Skocz do zawartości

Browar "Kar-Kamis"


Jejski

Rekomendowane odpowiedzi

Po wypiciu takiego piwka na pewno ma się or.azm gastryczny... ;)

To wszystko teoria na wygląd, bo nie da się oprócz zdjęcia wrzucić na serwer kilku piwek, żeby każdy sobie ściągnął, powąchał i się napił :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Przegapiłem sprawę i dopiero dzisiaj (z braku czasu) czyli po trzech tygodniach przelałem warkę #24 "Bohemian Urquell" na cichą. Faktyczna burzliwa trwała dwa tygodnie. Piwo odfermentowało do 4,5°Blg mierzone w temp. 9°C. I tu mam pytanie jak duży błąd pomiaru będzie przy tej temperaturze. Jeszcze jedno spostrzeżenie - piwo zacierane jednowarową dekokcją wydaje mi się że odfermentowuje od 0,5 do 1°Blg miej niż przy zacieraniu innfuzyjnym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #23 "Red Fred" jest już w 50 butelkach z dodatkiem 235g glukozy. Odfermentowałoa do nieco ponad 3,5°Blg. Piwko było we fermentatorze jak gdyby nieco nagazowane. Po fermentacji troszkę zmieniło kolor. Jest ciemniejsze i bardziej brązowe, a w smaku dość wytrawne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moja propozycja popełnienia warki #25 "Czerwono-Czarni"

Pilzeński 3,5 kg

Wiedeński 0,5 kg

Melanoidynowy 0.25 kg

Caraaroma 190g.

Carafa typ II 30g.

Marynka szyszka 45g

Lubelski szyszka 30g

Mech irlandzki 5g

Wiedeński dlatego że nie miałem monachijskiego :D .

 

Zacieranie dekokcyjne jednowarowe

50 5 min

64 10 min

dekokt 1/3 zacieru: 74°C st. 20 min, gotowanie 20 min.

po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30 min w 72°C

 

Gotowanie.

60 min. od początku marynka, na ostatnie 15min. lubelski i mech

 

Zamierzam uzyskać 25l. ok 12°Blg przy zakładanej śmiało wydajności 78%

Czy może ktoś mi wyliczyć za pomocą programów kolor i goryczkę, bardzo proszę. Chmiele są z własnego chmielnika więc proszę o przyjęcie średnich wartości dla tych gatunków.

I żeby nie było wątpliwości nie oczekuje odpowiedzi podczas meczu polaków!!! :)

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy może ktoś mi wyliczyć za pomocą programów kolor i goryczkę, bardzo proszę. Chmiele są z własnego chmielnika więc proszę o przyjęcie średnich wartości dla tych gatunków.

Oto wyliczenia wg mojego arkusza dla powyższych danych (kiedyś porównywałem z ProMash i wyniki były podobne).

SRM brzeczki: od 10,6 do 12,4 - zakres bo EBC słodów podawane jest również jako zakres.

IBU dla 25l 12blg, przy założeniu, że Marynka ma 10% a-k a Lubelski 4% a-k: 60,7!

Sporo tej goryczki będzie! Nawet jeśli Marynka ma 8% a-k to dalej to daje 49IBU. Może zmniejsz trochę tej Marynki? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj powstała warka #25 "Czerwono-Czarni"

Pilzeński 3,5 kg

Wiedeński 1 kg

Melanoidynowy 0.2 kg

Caraaroma 185g.

Carafa typ II 30g.

Płatki Jęczmienne błyskawiczne 0,4kg

Marynka szyszka 35g

Lubelski szyszka 30g

Mech irlandzki 5g

Gęstwa 2308 Munich Lager

 

Zacieranie dekokcyjne jednowarowe

50 5 min

64 10 min

dekokt 1/3 zacieru: 74°C st. 20 min, gotowanie 20 min.

po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30 min w 72°C

 

Gotowanie.

60 min. od początku marynka, na ostatnie 15min.mech, a na 10min. lubelski.

Wyszło 25-26l 14,5°Blg , mocno chmielone w smaku, co bardzo lubię :)

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po 36 godz. od zadania drożdży pojawiła się piękna, gęsta, duża, kremowa piana. Jeszcze tak ładnego początku fermentacji nie widziałem w mojej krótkiej karierze piwowarskiej :) . Ciekawe czy to zasługa drożdży Munich Lager (pierwszy raz na nich robię)czy jest jakaś inna przyczyna takiego startu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #25 "Czerwono-Czarni" przelane na cichą, lecz niestety nie zmierzyłem °Blg bo padła mi menzurka z BA, cieknie przez dno :) . I tak myślałem już od dłuższego czasu o jakiejś szklanej przez którą lepiej widać aerometr. Chcę wrócić to tematu drożdży. Faktycznie są bardzo fajne, przykleiły się do dna jak guma do żucia :) , przez co dekantacja była idealna. Zero mętnej końcówki, jedynie resztki "brązowizny" z piany, które i tak siądą na cichej. Jeszcze trudno mi ocenić smak, ale jak na razie 2308 Munich Lager - POLECAM!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

... lecz niestety nie zmierzyłem °Blg bo padła mi menzurka z BA, cieknie przez dno :) . I tak myślałem już od dłuższego czasu o jakiejś szklanej przez którą lepiej widać areometr.

Mi też to się stało przy ostatniej warce, kiepski materiał. Ale ja to zalepiłem, żeby móc zmierzyć ekstrakt. Wysuszyłem dokładnie i zakleiłem kropelką :) Rozwiązanie chwilowe ale pomogło. Też będę musiał kupić szklany albo plastikowy ale w 1 kawałku a nie składany.

Edytowane przez Franekkkk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja na uczelni korzystam z plastikowych zarówno matowych jak i przezroczystych. Matowe są bardziej odporne na uszkodzenia mechaniczne, no ale trzeba się nagimnastykować żeby zobaczyć skalę na areometrze. Te przezroczyste natomiast są bardziej wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne. Coś za coś ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #26 "Bohemian Pilsener Konkursowe"

2,5 kg pilzenski

2 kg bohemian pilsner

0,3 kg carapils

0,1 kg zakwaszający

0,005 kg caramunich typ I ( dla złotego koloru)

 

30g marynka szyszka

50g żatecki

gęstwa WYEAST Urquell

mech irlandzki

 

Zacieranie dekokcyjne jednowarowe

50°C 10 min

64°C 10 min

dekokt 1/3 zacieru: 74°C 15 min, gotowanie 20 min.

po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30 min w 72°C

76°C 10 min

Wysładzanie wodą 76°C

 

Gotowanie 60min

30g marynka 60'

20g żatecki 20'

15g żatecki 10'

15g żatecki 0' tzn. przez 50min od końca gotowania do temp. 65°C

 

Przed gotowaniem 30l 11,5°Blg , po gotowaniu wyszło ok. 26l 13°Blg przy wydajności jak przewidywałem 73%

 

Jak będzie przed ostatnie w turnieju to będę szczęśliwy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.