystko usunie podczas nowego uruchomienia.

Link to comment
Share on other sites

Używam formuły wyliczeń wg Ragera, nie zaobserwowałem przeholowania z goryczką. Co do błędów ze znikającymi recepturami, to mnie raz to spotkało ale w starszej wersji pod Windows. Cóż, użytkownicy BrewTarget dzielą się na tych, którzy robią backup bazy i na tych którzy będą robić backupy :P

Link to comment
Share on other sites

U mnie mimo wyliczeń z Ragera musiałem ustawić wykorzystanie chmielu na 80%, a i tak wciąż mam wrażenie, że jest słabo. Nie wiem czy jestem odporny na goryczkę, czy to polski kraft mi tak podniebienie zgwałcił.

Link to comment
Share on other sites

Wracajac do resetu programu - wyglada to tak:

 

1. Odpalam program - jest czysty.

2. Biore przywroc kopie zapasowa (naszczescie jest taka funkcja)

3. Program kaze sie zresetowac, przy zamykaniu pyta sie czy zapisac (wciskam tak)
4.Po uruchomieniu kopia przywrocona, moje receptury i ustawienia tez

5. Po kolejnym wylaczeniu plik sqlite sie kasuje i ponowne uruchomienie -> jak w pkt 1

 

Wersja najnowsza, mac os 10.9

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Czołem,
 
przy uruchamianiu brewtargeta, wywalal mi taki blad. Swierza instalacja, pierwszy raz na danym kompie.

Foto w zalaczniku.

 

Jak to cos naprawic? internety nic nie podpowiadaja

 

 

blad.bmp

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Słuchajcie, mam dużą prośbę. Na wstępie - tak wiem ,że było to wałkowane, ale proszę, aby ktoś w najprostrzej postaci omówił mi kwestię zacierania / obsługi programu.

 

Chodzi o wyliczanie brzeczki, zacieru, ekstraktu.

 

Dam przykład, a ktoś niech ustawi to w programie (na zasadzie kopiuj wklej) bo kompletnie nie mogę tego pojąć.

 

 

Chcę zrobić warkę 20L piwa. Mam garnek 30L. Chciałbym zacierać go w temp np. 63st, a potem mash out w 78.
I tu pytania. Ile wody na początku przy zacieraniu? Ile przy wysładzaniu / przy gotowaniu? Program podaje ekstrakt, ale nie wiem jak on go wylicza właśnie.

Link to comment
Share on other sites

A jeśli wolisz czytane, to tu w miarę prosto i po kolei zebrałem:

http://www.piwo.org/topic/4431-program-brewtarget-pomoc-dla-uzytkownikow/page-22?do=findComment&comment=386626

 

-mgr

 

Słuchajcie, mam dużą prośbę. Na wstępie - tak wiem ,że było to wałkowane, ale proszę, aby ktoś w najprostrzej postaci omówił mi kwestię zacierania / obsługi programu.

 

Chodzi o wyliczanie brzeczki, zacieru, ekstraktu.

 

Dam przykład, a ktoś niech ustawi to w programie (na zasadzie kopiuj wklej) bo kompletnie nie mogę tego pojąć.

 

 

Chcę zrobić warkę 20L piwa. Mam garnek 30L. Chciałbym zacierać go w temp np. 63st, a potem mash out w 78.

I tu pytania. Ile wody na początku przy zacieraniu? Ile przy wysładzaniu / przy gotowaniu? Program podaje ekstrakt, ale nie wiem jak on go wylicza właśnie.

 

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 months later...
  • 4 months later...

Odpalam dziś BT, dokonała się aktualizacja i zniknęły wszystkie receptury. Ktoś ma to samo? Hilfe? Jak to odzyskać? Przywracanie systemu nic nie dało.

Link to comment
Share on other sites

Przywrócenie bazy też powinno pomóc. Nie importuj receptur tylko bazę. Ja zawsze robię sobie kopię zapasową bazy i przy reinstalacji nigdy nie miałem problemu

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Dnia 3/7/2018 o 10:26, BuDeX napisał:

Odpalam dziś BT, dokonała się aktualizacja i zniknęły wszystkie receptury. Ktoś ma to samo? Hilfe? Jak to odzyskać? Przywracanie systemu nic nie dało.

Odpowiedź na to pytanie jest kilka postów wyżej na ten samej stronie.

 

Miałem to samo i w skrócie z tego co wygooglowałem, jest to jakiś bug w brewtargecie i nic się nie da z tym zrobić jeśli nie porobiłeś sobie jakichś kopii bazy przed tym zdarzeniem. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 9 months later...

Witam wszystkich. Pewnie temat już był wałkowany wielokrotnie ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Ułożyłem recepturę piwa  w programie brewtarget i mam w problem z określeniem wydajności. W programie widnieje wartość 70% a z tego co przeglądam już gotowe receptury wartości te są różne 70, 75, 80...czy może ktoś doradzić mi jaką najlepszą wartość przyjąć? Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Brewtarget liczy wydajność "po amerykańsku" czyli wartości są dość wysokie. Na słodach śrutowanych przez sklep zwykle miałem ok 90-95% wydajności w Brewtarget. Po przejściu na własne śrutowanie wydajność mi nieco spadła i pracuję nad tym żeby powrócić do poprzedniej. Przyjęcie 80-85% w Brewtarget jest raczej bezpieczne, ale musisz to samemu wypróbować w praktyce na własnym sprzęcie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.