earl Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Co myślicie o takiej recepturze ( mniej więcej zaczerpnięta z BYO) ? 4kg - pils 300g - chocolate 100g - jęczmień palony 300g - karmelowy 300g - pszeniczny 300 g -aroma Northern brewer na goryczkę , i amarillo na smak i aromat ? Do dyspozycji mam pół saszetki US-05 i S-04 które lepiej się sprawdzą do tego piwa? Zastanawiam się nad ilością palonego jęczmienia i słodu chocolate lubię piwa z palonymi smakami , ale nie wiem ile można dać tych słodów , żeby nie przegiąć ? Dzieki za wszelkie sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 daj więcej palonego jęczmienia kosztem czekoladowego,będzie bardziej kawowe,i drożdże na mój gust us-05 . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 (edytowane) Co myślicie o takiej recepturze ( mniej więcej zaczerpnięta z BYO) ? 4kg - pils 300g - chocolate 100g - jęczmień palony 300g - karmelowy 300g - pszeniczny 300 g -aroma Northern brewer na goryczkę , i amarillo na smak i aromat ? Do dyspozycji mam pół saszetki US-05 i S-04 które lepiej się sprawdzą do tego piwa? Zastanawiam się nad ilością palonego jęczmienia i słodu chocolate lubię piwa z palonymi smakami , ale nie wiem ile można dać tych słodów , żeby nie przegiąć ? Dzieki za wszelkie sugestie palonych slodow daj tak 5 - 10 % zasypu. jak kolega powiedzial, wiecej palonego niz chocolate. us-05 sa drozdzami arerykanskimi. s-04 angielskimi zamiast pilzenskiego dawaj pale malt. a jesli chcesz sie zabawic mozesz nawet walnac pare srednioopiekanych platkow debowych. ale nie przesadz. moze tak z 20g/20 litrow na 7 dni?? edit: na 20litrow o tej gestosci potrzebujesz troszeczke wiecej niz 1 saszetka drozdzy (ale mniej niz 1.5) Edytowane 14 Maja 2011 przez BrowarmistrzNY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 edit: na 20litrow o tej gestosci potrzebujesz troszeczke wiecej niz 1 saszetka drozdzy (ale mniej niz 1.5) Zapewne wynika to z teoretycznych wyliczeń. 0.5 saszetki w zupełności Ci wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrowarmistrzNY Opublikowano 14 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 (edytowane) edit: na 20litrow o tej gestosci potrzebujesz troszeczke wiecej niz 1 saszetka drozdzy (ale mniej niz 1.5) Zapewne wynika to z teoretycznych wyliczeń. 0.5 saszetki w zupełności Ci wystarczy. http://www.mrmalty.com/calc/calc.html jak mniej da to moze wyjsc za bardzo esterowe/fenolowe Edytowane 14 Maja 2011 przez BrowarmistrzNY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
earl Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 (edytowane) Niestety nie mam na stanie słodu Pale ale , ani płatków dębowych. Jest to co w przepisie plus kilka słodów specjalnych. Jak myślicie ile można dać palonego jęczmienia i chocolate żeby nie przegiąć? Myślę zeby dać po 200 g każdego ? Czy może jeszcze zwiekszyć ilość palonego jęczmienia ? Edytowane 14 Maja 2011 przez earl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 na 20 l daj 400 g palonego jęczmienia,ja dałem na 25 l 600 g i jest bardzo fajne,a daj jeszcze surowy jęczmień,kaszkę drobną,albo płatki tak z 0,5 kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 na 20 l daj 400 g palonego jęczmienia,ja dałem na 25 l 600 g i jest bardzo fajne,a daj jeszcze surowy jęczmień,kaszkę drobną,albo płatki tak z 0,5 kg To jest za dużo zwłaszcza że dajesz jeszcze czekoladowy. Stout nie oznacza tylko smaku spalenizny. Trzeba troszkę pamiętać o balansie między słodem, chmielem i drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Ja bym dał 100g Czekoladowego od początku zacierania i jakieś 200 - 250g palonego jęczmienia 15 minut przed końcem zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 na 20 l daj 400 g palonego jęczmienia' date='ja dałem na 25 l 600 g i jest bardzo fajne,a daj jeszcze surowy jęczmień,kaszkę drobną,albo płatki tak z 0,5 kg[/quote']To jest za dużo zwłaszcza że dajesz jeszcze czekoladowy. Stout nie oznacza tylko smaku spalenizny. Trzeba troszkę pamiętać o balansie między słodem, chmielem i drożdżami. innych palonych nie dawałbym ,wtedy ta ilość nie da żadnych smaków spalenizny. bardziej przeszkadza mi smak słodów palonych; rozpuszczalnikowy,coś jak lakier do paznokci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 15 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Zgadzam się z dziedzicem pruskim (wybacz jeśli źle odmieniłem) - palony jęczmień + czekoladowy wystarczą, dodatek jeszcze karmelowych nic dobrego nie wniesie. 300-400 g obu łącznie powinno wystarczyć. Z dodawaniem kaszy do piwa nie mam dobrych doświadczeń, ale możliwe że to wina nie tyle kaszy, co drożdży - jeśli będę miał kiedyś wenę i trochę czasu, zweryfikuję tę teorię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się