korzen16 Opublikowano 30 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2019 U mnie także US-05 wyjątkowo długo się zbierały, ale tylko z paczki. Gęstwa już normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Walas Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 Panowie, potrzebuję pomocy jak w temacie, APA w zamyśle HAZY, drożdże FM55 płynne, nie robiłem startera (3 warka chce zobaczyć czy bez namnażania można), zadane prosto z fiolki w sobotę o około 19 i do teraz nic się nie dzieje. To że brak ruchu w rurce to pikuś (na US05 2 warki poprzednie już po kilku godzinach był kożuszek i bulkanie) na powierzchni 0 oznak fermentacji. Pokrywy jeszcze nie zdejmuję poczekam do jutra. Warka 11,5 litra BLG 11, zadane w temp około 23°C, obecnie na fermentorze temp pokazuje około 19°C, miałem nadzieję, że ruszą z takim małym ekstraktem. Czekać czy jutro zadać uwodnione US05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 4 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 Prosze o radę. To moja pierwsza warka 10L i 15BLG. Mija 48h od zadania drożdży. US-05 suchary de hydratyzacja w 29', zadane w 24', po 12h temp w fermentorze 18' a teraz 14-15' i nic się nie dzieje, no i zero ruchu w rurce przez ten cały czas (tylko zaraz po zadaniu kilka bąbelków). Teraz BLG nie mierzyłem bo nie chcę ich stresować. Jakie mam opcje jeśli jutro (zmierzę BLG) nic nie ruszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 Podnieś trochę temperaturę tak do 16-17°C i jeszcze chwilę poczekaj. Jak przez kolejną dobę nic się nie wydarzy to zadałbym nowe drożdże. US-05 z torebki długo startują nawet do trzech dni ads 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Dziękuję za radę. Jeszcze mam pytanie związane z tematem. Jak długo brzeczka może stać bez zadania drożdży bez negatywnego wpływu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Tu nie ma odpowiedzi. Jak się nic nie zalęgło to długo, ale bałbym się trzymać dłużej brzeczkę niż 3-4 dni. Po takim okresie, jak nic by się nie działo, to spasteryzowałbym ja ponownie przed kolejnym zadaniem drożdży. Z US-05 coś się zmieniło, inni także wspominają o przedłużających się startach z sucharów. Przy gęstwie już tego nie ma - startują normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 6 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2019 Na szczęście moje obawy okazały się niepotrzebne. Już otwierałem wiadro żeby zmierzyć Blg i zadać kolejną porcję drożdży a tu taki super widok ? Jasnej piany nie widziałem przez ścianę wiadra i wychodzi na to, że dodatkowo jest nieszczelne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 14 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 Witam. Od razu napiszę, że jestem nowy i dopiero zaczynam przygodę z piwkiem. Mam taki sam problem, wczoraj o 20.30 zadałem uwodnione drożdże do brzeczki z brewkita MJ Lucid Pils. Drożdże us 05 z Fermentis'a uwodnione w temp. 25 stopni, Brzeczka około 26 stopni. Temperatura otoczenia ok. 17- 18 stopni. Za chwilę minie 20 godzin a w fermentorze cisza, żadnej piany, nic. Pierwsza warka, którą robiłem z zacieraniem ruszyła po kilku godzinach, stąd mój niepokój. Proszę doświadczonych o cenne rady, co zrobić ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 Us-05 czasami łapią tzw. laga. Jutro rano zaczął bym się martwić aczkolwiek wydaje mi się, że ruszą. Rozumiem, że drożdże w terminie przydatności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 26 minut temu, smerf08365 napisał: Witam. Od razu napiszę, że jestem nowy i dopiero zaczynam przygodę z piwkiem. Mam taki sam problem, wczoraj o 20.30 zadałem uwodnione drożdże do brzeczki z brewkita MJ Lucid Pils. Drożdże us 05 z Fermentis'a uwodnione w temp. 25 stopni, Brzeczka około 26 stopni. Temperatura otoczenia ok. 17- 18 stopni. Za chwilę minie 20 godzin a w fermentorze cisza, żadnej piany, nic. Pierwsza warka, którą robiłem z zacieraniem ruszyła po kilku godzinach, stąd mój niepokój. Proszę doświadczonych o cenne rady, co zrobić ? Pozdrawiam Jak długo uwadniałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 14 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 18 minut temu, Jancewicz napisał: Us-05 czasami łapią tzw. laga. Jutro rano zaczął bym się martwić aczkolwiek wydaje mi się, że ruszą. Rozumiem, że drożdże w terminie przydatności. Tak, w terminie przydatności. 2 minuty temu, punix napisał: Jak długo uwadniałeś? Około 40 minut, przed wlaniem drożdży napowietrzyłem brzeczkę mikserem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 14 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 9 minut temu, smerf08365 napisał: Około 40 minut Staraj się uwadniać ok 20 minut, maks. 30 minut. Później jest już coraz gorzej. Mimo to wg mnie powinny ruszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 14 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 26 minut temu, Jancewicz napisał: Staraj się uwadniać ok 20 minut, maks. 30 minut. Później jest już coraz gorzej. Mimo to wg mnie powinny ruszyć. Ok, dzięki za radę. Czekam do rana, dam znać jak sytuacja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 14 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 Po 22 godzinach coś zaczęło bulkać, tak wiem, że to żaden wyznacznik. Jak na fermentację burzliwą, wydaje mi się że częstotliwość bulkania trochę słaba, ok. 1 raz na 2 minuty. Piany na ściankach nie widać. Aktualna temperatura otoczenia 21 stopni. Chyba z otwarciem i zobaczeniem co się dzieje w fermentorze wstrzymam się do rana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 23 minuty temu, smerf08365 napisał: Po 22 godzinach coś zaczęło bulkać, tak wiem, że to żaden wyznacznik. Jak na fermentację burzliwą, wydaje mi się że częstotliwość bulkania trochę słaba, ok. 1 raz na 2 minuty. Piany na ściankach nie widać. Aktualna temperatura otoczenia 21 stopni. Chyba z otwarciem i zobaczeniem co się dzieje w fermentorze wstrzymam się do rana. Jak masz możliwość, to przenieś do chłodniejszego otoczenia - jak ruszą (a wygląda na to, że rozpoczynają pracę), to dodatkowo podniosą temperaturę i zrobi się zdecydowanie za ciepło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 14 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 7 minut temu, punix napisał: Jak masz możliwość, to przenieś do chłodniejszego otoczenia - jak ruszą (a wygląda na to, że rozpoczynają pracę), to dodatkowo podniosą temperaturę i zrobi się zdecydowanie za ciepło. Oki, zrobione. Dzięki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
330ml Opublikowano 14 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2020 26 minut temu, smerf08365 napisał: Po 22 godzinach coś zaczęło bulkać, Powinno być dobrze skoro już bulka, może brzeczka była słabo natleniona. Pomimo dobrych opinii o tych drożdżach na forum, u mnie na 3 saszetki, tylko z pierwszej drożdże ruszyły. Druga i trzecia nie ruszyły, czekałem do ok 3 dni, potem musiałem użyć innych (zawsze mam w zapasie). Poza tym zawsze robię próbę odfermentowania w probówce w temp ok 26st C (po zadaniu drożdży do brzeczki i napowietrzeniu, wymieszaniu, pobieram próbkę przy okazji wykonuję pomiar gęstości i do ciepłego miejsca, po 3 dniach ponownie mierzę gęstość i wiem jak głęboko powinno odfermentować piwo w fermentorze). Więc życzę powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 Po 36h, schodzę do piwnicy i na szczęście widać oznaki burzliwej, bulka częściej i jest ślad piany na ściance fermentora (poniżej zdjęcie). Teraz tylko czekać. Dzięki chłopaki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 15 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2020 Polecam jednak przeźroczyste fermentory, wtedy nie musisz domniemywać i wróżyć z zacieków na ściankach, tylko widzisz wszystko jak na dłoni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 8 godzin temu, Hary86 napisał: Polecam jednak przeźroczyste fermentory, wtedy nie musisz domniemywać i wróżyć z zacieków na ściankach, tylko widzisz wszystko jak na dłoni A nie lepiej ograniczać dostęp światła do brzeczki podczas fermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 16 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2020 To się zgadza. Jeśli fermentujesz w lodówce, to problemu ze światłem nie ma, a jeśli fermentujesz w pomieszczeniu gdzie jest widno, to wystarczy zakryć czymś wiadro i problem też znika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 30 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2020 Witam ponownie. Jutro, po ponad dwóch tygodniach fermentacji, będę butelkował to piwo (Brewkit MJ Lucid Pils). Pytanie mam odnośnie ilości glukozy jaką powinienem dodać. W instrukcji mam tylko informacje o dropsach, a takich dropsów nie mam. Proszę o pomoc ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 30 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2020 19 minut temu, smerf08365 napisał: Witam ponownie. Jutro, po ponad dwóch tygodniach fermentacji, będę butelkował to piwo (Brewkit MJ Lucid Pils). Pytanie mam odnośnie ilości glukozy jaką powinienem dodać. W instrukcji mam tylko informacje o dropsach, a takich dropsów nie mam. Proszę o pomoc ? Najlepiej skorzystać z kalkulatora, np. https://brewness.com/calculator/pl/carbonation smerf08365 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewBrother Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 Cześć wszystkim, na wstępie napiszę może, że jestem początkującym piwowarem. W zeszłą niedzielę wstawiłem swoją zaledwie czwartą warkę, według zestawu z browamatora, nowozelandzkie IPA: https://browamator.pl/ba-nowozelandzka-nz-ipa-14-zestaw-na-20-l-piw,3,35,2814 Od początku bawię się w zacieranie i do tej pory nie miałem żadnych problemów z poprzednimi warkami. Tymczasem przy tej ostatniej, uwarzonej w zeszłą niedzielę, drożdże zadałem przy 21 stopniach i... nie ruszyły do dzisiaj. Nic nie bulga, nie czuć charakterystycznego zapachu fermentacji. Kiedy przed chwilą otworzyłem pokrywę, na powierzchni jest dosłownie minimalna, ledwo widoczna piana. Czy takie piwo to już na straty czy da się jeszcze jakoś odratować? Jutro powinienem zlewać na cichą, ale... nie było nawet tej burzliwej. Wszelkie porady mile widziane. Dzięki za pomoc i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 31 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2020 (edytowane) Zmierz ekstrakt. Drożdże uwadniałeś ? Jak ? Edytowane 31 Października 2020 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się