Skocz do zawartości

Browar "Kar-Kamis"


Jejski

Rekomendowane odpowiedzi

Temperatura w mojej piwniczce osiągnęła nareszcie 12°C i można się przymierzać do lagerów :) > Słody w drodze, czyli jutro dostawa :) , w planach 17 dni wolnego czyli browar "Kar-Kamis" wzniesie się na szczyt wybicia :) Uwędziłem resztkę słodu i zamierzam dodać szczyptę do szkockiego mocnego. W najbliższym czasie będę warzył bardzo stylowo i jest to dla mnie prawie nowość :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ja już pisałem zaczynam warzyć. Na początek poszło:

Monachijskie Jasne #38

----------------------

Brewer: Jejski/ Kar-Kamis

Style: Munich Helles

Batch: 27.00 LAll Grain

Characteristics

---------------

Recipe Gravity: 1.049 OG

Recipe Bitterness: 17 IBU

Recipe Color: 3° SRM

Estimated FG: 1.012

Alcohol by Volume: 4.7%

Alcohol by Weight: 3.7%

Ingredients

-----------

CaraPils 0.25 kg, Grain, Mashed

German Munich 0.30 kg, Grain, Mashed

German pilzeński 4.00 kg, Grain, Mashed

German vienna 0.20 kg, Grain, Mashed

Hallertau Hersbruecker 10.00 g, Pellet, 10 minutes

Lubelski szyszka 30.00 g, Pellet, 60 minutes

Marynka 10.00 g, Pellet, 60 minutes

34/70 0.50 unit, Yeast, starter

Notes

 

Recipe Notes:

Fermentacja burzliwa: 20.12.09 - w temp. 10,5°C

 

Zacieranie dekokcyjne jednowarowe.

50 st. 10'

63 st. 15'

dekokt 1/3 zacieru: 72 st.15' , gotowanie 20'

po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30' w 72 st. C

76st. 50' wysładzanie (musiałem wyjść)

Gotowanie 75'

60' lubelski i marynka

10' Hallertau Hersbruecker

Wyszło tak jak miało wyjść 27L 1,049 OG czyli jakieś 12,5 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja warki #38 ruszyła po prawie czterech dobach :o Połowa starej paczki dolniaków w szybkim starterze to za mało jak na 10°C . Zobaczymy co z tego wyjdzie? Właśnie warzę następną warkę i już zmykam wysładzać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sweet Stout #39

---------------

Brewer: Jejski/ Kar-Kamis

Style: Sweet Stout

Batch: 25.00 LAll Grain

Characteristics

---------------

Recipe Gravity: 1.059 OG

Recipe Bitterness: 28 IBU

Recipe Color: 37° SRM

Estimated FG: 1.015

Alcohol by Volume: 5.7%

Alcohol by Weight: 4.4%

-----------

Barwiący BA 0.30 kg, Grain, Mashed

German monachijski 1.50 kg, Grain, Mashed

German viedeński 1.00 kg, Grain, Mashed

Jęczmień palony Żywiec 0.30 kg, Grain, Mashed

Karmel Strzegom ciemny 0.40 kg, Grain, Mashed

Karmel Strzegom jasny 0.25 kg, Grain, Mashed

Laktoza 0.60 kg, Grain, Other

PaleAle 1.25 kg, Grain, Mashed

Płatki jęczmienne 0.50 kg, Adjunct, Other

 

Lubelski szyszka własna 30.00 g, Pellet, 15 minutes

Marynka szyszka własna 30.00 g, Pellet, 60 minutes

 

Danstar Windsor 0.50 unit, Other, starter

-----

Recipe Notes:

Fermentacja burzliwa: 27.12.09 - w temp. ok 19°C

Fermentacja cicha: -

Batch Notes:

Zacieranie kolejny raz w izolowanym fermentorze. Wlałem 15L wody 78°C i wsypałem słody jasne i karmelowy jasny. Temp ustaliła się na 65°C , dolałem 3L wrzątku i temp. 68°C . Po 45min. dodałem Jęczmień palony i ciemny karmel. Barwiący w 60 min. Dolałem 6L wrzątku I mash out .

Przed gotowaniem 29L 11,5°Blg , po gotowaniu 25L 12,5°Blg, a po dodaniu laktozy 15,3°Blg

Gotowanie:

65'

60' - Marynka szyszka

15' - lubelski szyszka

5' laktoza po wyjęciu worków z chmielem

Wyszło 25L chmielonego "płynnego asfaltu" :D troszkę za mocne, ale nie będę rozcieńczał. I jeszcze pytanie jak monachijski i wiedeński w takiej ilości wpłynie na smak?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

IRA #40

Style: Irish Red Ale

Batch: 24.50 LAll Grain

---------------

Recipe Gravity: 1.056 OG

Recipe Bitterness: 24 IBU

Recipe Color: 15° SRM

Estimated FG: 1.014

Alcohol by Volume: 5.4%

Alcohol by Weight: 4.3%

-----------

Carared 0.25 kg, Grain, Mashed

Caraaroma 0.25 kg, Grain, Mashed

German monachijski 1.00 kg, Grain, Mashed

German pilzeński 1.00 kg, Grain, Mashed

PaleAle 2.50 kg, Grain, Mashed

Roasted barley 0.05 kg, Grain, Mashed

Lubelski szyszka 30.75 g, Pellet, 10 minutes

Marynka 25.00 g, Pellet, 60 minutes

Danstar Windsor 1.00 unit, Other, piana z poprzedniej warki

-----

Recipe Notes:

Fermentacja burzliwa 28.12.09

Fermentacja cicha

Batch Notes:

Idąc za ciosem wczoraj powstała kolejna warka IRA #40 . Jest to bardziej coś na podobieństwo IRA niż stylowe piwo. Warzę z myślą o dość szybkim spożyciu niestety. W piwnicy puściutko aż strach.

Zacieranie chyba już tradycyjnie w izolowanym fermentorze z kranikiem "na Bryta" jak mówi Makaron :) . Godzina 68' , następnie dolanie wrzątku i dodanie jęczmienia palonego temp. 75' i wysładzanie. Przy wysładzaniu popełniłem błąd i nalałem za dużo wody, przez co postanowiłem gotować 90min. żeby bardziej odparować przez co zwiększyć gęstość.

Gotowanie 90'

60' marynka

10' lubelski

Przed gotowaniem 10 blg , po 30' 11 blg na koniec wyszło 24,5L 13 blg .

Mam jeszcze mały eksperyment przed sobą, czyli pierwszy raz będę zadawał drożdże w postaci piany z poprzedniej warki. Ciekawe jak szybko ruszą? _____ No to już odpowiadam. Jako że pisałem to wczoraj to nie wiedziałem że piana która przed zacieraniem była jeszcze we fermentorze, to po zacieraniu zostały ledwie małe plamy, które zebrałem sterylną łyżką i i dodałem do nowej warki. Dzisiaj czyli po 24h mały kożuszek na 1cm. :beer: Wniosek jest taki że przy górniaku zadanie pełną pianą powinno być nawet mocniejsze niż dodanie solidnego startera.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od niedzieli przez dwa dni myłem butelki, uzbierało się tego 120szt. :) Wczoraj przelałem IRA #40 na cichą, zeszło do 4°Blg. Dzisiaj przelałem na cichą Sweet Stout #39 odfermentował do 8°Blg czyli relatywnie po odliczeniu laktozy do jakiegoś 5-4,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te drożdże to takie lekkie lenie. Na cichej widać że dalej powolutku pracują. Dam im więcej czasu. Piwo było zacierane w dość wysokiej temp. i może to jest powód dość niskiego odfermentowania. Jutro kolejna warka, taki jakiś niby belg. Przeszedłem od jakiś kilkunastu warek na metodę w której dzielę pracę przy warce na dwa dni. Jednego dnia po południu, bądź wieczorem śrutuję słody i rozstawiam cały potrzebny sprzęt, a drugiego z rana zaczynam warzyć. Jakoś jest więcej zabawy i mniej monotonii w takim sposobie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Jeśli nawilżasz słód przed śrutowaniem to po tygodniu może się zatęchnąć lub zapleśnieć. Nie miałeś z tym problemu?

a ja nigdzie nie pisałem że zwilżam słód przed śrutowaniem :) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Troszkę pracowita niedziela. Przelałem na cichą warkę #38, zeszła do 2,5°Blg i trafiła do temp 4°C . Powstała też warka:

Belgian Pale Ale #41

--------------------

Brewer:

Style: Belgian Pale Ale

Batch: 24.00 LAll Grain

---------------

Recipe Gravity: 1.055 OG

Recipe Bitterness: 25 IBU

Recipe Color: 12° SRM

Estimated FG: 1.014

Alcohol by Volume: 5.3%

Alcohol by Weight: 4.2%

-----------

Carared 0.25 kg, Grain, Mashed

Caraaroma 0.15 kg, Grain, Mashed

German monachijski 1.50 kg, Grain, Mashed

German pilzeński 2.00 kg, Grain, Mashed

German pszeniczny 0.39 kg, Grain, Mashed

German wiedeński 0.50 kg, Grain, Mashed

Melanoidynowy 0.20 kg, Grain, Mashed

Hallertau Spalt Select 5.00 g, Pellet, 5 minutes

Lubelski gr. typ 45 30.00 g, Pellet, 60 minutes

Lubelski szyszka 20.00 g, Pellet, 15 minutes

WLP 550 Belgian Ale 1.00 unit, Other, Gęstwa

-----

Recipe Notes:

Fermentacja burzliwa 10.01.2010

Zacieranie:

30' 64

30' 72

15' 76 wysładzanie

Wyszło 24L OG 1,055 czyli około 14Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem dzisiaj IRA #40. Spadło do nieco ponad 4°Blg. Dodałem 180g glukozy i kapslowałem moją nową (starą) kapslownicą 49 butelek 0,5L . Kapslowanie stało się czystą przyjemnością i pomyśleć że młotkowa była horrorem moich pierwszych dwóch warek ;) . Greta idzie na emeryturę i długo nie wyjdzie z cienia. Jeszcze dwie fotki z akcji.

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Munich Dunkel 42

Recipe Munich Dunkel 42 Style Munich Dunkel

28.00 L

All Grain

Recipe Characteristics

Recipe Gravity 1.057 OG Estimated FG 1.014 FG

Recipe Bitterness 21 IBU Alcohol by Volume 5.5%

Recipe Color 17° SRM Alcohol by Weight 4.3%

Ingredients

Quantity Grain Type Use

0.15 kg CaraMunich Grain Mashed

0.25 kg Caraaroma Grain Mashed

0.15 kg Carared Grain Mashed

3.00 kg German monachijski Grain Mashed

2.00 kg German pilzeński Grain Mashed

0.25 kg Karmel Strzegom jasny Grain Other

0.30 kg Melanoidynowy Grain Mashed

Quantity Hop Type Time

10.00 g Hersbrucker Pellet 5 minutes

30.00 g Lubelski gr. typ 45 Pellet 60 minutes

25.00 g Lubelski szyszka Pellet 15 minutes

Quantity Misc Notes

1.00 unit Munich Lager yeast Yeast Gęstwa

Recipe Notes

Fermentacja burzliwa - 23.01.10

Batch Notes

Zacieranie dekokcyjne (po raz pierwszy) dwuwarowe.

Słody wsypane do wody 70'

Podgrzanie i temp. 64' 15min odebranie 1/3 gęstego dekoktu 72' 15min , 15min. gotowania

Zwrócenie dekoktu 72' 15min i odebranie 1/3 i gotowanie 15min

Zwrócenie dekoktu 78' przelanie do kadzi filtracyjnej.

Troszkę zabawy z tym było, ale jak się bawić to się bawić :D

Wyszło 27L niecałe 15blg, prawie bock, muszę dodać jakieś 1,7 litra wody. Dekokcja znacznie podwyższa

efektywność. Jutro zadaję drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fajnie będzie porównać zarówno Munich Dunkel jak i inne piwa na żywo w Brennej, już się nie mogę doczekać :lol:

Na pewno będzie fajnie, tylko że nie wiem czy osobiście będzie mi dane :)

A teraz z innej beczki.

Przelałem na cichą belga #41 zszedł do nieco ponad 3°Blg . Dopiero o 22.00 zadałem starter do monachijskiego #42, jakoś ciężko startował. Brzeczka po dolaniu 1,7L wody ma 14°Blg i powiedzmy :( że się mieści w stylu. Wyszło 28L i obawiam się że wypchnie pokrywkę, choć temp. w piwnicy spadła przy ostatnich mrozach do 8°C i mam nadzieję że to przyhamuje nadmierną pianę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło 28L i obawiam się że wypchnie pokrywkę, choć temp. w piwnicy spadła przy ostatnich mrozach do 8°C i mam nadzieję że to przyhamuje nadmierną pianę.

Spoko. U mnie przy takich temperaturach piana zwykle ma 1-2cm.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka Sweet Stout #39 na cichej pozostało przy 8°Blg czyli bez laktozy niecałe 5. Troszkę dużo ale piwo jest ciekawie słodkawe z minimalnie paloną nutą na końcu gardła. Wylądowało ze 140g cukru w 19 butelkach 0,33l i w 36 0,5l. To wszystko działo się wczoraj, a dzisiaj Belgian Pale Ale #41 powędrował do 47 butelek 0,5l z 150g. cukru przy odfermentowaniu do 3°Blg . Pojawiła się nowa funkcjonalnośc w moim browarze, czyli środek do sterylizacji CLO2. Pełny luksus, zero płukania po sterylizacji i mnóstwo zaoszczędzonego czasu i wody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

. Pojawiła się nowa funkcjonalnośc w moim browarze, czyli środek do sterylizacji CLO2. Pełny luksus, zero płukania po sterylizacji i mnóstwo zaoszczędzonego czasu i wody.

Witamy w klubie dwutlenku chloru ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam userów CLO2 :smilies:

Słody ześrutowane, czyli plan na jutro zaraz po pracy to:

Czeski pils #43 (może film :) )

 

Style: Bohemian Pilsener

Batch: 26.00 LAll Grain

 

Recipe Gravity: 1.051 OG

Recipe Bitterness: 33 IBU

Recipe Color: 4° SRM

Estimated FG: 1.013

Alcohol by Volume: 4.9%

Alcohol by Weight: 3.8%

 

CaraPils 0.20 kg, Grain, Mashed

German pilzeński 4.50 kg, Grain, Mashed

Melanoidynowy 0.20 kg, Grain, Other

Lubelski gr. typ 45 50.00 g, Pellet, 60 minutes

Lubelski szyszka 30.00 g, Pellet, 0 minutes

Lubelski szyszka 20.00 g, Pellet, 10 minutes

Pilsner Urquell 1.00 unit, Yeast, Gęstwa

 

Zacieranie

30' 63°C

30' 72°C

10' 76°C

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chodziło mi bardziej o podniesienie temperatury przerwy scukrzającej (2..3°C ?) niż żonglowanie długością przerw. Takie tam subiektywne odczucia (żeby nie powiedzieć intuicja), że w ten sposób możliwa jest lepsza kontrola zacierania pod tym względem.

 

P.S.

Prostując poprzedniego posta - czeskich pilsów popełniłem kilka, jeden z nich (swoją drogą kupaż) był nazwany j.w. :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.