Skocz do zawartości

Browar "Kar-Kamis"


Jejski

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj powstała warka #22 "Wariacja Urquellowa"

 

3,5 kg pilzeński

0,5 pilzeński prażony 1godz./110°C

0,28 carahell

0,035 zakwaszający

0,5 płatki ryżowe błyskawiczne

0,4 płatki jęczmienne błyskawiczne

 

50g. żatecki szyszka

30g. lubelski szyszka

 

łyżeczka mchu irlandzkiego

 

drożdże WYEAST Urquell

 

Zacieranie

Poraz pierwszy zacierałem dekokcyjnie.

Słody wsypane do 15l. wody 50°C podgrzane do 64°C 10 min

dekokt 1/3 zacieru: 74°C 20 min, gotowanie 10 min. W tym czasie kocioł odpoczywał szczelnie opatulony w koc.

po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30 min w 72°C

podgrzanie do 75°C 10 min , filtrowanie.

 

Gotowanie

75min. od początku 30g. lubelskiego i 20g. żateckiego. Na ostatnie 15min. 30g. żateckiego i mech irlandzki.

Schłodzone do 19°C , zadany litrowy starter z gęstwy i przeniesione do pomieszczenia o temp. 8°C

Wyszło okolo 28l. 12,5°Blg , wydajność 68%

Warka 22 jeżeli chodzi o przyrównanie do urquella to nie jest dokładnie to. Ale piana drobna, trochę za szybko opada.

Smak dobry. Nie wiem czy te dodatki niesłodowane troche nie zepsuły smaku. Co ważne jest dobre i wskazuje na to, że następne będą jeszcze lepsze. JK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobre wieści z mojego browaru:

1 Mam nowy fermentator, znacznie ułatwi życie, mniej kombinacji z cyklem produkcyjnym :)

2 Dzisiaj chyba skończę produkcję lodówki do zacierania i filtracji. Na razie będzie z wężykiem z oplotu, a docelowo z rurek miedzianych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nareszcie zabrałem się do odkładanej roboty w moim browarze przez trzy miesiące, wyskalowałem (zrobiłem podziałkę) w kotle warzelnym i nowym fermentatorze. Żmudna robota, przez prawie trzy godz. Potem przelałem na cichą warkę stout owsiano-mleczny #28. Odfermentowała do 5°Blg po odliczeniu 1,5°Blg na laktozę. Troszkę chyba mało, ale nie pamiętam jak odfermentowują jedno-temp. warki (mało praktyki). Myślę że jakby jeszcze zeszło 0,5°Blg na tych drożdżach to będzie OK. Długo nie robiłem na s-04 i tak zbitej gęstwy na dnie fermentatora dawno nie widziałem. W smaku, na początku byłem przerażony, palona gorycz, ale po 8 dniach burzliwej przebija się laktoza i łagodzi się smak. Przy staucie jest kołyska smaków na poszczególnych etapach fermentacji. Wniosek- wyrób gorzko-czekoladopodobny we fermentatorze w ilości 25,5l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marcowy Kot #27 Jest już w 52 butelkach razem z 80g. cukru trzcinowego i 100g glukozy w 0,7l. wody . Odfermentowało do 3°Blg i w smaku zapowiada się całkiem dobre, może nieco mało chmielone, ale to rzecz gustu. Ładnie się wyklarowało, a kolorek ma całkiem słuszny :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jako że pusty fermentator to zły fermentator :beer: postanowiłem naprawić sytuację i powstała warka:

Bez nazwy #29

-------------

Brewer: Jejski Kar-Kamis

Style: Podobny do Bohemian Pilsener

Batch: 26.00 LAll Grain

 

Characteristics

---------------

Recipe Gravity: 1.046 OG

Recipe Bitterness: 31 IBU

Recipe Color: 6° SRM

Estimated FG: 1.012

Alcohol by Volume: 4.5%

Alcohol by Weight: 3.5%

 

Ingredients

-----------

CaraPils 0.50 kg, Grain, Mashed

German pilzeński 3.50 kg, Grain, Mashed

German wiedeński 0.54 kg, Grain, Mashed

Melanoidynowy 0.28 kg, Grain, Mashed

Zakwaszający 0.05 kg, Grain, Mashed

 

Marynka 30.00 g, Pellet, 60 minutes

Saaz/Żatecki 20.00 g, Pellet, 15 minutes

 

Bohemian Lager yeast 1.00 unit, Yeast, Gęstwa

Hop Aroma Tabs 0.25 unit, Other, Do fermentacji cichej

 

Notes

-----

Recipe Notes:

Fermentacja burzliwa: 29.03.09 -

Fermentacja cicha: -

Refermentacja:

 

Rozlano do:

0,5l -

0,33l -

 

Batch Notes:

Zacieranie:

52C - 10'

63C - 30'

72C - 30

76C mash out

 

Gotowanie:

60'

60' - Marynka

15' - Żatecki

Ostatecznie wyszło 27l. Gravity: 1.046 OG czyli 12°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Z początkiem roku postanowiłem rozpocząć szereg ciężkich prac pozwalających na przeniesienie produkcji browaru Kar-Kamis do starej królikarni twz. "śląskiego chlewika" o wymiarach 3.5 na 2,5m, w którym zamierzam urządzić browar letni, oraz kuchnię ogródkową. Zakres przewidywanych prac:

1 Przeróbka kanalizacji (włącznie z ogródkiem)

2 Naprawa dachu

3 Naprawa tynków i posadzki wraz z kafelkowaniem

4 Urządzenie kącika wod-kan (kran, zlew) zasilanego ciepłą wodą z beczki na dachu (takie małe eko najbardziej lubię)

5 Umeblowanie i wyposażenie kuchenne

6 System wentylacji, z akcentem na odprowadzanie pary z gotującej brzeczki

7 Odprowadzanie wody z chłodzenia do późniejszego podlewania chmielu ;) i nie tylko

 

Jeśli w tym roku zdołam wykonać choć jedną warkę w tamtym miejscu , to będzie super! Niestety czas i ceny materiałów mnie przerażają, lecz pokusa wyprowadzania się przynajmniej na siedem miesięcy w roku z kuchni od marudzącej żony w temacie warzenia jest silniejsza.

Będę przeprowadzał bieżące relacje z postępu prac.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z początkiem roku postanowiłem rozpocząć szereg ciężkich prac pozwalających na przeniesienie produkcji browaru Kar-Kamis do starej królikarni twz. "śląskiego chlewika" o wymiarach 3.5 na 2,5m, w którym zamierzam urządzić browar letni, oraz kuchnię ogródkową. Zakres przewidywanych prac:

1 Przeróbka kanalizacji (włącznie z ogródkiem)

2 Naprawa dachu

3 Naprawa tynków i posadzki wraz z kafelkowaniem

4 Urządzenie kącika wod-kan (kran, zlew) zasilanego ciepłą wodą z beczki na dachu (takie małe eko najbardziej lubię)

5 Umeblowanie i wyposażenie kuchenne

6 System wentylacji, z akcentem na odprowadzanie pary z gotującej brzeczki

7 Odprowadzanie wody z chłodzenia do późniejszego podlewania chmielu :/ i nie tylko

 

Jeśli w tym roku zdołam wykonać choć jedną warkę w tamtym miejscu , to będzie super! Niestety czas i ceny materiałów mnie przerażają, lecz pokusa wyprowadzania się przynajmniej na siedem miesięcy w roku z kuchni od marudzącej żony w temacie warzenia jest silniejsza.

Będę przeprowadzał bieżące relacje z postępu prac.

He he, Jakbym miał taką możliwość, to bym po prostu odmalował na biało, wstawił półkę zakleił dach by nie kapało tanim kosztem i wstawił chociażby plastikowy browar elektryczny jak z brytyjskich stron :/. Cisza i spokój cenie bardziej niż warunki warzenia ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W piątek zabutelkowałem warkę Stout owsiano-mleczny #28 do 22 butelek 0,33 i 37 butelek 0,5 ze 190g glukozy. Odfermentowało do 6°Blg czyli bez laktozy do 4,5°Blg .

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj nawarzyłem:

Święcona Pszenica #30

---------------------

Brewer: Jejski/Kar-Kamis

Style: Weizen/Weissbier

Batch: 27.00 LAll Grain

 

Characteristics

---------------

Recipe Gravity: 1.043 OG

Recipe Bitterness: 14 IBU

Recipe Color: 2° SRM

Estimated FG: 1.011

Alcohol by Volume: 4.2%

Alcohol by Weight: 3.3%

 

Ingredients

-----------

German pilzeński 2.00 kg, Grain, Mashed

Własny pszeniczny 2.35 kg, Grain, Mashed

Płatki pszeniczne 0.10 kg, Adjunct, Mashed

Zakwaszający 0.10 kg, Grain, Mashed

 

Lubelski gr. typ 45 25.00 g, Pellet, 60 minutes

 

WB-06 0.33 unit, Other, Starter

Recipe Notes:

Fermentacja burzliwa: 11.04.09 -

Fermentacja cicha: -

Refermentacja:

Rozlano do:

0,5l -

0,33l -

 

Batch Notes:

Zacieranie dekokcyjne jednowarowe

44C - 15'

52C - 15 '

63C - 10'

dekokt 1/3 zacieru: 72°C st. 10 min, gotowanie 15 min.

po zmieszaniu dekoktu z zacierem głównym 30 min w 72°C

76C mash out

 

Gotowanie:

60' lubelski i jedna święcona szyszka lubelskiego ;)

Ostatecznie wyszło 27l. Gravity: 1.044 OG czyli 11,5°Blg

Wydajność na poziomie 70% z własnego pszenicznego to chyba sukces!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po 16 dniach burzliwej warka "Bez nazwy" #29 przelana na cichą. Odfermentowało do 4°Blg i jest bardzo mętna. Dodałem 1/4 pokruszonej Aroma Tabs. Na smak po burzliwej chyba bardziej nadaje się na konkurs niż moje konkursowe, ale to musztarda po objedzie :beer: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pięć dni temu przelałem "Święconą Pszenicę" #30 na cichą bez mierzenia °Blg z dodatkiem 1/4 Aroma tabs. Dzisiaj chyba zabutelkuję bo zeszło do 2°Blg, a piwo jest ładnie mętne i nie chcę żeby bardziej się wyklarowało. W smaku minimalnie bardziej goździk niż banan, a obydwie fermentacje odbywały się w 18-20°C . Na 26,5l dostanie 230g glukozy.

EDIT

Jest już w 54 butelkach ze 225g glukozy.

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polskie ale a'la Makaron #31

----------------------------

Brewer: Jejski/ Kar-Kamis

Style: Polskie Ale

Batch: 25.00 LAll Grain

Characteristics

---------------

Recipe Gravity: 1.046 OG

Recipe Bitterness: 30 IBU

Recipe Color: 8° SRM

Estimated FG: 1.012

Alcohol by Volume: 4.5%

Alcohol by Weight: 3.5%

Ingredients

-----------

Czeski pszeniczny 0.65 kg, Grain, Mashed

German pilzeński 3.60 kg, Grain, Mashed

Karmel Strzegom jasny 0.25 kg, Grain, Other

Lubelski szyszka 40.00 g, Pellet, 10 minutes

Marynka szyszka 30.00 g, Pellet, 60 minutes

Danstar Nottingham 0.50 unit, Other,

Notes

-----

Recipe Notes:

Fermentacja burzliwa: 02.05.09 -

Fermentacja cicha: -

Refermentacja:

Rozlano do:

0,5l -

0,33l -

 

Batch Notes:

Zacieranie:

Po raz pierwszy w lodówce. Wygrzałem lodówkę wrzątkiem, następnie wlałem 11l wody 74°C, wsypałem słód i jeszcze 1,7l wrzątku.

67C 1,40' problem ze scukrzeniem !

Następnie problem z filtracją, trwała ponad 2 godz.

Gotowanie:

60'

60' - Marynka szyszka

10' - lubelski szyszka

Wyszło 24l FG 1,048 ,12,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka "Bez nazwy #29" jest po trzech tygodniach cichej w butelkach z dodatkiem 80g. glukozy i 120g. cukru. Zeszło do 4°Blg czyli na cichej nic się nie zmieniło. Dobę poleży w temp. 19°C i powróci do najchłodniejszej mojej piwnicy o tej porze roku czyli 13°C. Wydaje mi się że nieco straciło na "chmielowości", ale gazowane będzie nieco bardziej wyczuwalny posmak chmielowy. Zapowiada się bardzo dobre piwo!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj przelałem warkę "Polskie ale a'la Makaron #31" na cichą odfermentowało do 1°Blg !!! Jak jużpisałem w temacie drożdży jest to dziwny rekord :) .

 

Również wczoraj powstała warka:

Ciemna Pszenica #32

-------------------

Brewer: Jejski/Kar-Kamis

Style: Dunkelweizen

Batch: 29.00 LAll Grain

Characteristics

---------------

Recipe Gravity: 1.046 OG

Recipe Bitterness: 14 IBU

Recipe Color: 18° SRM

Estimated FG: 1.011

Alcohol by Volume: 4.4%

Alcohol by Weight: 3.5%

Ingredients

-----------

German pilzeński 2.00 kg, Grain, Mashed

German pszeniczny 2.50 kg, Grain, Mashed

Karmel Strzegom ciemny 0.15 kg, Grain, Other

Karmel Strzegom jasny 0.25 kg, Grain, Other

Pszeniczny czekoladowy 0.15 kg, Grain, Mashed

Zakwaszający 0.10 kg, Grain, Mashed

Lubelski gr. typ 45 30.00 g, Pellet, 60 minutes

WB-06 0.33 unit, Other, Starter

Notes

-----

Recipe Notes:

Fermentacja burzliwa: 10.05.09 -

Fermentacja cicha: -

Refermentacja:

Rozlano do:

0,5l -

0,33l -

Batch Notes:

Zacieranie

44C - 15'

52C - 10 '

63C - 30'

72C - 30'

76C mash out

Gotowanie:

60' lubelski

Do fermentatora trafiło ok 28l 1,46 OG czyli 12 BLG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Wczoraj przelałem warkę "Polskie ale a'la Makaron #31" na cichą odfermentowało do 1°Blg !!! Jak jużpisałem w temacie drożdży jest to dziwny rekord :) .

No powiem ci szczerze że szok z tym odfermentowaniem, nie spodziewał bym się takiego odfrmentowania przez żadne drożdże piwowarskie .......

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwa dni temu przelałem na cichą "Ciemna Pszenica #32". Odfermentowało do 3°Blg .

 

Wykonałem również warkę:

Polskie red-brown Ale #33

-------------------------

Brewer: Jejski/ Kar-Kamis

Style: Polskie Ale

Batch: 28.00 LAll Grain

Characteristics

---------------

Recipe Gravity: 1.043 OG

Recipe Bitterness: 24 IBU

Recipe Color: 17° SRM

Estimated FG: 1.011

Alcohol by Volume: 4.1%

Alcohol by Weight: 3.2%

Ingredients

-----------

Czeski pszeniczny 0.50 kg, Grain, Mashed

German pilzeński 3.60 kg, Grain, Mashed

Karmel Strzegom ciemny 0.25 kg, Grain, Other

Karmel Strzegom jasny 0.25 kg, Grain, Other

Lubelski szyszka 20.00 g, Pellet, 5 minutes

Marynka szyszka 30.00 g, Pellet, 60 minutes

Saaz/Żatecki 20.00 g, Pellet, 5 minutes

Danstar Nottingham 1.00 unit, Other, Gęstwa

Notes

-----

Recipe Notes:

Fermentacja burzliwa: 17.05.09 -

Fermentacja cicha: -

Refermentacja:

Rozlano do:

0,5l -

0,33l -

Batch Notes:

Zacieranie:

Po raz pierwszy w izolowanym fermentatorze z kranikiem i drutem miedzianym we filtratorze z oplotu dla usztywnienia i trzymania na dnie . Do 15l. wody 74°C wsypałem słód i dolałem 1,7l wrzątku temp. ustabilizowała się na 68°C. Po 30' dodałem słody karmelowe. Po 1godz. dolałem 3,5l wrzątku temp. ustaliła się na 74°C Przerwa 15min. i filtracja w ciągu 20min.

Gotowanie:

60'

60' - Marynka szyszka

5' - lubelski szyszka i żatecki

Wyszło 28l OG 1,043 ,11°Blg Bardzo słaba wydajność na poziomie 60% Muszę ograniczyć przepływ podczas filtracji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

oj Jejski widzę kolego że piwa nie umiecie nalewać smilies beer

Była to pierwsza degustacja we fachowym szkle zakupionym na giełdzie w Tychach. Człowiek całe życie się uczy i głupi umiera :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.