hrapek Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Po wypiciu takiego piwka na pewno ma się or.azm gastryczny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Po wypiciu takiego piwka na pewno ma się or.azm gastryczny... To wszystko teoria na wygląd, bo nie da się oprócz zdjęcia wrzucić na serwer kilku piwek, żeby każdy sobie ściągnął, powąchał i się napił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Przegapiłem sprawę i dopiero dzisiaj (z braku czasu) czyli po trzech tygodniach przelałem warkę #24 "Bohemian Urquell" na cichą. Faktyczna burzliwa trwała dwa tygodnie. Piwo odfermentowało do 4,5°Blg mierzone w temp. 9°C. I tu mam pytanie jak duży błąd pomiaru będzie przy tej temperaturze. Jeszcze jedno spostrzeżenie - piwo zacierane jednowarową dekokcją wydaje mi się że odfermentowuje od 0,5 do 1°Blg miej niż przy zacieraniu innfuzyjnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Była gdzieś taka tabelka temp/blg. Nie mogę teraz jej odszukać. tam były przeliczniki>. JEJSKI już się zbliżyłem do półki gdzie stoją Twoje piwka niebawem będzie degustacja. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Już się boję oceny :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 Cierpliwości dopiero się zbliżam do półki i wiem z doświadczenia, że czym później do niej dojdę tym będzie lepsze piwo. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GaGacek Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Była gdzieś taka tabelka temp/blg. Nie mogę teraz jej odszukać. tam były przeliczniki>. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 I wszystko jasne, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 21 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Jeszcze jedno spostrzeżenie - piwo zacierane jednowarową dekokcją wydaje mi się że odfermentowuje od 0,5 do 1°Blg miej niż przy zacieraniu innfuzyjnym. a kiedy robisz tę dekokcję? na końcu, do mash-outu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 21 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2009 Zacieranie dekokcyjne jednowarowe50 10 min 64 st. 10 min dekokt 1/3 zacieru: 74 st. 20 min, gotowanie 15 min. po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30 min w 72 st. C Tak zrobiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2009 Warka #23 "Red Fred" jest już w 50 butelkach z dodatkiem 235g glukozy. Odfermentowałoa do nieco ponad 3,5°Blg. Piwko było we fermentatorze jak gdyby nieco nagazowane. Po fermentacji troszkę zmieniło kolor. Jest ciemniejsze i bardziej brązowe, a w smaku dość wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 30 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 (edytowane) Moja propozycja popełnienia warki #25 "Czerwono-Czarni" Pilzeński 3,5 kg Wiedeński 0,5 kg Melanoidynowy 0.25 kg Caraaroma 190g. Carafa typ II 30g. Marynka szyszka 45g Lubelski szyszka 30g Mech irlandzki 5g Wiedeński dlatego że nie miałem monachijskiego . Zacieranie dekokcyjne jednowarowe 50 5 min 64 10 min dekokt 1/3 zacieru: 74°C st. 20 min, gotowanie 20 min. po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30 min w 72°C Gotowanie. 60 min. od początku marynka, na ostatnie 15min. lubelski i mech Zamierzam uzyskać 25l. ok 12°Blg przy zakładanej śmiało wydajności 78% Czy może ktoś mi wyliczyć za pomocą programów kolor i goryczkę, bardzo proszę. Chmiele są z własnego chmielnika więc proszę o przyjęcie średnich wartości dla tych gatunków. I żeby nie było wątpliwości nie oczekuje odpowiedzi podczas meczu polaków!!! Edytowane 31 Stycznia 2009 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2009 Czy może ktoś mi wyliczyć za pomocą programów kolor i goryczkę, bardzo proszę. Chmiele są z własnego chmielnika więc proszę o przyjęcie średnich wartości dla tych gatunków. Oto wyliczenia wg mojego arkusza dla powyższych danych (kiedyś porównywałem z ProMash i wyniki były podobne). SRM brzeczki: od 10,6 do 12,4 - zakres bo EBC słodów podawane jest również jako zakres. IBU dla 25l 12blg, przy założeniu, że Marynka ma 10% a-k a Lubelski 4% a-k: 60,7! Sporo tej goryczki będzie! Nawet jeśli Marynka ma 8% a-k to dalej to daje 49IBU. Może zmniejsz trochę tej Marynki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 2 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2009 (edytowane) Wczoraj powstała warka #25 "Czerwono-Czarni" Pilzeński 3,5 kg Wiedeński 1 kg Melanoidynowy 0.2 kg Caraaroma 185g. Carafa typ II 30g. Płatki Jęczmienne błyskawiczne 0,4kg Marynka szyszka 35g Lubelski szyszka 30g Mech irlandzki 5g Gęstwa 2308 Munich Lager Zacieranie dekokcyjne jednowarowe 50 5 min 64 10 min dekokt 1/3 zacieru: 74°C st. 20 min, gotowanie 20 min. po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30 min w 72°C Gotowanie. 60 min. od początku marynka, na ostatnie 15min.mech, a na 10min. lubelski. Wyszło 25-26l 14,5°Blg , mocno chmielone w smaku, co bardzo lubię Edytowane 4 Lutego 2009 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 Po 36 godz. od zadania drożdży pojawiła się piękna, gęsta, duża, kremowa piana. Jeszcze tak ładnego początku fermentacji nie widziałem w mojej krótkiej karierze piwowarskiej . Ciekawe czy to zasługa drożdży Munich Lager (pierwszy raz na nich robię)czy jest jakaś inna przyczyna takiego startu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 W moim mniemaniu to drożdże wg mnie są bardzo dobre. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 drożdże. Te od lagerów mają wyjątkowo ładne kompozycje z piany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 4 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 Ja wolę te kompozycje w szklance.JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 4 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2009 W moim mniemaniu to drożdże wg mnie są bardzo dobre. JK To chyba muszą być dobre bo gęstwa była od Ciebie . Jeszcze raz dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Warka #25 "Czerwono-Czarni" przelane na cichą, lecz niestety nie zmierzyłem °Blg bo padła mi menzurka z BA, cieknie przez dno . I tak myślałem już od dłuższego czasu o jakiejś szklanej przez którą lepiej widać aerometr. Chcę wrócić to tematu drożdży. Faktycznie są bardzo fajne, przykleiły się do dna jak guma do żucia , przez co dekantacja była idealna. Zero mętnej końcówki, jedynie resztki "brązowizny" z piany, które i tak siądą na cichej. Jeszcze trudno mi ocenić smak, ale jak na razie 2308 Munich Lager - POLECAM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 12 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 I tak myślałem już od dłuższego czasu o jakiejś szklanej przez którą lepiej widać aerometr. Chyba uczulenie na aerometr i ważenie piwa i mi się udzieliło. Takie piwowarskie zboczenie zawodowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 (edytowane) ... lecz niestety nie zmierzyłem °Blg bo padła mi menzurka z BA, cieknie przez dno . I tak myślałem już od dłuższego czasu o jakiejś szklanej przez którą lepiej widać areometr. Mi też to się stało przy ostatniej warce, kiepski materiał. Ale ja to zalepiłem, żeby móc zmierzyć ekstrakt. Wysuszyłem dokładnie i zakleiłem kropelką Rozwiązanie chwilowe ale pomogło. Też będę musiał kupić szklany albo plastikowy ale w 1 kawałku a nie składany. Edytowane 13 Lutego 2009 przez Franekkkk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 Probówka szklana jest lepsza bo ma mniejszą pojemność. tego z BA nie używam od lat. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franekkkk Opublikowano 15 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Ja na uczelni korzystam z plastikowych zarówno matowych jak i przezroczystych. Matowe są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne, no ale trzeba się nagimnastykować żeby zobaczyć skalę na areometrze. Te przezroczyste natomiast są bardziej wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne. Coś za coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 15 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2009 Warka #26 "Bohemian Pilsener Konkursowe" 2,5 kg pilzenski 2 kg bohemian pilsner 0,3 kg carapils 0,1 kg zakwaszający 0,005 kg caramunich typ I ( dla złotego koloru) 30g marynka szyszka 50g żatecki gęstwa WYEAST Urquell mech irlandzki Zacieranie dekokcyjne jednowarowe 50°C 10 min 64°C 10 min dekokt 1/3 zacieru: 74°C 15 min, gotowanie 20 min. po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30 min w 72°C 76°C 10 min Wysładzanie wodą 76°C Gotowanie 60min 30g marynka 60' 20g żatecki 20' 15g żatecki 10' 15g żatecki 0' tzn. przez 50min od końca gotowania do temp. 65°C Przed gotowaniem 30l 11,5°Blg , po gotowaniu wyszło ok. 26l 13°Blg przy wydajności jak przewidywałem 73% Jak będzie przed ostatnie w turnieju to będę szczęśliwy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się